ΗΠΑ: Νέος εξοπλισμός νυχτερινής παρατήρησης που επιτρέπει την σκόπευση ακριβείας από την «εκ του ισχίου» θέση βολής

H Διόπτρα Ενισχυμένης Νυχτερινής Παρατήρησης III, ή ENVG III, φέρεται πάνω στο κράνος όπως και τα προγενέστερα μοντέλα, μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με τις διόπτρες της Οικογενείας Σκοπευτικών Ατομικών Όπλων, ή FWS-I, η οποίες τοποθετούνται σε μικρά όπλα. (army.mil)

H δίοπτρα Enhanced Night Vision Goggle III, ή ENVG III, φέρεται στο κράνος με τον ίδιο τρόπο που και τα παλιότερα μοντέλα ήταν τοποθετημένα. Η συσκευή μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με την «Οικογένεια Σκοπευτικών Ατομικών Όπλων», η FWS-I, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε όπλα M4, M16M4, M249, M139 AT4 ή M141 είπε ο Συνταγματάρχης Μισέλ Σλοάν.

Ο νέος εξοπλισμός νυχτερινής παρατήρησης υπόσχεται βελτιωμένη εικόνα πεδίου μάχης και την απαλλαγή των στρατιωτών από την χρήση των παραδοσιακών θέσεων βολής..
Επειδή η FWS-I μεταδίδει ασύρματο σήμα βίντεο του σκοπευτικού του όπλου στην ENVG III, ο στρατιώτης θα είναι σε θέση να στοχεύσει με το όπλο του με ακρίβεια, χωρίς να χρειαστεί να το φέρει στο ύψος των ματιών. Οι στρατιώτες θα είναι σε θέση να σκοπεύσουν με το όπλο τους πίσω από μια γωνία, να αποκτήσουν στόχο μέσω της FWS-I, και να πυροβολήσουν καθώς θα παραμένουν σε θέση κάλυψης.

Οι άλλες εκδόσεις της οικογένειας FWS-I αναπτύσσονται για τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών και όπλα όπως τα πολυβόλα M240 και M2, αλλά επίσης και τον εκτοξευτή βομβίδων Mk19.

Η τεχνολογική συμβατότητα μεταξύ των δύο συστημάτων παρέχει την ταχεία δυνατότητα απόκτησης στόχου, επιτρέποντας στους στρατιώτες να προσβάλλουν στόχους πολύ πιο γρήγορα και τους παρατηρήσουν ευκρινέστερα στην ενσωματωμένη στο κράνος διόπτρα ENVG III χωρίς να κοιτούν μέσα από τα σκοπευτικά του όπλου.

Ο Σλόαν, ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής προγράμματος στο πρόγραμμα Αισθητήρες και LASER Στρατιωτών, ή PM SSL, στο Φορτ Μπελβουάρ στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, μίλησε, όπως και άλλοι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου στο Εκτελεστικό Γραφείο Προγράμματος Στρατιώτη την 22η Ιουλίου.

Εξαιτίας της εικόνας του σκοπευτικού, από τον οπτική πλευρά του όπλου, που εμφανίζεται στην ENVG III, ο στρατιώτης έχει το όφελος των 40 μοιρών οπτικού πεδίου που παρέχεται από την ENVG III. Αυτό παρέχει πολύ μεγαλύτερη επίγνωση τακτικής κατάστασης από 18 έως 26 μοίρες οπτικού πεδίου, το οποίο προσφέρεται από την διόπτρα που βρίσκεται επάνω στο όπλο, είπε ο Σλοάν.

Και τα δύο συστήματα έχουν υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο από στρατιώτες κατα τη διάρκεια σειράς δοκιμών σε εγκαταστάσεις και πεδία ασκήσεων σε εκπαιδεύσεις με πραγματικά πυρά. Επιπλέον, η ανατροφοδότηση στρατιώτη –με την ονομασία «Σημεία επαφής του Στρατιώτη»- έχει κατευθύνει το κάθε βήμα της σχεδίασης και εξέλιξης, είπε ο Σλόαν.

Τα πρωτότυπα των συστημάτων FWS-I και ENVG III. (army.mil)

Ο Σλόαν είπε επίσης ότι οι τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες με το νέο σύστημα θα βελτιώνονται συνεχώς από το Κέντρο Αριστείας Τακτικής, ή MCOE, στο Φορτ Μπένινγκ στην Γεωργία και τη Διοίκηση Δόγματος και Εκπαίδευσης Στρατού στο Φορτ Εουστις στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Οι βελτιώσεις θα διασφαλίσουν την ασφαλή και αποτελεσματική ανάπτυξη των νέων δυνατοτήτων που απορρέουν από το εν λόγω σύστημα.

Ο Φιλ Τσιτουμ, του Τμήματος Απαιτήσεων Στρατιώτη του MCOE είπε ότι η εκπαίδευση για την νέα δυνατότητα τελειοποιείται προς χρήση στις μελλοντικές επιχειρησιακές επιχειρήσεις.

Τα θερμικά σκοπευτικά όπλων εμφανίστηκαν την δεκαετία του ’90, είπε ο Αντισυνταγματάρχης Τιμοθι Φούλερ, ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής προγράμματος Αισθητήρες Τακτικής Στρατιώτη, ή PM SMS. Η διαφορά είναι η FWS-I χρησιμοποιεί μόνο τέσσερις μπαταρίες αντί για οχτώ, είναι πολύ ελαφρύτερη και μικρότερη από τα προηγούμενα θερμικά σκοπευτικά όπλου και έχει περισσότερο φιλική εργονομική ρύθμιση των κομβίων έλεγχου. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη την ανατροφοδότηση από τους στρατιώτες.

Επιπλέον, η FWS-I μπορεί να αναλύσει εικόνες σε μεγαλύτερη απόσταση από τις παραδοσιακές θερμικές διόπτρες όπλων, είπε ο Φούλερ, σημειώνοντας ότι οι στόχοι μπορούν να φανούν καθαρότεροι στα 1000 μέτρα. Είπε ότι το δραστικό βεληνεκές των όπλων αντιστοιχεί περίπου στην μισή απόσταση. Ο λόγος που έχει σχεδιαστεί να λαμβάνει εικόνες από τόσο μακριά είναι για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το M249, το όποιο έχει μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές από το M4.

O Στρατός σχεδιάζει να εξοπλίσει 18 στρατιώτες ανά διμοιρία με τη συσκευή FWS-I και 24 στρατιώτες ανά διμοιρία με την ENVG III. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Στρατού, οι πρώτες μονάδες που θα παραλάβουν το νέο εξοπλισμό είναι οι Ομάδες Ταξιαρχιών Μάχης.

Οι στρατιώτες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις σημερινές μονάδες ENVG I και ENVG II. Οι μονάδες ENVG III θα αναπτυχθούν, ξεκινώντας από το 2017 και οι μονάδες FWS-I θα αναπτυχθούν, αρχίζοντας από το 2019.

Ο Σλοάν είπε επίσης πως οι αμέτρητες ώρες δοκιμών από τους στρατιώτες ήταν ανεκτίμητες και θα συνεχιστούν σε όλες τις μελλοντικές δραστηριότητες.

Πηγή: army.mil

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.