ΗΠΑ: Κινητήρας Εσωτερικής Καύσης για το Άμπραμς: Μία μετριοπαθής πρόταση απο την GDLS (βίντεο)

Αφαίρεση στοβιλοκινητήρα AGT 1500 απο άρμα μάχης M1A2. (Φωτ: primeportal.net)

Μία απ’ τις πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις κατα τη διάρκεια της Ετήσιας Έκθεσης και Συνάντησης του ιδρύματος Association of the United States Army 2013 (AUSA) ήταν το “Πρόγραμμα Πετρελαιοκίνησης του άρματος μάχης Άμπραμς” που παρουσίασε τη εταιρεία Τζένεραλ Νταϊνάμικς Λάντ Σίστεμς (GDLS). Η παρουσίαση είχε ως κύριο θέμα τα προγράμματα ενός νέου συγκροτήματος ισχύος με κινητήρα εσωτερική καύσης (ΚΕΚ) και την τοποθέτηση μίας νέας ερπύστριας.

Η ιδέα της τοποθέτησης ενός ΚΕΚ σε ένα Άμπραμς θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ιστορικών οι οποίοι, σίγουρα, θα θυμούνται την διαμάχη σχετικά με την επιλογή του στροβιλοκινητήρα για το πρωτότυπο άρμα XM1.

Ένα παράδειγμα αυτών των πρώτων συναισθημάτων μπορούν να βρεθούν στην έκθεση που εξέδωσε η τότε Υπηρεσία Κυβερνητικών Ευθυνών (GAO), στην οποία, η GAO, έθεσε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με το αρχικό στάδιο σχεδιασμού του προγράμματος XM1. Σε αυτό το σημείο, βρισκόταν σε εξέλιξη η παραγωγή 110 αρχικών πρωτοτύπων. Ωστόσο, η έκθεση της GAO προς τον Γενικό Εκλεκτή του Κογκρέσου σημείωνε: “Σοβαρές αμφιβολίες παραμένουν σχετικά με την απόδοση την επιλογή του αεροστρόβιλου κινητήρα για το άρμα XM1”, θέτοντας ερωτήματα και θέματα κινητικότητας πολύ πριν τις πρώτες δοκιμές εξέλιξης.

Η έκθεση δήλωνε πως “Εξαιτίας της αβέβαιης απόδοσης του άρματος με τον αεροστρόβιλο, μέλη του Κογκρέσου έχουν προτείνει επανειλημμένα πως το υπό ανάπτυξη πρόγραμμα του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) πρέπει να εξελίξει ένα εφεδρικό κινητήρα εσωτερικής καύσης” και συνέχιζε πως “Αν αυτό χρειαστεί να γίνει τότε θα πρέπει να δοκιμαστεί με τον ίδιο τρόπο όπως ο αεροστρόβιλος. Αλλάζοντας σε ένα ΚΕΚ πιθανόν να καθυστερήσει η ανάπτυξη του άρματος. Ωστόσο, εάν τα προβλήματα αξιοπιστίας και αντοχής συνεχίσουν να ταλαιπωρούν το άρμα κατά την λειτουργία του με αεροστρόβιλο, τότε ο ΚΕΚ φαίνεται να προσφέρει την καλύτερη εναλλακτική λύση”.

Βολές εν κινήσει.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος, των χερσαίων συστημάτων της GDLS, Μαϊκλ Κένον είπε πως ο λόγος που παρουσίασαν τον ΚΕΚ στην έκθεση είναι γιατί καταλήξανε σε μία πρωτοβουλία που λέγεται “Formation Based Decision Making”

“Καθώς στη συνέχεια τα θέματα απόδοσης του αεροστρόβιλου επιλύθηκαν και ο σχεδιασμός του απέδειξε την αξία του κατά τις μάχες, το νέο ενδιαφέρον του Στρατού των ΗΠΑ είναι η επιλογή ενός ΚΕΚ ο οποίος θα υποστηρίζεται από βιομηχανικό σχεδιασμό και οικονομικά οφέλη.”


Αναλύοντας το Πρόγραμμα ΚΕΚ του Άμπραμς στην AUSA, ο Κένον πρότεινε πως εξοπλισμός των τριών κύριων πολεμικών σχηματισμών του Στρατού των ΗΠΑ -Ομάδες Μάχης Ταξιαρχιών Πεζικού (ICBT), Ομάδες Ταξιαρχιών Μάχης Stryker (SBCT) και οι Τεθωρακισμένες Ομάδες Ταξιαρχιών Μάχης (ABCT), “θα πρέπει να θέσουν μια συγκεκριμένη βάση για το λειτουργικό κόστος αυτών των σχηματισμών. Και τότε, αφότου, στο μέλλον, αποφασίσουν να αγοράσουν εξοπλισμούς, θα πρέπει να το κάνουν έχοντας γνώση αυτή τη βάση και τότε θα πρέπει να  μετατρέψουν τους παραπάνω τρεις σχηματισμούς  δαπανηρούς ή οικονομικούς”.

To πρωτότυπο άρμα μάχης XM1. (Φωτ: weaponsandwarfare.com)

Αν και ο Στρατός των ΗΠΑ δεν έχει πάρει κάποια απόφαση σχετικά με την τοποθέτηση ΚΕΚ στα άρματα μάχης Άμπραμς, ο Κένον είπε πως μια παρόμοια αναβάθμιση μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας από τις τρεις σχεδιαζόμενες φάσεις της Engineering Change Proposal (ECP).

Βολή πυροβόλου 120 χιλιοστών άρματος AbramsM1A2. (Φωτ: AbramsM1A21980)

H λύση ΚΕΚ που προτείνει η GDLS για το Άμπραμς περιλαμβάνει τον κινητήρα 12V883 της Tognum America και την ερπύστρια 570P3 της Diehl.

Σύμφωνα με τον ανώτερο μηχανικό της MTU Detroit Diesel, ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει μία σειρά πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας κινητήρων εσωτερικής καύσης των τελευταίων 35 χρόνων.
Άλλα πλεονεκτήματα που επικαλέστηκε είναι ο χαμηλός θόρυβος λειτουργίας και οι μειωμένοι ρύποι.

Ο σχεδιασμός της νέας ερπύστριας 570P3 του προγράμματος ΚΕΚ του Άμπραμς, είναι μια τροποποίηση της ερπύστριας του άρματος Λεοπαρντ 2 με μεγαλύτερους οδηγούς και διαφορετικά ελαστικά πέλματα.

Επιστρέφοντας στο μοντέλο του Formation Based Decision Making, ο Κένον δήλωσε πως σαν εταιρεία έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Τώρα πρέπει να ενδιαφερθεί η Διοίκηση Δόγματος και Εκπαίδευσης (TRADOC). Στην Διοίκηση σκέφτονται να ξεκινήσουν την εξέταση αυτού του μοντέλου, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να βλάψουν τους σχηματισμούς κάνοντας μεμονωμένες αποφάσεις σε επιμέρους τμήματα, αλλά να προχωρήσουν με μία μεγαλύτερη αναδιοργάνωση-αναβάθμιση του μηχανοκίνητου στόλου, έχοντας μία ευρύτερη εικόνα.https://www.youtube.com/watch?v=zCKDV8_DfJ0

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Ὁ κινητήρας 12V883 της Tognum America εἶναι ὁ ΜΤ-883 της πρώην MTU,νύν Tognum,και ἔχει ἤδη ἀπό 15ετίας και πλέον ἑνσωματωθεί σε ἐξαγωγικές διαμορφώσεις του Μ1Α2,χωρίς να ἐπιλεγεί ὅμως ἀπό κάποιον πελάτη.
    Με αὐτόν τον κινητήρα ἀξιολογήθηκε και ἀπό τον Ε.Σ στο Λιτόχωρο το 1998.
    Ἡ τοποθέτηση του 12V883 στο Μ1 ἀπαιτεί ριζική ἐπανασχεδίαση του διαμερίσματος κινητήρα,ἀλλά παρουσιάζει και ἕνα «κρυφό» πρόβλημα,αὐτό της ἀντικειμενικῆς ἰσχύος:λόγω των ἀναγκῶν ψύξεως,οἱ πετρελαιοκινητήρες δαπανοῦν ἕνα 20% περίπου της ἰσχύος τους για τις ἀνάγκες αὐτές,ἔτσι μία ὁνομαστική ἰσχύς 1500 ΗΡ σημαίνει στην πραγματικότητα 1200 ΗΡ διαθέσιμοι (κατά προσέγγιση),ἐνῶ ὁ στρόβιλος δέν ἔχει τέτοιες ἀπώλειες.
    Ἡ πλέον πρόσφατη ἔκδοση του ΜΤ-883 ἀποδίδει 130 ἐπιπλέον ΗΡ,δηλαδή 1630 ἕναντι 1500 της ἀρχικῆς,ἀλλά και πάλι μείον 20% λόγω ψύξεως,καθαρή ἰσχύς περί τους 1300ΗΡ.
    Νεώτερες ἐκδόσεις θα ἔχουν ἴσως ἀκόμη περισσότερους ΗΡ,ἀλλά θα πρέπει να κυμαίνονται στους 1800 ΗΡ τουλάχιστον,για να διατηρηθοῦν οἱ ἐπιδόσεις κινητικότητος,ἐκτός ἄν προκριθεί ἡ οἰκονομία καυσίμου ὡς προτεραιότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.