ΗΠΑ: Νέο εργαλείο παρέχει στους διοικητές τη δυνατότητα παρατήρησης του πεδίου μάχης σε όλον τον κόσμο

Πρόσφατα, Στρατιώτες του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) δοκιμάσαν ένα λογισμικό που θα επιτρέψει στους Διοικητές να συνδεθούν με την εικόνα του πεδίο μάχης που βλέπουν οι στρατιώτες τους στις απομακρυσμένες περιοχές σε ολόκληρη την υφήλιο, και να παρέχουν διοίκηση από τη βάση τους.

Μονάδες από το 62ο Εκστρατευτικό Τάγμα Διαβιβάσεων, το 2ο Σύνταγμα Ιππικού, την 4η Μεραρχία Πεζικου και την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία δοκιμάσαν το λογισμικό, το οποίο παραμένει στην beta έκδοση ή δοκιμαστική λειτουργία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στρατού των ΗΠΑ.

Στρατιώτες της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Ομάδων Μάχης (ABCT) της 4ης Μεραρχίας Πεζικου χρησιμοποίησαν το Tactical Interface Tracking Application Node (TITAN) κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης εκπαίδευσης τους στο Εθνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στο Φορτ Ιρβιν, στην Καλιφόρνια.

«Οι χρήστες του TITAN μπορούν να εμφανίσουν χάρτες, να δουν πολλαπλές τοποθεσίες σε όλον τον κόσμο και να κωδικοποιήσουν χρωματικά το επίπεδο ασφάλειας και προστασίας στις τοποθεσίες των στρατιωτών τους,» δήλωσε η Φλόρα Μάρσαλ, επικεφαλής παραγωγής του Κέντρου Υποστήριξης Διοίκησης Αποστολής του Στρατού των ΗΠΑ. «Επιτρέπει την γραπτή συνομιλία σε πραγματικό χρόνο (chat), την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, τη σύνταξη γραπτών αναφορών και τη δημιουργία λίστας παραληπτών.»

Επιτρέπει τις αναλυτικές επικοινωνίες καθώς και το διαμοιρασμό μιας κοινής εικόνας για μια ή περισσότερες περιοχές επιχειρήσεων.

Το TITAN χρησιμοποιεί την υφιστάμενη υποδομή του δικτύου “Επισκόπησης Μπλε Δυνάμεων” που επιτρέπει τη φίλια δύναμη να παρατηρεί δεκάδες χιλιάδες οχήματα του Στρατού και του Σώματος Πεζοναυτών μέσω του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού της “Κοινής Πλατφόρμας Μάχης – Διοίκησης”.

Απαιτεί μόνο έναν ασφαλή υπολογιστή και κανέναν άλλον επιπρόσθετο εξοπλισμό πέραν αυτού που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή το πεδίο.

Μεγάλο μέρος από αυτά χρησιμοποιούν αντίγραφα λογισμικού (mirror software) και διεπαφές που βλέπουν οι Στρατιώτες και στην εκτός υπηρεσίας ζωή τους.

“Παρέχει ικανότητες τηλεπικοινωνιών και εργαλεία παρόμοια με αυτά που οι στρατιώτες χρησιμοποιούν στην εκτός Στρατού καθημερινότητας τους -απευθείας στο τακτικό πλεονέκτημα,” δήλωσε η Μάρσαλ.

Στην άλλη άκρη της διοικητικής αλυσίδας, οι ερευνητές της διοίκησης της Έρευνας Ανάπτυξης και Μηχανικής του Κέντρου Ηλεκτρονικών-Τηλεπικοινωνιών του Στρατού των ΗΠΑ στο πεδίο ασκήσεων Αλμπερτίν στο Μέριλαντ, βρήκαν τρόπους για να κάνουν αυτούς τους εξοπλισμούς διοικητικής αποστολής πεδίου πιο ανθεκτικό, φορητό και μικρότερο.

Κάποια από αυτά τα επιτεύγματα περιλαμβάνουν το υπόστεγο “Σταθμού Διοίκησης Εκστρατείας”, ένα κιβώτιο 20ποδών με ενσωματωμένες εξόδους ηλεκτρικού ρεύματος, κλιματισμό, καλωδιώσεις δικτύου και σύστημα διανομής εικόνας βίντεο. Είναι σε σχήμα εμπορευματοκιβωτίου (container) ώστε να μπορεί να μεταφερθεί πάνω σε φορτηγό ή με άγκιστρο κάτω από ελικόπτερο.

Μια άλλη κινητή επιλογή που κατασκεύασαν οι ερευνητές είναι ο “Ελαφρύς Κινητός Σταθμός Διοίκησης”, είναι ένας συνδυασμός πτυσσόμενων τραπεζιών και σκηνών που είναι εγκατεστημένα στο πίσω μέρος οχήματος HMMWV. Περιλαμβάνει σταθερές οθόνες τηλεοράσεως, ενσωματωμένα δίκτυα ραδιοεπικοινωνιών, καλωδιώσεις και υπολογιστές.

Εκτός από τη λύση, των σκηνικών εγκαταστάσεων, οι ερευνητές έχουν επίσης εξοπλίσει οχήματα παντός εδάφους μικρού και μεσαίου μεγέθους, ειδικά το Polaris MRZR. Τα οχήματα αυτά επικεντρώνονται στην παροχή αεροαποβατικών επιχειρήσεων και αεροπορικών επιθέσεων με πλήρως εξοπλισμένους σταθμούς διοικήσεως σε μικρότερο πακέτο.

Αυτοί οι τύπου λύσεων πεδίου προσφέρουν στους στρατιώτες των σταθμών, που βρίσκονται στις βάσεις, τρόπους για να μετακινήσουν, λάβουν εικόνα της τρέχουσας κατάστασης και των άμεσων δυνάμεων στις ταχέως εξελισσόμενες συμπλοκές.

Το νέο λογισμικό TITAN επιτρέπει σε αυτούς που βρίσκονται στους σταθμούς των βάσεων στις ΗΠΑ ή σε άλλα επίπεδα της διοικήσεως και βλέπουν αυτές τις εικόνες να διοικούν καλύτερα τους σύνθετους ελιγμούς των ταχέων εξελισσόμενων επιχειρήσεων.

Οι σχεδιαστές άρχισαν το πιλοτικό πρόγραμμα τον Αύγουστο και αναμένεται να ολοκληρώσουν τις δοκιμές εντός Φεβρουαρίου τότε θα προστεθούν αυτές τις ικανότητες και θα αποφασιστεί πότε θα αναπτυχθούν οι εν λόγω ικανότητες.

Απόδοση/Μετάφραση από το armytimes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.