ΗΠΑ: Ξεκινά το πρόγραμμα αντικατάστασης του M-113

 Στρατιώτες του Πρώτου Λόχου, της 1ης Ταξιαρχίας Μηχανικού, της 1ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ αποβιβάζονται από τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς πεζικού (ΤΟΜΠ) M-113 στo Ραμάντι του Ιράκ. (Φωτ: USARMY)
Στρατιώτες του Πρώτου Λόχου, της 1ης Ταξιαρχίας Μηχανικού, της 1ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ αποβιβάζονται από τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς πεζικού (ΤΟΜΠ) M-113 στo Ραμάντι του Ιράκ. (Φωτ: USARMY)

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) δεν εξέπληξε κανέναν όταν την 23η Δεκεμβρίου ανέθεσε τη σύμβαση δυνητικής αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ($) στην BAE Systems για να ξεκινήσει η εξέλιξη του Θωρακισμένου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων (AMPV).
H ΒΑΕ ήταν ο μοναδικός υπεργολάβος που εξακολουθούσε να συμμετέχει στο πρόγραμμα μετά την αποχώρηση της πρώην ανταγωνίστριας General Dynamics Land Systems τον Μάιο, διαμαρτυρόμενη πως οι απαιτήσεις του Στρατού συντάχθηκαν αδίκως ευνοώντας το ερπυστριοφόρο όχημα μάχης Bradley παραγωγό του οποίου είχε υποβάλλει η BAE Systems.
Η αρχική σύμβαση αξίας 382 εκατομμυρίων $ καλεί την BAE να παραδώσει 29 οχήματα σε πέντε εκδόσεις εντός μίας φάσης διάρκειας 52 μηνών που θα περιλαμβάνει την μηχανική εξέλιξη, κατασκευή και ανάπτυξη η οποία θα οδηγήσει στην σύμβαση αντικατάστασης του συνόλου των 2897 απαρχαιωμένων οχημάτων M-113 των Τεθωρακισμένων Ομάδων Ταξιαρχιών Μάχης (ABCT).

«Η σημερινή ανακοίνωση θέτει σε κίνηση την πολύ-αναμενόμενη και απαραίτητη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Στρατού» είπε ο Ταξίαρχος David Bassett, σύμβουλος του προγράμματος του Στρατού για τα Χερσαία Συστήματα Μάχης.

«Η οικογένεια των οχημάτων AMPV πρόκειται να καλύψει τα κρίσιμα κενά ικανότητας δύναμης, προστασίας, επιβιωσιμότητας και κινητικότητας που ενυπάρχουν στις σημερινές ABCT.» είπε ο Bassett.
H ανάθεση παρέχει επίσης μια προαιρετική φάση αρχική παραγωγή χαμηλού ρυθμού. Αν ανατεθεί, η εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει 289 επιπλέον οχήματα σε μία σύμβαση συνολικού κόστους 1,2 δισεκατομμυρίων $.

Αριστερά η πρόταση της BAE το Bradley χωρίς πύργο.

Τελικά, το AMPV «πρόκειται να υποστηρίξει τα άρματα μάχης M1 Abrams και τα M2/M3 Bradley στην υποστήριξη του σχηματισμού, τη διενέργεια λειτουργιών διοίκησης μάχης, παροχή οργανικών πυρών υποστήριξης, παροχή υλικοτεχνικής και ιατρικής υποστήριξης, και, το πιο σημαντικό, να ενεργεί ως ένα αναπόσπαστο μέρος του σχηματισμού των ABCT,» είπε ο Συνταγματάρχης Michael Milner, διευθυντής του προγράμματος AMPV του Στρατού των ΗΠΑ.

Ένα μεγάλο θέμα για τα ξεπερασμένα M-113 – το οποίο έκλεισε το 2007- είναι πως ήταν αδύνατον να διατηρηθούν πλήρως σε υπηρεσία με τους τεθωρακισμένους σχηματισμούς. Σε μία ανακοίνωση, ο Στρατός υποστήριξε πως το νέο AMPV «θα μπορέσει να κινηθεί το ίδιο γρήγορα όπως τα υποστηριζόμενα κύρια οχήματα κατά τη διάρκεια ενιαίων χερσαίων επιχειρήσεων σε πολλαπλούς τύπους εδάφους. Οι ικανότητες συνδυασμένης προστασίας και μηχανοκίνητης απόδοσης του AMPV θα δώσουν την δυνατότητα στις μονάδες να επιχειρούν πιο ασφαλείς και αποτελεσματικά στα ίδια επιχειρησιακά περιβάλλοντα με τα μάχιμα στοιχεία.»

Όμως το δράμα που διαδραματίστηκε νωρίτερα το ίδιο έτος ανάμεσα στην BAE, General Dynamics, το Στρατό και το Κογκρέσο έχει σχεδόν τελειώσει.

Η συγκεκριμένη σύμβαση καλύπτει μόνο τις μονάδες επιπέδου ταξιαρχίας και κάτω εντός των ABCT. Υπάρχουν ακόμη 1922 οχήματα Μ-113 σε υπηρεσία υποστήριξης των Κλιμακίων Ανώτερων των Ταξιαρχιών (EAB) τα οποία τελικά ο Στρατός επιθυμεί να αντικαταστήσει.

Και εδώ είναι όπου επικεντρώνει η GD τις προσπάθειες άσκησης πίεσης στο Καπιτώλιο, ελπίζοντας να καταθέσει μία έκδοση του οχτά-τροχου οχήματος Stryker.

«Τα επίπεδα αντικατάστασης των EAB μπορεί να έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από ότι η τρέχουσα προμήθεια, και να μην έχουν ήδη αναπτυχθεί. Επι του παρόντος ο Στρατός εξετάζει πως θα διευθετήσει αυτές τις αναδυόμενες απαιτήσεις,» είπε ο Milner.

Αυτά τα σχέδια μπορούν να αλλάξουν από τη στιγμή που ο Στρατός πρέπει να λάβει υπόψη το οικονομικό έτος του προϋπολογισμού 2016, στο οποίο οι οικονομικές περικοπές έχουν προγραμματιστεί να επιστρέψουν σε πλήρη ισχύ.

H πρόταση της General Dynamics, το όχημα Stryker+Tr με ερπύστριες. (canadiandefence.com)

Απόδοση από το defencenews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.