Η αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) θα υιοθετήσει το επιχειρησιακό διασπαστικό σχέδιο (“OCP”) φόρμας μάχης του στρατού που ήδη φορούν κάποιοι αεροπόροι στο εξωτερικό ως την επίσημη γενικής χρήσης στολή τους για ολόκληρη την υπηρεσία αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος “Stars and Stripes” επικαλούμενος δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αεροπορίας.

Η αλλαγή στις φόρμες που αναπτύχθηκαν για τον στρατό αρχικά για χρήση στο Αφγανιστάν σημαίνει ότι η αεροπορία θα καταργήσει την στολή μάχης αεροπόρου (“ABU”) με το διασπαστικό πρότυπο των γκρι, μπλέ και πράσινων ριγών τίγρη (“tiger stripes”). Οι αεροπόροι μπορούν να φορούν την στολή “OCP” από την 1η Οκτωβρίου, και οι “ABU” πρόκειται να αποσυρθούν τελείως μέχρι την 1η Απριλίου 2021, δήλωσε σε ανακοίνωση της η υπηρεσία.

Η αλλαγή αναμένεται να γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τους αεροπόρους, δήλωσε ο πτέραρχος Ντειβιντ Γκολνφεϊν, το αρχηγός του επιτελείου αεροπορίας, ο οποίος παραδέχθηκε τη δημοτικότητα της πράσινης, καφετιάς και “μαύρης ηλιοκαμένης” στολής του στρατού που οι αεροπόροι ήδη φορούν στο Αφγανιστάν και την Μέση Ανατολή. Το προσωπικό της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων πολεμικής αεροπορίας και οι αεροπόροι των δυνάμεων ασφαλείας της διοίκησης παγκόσμιας κρούσης της πολεμικής αεροπορίας φοράνε επίσης την φόρμα “OCP”, συμπεριλαμβανομένων και αυτών εντός των ΗΠΑ.

“Μιλήσαμε και ακούσαμε τους αεροπόρους πάνω σε αυτό το θέμα, και η ‘OCP’ ήταν η ξεκάθαρη επιλογή”, δήλωσε ο Γκολντφέϊν σε ανακοίνωση. “Η στολή ειναι κατάλληλη για όλα τα κλίματα – από την Μινότ (στην Βόρεια Ντακότα) ως το Μανμπίζ (στην Συρία)- και σε όλο το φάσμα των αποστολών που εκτελούμε. Είναι κατάλληλη για τους αεροπόρους μας που εργάζονται στην γραμμή πτήση στις βόρειες πολιτείες και αυτούς που εκτελούν περιπολίες στην Μέση Ανατολή”.

U.S. Air Force photo/Senior Airman Sandra Welch

Ο στρατός υιοθέτησε το επιχειρησιακό διασπαστικό πρότυπο για τις γενικής χρήσης καθημερινές φόρμες του το 2015, σχεδόν πέντε χρόνια μετά ξεκίνησε να φοράει το παρόμοιο σχέδιο “MutliCam” στο Αφγανιστάν.

Η έκδοση του επιχειρησιακού διασπαστικού προτύπου της στολής της αεροπορίας θα περιλαμβάνει κάποιες μικρές αλλαγές για τη διαφοροποίηση των υπηρεσιών. Η έκδοση της αεροπορίας θα περιλαμβάνει τη λωρίδα ονοματεπώνυμου και τη γραμματοσειρά της αεροπορίας σε γραμματοσειρά χρώματος ωχροκάστανου αντί για το μαύρο του στρατού. Η φόρμα της αεροπορίας θα περιλαμβάνει επίσης ένα μοναδικό επίραμμα μανικιού για την ταυτοποίηση της μονάδας του αεροπόρου, δήλωσε η υπηρεσία.

Η αεροπορία ανέφερε οτι οι αεροπόροι που φόρεσαν την φόρμα “OCP” την βρήκαν πιο άνετη και καλύτερη για καθημερινή χρήση απ’οτι τις “ABU”. Επιπρόσθετα με τη βασική ανεξαρτήτως φύλου (“unisex”) στολή, θα ειναι διαθέσιμη σε διάφορα μεγέθη η φορμα ειδικά για γυναίκες που πρόσφατα ο στρατός ξεκίνησε να χορηγεί, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Επειδή η νέα φόρμα ειναι ελαφρώς ακριβότερη από τις “ABU”, περίπου $20 ανά φόρμα, η αεροπορία θα ενισχύσει το ετήσιο επίδομα στολής τον Οκτώβριο για το εν υπηρεσία προσωπικό της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αεροπορίας.

Οι αεροπόροι που φορούν ήδη τις φόρμες “OCP” από παλιότερες αποστολές θα τους επιτραπεί να τις φορούν απο την 1η Οκτωβρίου. Οι νέες φόρμες θα τεθούν προς πώληση την ίδια ήμερα από τις υπηρεσίες ανταλλαγών του στρατού και της αεροπορίας στην αεροπορική βάση Αβιάνο στην Ιταλία, στις αεροπορικές βάσεις Τσαρλεστον και Σουαν στην Νότια Καρολίνα, και την αεροπορική βάση Μακντιλ στην Φλόριντα. Θα ειναι προς πώληση και σε άλλες τοποθεσίες της αεροπορίας κατά τους επόμενους μήνες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

“Πολλοί από τους αεροπόρους μας διαθέτουν ήδη αυτή την φόρμα από τις πολυάριθμες εκστρατευτικές αποστολές τους, όποτε θα μπορούν να κάνουν εύκολα την μετάβαση”, δήλωσε ο αρχηγός των υπαξιωματικών της αεροπορίας Καλεθ Ο. Ραϊτ. “Για τους υπόλοιπους αεροπόρους, πρέπει να παρέχουμε αρκετό χρόνο για το επίδομα ένδυσης ώστε να χρηματοδοτηθούν οι φόρμες και αποφευχθούν οι δαπάνες απο το προσωπικό υστέρημα τους”.

Οι αεροπόροι που θα φέρουν τις φόρμες “OCP” της αεροπορία θα πρέπει να φορούν φανελάκι μαύρου ηλιοκαμένου (“tan”) χρώματος και άρβυλα “coyote brown” και πράσινα περιπόδια (κάλτσες) “DLA”. Οι αεροπόροι θα μπορούν να φορούν φανελάκια (“T-Shirt”) χρώματος “άμμου της έρημου” με τις φόρμες “OCP” ως την 1η Απριλίου 2019. Οι αρβύλες “tan” μπορούν να φορεθούν με τις νέες φόρμες μέχρι την 1η Ιουνίου 2019.

Ο Γκολντφέϊν δήλωσε οτι η οριστική υιοθέτηση του διασπαστικού σχεδίου του στρατού αντικατοπτρίζει επίσης τη διακλαδική αποστολή της υπηρεσίας σε όλον τον κόσμο.

“Αυτό αναδεικνύει τη διακλαδική πολεμική αριστεία καθώς οι ‘OCP’ θα γίνουν οι διακλαδικές φόρμες μάχης για τους αεροπόρους και στρατιώτες μας καθώς τα επιράμματα και οι ταινίες με τα ονοματεπώνυμα θα υποδηλώνουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες μας”, δήλωσε ο πτέραρχος. “Θα διατηρήσουμε τις ξεχωριστές μπλε στολές της αεροπορίας, στις στολές περιπάτου, στολές δεξιώσεων και στολές γυμναστικής”.

MAUREEN STEWART/DEFENSE MEDIA ACTIVITY

COREY DICKSTEIN

Απόδοση/μετάφραση απο το “Stripes.Com” για την Προέλαση.

9 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  “Μιλήσαμε και ακούσαμε τους αεροπόρους πάνω σε αυτό το θέμα, και η ‘OCP’ ήταν η ξεκάθαρη επιλογή”.
  “Μιλήσαμε και ακούσαμε».
  Πόση ουσία σε τρείς λέξεις…

  Απάντηση
 2. Tasos

  Ελπίζω σύντομα και ο Ελληνικός στρατός να περάσει στα tan άρβυλα !

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: