Η στολή παραλλαγής μητρότητας έχει τόσο άνετη προσαρμογή, είπε η Σμηναγός Μολι Εσελ προσθέτοντας ότι οι συνεργάτες της δεν είχαν προσέξει ότι ήταν έγκυος μέχρι που έφτασε την 34η εβδομάδα κυήσεως.

Η Εσελ, 32 ετών ήταν μέλος μιας ομάδας 60 γυναικών της αεροπορίας που δοκιμάσαν ένα πρωτότυπο της στολής που το Γραφείο Στολής Πολεμικής Αεροπορίας  των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής (ΗΠΑ) ελπίζει να παρουσιάσει τον επόμενο Οκτώβριο.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόσεξαν ακόμη ότι ήταν διαφορετική στολή, έτσι αυτό ήταν ένα ακόμη θετικό στοιχείο”, είπε η Εσελ, η υποδιοικητής τμήματος στο Ερευνητικό Εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Ραιτ-Πατερσον. “Ήταν πραγματικά άνετα να την φοράω καθ όλη την πορεία της κύησης”.

Με προϋπολογισμό 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων ($) και 18 μέλη προσωπικό, το μικρό γραφείο στολής που εδρεύει στην Ραιτ-Πατερσον επιβλέπει την ένδυση εκατοντάδων χιλιάδων προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε όλον τον κόσμο σε όλα τις κλιματικές ζώνες και εδάφη στην Γη και πάνω από αυτή.

“Βρισκόμαστε ανάμεσα στους πελάτες μας”, δήλωσε η Ιβόν Γουιλσον, επικεφαλής του Γραφείου Στολής Πολεμικής Αεροπορίας. “Έχουμε την ευκαιρία να μιλάμε μαζί τους και να βλέπουμε τι λειτουργεί στην σχεδίαση μια στολής και να λάβουμε την άμεση ανατροφοδότηση”.

Οι στολές ελέγχονται για αλλαγές κάθε 10 χρόνια. Με τις δοκιμές και την παραγωγή, θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια για να αναπτυχθεί ένα νέο ένδυμα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

“Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε αλλαγές για χάρη της αλλαγής”, δήλωσε ο Σμήναρχος Γουίλιαμ Μόσλι, επικεφαλής τους γραφείο Προγράμματος Ανθρώπινων Συστημάτων που επιβλέπει το γραφείο. “Εμείς πρόκειται να κάνουμε αλλαγές για να τις βελτιώσουμε, να τις κάνουμε να προσαρμόζονται καλύτερα, για να γίνουν πιο άνετες, να είναι σε θέση να υποστηρίξουν καλύτερα την αποστολή”.

Μια ενιαία στολή

Η ανασχεδιασμένη στολή παραλλαγής μητρότητας μάχης αεροπόρου προοριζόταν να γίνει πιο άνετη και να ταιριάζει καλύτερα έχοντας ως βάση αυτό που λένε πως χρειάζονται περισσότερο οι έγκυες αεροπόροι, δήλωσε η Στεισι Μπατλερ, η σχεδιαστήρια μόδας που ηγήθηκε τον αλλαγών.

Τα νέα υφάσματα τεντώνουν πιο εύκολα και η στολή έχει περισσότερες τσέπες και μοιάζει περισσότερο με αυτή που φορούν οι αεροπόροι στις εργασίες τους, λένε οι σχεδιαστές. “Ήταν πολύ σημαντικό να μοιάζουν με τους συναδέρφους τους αεροπόρους”, είπε η Μπάτλερ.

Στην παλιά έκδοση στολής μητρότητας που είναι ακόμα σε χρήση, κάποιες γυναίκες έπρεπε να κόψουν μια ελαστική λωρίδα ναύλον υφάσματος για να χωράνε άνετα ή να την αλλάξουν σε μεγαλύτερα μεγέθη μέχρι και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είπε.

Η νέα στολή έχει περισσότερα κουμπιά για να μετατραπεί σε μεγαλύτερο μέγεθος και διαθέτει περισσότερες τσέπες για την μεταφορά κινητών τηλεφώνων, στυλό και στρατιωτικών ταυτοτήτων και δελτίων -κάτι το οποίο ζητούσαν οι αεροπόροι, είπε η Μπατλερ.

“Μέχρι στιγμής, είναι άνετη για να φορεθεί καθ όλη τη διάρκεια ολόκληρης της εγκυμοσύνης”, είπε η σχεδιάστρια του ενδύματος. “Νομίζω ότι είχα μόνο ένα άτομο που άλλαζε μεγέθη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της”.

Ο Στρατός και η Ακτοφυλακή αναμένεται να παραλάβουν την ίδια στολή ετοιμοπαράδοτη και να την προσαρμόσουν στις δικές τους ανάγκες.

Ενα ενδυματολόγιο για όλους

Με περισσότερες γυναίκες στην Πολεμική Αεροπορία -και την συνολικά αυξημένη φυσική κατάσταση των αεροπόρων- τα σχέδια ιματισμού έχουν αλλάξει, είπε ο Γουιλσον, ο οποίος εργάζεται στο γραφείο για περίπου 40 χρόνια.

Σήμερα, περίπου ένας στους πέντε αεροπόρους είναι γυναίκα, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στους υπόλοιπους στρατιωτικούς κλάδους των ΗΠΑ.

“Έχουμε περισσότερες γυναίκες στην Πολεμική Αεροπορία απ’ό,τι είχαμε στο παρελθόν”, είπε ο Γουίλσον. “Κάνουμε τις στολές τους πιο άνετες για αυτές. Βελτιώσαμε αυτές τις εκδόσεις για να ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους”.

Στην επιλογή ιματισμού για ειδικότητες που διέρχονται το φάσμα δραστηριοτήτων απο πυροσβέστες ως πιλότους, το προσωπικό του γραφείου στολής περιλαμβάνει τεχνολόγους κλωστοϋφαντουργίας, μηχανικούς, διευθυντές διαχείρισης και έναν τεχνικό γραφέα.

Η επιρροή τους σε αυτά που φοράνε οι πιλότοι ξεκινά από το κέντρο νεοσυλλέκτων.

Οι νεοσύλλεκτοι της Πολεμικής Αεροπορίας παραλαμβάνουν περίπου 70 τεμάχια ιματισμού -απο τις Στολές Μάχης Αεροπόρου και τον αθλητικό εξοπλισμό ως τις κάλτσες και μπότες- που θα ντύσουν περίπου 37000 εκπαιδευόμενους κατά το οικονομικό έτος του 2018. Είναι περίπου 2,6 εκατομμύρια τεμάχια με κόστος 59,4 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία.

Στο πλαίσιο της τροπολογίας Berry, ο Στρατός υποχρεούται να χρησιμοποιεί υλικά και κατασκευαστές 100 τοις εκατό αμερικάνικης προέλευσης για την παραγωγή ιματισμού για τα στρατεύματα της, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

“Αυτό είναι αρκετά δύσκολο σε μια αγορά κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων η οποία βλέπει τους κατασκευαστές της να αποχωρούν στο εξωτερικό”, δήλωσε η Λιντα Ρατλεντζ, διευθυντής και εκτελεστικός σύμβουλος της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ευελιξίας Μάχης στην Ραιτ-Πατερσον η οποία επιβλέπει το γραφείο στολής. “Αυτή είναι στα αλήθεια μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις”.

Απόδοση/Μετάφραση από το Stripes.Com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: