Στρατιώτες των ΗΠΑ επιβαίνοντες σ’ ενα ΤΟΜΠ M113A2 εκτελούν ασκήσεις επιπέδου ομάδας πεζικού. (Πηγή: US Army)

Το πρόγραμμα για την αντικατάσταση των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113 του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), έχει ξεκινήσει με την έκδοση προσχεδίου αιτήματος πρότασης (RfP) απο το Στρατό των ΗΠΑ.

H Διοίκηση Θωρακισμένων Οχημάτων (TACOM) Διοίκηση Διαχείρισης Κύκλου Ζωής (LMCM) των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την έκδοση προσχεδίου RfP την 21η Μαρτίου, για το πρόγραμμα του Τεθωρακισμένου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων (AMPV), το οποίο θα παρέχει μία νέα οικογένεια των πέντε οχημάτων για την αντικατάσταση των πέντε εκδόσεων του M113.

Το προσχέδιο της RfP προσκαλεί για την υποβολή βιομηχανικών προτάσεων, οι οποίες θα διαγωνιστούν για το σχεδιασμό και την κατασκευή πρωτότυπων οχημάτων τα οποία θα πληρούν τις απαιτήσεις του AMPV, και θα έχουν κόστος κατασκευής ανά μονάδα οχι περισσότερο απο 1,8 εκατομμύρια δολάρια.

Η τελική εκδοσή της ολοκληρωμένης  RfP πρόκειται να γίνει τον Ιούνιο του 2013.

Οι πέντε τύποι του AMPV συμπεριλαμβάνουν οχήματα Διοίκησης Αποστολής (MCmd), Ασθενοφόρα (ME) Ιατρικής Περίθαλψης (ΜΤ), Γενικής Χρήσης (GP) και Ολμοβόλο (MC). Τα οχήματα αναμένονται να έχουν τουλάχιστον 57% ομοιότητα στα ηλεκτρικά και μηχανικά τους εξαρτήματα.

Το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2014 θα επιλεχθεί μία εταιρεία για την διάρκειας 42 μηνών φάση της Μηχανικής Παραγωγής και Ανάπτυξης (EMD). Αυτή είναι μία υποχώρηση από τα αρχικά σχέδια τα οποία είχαν ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2012, όταν αναμένονταν να επιλεχθούν δύο εταιρείες για τη φάση EMD.

Τα οχήματα που αναμένονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό του αντικαταστάτη είναι το Stricker και το Bradley. Με τα μάτια στραμμένα στην οικονομία, ο Στρατός των ΗΠΑ ενδιαφέρεται στα σχέδια οχημάτων τα οποία έχουν ήδη αναπτυχθεί. Τα πακέτα εξοπλισμού των οχημάτων M113 θα μεταφερθούν στο μελλοντικό όχημα AMPV.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Σχόλια

 1. sid

  Υπάρχει μία ταινία με την ιστορία του Μ-113,μήπως γνωρίζεται τον τίτλο της?

  Απάντηση
  • Δούκας Γ.

   Αυτό είναι το βίντεο που ζητάς;

   Σε αυτό το βίντεο το M113 επιλέγεται ως το καλύτερο ΤΟΜΑ του κόσμου

   Και το Μ113 AIFV που έχουν οι Τούρκοι

   Παρακάτω ακολουθεί μία σειρά 8 βίντεο όπου καταρρίπτονται κάποιοι “μύθοι” σχετικά με το M113, αν έχεις χρόνο, αξίζει να τα δεις.

   Απάντηση
   • Sid

    Παλιότερα ο πατέρας μου είχε δει μια ταινία με την ιστορία του,ήταν ταινία οχι ντοκυμαντέρ,δυστυχώς δεν έμαθα ποτέ τον τίτλο.
    Ευχαριστώ πάντως για τα βίντεο φαίνονται ενδιαφέροντα.

   • Δούκας Γ.

    Προσπάθησα να βρω την ταινία, μόνο και μόνο απο περιέργεια, να δω πως παρουσιάζει το Μ113.
    Το μόνο που κατάφερα μάθω μετά από επικοινωνία με φίλους στις ΗΠΑ, είναι πως σε κάποιες ταινίες με θέμα επιχειρήσεις του Β’ΠΠ κάποιοι σκηνοθέτες, από λάθος, χρησιμοποίησαν τα M113 ως οχήματα εκείνης της εποχής, μερικές φορές και ως γερμανικά, κάτι το οποίο δε στέκει χρονικά.

    Πάντως, θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα ταινία.
    Αν και τυχόν την ανακαλύψεις, παρακαλώ, εάν είναι δυνατόν να μου στείλεις σε μήνυμα τον τίτλο της ή κάποιο link στο loadvance@hotmail.com

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: