ΗΠΑ: Η λύση των Osprey για τις εχθρικές άμυνες αντιπλοϊκών πυραύλων

Η νέα “στρατηγική νήσων” των δυνάμεων άμεσης αντίδρασης μπορεί να καταστήσει λιγότερο απαραίτητα τα αεροπλανοφόρα και τα πλοία διοίκησης αποβάσεων. (Φωτογραφία: Marines/Flickr)

Του

Τη Δευτέρα, το ομογενειακό Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI) παρέθεσε γευμα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, με την ευκαιρία της αποδέσμευσης μελέτης από το Ινστιτούτο Λέξινγκτον του Ντάν Γκουρ με τον τίτλο: “Souda Bay: NATO’s Military Gem in the Eastern Mediterranean.” Απόλαυσα το δωρεάν γεύμα, και κάποιες από τις συζητήσεις που ακολούθησαν. Ο Λόρεν Τομσον υπενθύμισε τους συνδαιτυμόνες του, μια με μια χρήσιμη ερώτηση τύπου ποδοσφαιρικής πάσας, να μιλήσουν σχετικά με το πώς η βάση θα είναι μια καλή τοποθεσία για έξι αεροσκάφη V-22 Osprey και ένα ζεύγος αεροσκαφών μεταφοράς-εναέριου ανεφοδιασμού KC-130. Αυτή είναι η σύνθεση της μικτής μοίρας αεροσκαφών με μια χούφτα αυτών των νέων μοντέλων, των παρακτίων αερομεταφερόμενων δυνάμεων του Σώματος Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ). Ο Μπεγκάζι, τόνισε, την ευκολία της εντός εμβέλειας μιας ώρας πτήσης του NATOϊκού αεροδρομίου στην Σούδα. Όχι πολύ μακρυά είναι οι: Αίγυπτος, Ισραήλ, Λίβανος και Συρία – αν κανείς ήθελε να μεταβεί εκεί. Για να κλείσει αυτό το θέμα, η Κρήτη θα είναι ένα πολύ σοβαρά χρήσιμο νησί. Αν όμως είναι έτσι, τότε θα είναι και η Μαγιόρκα, Σαρδηνία, Σικελία και Κύπρος. Και αν αυτά τα μέρη στην μέση της Μεσογείου είναι τόσο χρήσιμα, τότε τι σημαίνει αυτό για την σημασία και την μελλοντική σύνθεση των Ναυτικών Δυνάμεων;

Περίπου πριν από ένα χρόνο, ο Αντριου Κρεπινεβιτς του CSBA αποκάλεσε με επιτυχία την Μεσόγειο Θάλασσα ως μια μεγάλη λίμνη στο επιχειρησιακό πλαίσιο ενός “Ώριμου καθεστώτος πλήγματος ακριβείας”. Οι σκέψεις του για την Νότια Θάλασσα της Κίνας ήταν παρόμοιες. Σε μια επιθεώρηση της μελέτης για το Breaking Defence, ο Σίδνεϊ Φριντμπεργκ αποκάλεσε οποιοδήποτε μέρος σαν αυτά ως “Θάλασσα του κανενός”.

Ο Συριακός Στρατός ήδη έχει το αιχμηρό άκρο ενός τέτοιου καθεστώτος, δομημένο γύρω από τον υπερηχητικό, που πετά στο ανάγλυφό της θάλασσας, πύραυλο P-800 Yakhont. Το 2010, οι Ρώσοι παρέδωσαν είκοσι δύο από αυτούς, αρκετούς για να βυθίσουν μια αμερικάνική ναυτική ομάδα. Το 2013, οι ισραηλινοί βομβάρδισαν μια από τις αποθήκες, καταστρέφοντας έναν σχετικά μικρό και άγνωστο αριθμό τους. Ωστόσο πολλοί πύραυλοι επέζησαν, από τους εκτοξευτές τους έχουν την εμβέλεια να φτάσουν ως τη Κύπρο. Όταν αναπτύσσονται, ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος, στην μάχη, η κατάρριψη τους είναι πιθανόν εξαιρετικά δύσκολη. Αυτό συμβαίνει όταν οι ρωσικοί πύραυλοι είναι, φυσικά, λειτουργικοί – και υποθέτοντας ότι οι Σύροι θα μπορούν να εντοπίσουν έναν στόλο στα ανοιχτά των ακτών τους. Η απόκρυψη των εκτοξευτών πυραύλων είναι ευκολότερη από το να κρύψεις πολεμικά πλοία, αλλά η απόκρυψη πολεμικών πλοίων είναι ακόμη πιο εύκολη από την απόκρυψη μόνιμων αεροδρομίων.

Η ισορροπία δυνάμεων, ωστόσο, ίσως να αλλάζει τεχνολογικά. Η πολυσυζητημένη Shulte Thesis αναφέρει ότι μια ενεργή άμυνα εναντίον αντιπλοϊκών πυραύλων είναι πολύ δύσκολη κοντά στην ακτή, ιδίως όταν η καταγραφή των ιστορικών ρεκόρ είναι κάκιστη. Σε περισσότερες από διακόσιες προσβολές αντιπλοϊκών πυραύλων σε πλοία, μόνο ένας πύραυλος είχε καταστραφεί από άλλο πύραυλο, και ελάχιστοι από πυροβόλα.
Για όλα τα επιτεύγματα στην καταστροφή πυραύλων που ίπτανται πάνω από την θάλασσα, στην πραγματικότητα οι παθητικές άμυνες έχουν αποδώσει πολύ καλύτερα. Το πρόβλημα είναι ότι οι εισερχόμενοι πύραυλοι έχουν γίνει ακόμη πιο ανθεκτικοί στα αντίμετρα.

Πρόσφατα, η Kongsberg απέδειξε πως ο νέος Πύραυλος Ναυτικής Κρούσης (NSM) δεν θυμάται το οπτικό περίγραμμα του στόχου του. Στην πραγματικότητα ο NSM εστιάζεται σε συγκεκριμένα τμήματα του πλοίου που ο σκοπευτής θέλει να καταστρέψει: την γέφυρα, το κέντρο πληροφοριών μάχης, την αποθήκη πυραύλων, κ.τλ. Αυτός είναι ο Νορβηγικός πύραυλος, αλλά εν τέλει οι Ρώσοι ή κάποιος άλλος, ίσως, να θέλει να καταλάβει πως να κατασκευάσει κάτι παρόμοιο. Και για την παράκτια αναγνώριση, τα φορτηγά εκτόξευσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) εντοπισμού είναι δυσκολότερα στον βομβαρδισμό από τα μεγαλύτερα και ολοφάνερα αεροδρόμια.

Τον Δεκέμβριο, είχα δηλώσει ότι η εν λόγω πρόκληση επιβίωσης των μονάδων επιφανείας έγινε μετά τις οδηγίες του υπουργού Άμυνας Ας Κάρτερ προς το Ναυτικό να δαπανήσει λιγότερα χρήματα σε πλοία και περισσότερα σε μαχητικά αεροσκάφη. (Είχα αναρωτηθεί επίσης αν αυτό ήταν η σωστή οδηγία.) Η στρατηγική αυτή αναμφίβολα φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την επί της αρχής συμφωνία των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες, την οποία, προχθές, ο Αρμαντο Χιριντια των USNI News αποκάλεσε ενισχυμένη στην αεροπορική δύναμη, αποδυναμωμένη στην ναυτική υποστήριξη.” Η συμφωνία παρέχει την πρόσβαση σε τέσσερα αεροδρόμια και το Fort Magsaysay, την έδρα της Έβδομης Μεραρχίας Πεζικού του Στρατού των Φιλιππίνων, χωρίς όμως αποβάθρες ή ναυπηγεία. Ένα από αυτά τα αεροδρόμια είναι τρεις χιλιάδες μίλια από τη νήσο Παγκάσα, την κύρια βάση των Φιλιππίνων στα νησιά Σπαρτλι. Οι Κινέζοι ίσως να θελήσουν να μετατρέψουν αυτά τα νησιά σε προμαχώνα για τα βαλλιστικών πυραύλων υποβρύχια τους, όμως οι πτήσεις αεροσκαφών από πάνω τους και η απόβαση πεζοναυτών στα πολύτιμα νησιά τους θα περιπλέξει αυτά τα σχέδια.

Και ως εκ τούτου υπάρχει μια εμφανής προγραμματική επίπτωση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία πρότεινε η στρατιωτική στάση της Βρετανίας να δημιουργηθεί γύρω από μια αλυσίδα αεροδρομίων των νήσων της Κοινοπολιτείας από την Βρετανία στην Κύπρο ως την Αυστραλία. Όπως έγραψε ο Γκρέγκ Κένεντι, “Το Ναυαρχείο ορθώς ερμήνευσε την Στρατηγική Νήσων ως μια επίθεση στα σχέδια του για αεροπλανοφόρα και πλοία αποβατικών επιχειρήσεων” (Βρετανική Ναυτική Στρατηγική Ανατολικά του Σουέζ, 1900-2000: Επιρροές και Δράσεις, εκδ. Routledge, 2004, σελ. 184). Το επιχείρημα τουλάχιστον αμφισβήτησε τα ναυτικά σχέδια για την σύνθεση και τον ρόλο του στόλου, οδηγώντας τελικά, το 1996, στην ακύρωση της πρώτης βρετανικής προσπάθειας να αποκτήσει ένα υπερ-αεροπλανοφόρο. Αυτές τις μέρες, οι ομάδες των αμερικάνικων αεροπλανοφόρων και αμφίβιων πλοίων δεν διαπλέουν συχνά στην Μεσόγειο, και με άφθονα αεροδρόμια στην ξηρά, που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κινδυνεύουν και στον Περσικό Κόλπο. Η ανάπτυξη ενός ευρύτερου φάσματος επιχειρησιακών δράσεων των USAF και USMC σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να κάνει αυτές τις ομάδες κρούσης ακόμη λιγότερο χρήσιμες.

Απόδοση/Μετάφραση από το atlanticcouncil.org για την “Προέλαση.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Γενικα η αναλυση στο αρθρο πασχει απο δυο σοβαρες παραλειψεις ως προς το αποσαφηνισμενο στρατηγικο δογμα του αεροναυτικου πολεμου που αποτελειται απο τις δυναμεις επιφανειας, αερος και ξηρας. Η σοβαροτερη ειναι οτι διαχωριζει τον αεροναυτικο πολεμο και απομειωνει το κυριοτερο συστατικο του, τον ναυτικο αγωνα, επικεντρωνοντας στην αεροπορικη κυριαρχια/υποστηριξη και στις πραγματικα αυξημενες αντιπλοικες δυνατοτητες απο εξελιγμενoυς ΑSΜ. Εξαλλου σε αναλογο για τις αντιπλοικες απειλες αρθρο, οπου θα αναλυονται οι α/α απειλες και η επιβιωσιμοτητα των επακτιων, η μελετη που θα προκυψει ισως να φανει τρομακτικοτερη. Η δευτερη, η οποια ειναι και προεκταση της πρωτης, ειναι οτι ο αναλυτης “ξεχναει” την βασικη αρχη του δογματος. Το γεγονος οτι θαλασσια κυριαρχια στην θαλασσα του κανενος μπορει να επιβληθει μονο απο την συνεχη παρουσια ισχυρων μοναδων επιφανειας, επικουρουμενη για την θαλασσια αρνηση απο ε/π, α/φ, υ/β και χερσαια συστηματα. Ετσι παραλληλα και αναποφευκτα γενικοτερα αντικρουεται με την ευρεως αποδεχομενη διαχρονικη ρηση του Ρομελ περι αντιαποβατικης αμυντικης διαταξης, εν ολιγοις αεροναυτικη κυριαρχια επι των υδατων σε οσο το δυνατον μεγαλυτερο βαθος ασφαλειας απο τις απειλουμενες περιοχες ωστε να οργανωθει επι ακτης ισχυρη οχυρωση των ευελικτων προς αναδιαταξη στην ενδοχωρα φιλιων δυναμεων, καταστρεφοντας τον εχθρο προτου αυτος να πατησει ποδι καταλαμβανοντας & επιτρεποντας την εφοδιαστικη ενισχυση του επιτυχημενου πρωτου κυματος.
  Ειδικοτερα ομως, αν αναγνωσθει απο την Αμερ. πλευρα που διαθετει ηδη ενα πανισχυρο και πολυαριθμο USN, ειναι πιο λογικη η προτεραιοτητα για διαθεση κονδυλιων σε USAF,USMC και για αναπτυξη των βασεων τους εγγυτερα στις περιοχες ενδιαφεροντος ανα τον πλανητη. Αυτη η “εκπτωση” για το USN τα επομενα χρονια μπορει να γινει αφου η Αμερικη αποτελει προστατευτικη δυναμη των συμμαχικων χωρικων υδατων, επι των οποιων η θαλασσια κυριαρχια επαφιεται για πολιτικους λογους αποκλειστικοτερα στις ναυτικες δυναμεις των χωρων τους. No fly zones και μεγαλυτερη ετοιμοτητα/εγγυτητα των αποβ. δυναμεων αποτελουν την ηπια διπλωματικη ισχυ που θα απαγορευει εχθρικες σκεψεις/προκλησεις εως οτου, και αν χρειαστει για την κλιμακωση της ισχυος, να καταφθασουν οι κυριες ομαδες μαχης με τα αντιτορπιλικα και αεροπλανοφορα τους και ξεκινησουν οι προειδοποιητικοι βομβαρδισμοι. Σαν προεκταση των παραπανω μπορει να ειπωθει απο ουδετερους οτι οι μελετες που παραπεμπονται εχουν και προπαγανδιστικο χαρακτηρα δηλ. εντεχνως αποτελουν πολιτικα/εκλογικα επιχειρηματα (που ανταποκρινονται κατα το ημισυ στην πραγματικοτητα) της μειωσης των υπερχρηματοδοτησεων προγραμματων του USN, με βασικοτερη την μειωση των Zumwalt που επικριθηκε απο τις “ναυτικες δυναμεις” του Κογκρεσου. Οπως εχει ηδη ειπωθει απο τον Καρτερ προτεραιοτητα θα δοθει στα δαπανηρα προγ/τα της USAF και στον EW, ενω για το USN θα αφορα κυριως τα υ/β,α/φ του και συμφωνα με τις νεοτερες τεχνολ. εξελιξεις τον αναγκαιο εκσυγχρονισμο ηλεκτρονικων & επικοινωνιων των υπαρχοντων μοναδων επιφανειας του συνολου.

 2. Tα τεχνικά τα ἀφήνω στους καταρτισμένους,ὅπως ὁ προλαλήσας som1els,ἀλλά θα σταθῶ σε τρία σημεία πολιτικοῦ ἑνδιαφέροντος.
  1)Σούδα:ἀπό το «ἔξω οἱ βάσεις του θανάτου»,στο ἀνοίξαμε και σας περιμένουμε.
  2)Βρετανική Ναυτική Στρατηγική Ανατολικά του Σουέζ, 1900-2000: Επιρροές και Δράσεις.
  Ἥ,γιατί οἱ Ἄγγλοι δέν θα βγοῦν με το καλό ἀπό την Κύπρο.
  3)Ἀπό το σχόλιο του προλαλήσαντος « μπορει να ειπωθει απο ουδετερους οτι οι μελετες που παραπεμπονται εχουν και προπαγανδιστικο χαρακτηρα δηλ. εντεχνως αποτελουν πολιτικα/εκλογικα επιχειρηματα (που ανταποκρινονται κατα το ημισυ στην πραγματικοτητα)»

 3. με τα λεηζερ ισχυος πλησιον του 1 MW να ερχονται στο προσεχες μελλον, δεν νομιζω οτι αυτοι οι αντιπλοικοι πυραυλοι θα εχουν ιδιαιτερη αξια

 4. Αγαπητε Αχερων ευχαριστω για τα καλα λογια αλλα το καταρτισμενος νομιζω ειναι υποκειμενικο και υπερβολικο, μεσα απο τον διαλογο καταρτιζομαστε για να συγκλινουμε κατα το δυνατον προς το πιο ορθο. H πολιτικη βουληση οπως λες συνδεεται αμεσα με την στρατηγικη φυση των αμυντικων θεματων και δυστυχως ισως εχει περισσοτερο νοημα για εμας να συζηταμε απλα για τα τακτικα δογματα. Πολιτικη βουληση εμπλεκεται και στην αναλυση του αρθρου οπου επιχειρησιακα προτεινονται αερομεταφορες με Osprey και βασεις των USAF,USMC εναντι του USN. Πχ εστω οτι η Σουδα ηταν βαση των USAF,USMC χωρις δυνατοτητα ελλιμενισμου Αμερ. πλοιων, θα ειχε αραγε τοτε την ιδια σπουδαιοτητα; Ποσο μαλλον οταν περισσοτερες ναυτικες βασεις ειναι απαραιτητες κοντα στις περιοχες ενδιαφεροντος ανα τον πλανητη λογω (χαρακτηριστικων των πλοιων) μικροτερης ταχυτητας και μεγαλυτερου χρονου αφιξης συγκριτικα με τα α/φ-ε/π. Η’ εστω οτι στην θαλασσα της Κινας κανει το πρωτο βημα ο αντιπαλος βγαζοντας τον μισο στολο μπροστα απο τα νησια Σπρατλι για να προστατευει τις εργασιες τους. Τι θα κανει η USAF, θα τους χτυπησει η’ θα τριγυρνανε τα α/φ γυρω-γυρω για την αερ. κυριαρχια και τι θα κανει η USMC, καταδρομες με Osprey η’ θα περιμενουν οι ΠΖΝ το πρασινο φως του ολοκληρωτικου πολεμου; Παλι πολιτικη θα ειναι η λυση, με μονη ενδιαμεση μεθοδο κλιμακωσης την πολυαριθμη παρουσια μεγαλων μον. επιφανειας του USN στο διπλωματικο τραπεζι, αφου ξεχναμε οτι η διαφιλονικουμενη θαλασσα του κανενος απλα ειναι θαλασσα δηλ. χωρικα υδατα-προβολη ναυτικης ισχυος-ζωτικος χωρος συμφεροντων μιας & μοναδικης κυριαρχης χωρας με ελευθερη την εμπορικη ναυσιπλοια.
  Διορθωση: οπως εχεις επισημανει πολλες φορες υπαρχουσων μον. επιφανειας και οχι υπαρχοντων.

  Αγαπητε φιλε Κωστα μεγαλο θεμα ανοιγεις, το αρθρο προσφερεται για πολλες συζητησεις οπλικων συστηματων. Σιγουρα το USN δεν ειναι γυμνο, εχει ηδη ισχυρη πολυεπιπεδη αμυνα ενω τα lazer ειναι το μελλον και για ναυτικη χρηση. Αλλα δεν ξερω ποσο προσεχες θα ειναι επειδη στον shipboard ρολο εκτος απο πλεον. υπαρχουν και μειον. για να ξεπεραστουν. Επιγραμματικα και αν θελεις μπορουμε να το συζητησουμε διεξοδικοτερα, προτερηματα ειναι το χαμηλο κοστος τους και ως καλη εναλλακτικη επιλογη που προσφερεται στον Κυβερνητη εναντι μικροτερων απειλων, η ευκολια τοποθετησης, μπορουν να χρησιμοποιηθουν για τζαμαρισμα των ΕΟ των ASM, εχουν μεγαλυτερη ακριβεια κατευθυντικοτητα εναντι πυραυλων και ιδιως πυροβολων, εξαλειφουν το πλεον. των υπερηχητικων ASM ενω αποφευγεται ο χρονος αδρανειας οπως κατα την αναχορηγια των συμβατικων ciws, αφου οσο το πλοιο εχει καυσιμα και παραγει ηλεκτρισμο τα ψυχομενα laser μπορουν να χρησιμοποιηθουν αδιακοπα και με ευελικτες μεθοδους ισχυος. Aντιστοιχα μειον. ειναι ο περιορισμος στην line of sight και οι καιρικες συνθηκες (ομιχλη,βροχη,υγρασια κτλ) που επηρρεαζουν την δεσμη (εξτρα λογος μικρου βεληνεκους και παροτι στο μηκος του φασματος υπαρχουν περιοχες που μειωνεται η επιδραση αυτη δεν εξαλειφεται), αλλα κυριως ειναι η φυση/συμπεριφορα τους σε επιθεσεις κορεσμου. Επειδη εμπλεκουν εναν στοχο καθε φορα για μερικα δευτερoλεπτα ωσοτου τον καταστρεψουν και στραφουν προς τον επομενο, τυχον ΑSM που θα αφιχθουν σχεδον ταυτοχρονα (εδω κολλαει περισσοτερο το “εξελιγμενοι”, οχι τοσο στα stealth/skimming/υπερηχητικοι αλλα στα patterns/smart missiles) και ακολουθουν την ιδια διευθυνση προς το πλοιο μπορουν να αδρανοποιησουν την δεσμη lazer προκαλωντας τεχνητο thermal blooming. Το οποιο συμβαινει επειδη οταν το laser ciws κατευθυνει παρατεταμενα την δεσμη στην ιδια ευθεια αυξανει την θερμοτητα της διαδρομης αυτης στην ατμοσφαιρα με αποτελεσμα να επηρρεαζεται η ακτινα κατα την προσβολη των επομενων ASM. Δηλ. ASM που ακολουθουν με μικρη χρον. διαφορα στο ιδιο pattern ο ενας την ουρα του αλλου συμφωνα με τα τεστ αυξανουν κατα πολυ την πιθανοτητα ο τελευταιος απο αυτους να προσβαλλει το πλοιο, μαλιστα ανεξαρτητα της ισχυος του lazer (MW η’KW) που κατα τα αλλα παιζει ρολο. Απο την αλλη τα laser αποτελουν ιδανικοτερα οπλα αντιμετωπισης διασχιζοντων απειλων σε αμυνα σημειου (laser spots), παντα με τον περιορισμο του ενος στοχου καθε φορα που επιλυεται μονο με τοποθετηση πολλων συστηματων (>4). Για αυτο οπου και να διαβασεις για το θεμα, θεωρειται δεδομενο οτι τα πρωτα τουλ. χρονια θα συνυπαρχουν με τα συμβατικα ciws. Ειδικοτερα με τα πυραυλικα επειδη δεν αντικαθισταται η ευελιξια πολλαπλης δυνατοτητας σε πτηση και ικανοτητας ημι/ενεργης αλλαγης κατευθυνσης απο μεγαλυτερη αποσταση (εν αντιθεσει με την ευθυγραμμη καθε φορα στοχευση των laser περι των 10νμ στην καλυτερη) προς τις επιθεσεις κορεσμου.

  1. som1els,παρακολουθῶ τον σχολιασμό σου στα ναυτικά και παρατηρῶ ὅτι ἄν δέν εἶσαι καταρτισμένος με βάση τυπικά κριτήρια,πάντως εἶσαι σαφῶς περισσότερο καταρτισμένος ἀπ᾿ὅτι ἐγώ,και το προηγηθέν σου σχόλιο το ἐπιβεβαιώνει.
   Βεβαίως ὅλοι κερδίζουμε ἀπό τόν πλοῦτο γνώσεων που παρατίθενται στο πλαίσιο του σχολιασμοῦ και του διαλόγου που αὐτός ἐπιτρέπει.

  2. som1els μου αρεσε παρα πολυ η απαντηση σου. Συμφωνω οτι υπαρχουν πιθανα αντιμετρα για τα laser με κυριοτερα ισως την αναπτυξη metamaterials και ισως την ενσωματωση swarm tactics στο attack profile των πυραυλων. Τα αντιμετρα αυτα θα ειναι σχετικα δυσκολο να ενσωματωθουν στους ηδη υπαρχοντες πυραυλους και θα χρειαστει μια νεα γενια αντιπλοικων πυραυλων που ισως να μπορει να αντιμετωπισει τα συστηματα λεηζερ. Αυτο που θελω να δειξω με το προηγουμενο σχολιο μου ειναι οτι δεν πρεπει να βιαστουμε να συμπερανουμε οτι οι αντιπλοικοι πυραυλοι εχουν κυριαρχησει επι των πλοιων επιφανειας. Οι υπαρχοντες πυραυλοι αποτελουν σημαντικη απειλη αλλα το αντιμετρο για αυτους τους πυραυλους θα ειναι ετοιμο συντομα (MW directed energy weapons).

   1. Κατανοω το σκεπτικο σου για την εξελιξη των hel και αυτονοητα το μελλον θα δειξει την αξιοπιστια τους σε ολα τα περιβαλλοντα. Επισης σωστη η αναφορα των metamaterials που μπορουν να κανουν τον στοχο πιο ανθεκτικο η’ ανακλωμενο στην ακτινοβολια των laser, οπως επισης και τα βληματα περιστρεφομενης ατρακτου οπως ο RAM μπορουν να δυσκολεψουν την προσπτωση στην μικρη μετωπικη επιφανεια τους ιδιως οι υπερηχητικοι. Ομως οι ASM εδω και χρονια εχουν επικρατησει επι των ενεργων συστηματων των πλοιων επιφ. και νομιζω οτι αντιθετως τα laser πρεπει να εξελιχθουν για να αντιμετωπισουν τις νεες γενιες και τακτικες των ASM. Ισως πολλοι να μην γνωριζουν οτι προσπαθειες εξελιξης συστηματων laser εχουν ξεκινησει ηδη απο την δεκαετια του 70 απο ΗΠΑ-ΕΣΣΔ, αλλα παρα την προοδο στην κατανοηση της επιδρασης των καιρικων φαινομενων-απορροφησης (absortion) & διαχυσης (bloom) των φωτονιων της δεσμης στην ατμοσφαιρα και την βελτιωση των οπλων αυτων απο την τεχνικη πλευρα (λογισμικο) ακομα και σημερα γινεται αντιληπτο οτι δεν εξαλειφονται πληρως οι περιορισμοι εξαιτιας της φυσης της δεσμης ακτινοβολιας. Μαλιστα ακομα και σε “καθαρη” ατμοσφαιρα η’ με μικρες μεταβολες θερμοκρασιας-υγρασιας-σκονης παρατηρειται οτι οσο μεγαλωνει η αποσταση τοσο αυξανεται το φαινομενο του defocus δηλ. εξασθενει το κυριο πλεονεκτημα της ταχειας κατευθυντικοτητας ακριβειας. Αυτο συμβαινει επειδη η ατμοσφαιρα (μορια,ατομα) δεν ειναι ποτε πραγματικα “ακινητη” η’ “καθαρη”. Τα συστηματα των ΜW φαινονται να αναπληρωνουν την απωλεια ισχυος στις μεγαλες αποστασεις, ομως μεχρι ενος σημειου επειδη οσο αυξανεται η ενεργεια που στελνουμε αυξανεται και το ποσοστο αυτης που παραμορφωνεται και εκτρεπεται απο το σημειο-στοχο, επειδη ευνοητα θερμαινεται και διογκωνεται περισσοτερο ο αερας. Συνοπτικα, στελνοντας την δεσμη στο στοχο (και ειδικα αν ο αερας μεσα απο τον οποιο αυτη κατευθυνεται ειναι ψυχροτερος) θερμαινεται ο αερας της διαδρομης ανομοιομορφα στις πλευρες της δεσμης και διογκωνεται προς το ψυχροτερο και πιο αραιο στρωμα αερα εκτρεποντας τις ακτινες σαν καθρεφτης, με αποτελεσμα αυτη να αστοχησει. Δηλ. και μεγαλυτερα συστηματα MW να φτιαχθουν δεν εξαλειφεται το προβλημα περα απο καποιες αποστασεις/καιρικες συνθηκες. Γι’αυτο η ναυτικη χρηση τους (οπου η ατμοσφαιρα ειναι πυκνη σε αερια) αναμενεται αρχικα να περιοριστει μονο σε εφαρμογες μικρων αποστασεων ciws με βολες υψηλης ενεργειας & ταχυτητας, μεγαλου πλατους δεσμης και συντομης διαρκειας (δηλ. μικρου μηκους), ετσι ωστε ο αερας να μην προλαβει να εξαπλωθει προς τα αραιοτερα στρωματα διαχεοντας την δεσμη. Ειδαλλως σαν επιθετικο οπλο ASuW σε αποστασεις προσβολης αντιπαλων πλοιων δηλ. με παρατεταμενες βολες θα ειχε μεγαλη χρησιμοτητα στις τακτικες του ναυτικου, γι’αυτο και το USN ηδη απο το 2000 χρησιμοποιει μοντελα προσομοιωσης των επιδρασεων και εμβελειων απο το HELCAP (http://www.nrl.navy.mil/ppd/atmo-prop). Βεβαια το θεμα ειναι δαιδαλωδες με απειρες μελετες που επεκτεινονται στην ακρως ενδιαφερουσα πτυχη της επιστημονικης ελπιδας να δαμαστουν κατα το δυνατον τα καιρικα φαινομενα οπως πχ να μεταβληθει η τοπικη θερμοκρασια με εξατμισμο υδατων, να προκληθει εσκεμμενος ηλεκτρισμος (καταιγιδες) η’ να διαλυθουν χαμηλες νεφωσεις & βροχοπτωσεις για καλυτερη ορατοτητα και παθητικη στοχοποιηση. Αν ενδιαφερεσαι για περισσοτερες τεχνικες λεπτομερειες: http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjdntLLy-HLAhWDB5oKHQH1DV0QFghHMAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.dtic.mil%2Fdtic%2Ftr%2Ffulltext%2Fu2%2Fa471880.pdf&usg=AFQjCNGVaBZ_GvbHwdWOUwXSzrU1GW-KNQ&bvm=bv.117868183,d.bGs

     1. Οντως κραταει απο παλια η ιστορια με τα laser. Δες και αυτα αναφορικα με παρελθον παρον και μελλον των ΗΕL:
      Εκθεση του RAND για το thermal blooming στα HEL του 1975
      http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj0v__AiuHLAhUhMZoKHYr3B2wQFghSMAU&url=http%3A%2F%2Fwww.rand.org%2Fcontent%2Fdam%2Frand%2Fpubs%2Freports%2F2007%2FR1726.pdf&usg=AFQjCNEZF9mi0X2L726ltf8RZckZcIn03w

      Eκθεση του RAND για τις Σοβιετικες ερευνες στα FEL του 1985
      http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=14&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjr5dWP2-PLAhXjAJoKHcZdClY4ChAWCDcwAw&url=http%3A%2F%2Fwww.rand.org%2Fcontent%2Fdam%2Frand%2Fpubs%2Freports%2F2009%2FR3259.pdf&usg=AFQjCNE7Xl3H20wHzMxKrxdRjj1qSC3zTQ&bvm=bv.117868183,d.bGs

      Η προοδος στα πειραματα των Boeing/Los Alamos για τα FEL του 1989
      http://www.osti.gov/scitech/servlets/purl/5234058

      Το γνωστο LAWS (30ΚW) απο το 2009 που κηρυχθηκε επιχειρησιακο στο USS Ponce το 2014.
      https://www.youtube.com/watch?v=l5qKSKsfUPM

      Το πρωτοτυπο δοκιμων Maritime Laser Demonstration MLD (15KW) που αναπτυσσεται απο το 2009 για περισσοτερα KW
      http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiXia7azuPLAhWmJZoKHcIHDGgQFghBMAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.northropgrumman.com%2FCapabilities%2FSolidStateHighEnergyLaserSystems%2FDocuments%2FMLD_Datasheet.pdf&usg=AFQjCNGxtAMSpUh5fAsQwCMySQf9uDCTVQ

      Το Tactical Laser System TLS (10ΚW) που προβλεπεται να εγκατασταθει εως το 2020 πανω σε πυρ/λα Mk38 25mm
      http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Jc7J0yA0yO4J:www.baesystems.com/en-sa/download-en-sa/20151124121417/1434555377835.pdf+&cd=9&hl=el&ct=clnk&gl=gr

      Το πολλα υποσχομενο (και αυτο με τους προαναφερομενους περιορισμους αποστασης/καιρου σε μικροτερο βαθμο) Free Electron Laser FEL (ΜW) της νικητριας του διαγωνισμου του 2009 Boeing που θα χρησιμοποιει μεταβαλλομενη παλμικοτητα στο ηλεκτρομαγνητικο φασμα με βαση τα συμπερασματα που εξαγονται απο το HELCAP για τα διαφορετικα περιβαλλοντα. Αναπτυσσεται και αναμενεται μετα το 2025 με την παραλληλη τροποποιηση της παραγωγικοτητας ηλεκτρικης ισχυος των μεγαλων μοναδων του USN
      http://boeing.mediaroom.com/2009-04-15-Boeing-Awarded-US-Navy-Contract-to-Develop-Free-Electron-Laser
      http://www.onr.navy.mil/Media-Center/Fact-Sheets/Free-Electron-Laser.aspx

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.