ΗΠΑ: Η εντολή για την απόσυρση του Στρατού από την Συρία, άλλαξε για ακόμη μια φορά

U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Corey Hook

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) δήλωσαν ότι η απόφαση τους να αποσύρουν όλα τα στρατεύματα τους από την Συρία προϋπέθετε ότι η Τουρκία θα διασφάλιζε την ασφάλεια των Κούρδων στην Συρία, όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Ο Μπόλτον δήλωσε, επίσης, την 6η Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ισραήλ, ότι η απόσυρση των ΗΠΑ εξηρτάτο από την εξάλειψη των τελευταίων στοιχείων της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ντά’ες στην Συρία.

Ο Μπόλτον είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Το χρονοδιαγραμμα απορρέει από τις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να εφαρμόσουμε,» δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ «θέλει το χαλιφάτο διαλυμένο».

Ο Μπόλτον πρόσθεσε ότι ο Τράμπ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να επιτεθεί τους Κούρδους που εργάστηκαν μαζί με τους στρατιώτες των ΗΠΑ στην Συρία.

«Δεν νομίζουμε ότι οι τούρκοι θα θελήσουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση που δεν είναι σε πλήρη συντονισμό και σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες,» δήλωσε ο Μπόλτον.

Η Τουρκία καταγγέλλει ότι οι κούρδοι πολιτοφύλακες στην Συρία είναι σύμμαχοι των κούρδων μαχητών στο εσωτερικό της Τουρκίας τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Ο Μπόλτον δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τους κούρδους συμμάχους τους στην Συρία να αποφύγουν την αναζήτηση προστασίας έναντι της Τουρκίας από την Ρωσία ή την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσσαντ.

«Νομίζω ότι γνωρίζουν ποιοι είναι οι φίλοι τους,» δήλωσε ο Μπόλτον.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αποδεσμεύθηκε την 20η Δεκεμβρίου 2018 στο twitter, ο Τράμπ ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες των ΗΠΑ «επιστρέφουν πίσω και όλοι επιστρέφουν τώρα.»

«Νικήσαμε το Ντά’ες,» δήλωσε. «Τους δείραμε, και τους δείραμε άσχημα.»

Ο υπουργός άμυνας, Τζιμ Ματτις, παραιτήθηκε μετά από αυτήν την απόφαση, ενώ οι νατοϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων Γαλλίας και Γερμανίας, δήλωσαν ότι η δραστική αλλαγή πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών θέτει σε κίνδυνο την μάχης εναντίον του Ντά’ες και απειλεί με εξαφάνιση τους κούρδους πολιτοφύλακες που πολεμούν το Ντά’ες.

Τα σχόλια του Μπόλτον είναι η πρώτη επιβεβαίωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι το σχέδιο απόσυρσης, το οποίο αρχικώς αναμένονταν να ολοκληρωθεί μέσα σε εβδομάδες, έχει αναβληθεί.

Πηγή: taskandpurpose.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.