Απο την 30η Δεκεμβρίου 2016 οι διεκδικητές του T-X είναι έτοιμοι για τα καλύτερα αφού η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USAF) αποδέσμευσε το πολυαναμενόμενο τελικό αίτημα προσφορών (RfP) για το πρόγραμμα αντικατάστασης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-38.

Το RfP αξίας 16,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ($) καλύπτει πακέτο 350 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης των πέντε πρώτων δοκιμαστικών αεροσκαφών, των δικαιωμάτων προαίρεσης (οψιον) για τις παρτίδες αρχικής παραγωγής χαμηλού ρυθμού (LRIP) 1 και 2 και τις παρτίδες μαζικής παραγωγής 3 έως 11.

Η USAF αναμένεται να αναθέσει τη σύμβαση μέσα στο 2017 και να φτάσει στο στάδιο της αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2024, ανέφερε την 30η Δεκεμβρίου 2016 η υπηρεσία σε ανακοίνωση της.

Το τελικό RfP δεν αλλάζει πορεία από το προσχέδιο της USAF που αποδεσμεύθηκε τον Ιούλιο, το όποιο πρότεινε τη δημιουργία ενός κινήτρου αξίας εκατομμυρίων δολαρίων για τους εργολάβους που θα παρουσίαζαν ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος το οποίο θα ξεπερνούσε τις απαιτήσεις των επιδόσεων που περιέγραψε η υπηρεσία.

Οι εργολάβοι που θα προσφέρουν ένα αεροσκάφος με περισσότερα παρατεταμένα G και ευελιξία, όπως επίσης και μικρότερο χρόνο επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκάφους, θα λάβουν μείωση επι της συνολικής τιμής αξιολόγησης. Οι διεκδικητές θα λάβουν μείωση αξίας 13,2 εκατομμυρίων $ επι της τιμής του για κάθε 0,1 G πάνω από το όριο των 6,5G και 4,4 εκατ. $ για κάθε 0,1G πάνω τα 7.0G. Η υπηρεσία έθεσε ως ανώτατο όριο τα 7,5G με μεγίστη μείωση τιμής τα 88 εκατ. $, σύμφωνα με το προσχέδιο του RfP.

Ο διαγωνισμός για το πρόγραμμα T-X προθερμαίνεται καθ’ολη τη διάρκεια του έτους, με την εντυπωσιακή παρουσίαση του T-X της Boeing τον Σεπτέμβριο και τις πρόσφατες ενημερώσεις τύπου το Δεκέμβριο από τις Lockheed και Raytheon. Τέσσερις διεκδικητές θα αναμετρηθούν για το διαγωνισμό T-X. Boeing και Northrop Grumman κατέθεσαν η κάθε μία τα δικά τους εκ του μηδενός σχέδια, ενώ η Lockheed επέλεξε το υφιστάμενο T-50A και η Raytheon το T-100 που βασίζεται πάνω στο δικινητήριο M-346.

Με εξαίρεση τη διαφαινόμενη πυρηνική επένδυση, η USAF με το διακλαδικό μαχητικό κρούσης F-35 και το βομβαρδιστικό Β-21 έλαβε τα περισσότερα προγράμματα προμηθειών. Αυτό καθιστά τα 350 αεροσκάφη όλο και πιο ελκυστικά στους διεκδικητές. Η νίκη του T-X μπορεί να προσφέρει μια σημαντική ώθηση στην Boeing, η οποία τα τελευταία χρόνια παραπαίει στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών.

Για την USAF, ο διαγωνισμός T-X αντιπροσωπεύει επίσης αυτό που η υπηρεσία ελπίζει να είναι ένα σημείο καμπής στις αμυντικές προμήθειες. Η USAF είχε για αρκετούς μήνες συνομιλίες με τη βιομηχανία πριν αποδεσμεύσει το τελικό RfP, μια κίνηση που ίσως να αποτρέψει τις διαμαρτυρίες που αντιμετώπισε η υπηρεσία μετά την ανάθεση της σύμβασης για το βομβαρδιστικό B-21.

Leigh Giangreco

Απόδοση/Μετάφραση απο το Flightglobal Pro για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: