Την 24η Αυγούστου, η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) δημοσίευσε επίσημο αίτημα πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το πρόγραμμα της Συμβαλλόμενης Αεροπορικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Πολεμικής Αεροπορίας.

Συμφωνία με την ανακοίνωση η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) προτίθεται να συμφωνήσει 30000 εξόδους αεροπορικών αντιπάλων, σε ετήσια βάση, στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, την Αλάσκα και την Χαβάη. Η υπηρεσία επίσης επιθυμεί αεροσκάφη για 10000 ετήσιες εξόδους εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στις ηπειρωτικές ΗΠΑ ώστε να υποστηρίξει την εκπαίδευση των προωθημένων ελεγκτών (JTAC).

Οι συμβάσεις υποστήριξης αεροπορικών αντιπάλων πιθανόν να ανατεθούν σε διάφορες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης αεροσκαφών δεδομένης της μεγάλης κλίμακας αναγκών της USAF. Νωρίτερα είχε υπολογιστεί ότι η συνολική αξία των συμβάσεων εχθρικών αεροπορικών δυνάμεων θα είναι αξίας άνω των $5,7 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης αεροσκαφών όπως οι Airborne Tactical Advantage Company της Textron και Draken International που ενδεχομένως να υποβάλουν προτάσεις για τις συμβάσεις εχθρικών αεροπορικών δυνάμεων έχουν ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε προηγούμενες ασκήσεις «Red Flag». Και οι δύο εταιρείες έχουν συμφωνήσει να ανακατασκευάσουν δωδεκάδες μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη τρίτης και τέταρτης γενιάς όπως το Dassault Mirage F-1.

Η USAF επιθυμεί ένα μείγμα διάφορων αεροσκαφών για την εκπαίδευση εναντίον των πιλότων αεροσκαφών τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Ωστόσο, όλα τα αεροσκάφη πρέπει να διαθέτουν τη δυνατότητα μεταφοράς κρατικών ατρακτιδίων ηλεκτρονικών αντιμέτρων και αεροπορικών εκπαιδευτικών πυραύλων υπέρυθρης δέσμευσης, όπως, επίσης, ανάμεσα στις υπόλοιπες κοινές απαιτήσεις, να είναι συμβατά με τα συστήματα ανάσχεσης αεροσκαφών στα αεροδρόμια.

Στα υψηλότερα σημεία απόδοσης, η USAF αναζητεί ένα αεροσκάφος με ανώτατες ταχύτητες 1,5 Mach, ικανότητα να επιχειρεί στα 50000 πόδια και ραντάρ με εμβέλεια 80nm, ωστόσο δεν επιβάλλει ο τύπος του ραντάρ να είναι μηχανικής σάρωσης ή AESA.

Garrett Reim

Απόδοση/Μετάφραση απο το ”FlightGlobal.Com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Σχόλια

 1. andreasmp412c

  Οπως το κοβω θα αυξηθει πολυ η ζητηση για μεταχειρισμενα αεροσκαφη απο ιδιωτικες εταιρειες στο μελλον. Δε το ψαχνουμε κ εμεις να σπρωξουμε τιποτα απ το αποσυρθεν υλικο μπας κ βγαλουμε κανα ψιλο, απ το να τα χουμε να σκουριαζουν;

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   Ότι υλικό είχαμε έχει σκουριάσει πλέον…Εκτός και αν κάνουμε κάτι με τα F-16 που θέλαμε να πουλήσουμε στην Κροατία…

   Απάντηση
   • andreasmp412c

    Εκτος απ τα f 16 ειναι κ τα φαντομ κ δυστυχως λογω της βλακειας μας συντομα κ μερικα μιραζ ..

  • Giorgos Tsagkaris

   Μηπως να ιδρυσει η ΠΑ μια μοιρα που θα προσφερει αυτες τις υπηρεσιες στους Αμερικανους με τα -30 ή/και τα 2000?
   Δεχομαστε και αποπληρωμη σε υλικο 😉

   Απάντηση
 2. Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Σε πόσα χρόνια θα δούμε πραγματικές ιδιωτικές αεροπορίες πιστεύετε; Εννοώ στην μορφή των PMC. Με επιχειρησιακά αεροπλάνα και ελικόπτρερα

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Η ιαπωνική εταιρία Namco προφανώς είχε αυτό το «όραμα» με του μισθοφόρους πιλότους, πολλά χρόνια πρίν την USAF, η οποία φαίνεται να ανέλαβε την πρωτοβουλία για πρακτική εφαρμογή αυτής της ιδέας. Για να το θέσω χιουμοριστικά. 😉

   Παρόλο που είναι άλλο θέμα.
   Όσον αφορά το ενδιαφέρον ερώτημα που έθεσες αλλού(επειδή το παρατήρησα κι εγώ), σχετικά με την εγκατάσταση των εξωτερικών πυλώνων στο JSF που εμφανίζουν κλίση προς τα έξω (και με την ευκαιρία), νομίζω ότι έχει να κάνει με τα Flaps του αεροσκάφους, στο πίσω μέρος της πτέρυγας. Εφόσον όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες, η πυροδότηση του κινητήρα των πυραύλων AIM-132/9X Asram/Sidewinder γίνεται αμέσως (κατά την εκτόξευση του όπλου) πρίν αυτό απομακρυνθεί απο το αεροσκάφος(ώστε να υπάρχει περίπτωση να γίνει ζημιά σε εκείνο το σημείο εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών), σε αντίθεση με τους AIM-120 όπου η πυροδότηση του κινητήρα γίνεται σε αρκετή (ασφαλή) απόσταση απο το αεροσκάφος μετά την άφεση.

   Αυτός είναι νομίζω και ο λόγος που οι AIM-9/132 δεν μπορούν να μεταφερθούν στο εσωτερικό του JSF.

   Στην φωτογραφία που γίνεται εκτόξευση του όπλου ενώ το αεροσκάφος πετάει στην «πλάτη», έχω παρατηρήσει ότι τα Flaps παραμένουν στην θέση τους ακίνητα.

   Ίσως να το έχεις παρατηρήσει ήδη, στην πρώτη φωτογραφία του άρθρου όπου έθεσες το συγκεκριμένο ερώτημα, ότι η κλίση του πυλώνα βγάζει το όπλο έξω απο το προφίλ των flaps/spoilers του αεροσκάφους. Η ιδανική θέση για αυτά τα όπλα και τους πυλόνες θα ήταν ίσως στις άκρες(όπως στο F-16), αλλά εκεί μπορεί να υπάρχει πρόβλημα(εφόσον δεν πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση εξαιτίας τις φιλοσοφίας στην σχεδίαση). Είναι απλά μια σκέψη.

   https://www.f35.com/media/photos-detail/inverted-aim-9x-live-fire

   Εδώ σε εκτόξευση AIM-120

   F-22A AIM-9

   Απάντηση
   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Πολύ λογική απάντηση. Δεν το είχα προσέξει. Αν και στο μοντέλο C απ’ ότι βλέπω, υπάρχουν flaps σε όλο το μήκος του χείλους εκφυγής.

    Υπόψη, παρεπιπτώντως, οι AMRAAM όταν εκτοξελυονται από ράγες πυροδοτούν το πυραυλοκιντήρα τους άμεσα.

   • Gunslinger32

    Σωστές οι παρατηρήσεις για την πτέρυγα της έκδοσης για το ναυτικό, όπως και για τον ΑΙΜ-120 που εκτοξεύεται απο ράγες. Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει όντως ένα θέμα που ίσως να εμφανίστηκε πάλι σε αυτή την έκδοση, ενώ στις άλλες 2 είχε λυθεί ίσως(εφόσον σύμφωνα με φετινές αναφορές, θα χρειαστούν ακόμα αρκετές προσπάθειες, για να επιλυθούν τα προβλήματα).

    Στο θέμα του πυραύλου AIM-120, ήταν για εμένα (στην συγκεκριμένη περίπτωση) σημαντικό να παρατηρήσω ότι υπάρχει και η δυνατότητα πυροδότησης του πυραυλοκινητήρα μετά την απομάκρυνση του όπλου απο το αεροσκάφος(μεταφερόμενο σε εσωτερικό πυλώνα, ούτως η άλλως δεν νομίζω να υπάρχει άλλη επιλογή), ενώ στην περίπτωση των AIM-9/132 φαίνεται να μην υπάρχει αυτή η επιλογή(με συνέπεια να υπάρχουν μερικοί περιορισμοί).
    Ίσως για αυτό το λόγο, οι ράγες για τους AIM-9 στο F-22 να φέρουν ένα είδος (η ακριβώς αυτό) «blast deflector/shield» στο πίσω μέρος τους, με σκοπό να απομακρύνουν την φλόγα η τα ζεστά καυσαέρια του πυραυλοκινητήρα απο το αεροσκάφος(προς τα έξω), εφόσον έχουν κλίση προς τα έξω η οποία δεν αλλάζει, όπως φαίνεται στο βίντεο που λέει «retracting missille into F-22 Raptor» και στην φωτογραφία που δείχνει (σε κοντινή λήψη) το συγκεκριμένο σημείο/εξάρτημα(χωρίς το όπλο).

    Αυτό μου φαίνεται λογικό, εφόσον στο F-22 υπήρξε εξαρχής πρόβλεψη για μεταφορά και του AIM-9, ενώ στο JSF ακολούθησαν άλλη φιλοσοφία για τα όπλα στους εσωτερικούς πυλώνες.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: