ΗΠΑ: Η 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία δοκιμάζει υπέρ-ελαφρά οχήματα

Ομάδα αλεξιπτωτιστών του 1ου Τάγματος, του 325 Αερομεταφερόμενου Συντάγματος Πεζικού, της 2ης Ταξιαρχίας Ομάδας Μάχης, της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας εκτελούν τακτική στάση με το νέο ελαφρύ τακτικό παντός εδάφους όχημα (LTATV) στο Fort Pickett. 26 Φεβρουαρίου 2016. (US ARMY-Flickr)

Η 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) αξιολογεί ένα υπέρ-ελαφρύ όχημα μάχης (ULCV), μια νέα προσπάθεια η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στα αερομεταφερόμενα στρατεύματα να προσγειωθούν μακριά από τους αντικειμενικούς σκοπούς που προστατεύονται από ισχυρή αεράμυνα, τότε να κινηθούν ταχύτητα προς κατάληψη των ΑΝΣΚ –  το Κογκρέσο έχει λάβει την παραγγελία.

Η πρόταση της υποεπιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων Αεροπορίας και Ξηράς της Βουλής για την Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας απαιτεί ο γραμματέας του Στρατού να συνεδριάσει με το HASC έως την 1η Μαρτίου του 2016, για την υπό εξέλιξη προσπάθεια. Ο Στρατός προκειται να καταθέσει το αίτημα της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, και έχει ήδη αποκτήσει 33 οχήματα πολιτικού τύπου για την διοργάνωση των αρχικών ελέγχων.

Αν ο Στρατός αγοράσει περισσότερα οχήματα θα εξαρτηθεί από τους ελέγχους που πραγματοποιεί η 82η. Στρατιώτες έχουν αξιολογήσει το Polaris MRZR-4, με την ονομασία ελαφρύ τακτικό όχημα παντός εδάφους (LTATV), για αυξημένη κινητικότητα κατά τη διάρκεια αεροαποβατικών επιθετικών επιχειρήσεων,το όχημα προκειται να παρέχει σε ένα λόχο τυφεκιοφόρων μια αερομεταφερόμενη, εξοπλισμένη με μικρά όπλα, πλατφόρμα.

Η 82η έχει αναρτήσει φωτογραφίες με τους στρατιώτες της 2ης Ταξιαρχίας Ομάδας Μάχης, να οδηγούν το Polaris MRZR 4, τον Ιανουάριο, σε μια «εκπαίδευση εξοικείωσης» στο Fort Bragg την Βόρεια Καρολίνα, τον Φεβρουάριο, να οδηγούν σε ένα χιονισμένο δάσος στο Fort Pickett στην Βιρτζίνια, και στην Κοινή Συνδυασμένη Επιχειρησιακή Άσκηση Πρόσβασης, στις αρχές του μήνα.

Το σχέδιο της 82ης ζητεί την μεσοπρόθεσμη αγορά οχημάτων από το ελεύθερο εμπόριο σε κατάσταση «όπως είναι» και ένα μακροχρόνιο επίσημο πρόγραμμα προμήθειας.

Η Polaris, της οποίας η βασική δραστηριότητα είναι τα οχήματα αναψυχής, διαθέτει αρκετά ATV τροποποιημένα ειδικά για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το προηγούμενο έτος παρουσίασε το πρώτο στρατιωτικής χρήσης όχημα, το DAGOR, το οποίο μπορεί να μετακινήσει μια ομάδα πεζικού εννέα ατόμων η να μεταφέρει φορτίο 1470 κιλών.

Ο Στρατός, την 10η Απριλίου, συνέταξε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο αναρτήθηκε στην διαδικτυακή πύλη της κυβερνητικής υπηρεσίας προμηθειών, ρωτώντας την βιομηχανία σχετικά με το UCLV, οραματιζόμενος ότι το UCLV θα είναι ένα εκτός δρόμου όχημα το οποίο θα μεταφέρει ομάδα εννέα στρατιωτών, και θα είναι αερομεταφερόμενο από ένα C-17 ή C-130. Θα μεταφέρεται εξωτερικά και εσωτερικά από ένα ελικόπτερο CH-47 Chinook και εξωτερικά από ένα UH-60 Black Hawk.

Τον Ιανουάριο, αξιωματικοί του Κέντρου Αριστείας στο Fort Benning της Georgia, είπαν πως αναζητούν έγκριση για το σχέδιο επιλογής ήδη διαθέσιμων οχημάτων και να θέσουν σε υπηρεσία περίπου 300 από αυτά στη παγκόσμια δύναμη αντίδρασης του Στρατού. Είπα πως αφού εγκριθεί το πρόγραμμα, ένας ανάδοχος θα επιλεγεί και το όχημα θα αναπτυχθεί εντός του 2016.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Στρατός πραγματοποίησε μια επίδειξη το Fort Bragg στην οποία έξι βιομηχανίες παρουσίασαν οχήματα: To Flyer της GD, το πρόγραμμα Phantom Badger των Boeing-MSI Defence, το προηγμένο εκτός δρόμου όχημα εκστρατείας DAGOR της Polaris Defence, το Commando Jeep της Hendrick Dynamic, το Viper της Vyper Adama και το High Versatility Tactical Vehicle της Lockheed Martin, το οποίο είναι μια έκδοση του HMT-400 Jackal του Βρετανικού Στρατού.

Τον Οκτώβριο, η 82η ανακοίνωσε ότι το 1º Τάγμα, 352ου Συντάγματος Πεζικού, της 2ης Ταξιαρχίας θα είναι το πρώτο τάγμα που θα ασκηθεί και θα χρησιμοποιεί το ελαφρύ ATV.

Η ιδέα ήταν πως θα προσέδιδε στην μονάδα τη δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και αεροαποβάσης, να μετακινήσει μια μικρή ποσότητα προμηθειών και να μεταφέρει άμεσα τραυματίες από την πρώτη γραμμή.

Η ιδέα είναι πως οι αλεξιπτωτιστές θα μπορούν να διαθέτουν, μαζικά, άμεση μαχητική ισχύ, είπε τον Οκτώβριο ο Λοχαγός Μάρσαλ Μπρινκ, ο αξιωματικός εκπαιδεύσεως της Ταξιαρχίας.

«Μια δύναμη που μπορεί να υπερασπίζεται τη ζώνη ρίψεως, χρειάζεται περισσότερο χρόνο να προετοιμαστεί για την πολιορκία του αεροδρομίου,» είπε. «Αν έχουμε την ικανότητα να ρίξουμε περισσότερα υπέρ-ελαφρα οχήματα που θα δώσουν στην επιθετική δύναμη μας τη δυνατότητα να φτάσει αστραπιαία στους ΑΝΣΚ τους και να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα, αυτό θα βελτιώσει πάρα πολύ τις πιθανότητες επιτυχίας μας.»

Τον Μάρτιο η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα κάνει την προμήθεια 2000 LTATV από την Polaris. H σύμβαση, που θα ανατεθεί τον Ιούνιο, περιλαμβάνει 1750 από τα MRZR-4 και 300 από τα μικρότερα MRZR-2.

Απόδοση απο το defensenews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΕΙ Η 82 ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
    ΕΛΑΦΡΥ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΣΑΝΟ ( ΕΕΕ ΒΕΝΖΙΝΗ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.