ΗΠΑ: Η Textron απέκτησε 63 αεροσκάφη Mirage F1

8b8cdfa176cf3372c36409aa8d091534

[dropcap size=small]Κ[/dropcap]αθώς η “Textron Αεροπορικές Λύσεις” συνεχίζει τη σύμβαση του επικερδούς προγράμματος αεροπορικών αντιπάλων (ADAIR) της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USAF), νωρίτερα αυτόν τον μήνα η βιομηχανία προμηθεύτηκε 63 αεροσκάφη Dassault Mirage F1 από την Γαλλία, δήλωσε στο FlightGlobal ο διευθύνων σύμβουλος της ATAC, Τζέφρι Πάρκερ.

Η ATAC, η οποία εξαγοράστηκε πέρυσι από την Textron, απέκτησε τον φημισμένο στόλο, μαζί με εξοπλισμό υποστήριξης και 150 κινητήρες, την 5η Σεπτεμβρίου 2017. Η Textron σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα Mirage για την επερχόμενη ανάθεση σύμβασης από την USAF, η οποία απαιτεί περίπου 150 αεροσκάφη ώστε να εκπληρώσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των “κόκκινων” αεροπορικών δυνάμεων της υπηρεσίας.

Η Textron ανακατασκεύασε τα F1 με ικανότητες ψηφιακών ασύρματων αναπηδουσας συχνότητας και ραντάρ AESA, δήλωσε ο Πάρκερ, προσθέτοντας: “Οι απαιτήσεις της USAF που προέκυψαν είναι σαφείς με την απαίτηση ενός ρανταρ AESA ή αντίστοιχου μηχανικού ραντάρ”.

Η σύμβαση για τα 63 αεροσκάφη Mirage F1, σύμφωνα με την La Tribune, κοστολογείται στα 24 εκατομμύρια ευρώ.

Ενώ ο στόλος των 63 αεροσκαφών σηματοδοτεί μια σημαντική προμήθεια για μια ιδιωτική βιομηχανία, η Textron συνεχίζει να αναζητεί επιπρόσθετα αεροσκάφη για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της USAF. Ωστόσο, οι επιλογές της βιομηχανίας έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν καθώς αναζητεί αεροσκάφη που θα μπορεί να λειτουργήσει για περισσότερο από μια δεκαετία ή να διαθέτουν εξαρτήματα τα οποία μπορούν να υποστηριχθούν σε επίπεδο κατασκεύαστη, δήλωσε ο Πάρκερ. Το πεδίο επίσης στενεύει και στην Ευρώπη, και η Textron έχει ουσιαστικά σταματήσει να αγοράζει από χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ επί του παρόντος.

“Υπάρχουν αεροσκάφη από την ανατολική Ευρώπη που οι μαχητές μας θα εκπαιδευτούν εναντίον τους, αλλά δεν διαθέτουν αρχεία καταγραφής υποστήριξης, βιβλιογραφία και πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, το οποίο πλέον έχει γίνει πολύ σημαντικά για την βιομηχανία”, δήλωσε. “Όταν αρχίζεις να ελέγχεις τα πράγματα που καθιστούν ελκυστικό ένα αεροσκάφος, τότε ολα αρχίζουν να καταρρέουν, για αυτούς τους λόγους, για πολιτικά και θέματα του υπουργείου εξωτερικών όπου δεν μπορείς να αγοράσεις από διάφορες χώρες”.

Η αξίας 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων ανάθεση ADAIR θα περιλαμβάνει τη συμβατική υποχρέωση για περίπου 37000 ώρες πτήσης με σκοπό την παροχή αντιπάλων αεροπορικών υπηρεσιών συμπληρώνοντας τα κενά του σχολείου όπλων της 57ης Πτέρυγας και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Red Flag της USAF, όπως επίσης και τους λειτουργικούς ελέγχους και αποστολές αξιολόγησης της αεροπορικής βάσης (AFB) Nellis στην Νεβάδα. Η USAF περιμένει την αποδέσμευση του τελικού αιτήματος τον Ιανουάριο του 2018, με την ανάθεση της σύμβασης να προκύπτει το επόμενο έτος.

Το 2015 η USAF εξεδωσε μια βραχυπρόθεσμη σύμβαση για την Draken International, μετά το κλείσιμο της 65ης Μοίρας Αντιπάλων (Aggressors) στην AFB Nellis και την απενεργοποίηση των 19 Boeing F-15 της βάσης, τα οποία εκτελούσαν “κόκκινες” αεροπορικές αποστολές. Η ετήσια 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση σηματοδότησε μια ευρύτερη μετακίνηση από την οργανική παροχή αντιπάλων δυναμεων από τους πιλότους της USAF σε μια συμβαλλόμενη ικανότητα.

“Σε έναν τέλειο κόσμο θα διαθέταμε τους πόρους για να διατηρήσουμε τις αντίπαλες Μοιρες που συνήθως διαθέταμε, και θα κάναμε το καλύτερο δυνατο για να εργαστούμε στην έδρα μας”, δήλωσε ο αρχηγός της διοίκησης αεροπορικών επιχειρήσεων (AAC) πτέραρχος Μάικ Χόλμς κατά την ετήσια σύσκεψη “Αέρας, Διάστημα και Κυβερνοχώρος” κοντά στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, τόνισε: “Στον κόσμο που ζούμε τώρα, δεν θέλω να υποχρεωθώ να ανταλλάξω μια Μοίρα πραγματικών μαχητικών με μια Μοίρα αντίπαλων δυνάμεων λόγω των περιορισμών στον προϋπολογισμό”. Το επόμενο καλύτερο πράγμα θα είναι να δούμε αν μπορούμε να υπογράψουμε σύμβασεις για κάποιες από τις “κόκκινες” αεροπορικές δυνάμεις.

Ωστόσο, η υπογραφή των συμβάσεων για τις αντίπαλες αεροπορικές δυνάμεις είναι ένα προσωρινό μέτρο, και ο Χολμς δήλωσε ότι η USAF έχει προγραμματίσει μέσα στον προϋπολογισμό της να επιστρέψει στην οργανική ικανότητα αντίπαλων δυνάμεων. Η σύμβαση μπορεί πιθανόν να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος, πρόσθεσε. Μια πιθανότητα να διευρυνθούν οι πόροι της USAF είναι η δημιουργία ενός αντιγράφου του μελλοντικού εκπαιδευτικού T-X αφότου ομως η Διοίκηση Αεροπορικής Διδασκαλίας και Εκπαίδευσης ξεκινήσει το πρόγραμμα του.

Τα τελευταία γαλλικά Mirage F1 αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία την 13 Ιουλίου 2014 και πραγματοποίησαν την τελευταία τους πτήση κατά τη διάρκεια τελετής που έλαβε χώρα την 14 Ιουλίου 2014.

Leigh Giangreco

Απόδοση/Μετάφραση από το FlightGlobal.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

20 Απαντήσεις

 1. Αυτά που λέγαμε πρίν απο λίγο με τον φίλο Theognostos σε άλλο άρθρο για το θέμα των μαχητικών που ετοιμάζουν για πέταμα οι φωστήρες. ?

  «Η Textron ανακατασκεύασε τα F1 με ικανότητες ψηφιακών ασύρματων αναπηδουσας συχνότητας και ραντάρ AESA, δήλωσε ο Πάρκερ, προσθέτοντας: «Οι απαιτήσεις της USAF που προέκυψαν είναι σαφείς με την απαίτηση ενός ρανταρ AESA ή αντίστοιχου μηχανικού ραντάρ».»

  Προφανώς υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν την εγκατάσταση νέων ραντάρ σε παλιά αεροσκάφη συμφέρουσα, παρά που προβλέπονται για ρόλους εκπαίδευσης.

  «η Textron συνεχίζει να αναζητεί επιπρόσθετα αεροσκάφη για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της USAF»

  Εκεί θα μπορούσαν να καταλήξουν και τα M2000 της ΠΑ, τα οποία θέλουν να αποσείρουν με κάθε μέσο(δικαιολογίες βρίσκουν αμέτρητες, αν δεν τους βγαίνει η μια βρίσκουν άλλη).

  Για «εμάς» φταίνε φυσικά οι Γάλλοι που το παίζουν ντίβες και δύσκολοι στις τιμές, «εννοείται» ότι «εμείς» δεν κάνουμε ποτέ λανθασμένους προγραμματισμούς, για αυτό «πρέπει» να φταίνε πάντα οι άλλοι(μισές δουλειές απο συνήθειο, αρκεί να πέφτει καμία μίζα).

  1. Βγαινεις σε ευκολα συμπεράσματα. Κανεις δεν αποσυρει αεροσκάφη ετσι ευκολα. Οταν το ρανταρ κοστιζει παραπανω απο ολο το αεροσκάφος που δεν εχει και κανα ιδιαιτερο προσδοκιμο ζωης, ειναι απλα κακη επένδυση. Τώρα αν οι Αμερικανοι δεν εχουν πρόβλημα να πληρώνουν, πεδιο δοξης λαμπρό για την Textron.

   Τα M2000 δεν ειναι ακομα παντως για αποσυρση, αλλα χαρις την πολιτικη των Γάλλων… θα πουλεψουν μια ωρα αρχιτερα…. και τα απλα και τα 5αρια. Αμα ζητανε οσα τους λειπουνε τους στελνεις στον αγυριστο και δεν ξαναψωνιζεις τιποτα για τα επομενα 500 χρονια.

   1. @tallyhogr

    Δεν συνηθίζω να βγάζω εύκολα συμπεράσματα, ούτε έχω υποστηρίξει πουθενά τον εξοπλισμό των M2000 με ραντάρ Η/Σ(αλλά το αντίθετο, που πραφανώς σου διαφεύγει για κάποιους λόγους).

    Για να μη δημιουργούνται όμως λάθος εντυπώσεις, να κάνουνε μια σύντομη σύνοψη, και το αφήνουμε στην κρίση του καθενός ποιός καταλήγει σε λάθος και βιαστικό συμπέρασμα/συμπεράσματα .

    -Αφέθηκε να χαθεί η ευκαιρία αναβάθμισης των M2000 στο επίπεδο -5Mk2, όταν ήταν συμφέρουσα, για να αγοραστούν 15 αεροσκάφη νέας κατασκευής

    -Η σημερινή προσφορά των Γάλλων για 40+(?) εκατ ανά μονάδα μας έρχεται ακριβή

    -Η απόκτηση των -9 απο τα ΗΑΕ για 20 εκατ. ανά μονάδα μας φαίνεται σύμφωνα με προηγούμενο άρθρο στην Προέλαση επίσης ακριβή
    (άσχετα αν είναι τα προετοιμάζουν για αλλού)

    -Η δουλειά με τα -5 απο το Κατάρ χάλασε η θα χαλάσει για πολιτικούς λόγους

    Πάμε παρακάτω, στις αναφορές του κ. Κ. Ζηκίδη σε άλλη ιστοσελίδα, σχετικά με το θέμα των Γαλλικών μαχητικών και την ελληνική συμπεριφορά απέναντι στους «απαράδεκτους» Γάλλους.

    Ελπίζω να μη υπάρξει παρεξήγηση, αλλά θα το ρισκάρω επειδή θεωρώ τις παρακάτω αναφορές του, ιδιαίτερα χρήσιμες για την συζήτηση, και την καλύτερη κατανόηση του θέματος των ελληνικών Mirage 2000 αλλά και των προηγούμενων.

    Αντιγραφή της αναφοράς/εξήγησης του κ. Κωνσταντίνου Ζηκίδη, απο το eAmyna:

    «Δεν είναι τόσο ξεκάθαρο ποιος ταλαιπώρησε ποιον.
    Έχοντας παρακολουθήσει στενά το πρόγραμμα των Μ2000-5 σχεδόν από την αρχή (συμπεριλαμβανομένων και 3 ετών στη Γαλλία), μπορώ να έχω εικόνα και από την άποψη των Γάλλων. Εκφράζοντας πάντα προσωπικές απόψεις (φυσικά με βάση γνωστά στοιχεία) και χωρίς να επικαλούμαι γνώση του παρασκηνίου ή διαβαθμισμένες πληροφορίες, θα ήθελα να υπενθυμίσω τα ακόλουθα:
    1999: Απόφαση της τότε κυβέρνησης Σημίτη, για προμήθεια F-16 Block 52 “πλους” (όπως είχε πει ο τότε πρωθυπουργός, ως γερμανομαθής) και Mirage 2000-5 (αντί των F-15 που είχε προτείνει ο τότε ΥΕΘΑ, ως γνωστόν).
    2000: Υπογραφή αντίστοιχων συμβάσεων.
    2003: Έναρξη παραλαβών των F-16 Blk 52+, φυσικά χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας (ΣΑ), το οποίο θα το προμηθευόμασταν με άλλη σύμβαση (no comments)…
    2004: Πτητικές δοκιμές του πρωτοτύπου Μ2000-5, για το ραντάρ και το ΣΑ, όπου διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στο ΣΑ. Η διαπίστωση των προβλημάτων αυτών οδήγησαν σε μη παραλαβή των Α/Φ και στην ανάλογη πίεση προς την γαλλική πλευρά για αποκατάστασή τους, όπερ και εγένετο το αμέσως επόμενο διάστημα.
    2006: Επανάληψη πτητικών δοκιμών του ΣΑ του Μ2000-5, οι οποίες απέδωσαν καλώς.
    2007: Έναρξη παραλαβών Μ2000-5 (μετά από αρκετές καθυστερήσεις από την πλευρά μας…).

    Με λίγα λόγια και χωρίς να υπονοώ ότι έγινε κάτι το αντισυμβατικό, την ίδια εποχή που “κόβαμε” το Μ2000-5 για το ΣΑ, παραλαμβάναμε υπερήφανοι το F-16 Blk 52+ χωρίς ΣΑ… Πέραν του ΣΑ, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το F-16 Blk 52+ της Peace Xenia III, ως οπλικό σύστημα, υπολείπεται του Μ2000-5, το οποίο φέρει εξαιρετικό ραντάρ, ικανότατο ΣΑ (κατόπιν των σχετικών βελτιώσεων), αποτελεσματικό link και άλλα πολλά. Επίσης, μπορεί να φέρει μάλλον τα ικανότερα όπλα που βρίσκονται σε υπηρεσία αυτήν την στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο, τουλάχιστον όσον αφορά την περιοχή μας (MICA EM/IR, SCALP, ενώ είναι το μοναδικό -5 που μπορεί να αξιοποιεί και MAGIC).

    Το πόσο καλά θα μπορούσαν να είναι τα F-16 Blk 52+ απεδείχθη με την σύμβαση Peace Xenia IV του 2005 (μία από τις καλύτερες συμβάσεις, με σχετικά ομαλή υλοποίηση), καθώς τα F-16 Blk 52+ Adv. είναι τόσο καλά, που πλησιάζουν τα -5 ?

    Για τον λόγο αυτό άλλωστε, θα πρέπει να προχωρήσει η αναβάθμιση των F-16 και ειδικά των Blk 52+, τα οποία είναι ως αεροσκάφη σχεδόν ίδια με τα Blk 52+ Adv. αλλά υπολείπονται στα Avionics και ως εκ τούτου στις δυνατότητές τους.

    Όσον αφορά την υποστήριξη των Μ2000, ως γνωστόν υπήρχε σύμβαση υποστήριξης (FOS) από το 1990 έως το 2010, με την οποία υποστηρίχθηκε πολύ ικανοποιητικά το πτητικό έργο των Mirage F1 και 2000. Αυτή όμως έληξε και τώρα είμαστε (ακόμα) στην προσπάθεια σύναψης νέας σύμβασης FOS. Δεν νομίζω όμως ότι οι Γάλλοι είναι παράλογοι και θέλουν να μας “ταλαιπωρήσουν” και να μην υπογράψουν τη νέα σύμβαση FOS, από την οποία άλλωστε θα κερδίσουν χρήματα, διατηρώντας μάλιστα έναν από τους παλαιότερους (και σημαντικότερους) πελάτες τους…

    Επομένως επαναλαμβάνω: δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έχει ταλαιπωρήσει ποιον…

    Ίσως το όλο θέμα, μαζί με την ενδεχόμενη αναβάθμιση των Μ2000, θα μπορούσε να αναλυθεί σε ένα επόμενο άρθρο σας.»

    http://e-amyna.com/εν-αναμονή-της-απόφασης-εκσυγχρονισμ/#comment-3456660132

    Επίσης ενδιαφέρον απο την ίδια συζήτηση:

    «Νομίζω ότι τα Α-7 τα εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρον.
    Αναφέρομαι στα Mirage F-1CG, τα οποία αποσύραμε με πολύ μεγάλο υπόλοιπο ωρών πτήσεως και τα αφήσαμε στην τύχη τους, ενώ θα μπορούσαμε να τα πουλήσουμε ή να τα αναβαθμίσουμε. Υπενθυμίζω την περίπτωση αναβάθμισης των Mirage F-1 του Μαρόκου, τα οποία με ελάχιστα (συγκριτικά) χρήματα απέκτησαν αρκετές δυνατότητες των -5 (κορυφαία περίπτωση αναβάθμισης Α/Φ).
    Αναφέρομαι όμως κυρίως στα F-5, ένα εξαιρετικό Α/Φ όσον αφορά το λόγο απόδοσης προς κόστος χρήσης, τα οποία επίσης αποσύραμε και αφήσαμε στην τύχη τους, ενώ βλέπουμε ότι τα F-5 (η ευρύτερη οικογένεια, μαζί με τα Τ-38 κλπ) χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλές χώρες, είτε ως εκπαιδευτικά, είτε ως ελαφρά μαχητικά, με ανάλογες αναβαθμίσεις.
    Ένα άλλο ανάλογο παράδειγμα ήταν η απόσυρση του συστήματος «Νίκη», όπου μας έμειναν οι πύραυλοι…
    Δεν μπορώ να γνωρίζω τι έγινε στην περίπτωση των F-104 ή παλαιότερων Α/Φ.
    Σε κάθε περίπτωση όμως και επειδή γράφω επωνύμως, οφείλω να διατηρώ επιφύλαξη: τα σχόλια γίνονται στο πλαίσιο μίας (καλοπροαίρετης) διαδικτυακής συζήτησης, με βάση ανοικτά στοιχεία και με σκοπό να μην επαναληφθούν τυχόν σφάλματα του παρελθόντος. Προφανώς, σε κάθε μία από τις παραπάνω υποθέσεις, είναι πιθανόν να υπήρχαν και άλλα στοιχεία ή δεδομένα, άγνωστα στο ευρύ κοινό ή τουλάχιστον σε εμένα, που να επέβαλαν την (βεβιασμένη, κατά την άποψή μου) απόσυρση των αντίστοιχων οπλικών συστημάτων.»

    http://e-amyna.com/εν-αναμονή-της-απόφασης-εκσυγχρονισμ/#comment-3459067235

    Επειδή προφανώς δεν έδωσες σημασία σε προηγούμενες αναφορές μου για το θέμα, ούτε σε αυτές του κυρίου Κωνσταντίνου Ζηκίδη(ο οποίος παρακολουθεί και συνοδεύει το όλο θέμα πρόγραμμα στην πρώτη γραμμή απο την αρχή), βλέπω ότι αυτός που βγάζει το εύκολο συμπεράσματα είσαι εσύ(και ειδικά για τους Γάλλους, χωρίς να γνωρίζεις για τις λεπτομέρειες που αναφέρει/περιγράφει ο κ. Ζηκίδης).

    Υ.Γ.
    Αν λάβουμε υπόψη μας και την πρόσφατη ανακοίνωση για την αύξηση του κόστους αναβάθμισης των F-16 της Ταϊβάν, για την οποία υπολογίστηκε απο τον κ. Κ. Ζηκίδη μια τιμή ανά μονάδα στα 30 εκατ.$, δεν βλέπω και μεγάλες διάφορες στους φίλους απο την LM/Αμερική.

    Απολογούμαι για το παραπάνω σεντόνι, στην ομάδα της Προέλασης.

 2. AESA σε F-1,λέει;
  Και πού σκοπεύουν οἱ Αμερικανοί να αντιμετωπίσουν F-1;
  Το Ιράκ τέρμα,ἡ Λιβύη τέρμα,το Ιράν έχει μερικά,λέτε;

  1. Ίσως να μη είναι ο φορέας το πρόβλημα που ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν, αλλά το ραντάρ αυξημένων επιδόσεων/δυνατοτήτων που θα φέρει αυτός. Με τα λίγα που γνωρίζω και χωρίς να είμαι σίγουρος, έχω την εντύπωση ότι στοχεύουν σε προετοιμασία και εξάσκηση απέναντι στα νέα ραντάρ, που θα είναι τοποθετημένα στα κινεζικά και ρωσικά μαχητικά.

   1. Επειδή ἡ ενσωμάτωση ενός οποιουδήποτε ραντάρ πέραν του αρχικού αντιπροσωπεύει βαρειά επένδυση,το διάβασα κάπως βερεσέ.
    Ειλικρινά,δέν πείθομαι ότι για μία απαίτηση απεικονίσεως μπορεί να δικαιολογηθεί τέτοια επέμβαση,εκτός ἄν έχουν κάτι έτοιμο (ἤ «σχεδόν έτοιμο») κάποιοι Ισραηλινοί,και με την ευκαιρία τους κάνουν οἱ Αμερικανοί την πιστοποίηση.

    1. Ασφαλώς δεν είναι μικρή υπόθεση/επένδυση, για μια πιστοποίηση ως μέρος βοήθειας για τους Ισραηλινούς μου φαίνεται όμως μεγάλο έργο εάν σκοπεύουν να εξοπλίσουν το σύνολο του πακέτου με νέα ραντάρ.

     Σε μια δεύτερη ματιά, δεν φαίνεται για βοήθεια προς το Ισραήλ, αλλά για απαίτηση της USAF μεγάλης κλίμακας και διάρκειας.
     Μπορεί να φαίνεται τραβηγμένο, αλλά η πρόσφατη μυστηριώδης πτώση του Αμερικάνου πιλότου με ένα μαχητικό ρωσικής κατασκευής, φαίνεται να σχετίζεται κάπως με τις αυξημένες προσπάθειες που αναφέρει το παρακάτω RFI της USAF.

     Σε μια σύντομη έρευνα για το θέμα, έπεσα επάνω στο επίσημο σχετικό αίτημα της USAF απο το οποίο θέλω να επισημάνω τα πιο σημαντικά σημεία. Παραθέτω επίσης τον σύνδεσμο για όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν ολόκληρο το έγγραφο.

     Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές στο 4ο απόσπασμα.

     DEPARTMENT OF THE AIR FORCE
     HEADQUARTERS AIR COMBAT COMMAND
     ACQUISITION MANAGEMENT AND INTEGRATION CENTER
     JOINT BASE LANGLEY-EUSTIS VA

     MEMORANDUM FOR INDUSTRY

     FROM: ACC AMIC/DRX
     ​ 11817 Cannon Blvd, Suite 306
     Newport News, VA 23606

     SUBJECT: Request for Information (RFI) and Rough Order of Magnitude (ROM) for Nellis AFB Adversary Air (ADAIR) Business Case Analysis (BCA)

     THIS IS FOR INFORMATION AND PLANNING PURPOSES ONLY. Responses are requested by 1600 Eastern Time on 15 Aug 2016. The Government is seeking industry input from all sources (small and large business) at this time. The Government plans to consider all information submitted in response to this request as part of the ADAIR analysis.
     The United States Air Force, Air Combat Command, Acquisition Management and Integration Center (ACC AMIC), Joint Base Langley Eustis, VA, is in the process of determining Industry’s ability to provide future-state ADAIR services to support the USAF Warfare Center (USAFWC) for the 57th Wing Weapons School and Red Flag training, as well as Nellis Operational Test and Evaluation missions. The ADAIR effort has been approached by the Air Force in a 3-phased process: Phase I – Proof of Concept (existing sole source contract to Draken International); Phase II – Mid-Term Coverage (in progress competitive acquisition); and Phase III – Advanced Adversary Air. This RFI/ROM request is in reference to Phase III only.
     There is currently a significant gap between CAF-wide training requirements and ADAIR support availability, resulting in a shortage of 30,000 to 40,000 sorties per year. The problem is most acute at Nellis AFB, with the FY16 deficit projected at ~3,000 sorties and increasing in the future. ACC AMIC, under direction of the Air Combat Command Vice Commander (ACC/CV), has been chartered to perform a Business Case Analysis (BCA) for Phase III that will identify/analyze various courses of action (COAs) in order to determine the most cost-effective business solution that meets statutory, regulatory and mission requirements with the focus being on Nellis AFB due to the immediate need. As ACC’s strategic sourcing lead, AMIC was tasked to investigate organic (government-provided) and outsourced (Industry-provided) solution sets, and provide a recommended way forward for ACC/CV approval. The 99th Contracting Squadron (99 CONS) at Nellis AFB is currently managing the Phase I effort, and in the process of competing the Phase II effort, which will overlap with the Phase III timeframe and provide a stop-gap measure while a long-term solution is developed and executed. In order to leverage resources and maximize business expertise, 99 CONS and AMIC are working together with mission partners to ensure consistency and communication throughout the phased process.
     The Phase III Advanced ADAIR is a projected long-term solution to meet USAFWC ADAIR requirements, and will provide sorties that represent an advanced, realistic, non-western air-to-air (A-A) combat threat. The mission will be conducted at Nellis AFB, with a possible deployable capability. Phase III will include a potential combination of ownership, operations, maintenance, and performance of tactically-relevant aircraft for A-A tracking, targeting, and ADAIR operations, to include associated equipment systems that interface with various platforms and ground force personnel. ADAIR sorties will augment the current USAF Aggressor force in support of training and test requirements.

     https://www.fbo.gov/utils/view?id=e21063e8adb2e3937d3cef3f415c423e

 3. οχι ενα η δυο η τεσσεσα η μια δωδκαδα….ολα πακετο !!! μα τοσο χαζοι οι στρατηγοι στις ΗΠΑ…ειχαν αγοαρσει και ολο το πακετο των Χαρριερ μαζι μe ολα τα ανταλακτικα και μηχανες κτλ κτλ…απο tην Μ. Βρετανια για μερικα ’ φυστυκια’…

  Harrier jump-jets sold ‘for peanuts’
  Dozens of British Harrier jump jets are to be sold to the United States Marine Corps for £34 million after more than £1 billion has been spent on them in the last decade.(The Daily Telegraph)

  Τελικα ποια η νομοθεσια στην Ελλαδα κα Ευρωπη για ιδιωτικο στρατο για ιδιωτικη πολεμικη αεροπορια στις ΗΠΑ Black Water etc…ισως αναπτυξουν και αεροπορικη δυναμη ιδιωτικη….ετσι γινονται δουλειες χωρις αμεσα οι ΗΠΑ να αναμιγνυονται…( Erik Prince, Blackwater Founder, Sets Up Secret Desert Force In United Arab Emirates )

  1. ….ετσι γινονται δουλειες χωρις αμεσα οι ΗΠΑ να αναμιγνυονται….

   Καλά για κανα χωριο της αφρικής καλοί είναι οι ιδιωτικοί στρατοί,για να δουμε όμως πχ στην Ουκρανία πως κάνουν οι ΗΠΑ τις δουλείες,την προθυμία των εταιρειών να πάνε,αλλά και την επιχειρησιακή επιτυχία των ιδιωτικών στρατών,γιατί εικάζεται οτι κάτι γίνεται σχετικά με αυτό το θέμα . Επισης οι ιδιωτικοί στρατοί έχουν θέμα με τις διεθνείς συνθήκες.

   1. @κλείτος ο μέλας
    Υπάρχει και το παράδειγμα του Ιράκ απο την δεύτερη εμπλοκή(εισβολή) των ΗΠΑ απο,το 2003. Απο αξιόπιστες πηγές, εκτιμάται ότι στην καυτή περίοδο της εμπλοκής στο Ιράκ, δρούσαν τουλάχιστον 100.000 PMC’s μέσα στο Ιράκ, δηλαδή μια δύναμη που αντιστοιχεί με δέκα μεραρχίες του τακτικού στρατού. Αυτό δεν το λες και κλίμακα χωριού Αφρικής.

   2. μισθοφορικοί στρατοί υπηρχαν από τήν αρχαιότητα όπως και τώρα
    οι ιδιωτικοί στρατοί δέν (θά) υπάγονται στίς διεθνείς συνθήκες κοίτα πως χρησιμοποιησε ο μπους την φράση enemy combatants ωστε να παρακαμφθουν ολες οι συνθηκες η ιδια φράση η νοοτροπια έχει χρησιμοποιηθεί και στο δευτερο παγκοσμοιο πόλεμο κτλ κτλ
    εδώ ερχεται η νέα εποχή όπου εταιρείες (θα ) αναλαμβάνουν νά προσλαμβανουν εκπαιδεύουν και να στέλνουν στρατό μαζί μέ τα απαραίτητα γιά τήν νίκη καί τήν επιβιωση τών μαχητων ένεκα χρήματος
    ένα κράτος η ομοσπονδία είναι επίσης μία μορφή εταιρισμού οπως οι ΗΠΑ η ΕΕ η ΡΩΣΙΑ η ΚΙΝΑ ΝΑΤΟ ΟΗΕ κτλ κτλ….άσχετα γιά το πως ήλθαν στην δημιουργια τους αυτο είναι μεγάλη συζητηση επίσης .περι χρημάτων η χρησιμοποιηση αξιων…….συνεχιζω….ομως…όπου μετά από ορισμένο χρονικο ο λαός ( οι φαντάροι στρατιωτες πιλοτοι ναυτικοί ιατροί δικηγόροι οδηγοι μητερες εργαζομενοι παιδιά κτλ) όλοι αποτελούν ένα οργανικό σύστημα μάζας τό οποιον πλάθεται σάν τόν κιμά νά ακολουθεί οσους προωθούν τήν πορεια του για το χρήμα….ναί γιά τό χρήμα….άσχετα εάν οι άνθρωποι δέν τό έχουν καταλάβει ( στήν ανθρώπινη κοινωνια όπως εχει διαμορφωθεί αναξιωματικά μία καλύτερη ζωή είναι δεμένη μέ την υλικη επι βιου ωση επιβίωση δηλαδη μέ την βία ) όπου η ζωη ενος ανθρωπου μετριέται βασει του χρήματος το ίδιο και το μέγεθος της εικονικης ελευθεριας του όπως επίσης η συνεχης προσπάθεια ευτυχιας ανευ ομως επιτευεξεως εφόσον οι άνθρωποι δεν γνωριζουν οτι ευ τυχια ειναι ταυτοσιμη με την Αγάπη του Θεου Πατρός ( αλλη μεγάλη συζητηση)
    διαφοροποιώ τήν έννοια τής Αξιας από τήν έννοια της εξουσίας διότι οι κυβερνώντες στήν γη αν και κυβερνουν αξιωματικά ως προς το αξιωμα το ανθρωπινο δέν κυβερνουν ως προς την ΑΞΙΑ ο νοοών νοήτο
    ^
    διαφοροποιώ τήν έννοια τής εταιρείας καί εταιρισμού κράτους όπου σύνορα καί συμφωνιες δηλαδη συνθήκες αλλάζουν͵ από τήν έννοια τού έθνους καί γέννους
    Αυτό πού πρέπει νά σκεφτείς είναι εάν το ανθρωπινο γέννος είναι ένα έθνος η εάν και εφόσον υπάρχουν διαφορετικά γεννη βασει του DNA δηλαδή εθνη καί εάν και εφόσον υπάρχουν αυτές οι διαφοροποιήσεις στο DNA έστω και μικρές κάνουν άλλους επιρεπείς στην δουλεία ενώ άλλους ποιό ατίθασους ποιό δίκαιους πιό φιλότιμους αυτους πού λένε όχι ρε γαμώτο φτάνει ποιά ελεφθερία η θάνατος καί μέ τήν νίκη φέρνουν αυτην τήν νοοτροπία σέ άλλα γενη η έθνη σκεψου πως η Ελεφθερία πού έφερε ο Ιησούς Χριστός γιά όλα τα γεννη η έθνη άλλαξε τήν νοοτροπία τόν τρόπο σκέψεως νους τροπος ενός πολέμου ο οποιος ακόμη δέν έχει τελειώσει και η αγριοτητα θά αποκορυφωθει μέσω τών οπλικων συστημάτων που κατεχουν οι άνθρωποι.

 4. ΑΝ ισχύει η πληροφορία θα πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς αποδεικνύει πως ακόμα και παλιότεροι τύποι μαχητικών αεροσκαφών μπορούν να εκσυγχρονιστούν με ραντάρ AESA,πόσω δε μάλλον πιο σύγχρονοι όπως τα F-16 Block 30 και τα Mirage-2000EGM/BGM της Π.Α.

  1. Αραγε πόσο χρεωνουν οι Ισραηλινοι για μια τέτοια αναβάθμιση ίσως σε συνεργασία και με τους Γαλλους για πιστοποίηση των όπλων όπως έγινε και στα ινδικά Mirage 2000?

 5. Η Textron δεν έχει εκσυγχρονίσει ακόμη τα αεροσκάφη Mirage F-1 αλλά προτίθεται να το κάνει βάση των απαιτήσεων της USAF.

  Να φανταστώ θα απευθυνθεί στους Ισραηλινούς που προσφέρουν 1 πακέτο αντίστοιχο στο πρότυπο Kfir block 60 με ραντάρ AESA της ELTA.

  Ασφαλώς και η ΠΑ θα μπορούσε να καταφύγει σε αντίστοιχες λύσεις για τα δικά της Mirage F-1, M2000 αν είχε χρηματοδότηση και αν την ενδιέφερε η περίπτωση.

  Προφανώς η USAF θα είναι ικανοποιημένη αν υπάρχει απεικόνιση που θα παριστάνει σύγχρονα ρωσικά-κινέζικα μαχητικά με ραντάρ AESA.

  1. αλλο η ΑΜΕΡΙΚΗ και άλλο οι ΗΠΑ άρα δεν υπαρχει Αμερικη ως κράτος….εκτός εαν εννοείς τις ΗΠΑ πολλοι κανουν το ιδιο λαθος….

 6. Theognostos
  αλλο η ΑΜΕΡΙΚΗ και άλλο οι ΗΠΑ άρα δεν υπαρχει Αμερικη ως κράτος….εκτός εαν εννοείς τις ΗΠΑ πολλοι κανουν το ιδιο λαθος….

  Εννοώ να τα πουλήσουμε και εμείς στην εταιρία που αγόρασε τα άλλα μιραζ F-1

  1. 24 εκ. ευρώ για 63 αεροσκαφη μαζι με τις επιπλέον μηχανες κτλ κτλ…κάνε τόν λογισμο και κοίτα πώς δέν αξίζει…GDP of Ellas 194.6 billion USD (2016)

   προετοιμασε να υπάρχουν δεκα έξη ετοιμοπολεμα …απο το απόθεμα..καί αστα νά υπάρχουν περιτυλιξέτα σε πλαστικό προστασίας …μαζί με τόν απαραιτητο οπλισμο για επιχειρησεις..

   εάν υπάρχουν και εξωμοιωτές κτλ…δημιούργησε σχολη μαχητικών αεροπορικη η οποια θα δίνει μαθηματα ΚΑΙ σε πολίτες από όλα τα κράτη φεριπήν το ERAU δίνει μαθηματα πιλοτων πολιτικης αεροποριας αλλα έχει και ROTC. Νομίζω υπάρχει παράρτημα στήν Ελλαδα. Κανε τήν Ελλἀδα κέντρο εκπαιδεύσεως μεγάλο στόν τομέα γιά όλα τά κράτη. Δωσε δουλειά σε απόστρατους πιλοτους της αεροποριας κςθως και σέ ολα κλιμακια υποστηριξης όπως μηχανικοι αεροσκαφων κτλ …φέρε την τεσνολογια προσιτη στο ευρυ κοινο και στα πανεπιστήμια τα οποια σέ γενικες γραμμές κάνουν θεωριες και όχι πράξη βαλε φοιτητες να δουλεψουν να αλκάξουν ηλεκτρονικα συστημα σε ενα η δυο fly by wire and fly by light systems testbeds δημιουργια και δοκιμη καινοτομικου ρανταρ new combustor and fuel additives compressors turbines material science etc κτλ USE WHAT YOU HAVE AND THERE IS FOR DEVELOPMENT

 7. @Gunslinger32
  Ναι ,πήγαν όλοι αυτοί σε καθήκοντα αστυνόμευσης στρατού κατοχής, αφού όμως πρώτα ο τακτικός στρατός των ΗΠΑ, με μονάδες εθνοφρουράς ισοπέδωσαν το ΙΡΑΚ,δεν έκαναν και καμία τακτική επιχείρηση,απλά πήραν το αερόπλανο σαν τουριστες και πήγαν βαγδάτη για πόλεμο τυπου συμμοριων σε μαγαλούπολη. Δεν πρόκειται πιστεύω σε σοβαρά δομημένα κράτη οποιουδηποτε πολιτεύματος,να έχουν τύχη οι μισθοφόροι για σοβαρές επιχειρήσεις.Ακόμα και οι τερατώδεις αυτές εταιρίες των ΗΠΑ με τα γιγάντια μέσα,δεν μπορουν να διεξάγουν επιτυχώς επιχειρήσεις.Ας πάνε τώρα λοιπόν στην ουκρανία 100.000 από δαυτους και με τις ευλογίες της ουκρανικής κυβέρνησης,λεφτά υπάρχουν τόσο στην ουκρανια οσο και στις ηπα για αυτο το προτζεκτ.Λαγοί θα γίνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.