Μέλος του Κογκρέσου των Δημοκρατικών από το Ρόουντ Άιλαντ προσπαθεί να σταματήσει την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, που κατασκευάζει η Lockheed Martin των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), στην Τουρκία μετά την επίθεση στους διαδηλωτές έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον πριν από δύο μήνες.

Ο Αντιπρόσωπος Ντειβιντ Σισιλάϊν, μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, πρότεινε την απαγόρευση ως μια τροπολογία στο Νόμο Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας του 2018 ο οποίος ψηφίστηκε από την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής τον περασμένο μήνα. Η Βουλή αναμένεται να συνεχίσει με το νομοσχέδιο και να ασχοληθεί με τις τροποποιήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Η Επιτροπή Κανόνων της Βουλής είχε αναφέρει από το πρωί της Παρασκευής περισσότερες από 90 προτεινόμενες τροπολογίες σε διαφορετικά θέματα. Το σώμα πρόκειται να ψηφίσει στο αν θα επιτρέψει την εξέταση εδαφίων των ξεχωριστών τροποποιήσεων την Πέμπτη.

Τότε οι όποιες εγκεκριμένες τροπολογίες θα χρειαστούν την έγκριση της Βουλής για να ενταχθούν στον νόμο, ο οποίος θα πρέπει να συμβιβάζεται με την έκδοση της Γερουσίας αφότου εγκριθεί στην Βουλή.

Η τροπολογία τονίζει την περίπλοκη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, έναν ζωτικό Νατοϊκό σύμμαχο και οικοδεσπότη της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ. Ο Πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επικρίνει την Ουάσιγκτον σχετικά την υποστήριξη των κουρδικών ομάδων που πολεμούν το Ντά’ες τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις. Η κυβέρνηση του Τράμπ περπατάει σε τεντωμένο σχοινί, γενικά συγχαίροντας την Τουρκία, παρά τις ευρύτατες επικρίσεις η Τουρκία έχει γίνει ακόμα πιο αυταρχική μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος το περασμένο έτος.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει περισσότερα από 100 αεροσκάφη συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης F-35A. Η χώρα περιμένει να παραλάβει τα πρώτα F-35 μέσα στο 2018.
Όπως οι υπόλοιποι εταίροι του προγράμματος, η Τουρκία διαδραματίζει ένα ρόλο στη βιομηχανική βάση του F-35, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις συντήρησης κινητήρων όπου θα συντηρούνται οι Ευρωπαίοι χρήστες του “αόρατου” αεροσκάφους.

Η προτεινόμενη τροπολογία του Σισιλάϊν θα απαγορεύσει την μεταφορά των μαχητικών στην Τουρκία μέχρις ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ επικυρώσει ότι η Τουρκία συνεργάζεται με την ποινική έρευνα και δίωξη των τούρκων κυβερνητικών υπαλλήλων που εμπλέκονται στις επιθέσεις της 16ης Μάιου.

Αξιωματούχοι επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν κατηγορίες τον περασμένο μήνα εναντίον μιας δωδεκάδας μελών της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου από λεπτομέρειες που τραβήχτηκαν με βίντεο να δέρνουν διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Η προτεινόμενη τροπολογία ήταν μια από τις τρεις που ανταποδίδει στην Τουρκία το συμβάν στην Πρεσβεία.

Ο Αντιπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων του Μίσιγκαν Ντειβ Τροτ, πρότεινε μια τροποποίηση “αυστηρού μηνύματος από το Κογκρέσο” που αντιτάσσεται στην προτεινόμενη αγορά των 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων ($) των ημιαυτόματων φορητών όπλων της Sig Sauer απο την Τουρκία.

Ο Τρότ ηγήθηκε ενός ηλεκτρονικού μηνύματος με παρόμοιο θέμα που προσέλκυσε 36 υπογραφές, συμπεριλαμβανόμενου του Προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών Ντεβιν Νουνς των Ρεπουμπλικάνων της Καλιφόρνια, και των υψηλόβαθμων μελών Ανταμ Σιφ των Δημοκρατών της Καλιφόρνια. Του Μπεν Σαρντιν από το Μέριλαντ και την Ζιν Σαχιν του Νιου Χάμσαϊρ σύμφωνα με πληροφορίες να υποστηρίζουν να τεθεί σε αναμονή η συμφωνία των όπλων.

Ο Αντιπρόσωπος Ντον Μπεγερ των Δημοκρατών της Βιρτζίνια, πρότεινε την απαγόρευση χορήγησης θεώρησης (VISA) σε αυτούς που εμπλέκονται στην επίθεση και την αναφορά της κυβέρνησης σχετικά με το συμβάν και τι κάνει το υπουργείο Εξωτερικών για την αποζημίωση των θυμάτων και την διόρθωση των κενών στην ασφάλεια.

Η Lockheed Martin γνώριζε απο πριν οτι η τροπολογία προέκυψε μετά από τις αναδυόμενες ανησυχίες του Κογκρέσου για τις πωλήσεις F-35 στην Τουρκία και παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην αεροπορική επίδειξη του Παρισίου τον περασμένο μήνα, ο Ορλάντο Καρβάλο, ο αντιπρόεδρος αεροναυτικών της Lockheed, είπε στο Defence News ότι η βιομηχανία θα παραμείνει στο υφιστάμενο καταγεγραμμένο πρόγραμμα έως ότου της πουν το αντίθετο.

“Προφανώς τα Μέλη του Κογκρέσου έχουν την ελευθερία να εκφράζουν τις ανησυχίες που έχουν, αλλά προφανώς, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στο Κογκρέσο και το υπουργείο Άμυνας”, είπε. “Οπότε είμαστε ενήμεροι για αυτό, δεν λαμβάνουμε ιδιαίτερες ενέργειες. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμα. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε εκτός αν λάβουμε επίσημη κατεύθυνση από τον πελάτης μας, από το υπουργείο Άμυνας και το Γραφείο Κοινού Προγράμματος (JPO) να κάνουμε κάτι διαφορετικό”.

Η Τουρκία αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα F-35 στο πλαίσιο της 12ης παρτίδας του αεροσκάφους. Η Lockheed και το υπουργείο Άμυνας ευελπιστούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία φέτος στην παρτίδα 11, και τα πακέτα 12 έως 14 είναι ήδη υπό διαπραγμάτευση για αγορά από τους διεθνείς πελάτες.

Στην αεροπορική έκθεση Παρισίου, ο Τζεφ Μπαμπιόν, ο διευθυντής προγράμματος του F-35 της Lockheed, σημείωσε ότι η Τουρκία διαδραματίζει έναν “σημαντικό” ρόλο στην παραγωγή του αεροσκάφους F-35. Ως υποεργολάβος της Northrop Grumman, οι Τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εταιρείας, των Τουρκικών Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών, κατασκευάζει ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής ατράκτου.

Ο Καρβάλο υποστήριξε ότι παρά την πολιτική αναταραχή στην Τουρκία, οι προμηθευτές του F-35 και η σχετική πνευματική ιδιοκτησία στην χώρα παραμένουν ασφαλείς.

“Ως σήμερα, δεν έχουμε δει οτιδήποτε που να είναι σημαντικά διαφορετικό στα μέρη που εργαζόμαστε, από άποψη ασφαλείας, είτε πρόκειται για την προστασία του προσωπικού και την ασφάλεια, κυβερνοασφάλεια, οτιδήποτε, δεν έχουμε δει οτιδήποτε που είναι σημαντικά διαφορετικό”, είπε. “Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάξουν την πολιτική τους σε σχέση με την Τουρκία, τότε είναι σαφές οτι πρέπει να εργαστούμε μαζί με τους πελάτες μας ώστε να ξεκαθαρίσουν τι ενέργειες πρέπει να ληφθούν ως απάντηση σ’αυτό”.

Joe Gould και Valerie Insinna

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

10 Σχόλια

 1. Theognostos

  Ειναι πολλα τα ‘λεφτά’ …αν και οχι της τουρκιας….ένα παιχνιδι…$$$….πρεπει να βρουν άλλους αγοραστές για την αντικατασταση των ‘100’ και να αναθέσουν την συντήρηση των μηχανών σε άλλο κράτος.

  Παρεμπιπτόντως ομως η Τουρκία ηταν στην συνάντηση των G20 η Ελλάς αντιπροσωπευετο απο την ‘Ενωμένη(;) Ευρώπη’ τωρα τι αντιπροσωπία υπάρχει…αλλα…Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία εντος της ΕΕ όμως αντιπροσωπεύουν τα δικά τους συμφέροντα.

  Απάντηση
  • κλείτος ο μέλας

   Θα τολμούσα να πω πως το πολιτικό-διπλωματικό status των ΗΠΑ και πως αυτα τα δυο συνδέονται με άλλους τομείς πχ βιομηχανία, εκπαίδευση, ανωτατο δικαστήριο κτλ, σε επίπεδο κοινων συμφερόντων, συναποφασης για σημαντικά θέματα κ.α ,είναι αξιοθαύμαστο και μάλλον το ποιο εξελιγμένο σε τέτοια μεγέθη από καταβολής ιστορικών χρόνων.
   Επίσης κατανοώ οτι ο οίκος του Οσμαν και το διάδοχο τσαντίρι του κεμαλ είναι σημαντικοτατο μέλος του Νατο , συμμαχος και φίλος των US και σημαντικό αν οχι το σημαντικοτερο! γεωπολιτικό έρεισμα στη ΝΑ ευρώπη και μέση ανατολή.
   Ακόμα είναι σαφές οτι οι US δεν πολυενδιαφέρονται για τις δίένεξεις μεταξυ των των βλάχων ευρωπαιων συμμάχων τους,σημειώνω ΔΕΝ εκτιμούν τους ευρωπαιους συνολικα για διάφορους λογους, εν προκειμενω ελλας τουρκία που ουτε καν ευρωπαιοι!!,απλα χρησιμοποιουν το ΝΑΤΟ για τα γεωπολιτικα και οικονομικα συμφέροντα τους.
   Επιπροσθέτως , ο γενικός κανόνας είναι οτι δεν υπάρχουν φιλίες μεταξυ χωρών και συμπεριφορές προερχόμενες απο τη βίβλο και τη χριστιανική διδασκαλια αλλα μονο συμφέροντα μεταξυ των χωρων.
   ΑΛΛΑ αν κριτήριο έστω για μια σκεπτικότητα και ανησυχία απέναντι στους τούρκους, είναι τα επεισόδια στη πρέσβεία και οχι αλλες ενδείξεις τοτε τι να πω πραγματικά δεν έχω λόγια ,μάλλον η κιτρινη φυλή είναι οι γερμανικές φυλές, να μη πω οι Ουννοι στη νέα ρωμαική αυτοκρατορία.

   Απάντηση
 2. ΚΝ

  Χλωμό έως αδύνατο να μην παραδοθούν τα αεροσκάφη στη Τουρκια , ειναι πολλά τα λεφτά άσε που η Τουρκια θα μπορεί μετά να τους τρέξει στα δικαστήρια και να ζητήσει τα τριπλάσια απο το κόστος των 100 και μετά το πράγμα θα μπλεχτεί και άλλο με το ΝΑΤΟ κλπ. Υπάρχει βέβαια και η εικόνα της εταιρίας αλλα και ολόκληρης της αμυντικής βιομηχανίας στη μέση καθώς μετά τα ρεζιλίκια με τις Φιλιππίνες όπου μπλόκαραν τη πώληση όπλων σε χώρα σύμμαχο με αποτέλεσμα ο Ντουτερτε να τρέχει στη Μόσχα και στο Πεκίνο και να ζητάει όπλα τι εικόνα θα δινόταν στις υπόλοιπες χώρες εαν οι ΗΠΑ ξανά μπλόκαραν πώληση όπλων σε χώρα σύμμαχο και μάλιστα σε προγραμμα στο οποίο ειναι συμπαραγωγος. Η ακύρωση της παράδοσης των f35 στην Τουρκια φαινεται να ειναι «too good to be true», δυστυχώς.

  Απάντηση
  • nas

   αυτο οτι θα τους παει η τουρκια στα δικαστήρια ( αμερικανικα εννοείται) και θα κερδισει ,πολυ καλό. αυτό αν το δεις ποτε θα ειναι σαν τον παπα που χάνεις στην αρχη για να τσιμπήσουν τα κορόιδα

   Απάντηση
   • ΚΝ

    Οτι και αν συμβεί (νικήσουν-χάσουν) και μονο η όλη ιστορία θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο διότι η Τουρκια ειναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και συμπαραγωγός του προγράμματος. Μια τέτοια κίνηση θα ειναι η ταφόπλακα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ενώ το κενό θα τρέξουν να το γεμίσουν άμεσα άλλες χώρες (Ρωσία,Κίνα) , με λίγα λόγια στο μέλλον μια τέτοια ιστορία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τεράστιο πρόβλημα για τις ΗΠΑ . Αυτο το γνωρίζουν πολύ καλά τα «κεφάλια» στην Ουάσινγκτον γι’αυτο και δεν θα το πράξουν ποτε οσο και αν κάποιοι φωνάζουν για human rights και περιθωριοποίηση της Τουρκίας. Τέλος, ενα απο τα λίγα καλά πράγματα που έχουν απομείνει στις ΗΠΑ ειναι οτι η δικαιοσύνη μερικές φορές ακόμα και σε τόσο περιπλοκές υποθέσεις παραμένει ανεξάρτητη , όποτε μην το θεωρείς απίθανο να έβγαζε αποτέλεσμα υπέρ της Τουρκίας εαν πράγματι τα μεμετια είχαν αδικηθεί . Τωρα το τι θα γινόταν μετά αυτο ειναι άλλη ιστορία …

  • Kostas

   «Χλωμό έως αδύνατο να μην παραδοθούν τα αεροσκάφη στη Τουρκια , ειναι πολλά τα λεφτά άσε που η Τουρκια θα μπορεί μετά να τους τρέξει στα δικαστήρια και να ζητήσει τα τριπλάσια απο το κόστος των 100»

   μαλλον δεν γνωριζεις την αμερικανικη νομοθεσια…

   Απάντηση
   • ΚΝ

    Ο μόνος τρόπος να ακυρωθεί η παράδοση των f35 στη Τουρκια ειναι να μπλοκαριστεί απο το κογκρέσο, για να γίνει αυτο πρεπει να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος ή τουλάχιστον έτσι να πουν οι αμερικανοί οπως καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα αλλα γνωστά που λένε, εαν δεν ισχύει κατι απο αυτά και απλά αρνηθούν να παραδώσουν το αεροσκάφος ( προσοχή αρνηθούν να παραδώσουν οχι καθυστερήσουν) τότε η Τουρκια θα έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, τωρα το αν θα πάρει ή οχι και ποσά και τι θα γίνει δεν μπορω να στο πω διότι μιλάμε για υποθετικό σενάριο. Και επειδή όλη αυτή η συζήτηση ειναι ενα υποθετικό σενάριο και για να μην το δέσει κανεις πως οι Τούρκοι δεν θα πάρουν f35 άρα είμαστε καλυμμένοι καλο θα ήταν να μην δίνουμε και πολύ σημασία σε τέτοιες ειδήσεις και αντιθέτως να βλέπουμε περισσότερα άρθρα για το θέμα της αναβάθμισης των f16, της αναβάθμισης της αεράμυνας, το ζήτημα του μαχητικού πέμπτης γενιάς κλπ . Το τελευταίο διάστημα διακρίνω μια ανυπαρξία τέτοιων άρθρων ενώ θα έπρεπε να ειναι παντού και δεν εννοώ μονο στα μπλογκ και στα περιοδικά του χώρου αλλα και στη τηλεόραση να παίζουν σαν θέματα και να ακούγονται και στη Βουλή. Αν δεν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα, η Τουρκια θα παραλάβει κανονικά τα f35 της , θα φτιάξει κανονικά το αεροπλανοφόρο της με τα f35B της και εμείς ακόμα θα περιμένουμε το θαύμα και θα λέμε για τους τρομερούς μας scalp, όποτε καλο ειναι να μην δίνουμε μεγάλη σημασία σε τέτοιες ειδήσεις και αντ´αυτου να βλέπουν τι γίνεται ( ή μάλλον δεν γίνεται) στα του οίκου μας, γιατι στη τελική μονο αυτο έχει σημασία.

   • Kostas

    “αντιθέτως να βλέπουμε περισσότερα άρθρα για το θέμα της αναβάθμισης των f16, της αναβάθμισης της αεράμυνας, το ζήτημα του μαχητικού πέμπτης γενιάς κλπ ”
    συμφωνω απολυτα

    σχετικα με το προηγουμενο σχολιο μου, απλα θα πω οτι εαν η κυβερνηση πιστευει πως υπαρχει θεμα ασφαλειας με την εξαγωγη των μαχητικων, μπορει να το μπλοκαρει χωρις να δωσει λογο σε κανενα. Συμφωνω οτι αυτο δεν ειναι και τοσο πιθανο και οτι δεν μπορουμε να βασιζομαστε σε ενα τετοιο ενδεχομενο.
    Παντως ειναι πιο ρεαλιστικο ενδεχομενο απο τα αλλα που γραφονται και τα οποια ειναι εντελως στη σφαιρα του φανταστικου οπως το οτι θα βρουμε τα αντιμετρα στη τεχνολογια στελθ

 3. Theognostos

  Στις ΗΠΑ υπαρχει και το φιλοτουρκικο λομπυ. Πληρώνουν οι Τούρκοι καλά.
  Οι ΗΠΑ εαν αποφασισουν (δηλαδη ο Προεδρος και μετέπειτα το Κογκρέσο) εχουν ποικιλους τρόπους να γινει αυτό και την τελευταία στιγμή. Είχαν κρατήσει την παραδωση των F-16 στο Πακιστάν καθως και συστηματων στο Ιράν.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: