ΗΠΑ: Ξεκίνησαν οι επίγειες δοκιμές του ελικοπτέρου S-97 Raider

Το ομόκεντρο διπλού στροφείου ελικόπτερο S-97 Raider. (deagel.com)

Η βιομηχανία Sikorksy Aircraft ανακοίνωσε την 4η Φεβρουαρίου την έναρξη των επίγειων δοκιμών στροφείου, ενός μεγάλου ορόσημου, για το πρόγραμμα του S-97 Raider.

Το Raider ειναι ένα οπλισμένο αναγνωριστικό ελικόπτερο σχεδιασμένο ώστε να ανταγωνίζεται συμβατικά στρατιωτικά ελικόπτερα συγκεκριμένα στην ικανότητα ελιγμών, στο ωφέλιμο φορτίο, την ταχύτητα, την αυτονομία και τις επιδόσεις στις θερμές-ψυχρές περιβαλλοντολογικές συνθήκες.

“Οι δοκιμές όλων των συστημάτων του ελικοπτέρου για πρώτη φορά σηματοδοτούν τη σημαντική πρόοδο στην διαδικασία ανάπτυξης του νέας γενιάς ελικοπτέρου και φέρνει το πρόγραμμα εγγύτερα στην πρώτη πτήση,” δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος Raider S-97, Μαρκ Χάμμοντ.

Κατά τη διάρκεια της φάσης των επίγειων δοκιμών, η ομάδα του Raider S-97 δοκιμάζει για πρώτη φορά το πρώτο απο τα δύο πρωτότυπα ελικόπτερα ως ολοκληρωμένο σύστημα. Η ομάδα θα διενεργήσει τις πρώτες επίγειες δοκιμές με το αεροσκάφος προσδεδεμένο στο έδαφος και θα εστιάσει στην επαλήθευση της ορθής λειτουργίας του συστήματος πρόωσης, του συστήματος μετάδοσης κίνησης, του συστήματος ελέγχου στροφείου και την διεπαφή πιλότου-ελικοπτέρου.

Η δοκιμή έρχεται μετά απο την πρόσφατη επιτυχημένη ολοκλήρωση των ελέγχων πιστοποίησης λογισμικού, καταπόνησης εξαρτημάτων και κιβωτίου μετάδοσης ισχύος για το πρώτο πρωτότυπο του S-97 Raider.

Η Sikorsky ξεκίνησε το πρόγραμμα S-97 Raider τον Οκτώβριο του 2010 έχοντας ως αντικειμενικό σκοπό την ενηλικίωση του σχεδίου ελικοπτέρου X2 και να προσφέρει ένα ελικόπτερο το οποίο θα πληροί τις ανάγκες αναγνωρίσεων και ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).

Επιπροσθέτως στις επίγειες δοκιμές του πρώτου πρωτοτύπου, η ομάδα του προγράμματος στο Κέντρο Εξέλιξης Πτήσεων της Sikorsky στο Γούεστ Πάλμ Μπίτς της Φλόριντα, προετοιμάζεται για να ξεκινήσει την τελική συναρμολόγηση του δεύτερου πρωτότυπου ελικοπτέρου S-97 Raider, του οποίου ή άτρακτος παραλήφθηκε τον προηγούμενο μήνα απο την εταιρεία Aurora Flight Sciences .

Η Sikorsky παρουσίασε το πρώτο πρωτότυπο τον Οκτώβριο του 2014.

Βασισμένο στον σχεδιασμό του ελικοπτέρου X2 «σύνθετης» (compound) ατράκτου με τα  δύο μονά ομοαξονικά αντιθέτως περιστρεφόμενα κύρια στροφεία της Sikorsky, το ελικόπτερο S-97 Raider διαθέτει νέας γενιάς τεχνολογίες σε μία διαμόρφωση πολλαπλών αποστολών, με ικανότητα μεταφοράς έξι στρατιωτών και εξωτερικού οπλισμού.

Τα δύο μονά ομοαξονικά αντιθέτως περιστρεφόμενα κύρια στροφεία για την κάθετη και ευθεία πτήση, η ωστική έλικα για υψηλής ταχύτητας επιτάχυνση και επιβράδυνση και το προηγμένο fly-by-wire σύστημα ελέγχου πτήσης προσδίνουν ταχύτητες έως 220 κόμβους (253 μίλια ανα ωρα).

“Επιθυμούμε να επιδείξουμε τις επαναστατικές επιδόσεις και τις ασύγκριτες δυνατότητες ελιγμών του Raider για το Στρατό των ΗΠΑ,” είπε ο Στίβ Ενγκεμπρέτσον, ο διευθυντής προηγμένων Στρατιωτικών Προγραμμάτων της εταιρείας.
“Τηρούμε την υπόσχεση μας να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε ένα ελικόπτερο με δυνατότητες που δεν έχουν υπάρξει ποτέ ξανά.”

Το πρόγραμμα επίδειξης του ελικοπτέρου S-97 Raider ειναι κατα 100% χρηματοδοτούμενο απο κονδύλια της αμυντικής βιομηχανίας. Η Sikorsky παρέχει το 75 τοις εκατό της επένδυσης και οι προμηθευτές παρέχουν την υπόλοιπη χρηματοδότηση. Ο στόχος της Sikorksy είναι να προσελκύσει το κυβερνητικό ενδιαφέρον προς το πρόγραμμα.https://www.youtube.com/watch?v=CdBBwg0_hKg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.