Σύμφωνα με ανάλυση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Rand, η δυναμικότητα των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής υπολείπεται των δυνατοτήτων να ανταποκριθεί σε διάφορα μελλοντικά σενάρια μεγάλης διάρκειας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου ψυχρού πολέμου με την Ρωσία ή την Κίνα.

Η ομάδα προβληματισμού εξέτασε τον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και οι πιθανές απαιτήσεις τέθηκαν σε τέσσερα μελλοντικά σενάρια: δυο σενάρια στα οποία οι ΗΠΑ εισέρχονται σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο με την Ρωσία ή την Κίνα, εκείνο στο οποίο ανανεώνονται οι δεσμεύσεις εφαρμογής ειρήνης όπως αυτές μεταξύ των δεκαετιών 1990 και 2000, και ένα στο οποίο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κυριαρχούνται από τις παγκόσμιες αντιτρομοκρατικές και ‘αντιεξεργετικές’ επιχειρήσεις, όπως αυτές που είναι σε εξέλιξη από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Και στα τέσσερά σενάρια που εξετάστηκαν η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) παρουσιάζει έλλειμμα δυναμικότητας, χωρίς ούτε μια κατηγορία αεροσκαφών, όπως τα μαχητικά, βομβαρδιστικά ή μεταφορικά αεροσκάφη, να διενεργεί επαρκώς την αποστολή της σε όλες τις πιθανότητες. Τα μαχητικά αεροσκάφη ήρθαν πιο κοντά στην εκπλήρωση των απαιτήσεων ικανότητας, και τα αεροσκάφη C3IRS/BM (Διοίκηση, Έλεγχος, Επικοινωνίες, Πληροφορίες, Επιτήρηση, Αναγνώριση/Διαχείρισή Μάχης) είχαν τις μεγαλύτερες ελλείψεις, γεγονός που αντανακλά τους μικρούς στόλους και τις μεγάλες απαιτήσεις, δήλωσε το Rand.

Ο στόλος αεροσκαφών της USAF είναι αποδυναμωμένος από τις υποχρεώσεις σε όλον τον κόσμο, γράφουν οι ερευνητές στην έκθεση.

«Χωρίς να διαφαίνεται το τέλος των επιχειρησιακών απαιτήσεων στην Μέση Ανατολή και την Νότια Ασία και οι διαρκώς αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την μεταβαλλόμενη στρατιωτική ισορροπία στην Ευρώπη και την Ασία, η USAF πρέπει να συνεχίσει να παρέχει δυνάμεις για την κάλυψη των απαιτήσεων των διοικητών στο πεδίο ενώ θα εκπαιδεύει και θα εξοπλίζει τις δυνάμεις τις για να καλύψει τις ραγδαία εξελισσόμενες συμβατικές απειλές,» αναφέρει η έκθεση. «Αυτές οι διπλές απειλές καταπονούν την ικανότητα και δυναμικότητα της δομής των δυνάμεων της USAF.»

Και, έστω κι αν η USAF αυξήσει σημαντικά τον χρόνο που τα αεροσκάφη και το προσωπικό της εκστρατεύουν στις εμπόλεμες περιοχές και τις περιοχές των μελλοντικών συγκρούσεων, μειώνοντας τον χρόνο που θα σταθμεύουν στην έδρα τους για συντήρηση και ανάπαυση, ακόμα και τότε δεν θα έχουν αρκετή δυναμικότητα για να καλύψουν τις απαιτήσεις, προσθέτει η έκθεση.

Η έκθεση του Rand προκύπτει καθώς ο αριθμός των αεροσκαφών της USAF έχει μειωθεί απότομα κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, εν μέρει οφείλεται στην, λόγω τερματισμού Ψυχρού Πολέμου, μείωση αγορών αεροσκαφών και την μεγαλύτερη έμφαση που δόθηκε στην αγορά λιγότερων, πιο ακριβών αεροσκαφών, όπως το Lockheed Martin F-35 το οποίο υπόσχεται μεγαλύτερες δυνατότητες. Για να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση της δύναμης η υπηρεσία έχει πειραματιστεί με τα αποκαλούμενα ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα Loyal Wingman, που περιλαμβάνουν το XQ-58A Valkyrie της Kratos Defence, το οποίο θα ελεγχθεί πτητικά για πρώτη φορά αυτό το Φθινόπωρο.

