Η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) επέλεξε δύο βιομηχανίες για να προχωρήσουν με το πρόγραμμα του “εναερίου αεροπλανοφόρου” Gremlins, ανακοίνωσε η υπηρεσία την 15η Μαρτίου.

Οι Dynetics, Inc. και General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) έχουν αναλάβει την υποχρέωση να συνεχίσουν την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος (UAS) το οποίο μπορεί να εξαπολυθεί και ανακτηθεί από ένα κεντρικό αεροπλάνο “μητρικό σκάφος”. Οι Kratos Defense & Security Solutions, Inc. και Lockheed Martin ήταν οι άλλες δυο βιομηχανίες που είχαν αναλάβει συμβάσεις για την πρώτη φάση του προγράμματος.

“Η πρώτη φάση του προγράμματος κατέδειξε ότι η εξαπόλυση και περισυλλογή συστημάτων UAS εν πτήσει είναι εφικτή και θα απαιτήσει ελάχιστες τροποποιήσεις στο κεντρικό αεροσκάφος”, είπε ο Σκότ Βιρζμπανόσκι, ο διευθυντής προγράμματος της DARPA, προσθέτοντας, “Στοχεύουμε κατά την 2η φάση να ολοκληρώσουμε δύο έννοιες του συστήματος ώστε να μπορούν “τα εναέρια αεροπλανοφόρα” να χρησιμοποιούν τα, ανακτήσιμα στον αέρα, UAS, που μπορεί να μεταφέρουν διάφορα φορτία -εξελίξεις που θα διευρύνουν σημαντικά την εμβέλεια, ευελιξία και οικονομική προσιτότητα των επιχειρήσεων με UAS από τον Στρατό των ΗΠΑ”.

Το πρόγραμμα Gremlins προβλέπει την εξαπόλυση ομάδων UAS από πολλαπλούς τύπους στρατιωτικών αεροσκαφών -συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών, μεταγωγικών, μαχητικών και μικρών, μη επανδρωμένων πλατφορμών σταθερής πτέρυγας -ενω βρίσκονται έξω από το βεληνεκές των εχθρικών αμυνών. Οταν τα UAS ολοκληρώσουν την αποστολή τους (προοριζόμενη κυρίως για αναγνώριση), ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Lockheed Martin C-130 θα τα ανακτήσει εν πτήσει και θα τα επιστρέψει στη βάση, όπου πληρώματα εδάφους θα τα προετοιμάσουν για την επόμενη χρησιμοποίηση εντός 24 ωρών. Η αναμενόμενη διάρκεια ζωής 20 χρήσεων των UAS μπορεί να παρέχει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα έναντι των δαπανηρών μη επανδρωμένων συστημάτων με την ελαχιστοποίηση του κόστους του ωφελίμου φορτίου και ατράκτου και έχοντας μικρότερα κόστη συντήρησης και αποστολής από τις συμβατικές μη επανδρωμένες πλατφόρμες, είπε η DARPA.

Επιπροσθέτως στην απαίτηση της εξαπόλυσης και ανάκτησης από το κεντρικό αεροσκάφος, το UAS Gremlin θα μπορεί να πετάει σε εμβέλεια 482 χιλιομέτρων (300 μιλίων) περιφερόμενο για μια ώρα, και μετά να επιστρέψει στο C-130.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Σχόλια

  1. Gunslinger32

    Εξόντωση αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, με την προυπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν συστήματα μεσαίου η μικρού και μαχητικά για προστασία (με οπτικούς αισθητήρες που δεν παρεμβάλλονται με ΗΠ) και με πυρομαχικά airburst;

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: