Τα παλιά “F-35” αντιμετωπίζουν θέματα συντήρησης καθώς αυξάνεται ο αριθμός των αεροσκαφών που ειναι καθηλωμένα περιμένοντας ανταλλακτικά. To γραφείο κυβερνητικής λογοδοσίας (“GAO”) προειδοποίησε τον Οκτώβριο για “προκλήσεις υποστήριξης”.

Τ

Όπως μετέδωσε η “Valerie Insinna” του “Defence News”, αυτό ειναι ένα συχνό φαινόμενο επειδή ο χρόνος αναμονής για την παραλαβή κάποιων ανταλλακτικών ειναι ένας μηνάς ή περισσότερο. Σύμφωνα με έκθεση του γραφείου κυβερνητικής λογοδοσίας (“GAO”), ο χρόνος παράδοσης για κάποια ανταλλακτικά “F-35” μπορεί να ειναι δύο χρόνια ή μεγαλύτερος. Ανάμεσα στην αναμονή για τα ανταλλακτικά και στον χρόνο εκτός επιχειρήσεων για αναβαθμίσεις, παγκοσμίως τα “F-35” δεν ήταν σε πτητική επιχειρησιακή ικανότητα κατά είκοσι δύο τοις εκατό μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2017. Η έκθεση του “GAO”, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, προειδοποίησε για “προκλήσεις υποστήριξης” που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα “F-35” —πολλά από αυτά εξαιτίας του ελλειπή σχεδιασμού και των καθυστερήσεων στη διανομή των ανταλλακτικών από τους προμηθευτές προς τις αποθήκες.

Αν οτιδήποτε μεγάλο πάει στραβά με ένα “F-35”, θα δαπανηθεί πολύ περισσότερος χρόνος αναμονής για να επισκευαστεί. “Το υπουργείο άμυνας δεν διαθέτει αρκετή δυνατότητα για να επισκευάσει τα ανταλλακτικά των “F-35” επειδή η δημιουργία των δυνατοτήτων επισκευής στα στρατιωτικά εργοστάσια ειναι έξι χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα”, ανέφερε η έκθεση του “GAO”. “Οι δυνατότητες επισκευής στα στρατιωτικά εργοστάσια είχαν αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν ως το 2016, αλλά αξιωματούχοι του προγράμματος μας ανέφεραν ότι κάποιες δυνατότητες έχουν ήδη καθυστερήσει ώς το 2022”.

Ως αποτέλεσμα, κάποιοι μηχανικοί έχουν αρχίσει τον κανιβαλισμό κάποιων “F-35” για ανταλλακτικά ώστε να διατηρήσουν επιχειρησιακά τα υπόλοιπα. Ο δανεισμός ενός ανταλλακτικού από ένα κατεστραμμένο αεροσκάφος για να επισκευαστεί κάποιο άλλο δεν ειναι μια ασυνήθιστη πρακτική, ειδικά μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών. Αλλά αυτή η προσέγγιση, χωρίς το ρεύμα εφοδιαστικής υποστήριξης από πίσω να παραδίδει ανταλλακτικά εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο του ντόμινο -όπως ακριβώς συνέβη με τα αεροσκάφη “Eurofighter Typhoon” της γερμανικής “Luftwaffe”, τα οποία επί του παρόντος έχουν μειωθεί σε μια χούφτα πτητικών αεροσκαφών λόγω ελλείψεων στα ανταλλακτικά.

Δεν βοηθάει, για παράδειγμα, ότι η μέση διάρκεια ζωής του συστήματος τροχών προσγείωσης των βραχείας απογείωσης, κάθετης προσγείωσης (“STOLV”) “F-35B” ειναι μικρότερη από δέκα προσγειώσεις -ένα πρόβλημα που οφείλεται στο μεγαλύτερο βάρος του αεροσκάφους από αυτό των ξαδέρφων συμβατικής απογείωσης. Είναι απλά δύσκολο να κατασκευαστεί ένα λάστιχο που θα μπορεί να διαχειριστεί τόσο τις κάθετες μικρής ταχύτητας όσο και τις συμβατικής υψηλής ταχύτητας απογειώσεις. Το “F-35B” έχει επίσης αποτύχει σε κάποιες δομικές δοκιμές, με το πρωτο αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές να καταρρέει κυριολεκτικά. Το αυτόνομο σύστημα πληροφοριών επιμελητείας (“ALIS”) —το λογισμικό που συνδυάζει τις λειτουργίες διάγνωσης και επισκευών με την απογραφή ανταλλακτικών και εξασφαλίζει ότι τα σωστά εξαρτήματα έχουν εγκατασταθεί ορθά— συνεχίζει να παίρνει κακές κριτικές.

Ένας μηχανικός σμηνίας στην “VMFAT-50”, την εκπαιδευτική μοίρα “F-35B” του σώματος πεζοναυτών στον αεροπορικό σταθμό Μπιούφορτ στην Νότια Καρολίνα, δήλωσε στην “Insinna” ότι το “ALIS” ήταν αργό για αυτόν, αν και οι πεζοναύτες στον αεροπορικό σταθμό Γιούμα στην Αριζόνα, ανέφεραν καλύτερες ταχύτητες. “Διαθέτουμε ένα σωρό αεροσκάφη… Και έχουμε μόνο τόσους σερβερς”, δήλωσε ο σμηνίας στην “Insinna”. “Διαθέτουν λιγότερα αεροσκάφη, και οι σερβερς τους δεν φορτώνουν τόσες πολλές πληροφορίες”.

Αλλά τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα. Ένας εκπρόσωπός της “Lockheed” δήλωσε στο “Defence News” οτι η εταιρεία διερευνά να εκτυπώσει “3D” κάποια ανταλλακτικά για να επιταχύνει τους κύκλους επισκευής. Και κάποιοι από τους χρόνους παράδοσης για τα εξαρτήματα που παρέχονται στους μηχανικούς γίνονται σε πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις, με τα εξαρτήματα να φτάνουν σε έναν μήνα αντί του έτους παράδοσης που τα ζήτησαν οι υπηρεσίες.

Έτσι, ελπίζουμε, ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Αλλά το μακροπρόθεσμο κόστος συντήρησης του στόλου “F-35” καθώς αυτός παλαιώνει παραμένει ακόμα κάτι που επί του παρόντος ειναι μια τολμηρή μαντεψιά. Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις, το κόστος θα ειναι τόσο υψηλό που η αεροπορία των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να μειώσει κατά ένα τρίτο την προγραμματισμένη προμήθεια των “F-35” ώστε να παραμείνει εντός προϋπολογισμού.

Sean Gallagher 2/6/2018

Απόδοση/Μετάφραση απο το “arstechnica.com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Προφανώς άλλη μια ιστορία «επιτυχίας» στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. 😜

  «Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις, το κόστος θα ειναι τόσο υψηλό που η αεροπορία των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να μειώσει κατά ένα τρίτο την προγραμματισμένη προμήθεια των “F-35” ώστε να παραμείνει εντός προϋπολογισμού.»

  Είναι επειδή ήταν «σίγουρο» ότι θα «έπεφτε σημαντικά» η τιμή αγοράς/χρήσης.
  Γιατί δεν είναι όμως έκπληξη όλη αυτή η εξέλιξη; 🤔
  Σκοτσέζικο 🚿 λοιπόν για όσους (ειδικούς οικονομολόγους) έβλεπαν/οραματιζόταν «σημαντικές μειώσεις» στα έξοδα του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

  Απάντηση
 2. Fotis

  Το Ισραηλ που χρησιμοποιεί τα F-35 σε αποστολες,εχει «καβαντζα» ανταλλακτικων?

  Απάντηση
 3. Theognostos

  Η βιομηχανια ανταλακτικων αεροσκαφων ειναι καλη κερδοφορα επιχειρηση. Τωρα που προχωρησαν με τα Φ16 να δουν εαν μπορουν να μπουν στην γραμμη και παραγωγη εστω και μικρων ανταλακτικων για το Φ35 μεσω της Λ.Μ Ελληνικες εταιρειες.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: