ΗΠΑ: Η σύγκρουση των δυο F/A-18 των πεζοναυτών δείχνει ότι οι πιλότοι δεν πετούν αρκετά

(Mass Communication Specialist 3rd Class Kevin J. Steinberg)
(Mass Communication Specialist 3rd Class Kevin J. Steinberg)

[dropcap size=small]Μ[/dropcap]ια ερεύνα σχετικά με την σύγκρουση δυο F/A-18 Hornet του Σώματος Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) τον Νοέμβριο κατέληξε πως το συμβάν δείχνει τις συνέπειες που υπάρχουν όταν δεν παρέχονται αρκετές ώρες πτήσης στους πιλότους για να εκπαιδευτούν.

Ένας από τους πιλότους εκτινάχθηκε με ασφάλεια και ο άλλος μπόρεσε να προσγειώσει το χτυπημένο αεροσκάφος μετά την σύγκρουση των δυο αεροσκαφών ενώ εκπαιδευόταν στους βασικούς ελιγμούς μάχης πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό ανοιχτά του Σαν Ντιέγκο.

Σύμφωνα με τον Πλοίαρχο Ουίλιαμ Σουάν, ο οποίος ήταν διοικητής της 11ης Ομάδας Αεροσκαφών Πεζοναυτών εκείνη την εποχή, και οι δύο πιλότοι δεν είχαν την εμπειρία και την επάρκεια που χρειάζονταν για αντιδράσουν σωστά όταν κατέστη σαφές πως ήταν σε πορεία σύγκρουσης.

“Αυτό το ατύχημα φέρνει στο επίκεντρο τη διαφορά ανάμεσα στην ενημερότητα και την επάρκεια”, έγραψε ο Σουαν στο υπόμνημα αποδοχής της έρευνας. “Δεδομένων των μονίμων ελαχίστων ωρών πτήσης σε όλη την κοινότητά των F/A-18, οι πιλότοι μας έχουν μικρότερο πεδίο εφαρμογής της εμπειρίας τους και σημαντικά μειωμένη τακτική επάρκεια. Η κοινότητα θα συνεχίσει να επιχειρεί υπό μεγάλο κίνδυνο μέχρι να αυξηθεί η συχνότητα και η ποιότητα των εκπαιδευτικών πτήσεων”.

“Το ερώτημα για εμάς τότε γίνεται οχι “αν” μπορούμε να προγραμματίσουμε μια πτήση, αντί του “πρέπει” να προγραμματίσουμε αυτή την έξοδο”, πρόσθεσε ο Σουάν.

Την 9η Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πτήσης, ένας από τους πιλότους είχε μόνο 3.1 ώρες πτήσης κατά τις τελευταίες 30 ήμερες, σύμφωνα με την έρευνα, την οποία το Marine Corps Times απέκτησε μέσω αιτήματος βάση του νόμου Freedom of Information Act.

Ο πιλότος δεν είχε πραγματοποιήσει τον προβλεπόμενο αριθμό πτήσεων που απαιτούνταν από το Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης και Ετοιμότητας για τους ελιγμούς που θα εκτελούσε. Αλλά ο διοικητής αποφάσισε να άρει την απαίτηση πτήσης τοποθετώντας έναν εκπαιδευτή πιλότο, με 15.2 ώρες πτήσης κατά τον τελευταίο μήνα, ως τον αρχηγό σχηματισμού.

Καθώς η εκπαίδευση των δυο πιλότων ανακατεύτηκε, οι δυο πιλότοι προσπάθησαν να εκτελέσουν ελιγμούς με τα αεροσκάφη τους ώστε να αποφύγουν την σύγκρουση αλλά δεν μιλήσανε μεταξύ τους σχετικά με το πως σκόπευαν να εξέλθει ο ένας από την πορεία του άλλου, διαπίστωσε η έρευνα.

“Οι πιλότοι ξεπεράστηκαν από τα απότομα ανεπιθύμητα γεγονότα που εμφανίστηκαν μέσα σε διάστημα 24 δευτερολέπτων από την οπτική εμπλοκή πριν την σύγκρουση”, έγραψε ο Σουάν, προσθέτοντας ότι εκείνη τη στιγμή ο εκπαιδευτής πιλότος ήταν ανάποδα, οπότε δεν μπορούσε να επιβλέψει σωστά τον άλλον πιλότο.

Ο Σουάν κατέληξε ότι η σύγκρουση ήταν ένα ατύχημα και δεν οφείλεται σε κάποια κακή συμπεριφορά. Εξήρε επίσης τον πιλότο με τις λίγες ώρες πτήσης γιατί επέδειξε “εξαιρετική ικανότητα χειρισμού” προσγειώνοντας το σοβαρά χτυπημένο αεροσκάφος του.

Παρ’ολα αυτά, ο υποναύαρχος, Μαρκ Γουαις, ο διοικητής της 3ης Πτέρυγας Μαχητικών Πεζοναυτών, αποφάσισε πως ο εκπαιδευτής πιλότος θα έπρεπε να αντιδράσει καλύτερα στην εν λόγω κατάσταση.

“Το ατύχημα του αρχηγού σχηματισμού που δεν είχε τον έλεγχο της πτήσης κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δείχνει καθαρά τη σημαντικότητα διασφάλισης ότι οι εκπαιδευτές πιλότοι διαθέτουν όχι μόνο τις απαιτούμενες τεχνικές ικανότητες αλλά επίσης και την συγκεκριμένη εμπειρία και εκπαίδευση που είναι αναγκαίες για να γίνουν αποτελεσματικοί εκπαιδευτές”, έγραψε ο Γουαις στην επικύρωση της έρευνας.

Το Σώμα Πεζοναυτών δεν μπορεί να εκπληρώσει τον στόχο των ωρών πτήσης από το 2012 λόγω ενός φάσματος προβλημάτων που περιλαμβάνουν την ανικανότητα των βουλευτών να ψηφίσουν εγκαίρως ένα νόμο δαπανών, τις περικοπές στις δαπάνες, τα γερασμένα αεροσκάφη και τις ελλείψεις ανταλλακτικών.

Στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2018 το υπουργείο Ναυτικού αιτείται δαπάνες 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ($) για επιχειρήσεις ωρών πτήσεων για τα αεροσκάφη του Ναυτικού και των Πεζοναυτών, σε σύγκριση με τα 7,5 δις $ του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Τα επιπρόσθετα 1,1 δις $ θα σημαίνουν περισσότερες από 100000 επιπλέον ώρες πτήσης, δήλωσε στο Marine Corps Times η εκπρόσωπος του Σώματος Πεζοναυτών υποπλοίαρχος Σάρα Μπερνς.
Όμως το Σώμα Πεζοναυτών παραμένει προσδεδεμένο στα γερασμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα που πετούν ακόμα πέρα απο την προγραμματισμένη απόσυρση τους. Θα περάσουν αρκετά χρόνια πριν αντικατασταθούν από τα νεότερα αεροσκάφη και ελικόπτερα, όπως το F-35 και CH-53K.

Από την 31η Δεκεμβρίου, μόνο 439 από τα 1065 αεροσκάφη σταθερής και περιστρεφόμενης πτέρυγας του Σώματος Πεζοναυτών μπορούσαν να πετάξουν. Έκτοτε, ο υπουργός Άμυνας Τζειμς Ματις συμβούλευσε όλες τις υπηρεσίες να μην συζητούν με τα μέσα ενημέρωσης τις επιχειρησιακές ελλείψεις τους.

Ο υποπλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις ο τότε εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας, διαβίβασε μεσώ ηλεκτρονικού μηνύματός τον Μάρτιο την οδηγία του Ματις στους αξιωματικούς εκπροσώπους τύπου, το οποίο λήφθηκε από το Marine Corps Times.

“Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να δημοσιοποιείς επισημαίνοντας τα προβλήματα επιχειρησιακής ετοιμότητας κατά την περίοδο του προϋπολογισμού, πρέπει να μη ξεχνάμε οτι και οι αντίπαλοι μας βλέπουν τις ειδήσεις”, έγραψε ο Ντέιβις.

“Ανακοινώνοντας ότι έχουμε οικονομικά προβλήματα ή είμαστε ανέτοιμοι να πολεμήσουμε αυτό δημιουργεί εσφαλμένη απογοήτευση”.

Jeff Schogol

Απόδοση/Μετάφραση από το marinecorpstimes.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Όταν «έχεις» καλομάθει εφόσον σε στέλνουν μόνο σε μάχες με ανύπαρκτους αντιπάλους, ξεχνάς και αυτά που έμαθες κάποτε στην σχολή.

  Ας έρθουν στην ΠΑ στα πλαίσια μιας συναλλαγής(το ίδιο και οι Ολλανδοί που έχουν ξεχάσει πως γίνονται οι αερομαχίες), εκεί θα βάλουν αρκετές ώρες πτήσης, αναχαιτίζοντας καθημερινά τους τρόλλακεςς της ΤΗΚ, που έχουν ξεσκιστεί στις παραβιάσεις.
  ?

  1. ή μπορουν να πάνε και οι αμερικανοί και οι ολλανδοί στη THK που είναι και αυτοί σύμμαχοι τους και να κάνουν παραβιάσεις μαζί τους.Πάλι θα αποκτήσουν την ζητούμενη εμπειρία…

   1. Ενδιαφέρον σκέψη! ??
    Έτσι για αλλάξουμε και λίγο το μενού.
    Ειδικά για τους Ολλανδούς, νομίζω ότι θα είναι πολύ διδακτικό και θα έχει αρκετή αγωνία για αυτούς που περιπολούν στο βορειανατολικό “μέτωπο” του νέου “ψυχρού πολέμου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.