Garrett Reim

Απόδοση/Μετάφραση απο το «flightglobal.com» για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Αν σχεδιάζουν να συνεχίσουν να πολεμούν εναντίον όλων που δεν συμφωνούν με τις απόψεις που έχουν, όπως το φαντάζονται στην Ράντ, προφανώς χρειάζονται πολλά περισσότερα. Οι σχεδιαστές/παραγωγοί όπλων στις ΗΠΑ περιμένουν πάντως με χαμόγελο και αγωνία νέες παραγγελίες. Ούτε παραγγελία απο τους παραγωγούς οπλικών συστημάτων να ήταν αυτή η ανάλυση. Αυτοί εκεί στην Ράντ, έχουν ξεπεράσει και έναν Τζόζεφ Μεκάρθη στην παράνοια.

  Απάντηση
  • nicolas

   ακριβως. θα τους φαει το overstretching αλλιως μια χαρα αριθμοαεροσκαφων εχουν.οι ρωσοι εχουν μεν μεγαλο στολο αλλα πεπαλαιωμενο, χωρις οικονομικη δυνατοτητα μαζικου εκσυγχρονισμου η αντικαταστασης απο εντελως νεες και καινοτομες σχεδιασεις παρα μονο εξελιγμενα su-30 και mig.οσο για την κινα παλι τεραστιος στολος ο οποιος ειναι εξαιρετικα παλιος εν μερει αλλα εκσυγχρονιζεται γοργα. αναγκαστικα η ευθυνη σε καποιες περιοχες β’σημασιας θα αποδοθει στον εκαστοτε έμπιστο και δυνατο συμμαχο των ηπα στην περιοχη σε ρολο τοποτηρητη. το τελευταιο σχετιζεται αμεσα και με μας

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Η ειρωνία είναι, ότι αυτό οδήγησε στην κατάρρευση ολόκληρης ΕΣΣΔ η οποία έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην ποσότητα και στους αριθμούς. Σήμερα όμως οι Ρώσοι φαίνονται πιο σημαζεμένοι στα έξοδα για εξοπλισμούς(χωρίς να σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις απειλές που παρουσιάζονται στις περιοχές ενδιαφέροντος της Ρωσίας, όπως έχουν αποδείξει). Αντίθετα οι ΗΠΑ αλλά και η δύση γενικά πνίγονται στα αυξημένα έξοδα για νέους εξοπλισμούς, και για εκσυγχρονισμούς του υπάρχον υλικού.

    Αυτό ειδικά στις ΗΠΑ, οδήγησε σε μειώσεις αριθμών(στα αεροπλανοφόρα που δεν φέρουν πλέον τους αριθμούς αεροσκαφών που είχαν παλαιότερα), κατάργησης μονάδων (π.χ. στην αεροπορική εκπαίδευση USAF, όπου γίνεται ισχυρό Outsourcing), οι διαθεσιμότητες είναι επίσης σε προβληματικά επίπεδα, ακόμα και στα νεότερα συστήματα. Όλα αυτά παρά την οικονομική αυτοδυναμία των ΗΠΑ, αλλά οι σκεπτόμενοι στην Ράντ μιλάνε για αυξήσεις αριθμών που θα αναχαιτίσουν (ποιους άραγε;) εκείνους που δεν έχουν σκοπό να επιτεθούν στο είδος ενός Pearl Harbor στις ΗΠΑ(αν και είναι συζητήσιμο εάν επρόκειτο πραγματικά για αιφνιδιασμό των στρατιωτικών και της πολιτικής ηγεσίας, στην συγκεκριμένη περίπτωση και προσπάθεια του Γιαμαμότο).

  • nicolas

   Στο warisboring εχει ανεβει μια καταπληκτικη σειρα αρθρων για το πως η αμερικανικη κοινωνια στρεφεται ολοενα και περισσοτερο στη βια και στα στρατιωτικα μεσα ως μεσο επιλυσης προβληματων και υοερηφανειας αλα σοβιετικη ενωση. τα λεει νομιζω καλυτερα και πιο συνοπτικα απ’οτι μπορω εγω εδω
   https://warisboring.com/why-cant-we-just-play-ball/

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Πραγματικά πολύ ωραίο και επίκαιρο άρθρο, σε αυτά που αναφέρει ο απόστρατος αξιοματικός, θέλω να προσθέσω την στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας που προχωράει σταθερά, ακολουθώντας την ίδια γραμμή.
    Οι απανωτές νίκες των Patriots(NFL) σε δυο σεζόν, έδεσαν επίσης μια χαρά με τα υπόλοιπα ώστε εκμεταλλεύονται στο μέγιστο την λέξη «πατριωτισμός» προς όφελος του μάρκετινγκ των όπλοπαραγωγών. Η μέθοδο που χρησημοποιούν για να περάσουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα στο μυαλό των πολιτών, θυμίζει παντός έντονα τον κυνήγι των μαγισσών στην εποχή του Μεκάρθη, όπου εύκολα ένας ανυποψίαστος πολίτης έμπαινε στο στόχαστρο των «δημοκρατών» σε περίπτωση που εκφράζει αμφιβολίες για την γραμμή που είχαν χαράξει οι οπαδοί του Μεκάρθη. Έτσι σήμερα, όσοι δεν είναι με το μέρος της προπαγάνδας για τον δήθεν πατριωτισμό, αποκτούν φάκελο στην νέα υπηρεσία «προστασίας της πατρίδας». Ή πανίσχυρη NRA είναι άλλο ένα θέμα στο μεγάλο μπίζνες με τα όπλα. Στο Χόλυγουντ πάντως φαίνεται να έχει χτυπήσει συναγερμός, σε αυτούς που έχουν μακρόχρονη πείρα με αυτό το παιχνίδι, εφόσον είναι αρκετές οι γνωστές προσωπικότητες που αντιδρούν σε αυτή την απόπειρα καταστολής της αντίθετης γνώμης, η οποία στιγματίζεται εύκολα ως μη πατριωτική συμπεριφορά απο το σύστημα.

   • Nicolas

    Εδω ερχεται και δενει το γιατι τουλαψιστον η αμερικανικη ηγεσια δεχεται αυξηση δαπανων και ο λαος σε μεγαλο μερος δικαιολογει την δαιμονοποιηση και στρατιωτικη εμπλοκη με χωρες που απεχουν μια ηπειρο μακρια. Οχι οτι και οι αλλοι πχ σανταμ ηταν τα καλυτερα παιδια

 2. Theognostos

  Το δόγμα των ΗΠΑ ήταν και παραμένει απο τον 2ΠΠ η δυνατότητα για δύο γενικευμενους πόλεμους συν μισός….

  Όμως μετα το 2001 (δεν εξετάζω και ανεξάρτητα το τι έγινε πίσω απο την κουρτινα απλα δογματικη πολιτική) οι ΗΠΑ θεωρούν οτι υπάρχει περίπτωση για πέντε πολέμους εις εκ των οποίων είναι οί επιχειρήσεις εναντι της τρομοκρατίας.

  Το πρόβλημα είναι, ότι με την πολιτική ορισμένων κυβερνήσεων ζητούν να κανουν οι ένοπλες δυνάμεις πολλά. Παράλληλα ως ορθώς είπε ο Τραμπ στην πρόσφατη ομιλία του στην Βορεια Καρολίνα οι ΗΠΑ παρεδιδαν αμαχητί βιομηχανίες σε αλλα κράτη οι οποίες είναι ζωτικης σημασίας και για την άμυνα οπως για παράδειγμα παραγωγη για ατσάλι κ.ο.κ Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις ΗΠΑ και στην οικονομία. Εχει αρχίσει μια κίνηση για επαναφορά τουλάχιστον ωρισμενης βασικής παραγωγικοτητος πισω στις ΗΠΑ (αρα και εργασία).

  Παρεμπιπτόντως η Τουρκία και αλλα κράτη έχουν ασπασθει αυτο το δόγμα των δυο πολέμων.
  Σίγουρα και η Ρωσία εχει σχέδια στην περίπτωση πού γίνει επίθεση και απο ΝΑΤΟ/ΗΠΑ και απο την Κίνα. Η Κίνα πολυ θα ήθελε να αλληλοεξοντωθουν οι αλλοι μεγάλοι ωστε να ανεβεί ως παγκοσμια δυναμη ο δράκος 🐉. Ομως και η Κίνα εχει σχέδια επεκτατικά (κοιτα μεχρι και Αυστραλία και οδο του μεταξιού) και σχέδια στην περίπτωση πολέμου απο Ινδία Ρωσία και ΗΠΑ. Παράλληλα υπάρχει κινηση για την σταθεροποίηση οικονομίας εκτος του δολλαριου. Μεσα σε αυτές τις κινήσεις υπάρχουν τεραστιοι πληθυσμοί με διαφορετικές θρησκείες (δεν εξετάζω τις αναλήθειες ‘θρησκειων’ που κρατουν την Ανθρωπότητα στο σκότος) απλα το οτι και με αυτον τον τρόπον η Ανθρωπότης χειραγωγείται προς καποια κατεύθυνση. Οι κινήσεις στην σκακιέρα γίνονται ποιό εμφανείς και ορισμένες σπασμωδικές . Σύντομα ο χρόνος θα δείξει τι έρχεται.

  Απάντηση
 3. Theognostos

  Πόλεμοι χρησιμοποιούνται και για την ενοποίηση μη ομοιογενων πληθυσμών

  Οι καλοπληρωμένοι αθλητές αρκετοί εκ των οποίων βγάζουν εκατομμύρια δολλάρια γονατιζουν γιατί απλά δεν θέλουν τον Τραμπ. Δεν εχει να κανει με τιποτα άλλο.

  Επι Ομπαμα επίσης υπήρχαν πυροβολισμοί κτλ ομως το θέμα εχει να κάνει με το πιστεύω οτι δεν υπάρχει δικαιοσύνη για τους έγχρωμους. Αυτο δεν υφίσταται. Υπάρχει νομικό σύστημα για όλους. …εφοσον όλοι είναι Αμερικανοί ως …και στο βιντεάκι. Όμως ίσως παρακάτω το βιντεάκι δείχνει πως χειραγωγούνται οι μη σκεπτόμενοι να κάνουν ηλιθιότητες οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιούνται απο την ΝΤΠ κβλεπε και Σορος) (οι λεγόμενοι αντιφα οι οποιοι όμως φερουν τον δικο τους φασισμό)

  Οσο για το ότι εξοπλίζεται η αστυνομία με όπλα δυνατά αυτό έχει ξεκινήσει προ πολλού, και με τα προεδρικά διατάγματα ηδη υπάρχει το σύστημα η υποδομή για δικτατορία. Όμως αυτο υφίσταται ηδη και ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΡΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΊΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ κ.ο.κ
  Δηλαδή ολη η υφήλιος γερνει προς δικτατορίες άσχετα εαν είναι κεκαλυμενες και ο μεσος ανθρωπος δεν το εχει καταλάβει. ΝΤΠ εναντι ΠΤΠ

  Το σύστημα ποιό εύκολα πέρασε οτι ήθελε με έναν ‘προοδευτικο’ πρόεδρο σαν τον Ομπάμα

  Απάντηση
 4. Gunslinger32

  @Nicolas, Theognostos

  Προφανώς, παρόλο που υπάρχουν αντιδράσεις απο αρκετούς που αντιστέκονται ακόμα σε μια προγραμματισμένη μετατροπή της δημοκρατίας σε ένα είδος «στρατιωτικής δημοκρατίας» όπως το μεταφέρει σαν μήνυμα ένας George Lucas στην 2η (στην ουσία είναι η 1η) τριλογία της επικής σειράς ο πόλεμος των άστρων(στην οποία το πολιτικό μέρος εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με τα γεγονότα που ξεκίνησαν μετά την πτώση της ΕΣΣΔ(όχι ότι οι κομμουνιστές ήταν σωστοί, αλλά και αυτοί ήταν γέννημα της δύσης και συγκεκριμένα της γερμανικής αυτοκρατορίας). Ένας Σαντάμ όντως δεν ήταν αυτό που λέγεται ήσυχο παιδί, αλλά ήταν δικό τους παιδί, μέχρι που του ήρθε η ιδέα να «παραστρατήσει», εκεί τον φάγανε η τον χρησιμοποίησαν για να εφαρμόσουν τα σχέδια που είχαν ήδη έτοιμα στα συρτάρια(όπως περιγράφει ο Theognostos). Αυτό ισχύει όμως και για τα τους «νέγρους της ερήμου» οπώς το περιγράφει ένας ηθοποιός του Χόλυγουντ αραβικής καταγωγής, σε μια ταινία σχετική την ισλαμική τρομοκρατία(η οποία προφανώς εισήχθηκε στις ΗΠΑ για να ξεκινήσει το παιχνίδι, στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής το οποίο έφερε τα αυστηρά μέτρα και στις «δημοκρατίες» σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Λίγο με παραπλάνηση λίγο με φόβο, και οι περισσότεροι στέκονται κλαρίνο στην νέα γραμμή των πολιτικών «αφεντικών» που είναι ουσιαστικά μαριονέτες για τους πραγματικούς αφεντάδες. Όλα για το χρήμα.

  Εδώ το «et pluribus unum» αποκτά άλλη έννοια απο την παραδοσιακή/αρχική.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: