ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός των βομβαρδιστικών B-52

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), με την τοποθέτηση στη -δοκιμασμένη σε πολεμικές επιχειρήσεις- πλατφόρμα B-52, νέων ηλεκτρονικών συστημάτων και αυξημένων ικανοτήτων μεταφοράς όπλων, βρίσκεται στο πρώιμο στάδιο μίας ολοκληρωτικής τεχνολογικής αναβάθμισης των βομβαρδιστικών B-52 που διαθέτει στο στόλο της, δηλώσαν αξιωματούχοι της ΠΑ των ΗΠΑ.

Βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-52 μεταφέρει, κάτω από την πτέρυγα του, το υπερηχητικό βλήμα X-51A WaveRide. (Φωτ: USAF)

Δύο διακριτές, αλλά αλληλένδετες εργασίες εκσυγχρονισμού θα αυξήσουν τη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών, των επικοινωνιών, των υπολογιστών και των συστημάτων ναυτιλίας που είναι διαθέσιμα στο πιλοτήριο, καθώς και τη διαμόρφωση του αεροσκάφους με τη δυνατότητα να μεταφέρει -εκτός από τα έξι επιπρόσθετα βλήματα σε κάθε πτέρυγα, εσωτερικά οχτώ νέες καθοδηγούμενες βόμβες ακριβείας “J-Series”, δήλωσε ο Ερικ Σιγκλ, επικεφαλής του Προγράμματος Στρατηγικού Βομβαρδιστικού.

Καθώς τα περισσότερα αεροσκάφη του σημερινού στόλου βομβαρδιστικών B-52, ενός δοκιμασμένου αεροσκάφος με διακεκριμένη ιστορία, έχουν εισέλθει σε υπηρεσία τη δεκαετία του 1960, διάφορες αναβαθμίσεις κατά τη διάρκεια των ετών διατήρησαν τα συστήματα που βρίσκονται στο αεροσκάφος σε εναρμόνιση με την εποχή τους.

Η ΠΑ των ΗΠΑ βιάζεται να θέσει σε υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας του 2020, το υπό εξέλιξη Βομβαρδιστικό Μεγάλων Αποστάσεων επόμενης γενιάς (LRS-B). Την ίδια στιγμή, επιθυμεί να εξασφαλίσει την μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα του οπλοστασίου των B-52 για τα επόμενα χρόνια.

Ο Σιγκλ εξήγησε πως η δομική κατασκευή και το πλαίσιο των B-52 επιτρέπουν να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι το 2040. Έχουν κατασκευαστεί με πολύ ισχυρή δομή. Αυτή δεν είναι μια δομική τροποποίηση, αλλά εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων και των ηλεκτρονικών συστημάτων, συμπλήρωσε.

Οι τρέχουσες αναβαθμίσεις των επικοινωνιών και ηλεκτρονικών, ονομάζονται «Τεχνολογία Επικοινωνιών Δικτύου Μάχης» ή CONECT, και θα προσφέρουν νέες ενισχυμένες δυνατότητες σ’ολο το στόλο των B-52.

Αυτό που κάνει το CONECT, είναι η εγκατάσταση μίας νέας ψηφιακής αρχιτεκτονικής στο αεροσκάφος, δήλωσε ο Σιγκλ, αντί να χρησιμοποιείς δεδομένα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της φάσης σχεδιασμού της αποστολή 15 έως 20 ώρες πριν από την απογείωση – θα ενημερωθείς με τα δεδομένα πληροφοριών κατά τη διάρκεια της πτήσης, σε πραγματικό χρόνο.

Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό του software και hardware, όπως την τοποθέτηση νέων server, modem, ασυρμάτων, συστημάτων ζεύξης δεδομένων, και ψηφιακών σταθμών εργασίας για το πλήρωμα.

Μερικά από τα επιμέρους στοιχεία περιλαμβάνουν το ARC-210 Warrior, ένα αναπρογραμματιζόμενο software, ασυρμάτου, αποστολής φωνής, δεδομένων και πληροφοριών πέρα του ορίζοντα, σε πραγματικό χρόνο, μεταξύ των B-52 και των επίγειων σταθμών διοίκησης και ελέγχου.

Είναι ένα αναπρογραμματιζόμενο software ασυρμάτου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φωνητικές κλήσεις, αλλά το μεγάλο πλεονέκτημα του είναι η αποστολή ψηφιακών δεδομένων, δήλωσε ο Σιγκλ.

Ο ασύρματος επιτρέπει την αποστολή-λήψη πακέτων δεδομένων και αρχείων με επικαιροποιημένες πληροφορίες, δεδομένα στόχων και χαρτογράφησης καθώς το αεροσκάφος βρίσκεται εν πτήση.

Το πλήρωμα, σύμφωνα με τον Σιγκλ, αποκτά τη δυνατότητα ψηφιακής επικοινωνίας εκτός του αεροσκάφους, η οποία δίνει τη δυνατότητα εκπομπής, όχι μόνο φωνής, αλλά και δεδομένων για αλλαγές στην αποστολή του, προειδοποιήσεις απειλών, σημεία στοχοποίησης … και όλους αυτούς τους διάφορους τύπους στοιχειών που πρέπει να λάβει το πλήρωμα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η μεταφορά δεδομένων από ασύρματο σε ασύρματο. Στο παρελθόν, αν είχες κάποια αλλαγή στόχου κατά τη διάρκεια πτήσης, τη λάμβανες μέσω ασυρμάτου και αντέγραφες τις συντεταγμένες, δήλωσε ο Σιγκλ.

Ο υπολογιστής προβάλλει στο πιλοτήριο ψηφιακούς κινούμενους χάρτες του πεδίου επιχειρήσεων, όπως επίσης και γραφικές παραστάσεις οι οποίες προβάλλουν την πορεία πτήσης του αεροσκάφους. Επίσης, αν και δεν είναι μέρος της αναβάθμισης CONECT, το ραντάρ του αεροσκάφους, το AN/APQ-166, παρέχει στο πλήρωμα τη δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών παντός καιρού. Το ραντάρ μηχανικής σάρωσης μπορεί να προσφέρει εικόνα του πεδίου επιχειρήσεων και να βοηθήσει στον εναέριο ανεφοδιασμό από άλλο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι αναβαθμίσεις θα βελτιώσουν, επίσης, τη δυνατότητα του αεροσκάφους να δέχεται κρίσιμες διαβαθμισμένες πληροφορίες ζεύξης δεδομένων μέσω του Intelligence Broadcast Receiver. Επιπρόσθετα, τα B-52 θα έχουν τη δυνατότητα λήψης πληροφοριών μέσω LIKN-16, ενός ταχέος, ψηφιακού, δικτύου δεδομένων ζεύξης με δυνατότητα μετάδοσης πληροφοριών στόχευσης, πληροφοριών, παρακολούθησης και επιτήρησης.

Η αναβάθμιση CONECT, πρόκειται να κοστίσει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα ολοκληρωθεί κατά τα επόμενα χρόνια.

Αναβάθμιση οπλισμού

Η Αναβάθμιση Εσωτερικής Αποθήκης Οπλισμού 1760, (IWBU), θα δώσει τη δυνατότητα στο B-52 να μεταφέρει εσωτερικά οχτώ από τις νέες βόμβες (J-Series) επιπρόσθετα στους έξι φορείς που θα μεταφέρονται κάτω από κάθε πτέρυγα.

Παλαιοτέρα, το B-52 είχε τη δυνατότητα μεταφοράς κάποιων βομβών εσωτερικά, αλλά με την IWBU, το αεροσκάφος θα έχει τη δυνατότητα εσωτερικής μεταφοράς, μεταξύ των άλλων, και μερικών από τις προηγμένες καθοδηγούμενες βόμβες Joint Direct Attack Munitions (JDAM) και πυραύλους Joint Air-to-Surface Standoff Missiles.

Η δυνατότητα μεταφοράς φορτίου πυρομαχικών του B-52 αυξάνεται κατά 66%.

Η IWBU, η οποία, για να επιτύχει την αύξηση του φορτίου πυρομαχικών, χρησιμοποιεί περιστροφικό εκτοξευτή και ψηφιακή διεπαφή, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και είναι έτοιμη να προχωρήσει, αυτό το καλοκαίρι, στην επόμενη φάση ανάπτυξης.

Η αναβάθμισης IWBU αναμένεται να κοστίσει περίπου 313 εκατομμύρια δολάρια.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.