Μαχητικό αεροσκάφος Lockheed Martin F-22 που σταμάτησε τις πτήσεις λόγω λάθος ενός εκπαιδευόμενου πιλότου το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την πρόσκρουση του στην γη τον Μάιο του 2010 ίσως να είναι έτοιμο να επιστρέψει στην υπηρεσία τον ερχόμενο Μάρτιο μετά από επισκευές διάρκειας περίπου έξι ετών, σύμφωνα με νέο έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (USAF).

Η διαδικασία επιστροφής του αεροσκάφους, με αύξοντα αριθμό 4037, σε συνθήκες υπηρεσίας προσφέρει μια ματιά στην προσπάθεια που η USAF θα αναλάβει για να διατηρήσει πτητικά όσο το δυνατόν πιο πολλά από τα περιορισμένου αριθμού F-22 αντί να τα διαγράφει μετά απο τις εκτεταμένες ζημίες.

Η προσπάθεια επιστροφής σε καθεστώς πτήσης καταγράφθηκε σε μια παρουσίαση πριν από δύο εβδομάδες στο συνέδριο του Προγράμματος Δομικής Ακεραιότητας Αεροσκαφών στο Τζάκσονβιλ, Φλόριντα από τον Τζόζεφ Νέλσον, έναν πολίτη της USAF που εργάζεται στο Κέντρο Διαχείρισης Κύκλου Ζωής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η προσπάθειες επισκευής αρχίσαν αμέσως αφότου προέκυψε η αστοχία την 31η Μαΐου 2012. Ένας εκπαιδευόμενος πιλότος στην αεροπορική βάση Τινταλ, Φλόριντα, επιχείρησε μια προσγείωση “touch-and-go”, αλλά εσφαλμένα αναδίπλωσε το σύστημα προσγείωσης πριν δώσει ώθηση στο επίπεδο της στρατιωτικής ισχύος. Αντί να ανυψωθεί, το αεροσκάφος κάθισε πάνω στη κοιλιά από μέταλλα και ίνες άνθρακα και σύρθηκε 853 μέτρα (2800 πόδια) κατά μήκος του αεροδιαδρόμου μέχρι να σταματήσει. Τότε ο πιλότος εξήλθε από το αεροσκάφος χωρίς τραυματισμό ανοιγόταν την καλύπτρα.

Μια ομάδα ειδικών στις δομικές επισκευές από τις USAF, Lockheed and Boeing συγκλήθηκε για να αναλύσει τις ζημίες που κοστολογήθηκαν περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την παρουσίαση του Νέλσον.

Επιπρόσθετα, στις επισκευές των γρατζουνιών στις επενδύσεις των πτερύγων και τα πηδάλια συνδυασμού ανόδου-καθόδου, η USAF επισκεύασε επίσης τις επενδύσεις και θύρες της κεντρικής και της οπίσθιας ατράκτου.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι δυο εσωτερικά τμήματα –ένα διάφραγμα της ατράκτου και ένα τμήμα πτερυγικών επενδύσεων- απαιτούσαν από την USAF να εγκαταστήσει μπαλώματα μετάλλου και ινών άνθρακα, έδειξε η παρουσίαση του Νέλσον. Οι πιο σημαντικές επισκευές πραγματοποιήθηκαν στο διάφραγμα γνωστό ως σταθμός πτήσης (FS) 637, όπου τα ενισχυτικά υλικά έχρηζαν αντικατάστασης με μεγάλα δομικά μπαλώματα.

Η USAF τελειώνει τις επισκευές στο FS 637 και τις επενδύσεις των πτερύγων, προσέθεσε ο Νέλσον, αλλά το αεροσκάφος πρόκειται να επιστέψει στην υπηρεσία τον Μάρτιο.

Το αεροσκάφος με αύξων αριθμό 4037 πρόκειται να επιστρέψει περίπου την ίδια στιγμή που η USAF σχεδιάζει να εισαγάγει εκ νέου σε πτητική κατάσταση ένα καθηλωμένο F-22. Το αεροσκάφος με αύξων αριθμό 4006, ένα από τα αρχικά αεροσκάφη δοκιμών, είχε τεθεί σε αποθήκευση, αλλά έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει σύντομα σε υπηρεσία με το λογισμό Block 20.

Ο στόλος των F-22 διαθέτει 137 επιχειρησιακά αεροσκάφη, 15 αεροσκάφη δοκιμών και 31 εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Stephen Trimble

Απόδοση/Μετάφραση από το FlightGlobal.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

  1. Gunslinger32

    Φαίνεται ότι τα έξι χρόνια είναι το συνηθισμένο χρονικό διάστημα (στάνταρ) για την επισκευή ενός μαχητικού, σύμφωνα και με δυο παραδείγματα μαχητικών τις ΠΑ που επισκευάστηκαν.

    «Σημ Εν κρυπτώ: Είναι χαρακτηριστικό ό,τι οι δύο πιο εκτεταμένες ανακατασκευές α/φων F-16 και Mirage 2000 παγκοσμίως αφορούν σε α/φη της ΠΑ. Το F-16D s/n 145 το 1995 είχε βγει εκτός διαδρόμου μόλις ο κινητήρας ανέβασε αυτόματα στοιχεία, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. Το πλήρωμα ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα σε αυτό το συμβάν. Το 145 στάλθηκε στο Ogden Air Logistics Center και την 649th Combat Logistics Support Squadron στην αεροπορική βάση Hill στην πολιτεία της Utah και έξι χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2001 ξαναπέταξε για να επιστρέψει στην Ελλάδα! Για να καταστεί αυτό δυνατό αντικαταστάθηκαν το 90% των εξωτερικών επιφανειών στο κάτω μέρος της ατράκτου, τα περισσότερα ηλεκτρικά συστήματα του α/φους, εννέα διαφράγματα του σκελετού της ατράκτου, τα δύο φτερά και το σύστημα προσγείωσης και όλα αυτά με κόστος κάτω του ενός εκατομμυρίου δολλαρίων!

    Τον Σεπτέμβριο του 1997, ο Υποσμηναγός (Ι) Στρατάκιας Δημήτριος χειριζόμενος το Mirage 2000 s/n «210» επιστρέφοντας για προσγείωση στην Σκύρο μετά από διατεταγμένη υπηρεσία, προσθαλασσώθηκε και βυθίστηκε λίγο πριν τον διάδρομο, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του χειριστή του. Το 210 ανελκύσθηκε και στάλθηκε αρχικά στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα κι εν συνεχεία σ’ εκείνες της Dassault στην Γαλλία, όπου και ανακατασκευάσθηκε σε μεγάλο βαθμό. Στις αρχές του 2003 ξαναπέταξε και αυτό!»

    http://www.enkripto.gr/2011/06/mirage-2000bgm-204.html

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: