Το Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ξεκίνησε την παραλαβή των προστατευτικών γιλέκων επόμενης γενιάς που προσφέρουν στους Πεζοναύτες βελτιωμένη εφαρμογή, μορφή και χρήση.

Ο φορέας πλακών 3ης γενιάς (Plate Carrier Generation III – PC Gen. III) είναι ένα ελαφρύ σύστημα μεταφοράς πλακών που, όταν είναι εφοδιασμένος προστατευτικές πλάκες, προστατεύει από φυσίγγια και θραύσματα. Το γιλέκο θα αντικαταστήσει τον παλιό φορέα πλακών (Plate Carrier), ο οποίος τέθηκε σε υπηρεσία το 2011. Η απομάκρυνση των περίσσιων υλικών μειώνει το συνολικό βάρος του συστήματος και αυξάνει την ικανότητα εκτέλεσης ελιγμών.

“Το σύστημα αυτό προστατεύει τους Πεζοναύτες στο πεδίο της μάχης”, δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης Άντριου Κονίσκι, ο Διευθυντής Προγράμματος του Εξοπλισμού Πεζοπόρων Πεζοναυτών της Διοίκησης Συστημάτων Σώματος Πεζοναυτών. “Το PC Gen. III είναι σημαντικό επειδή είναι σχεδόν 25 τοις εκατό ελαφρύτερο από την παλιότερη τεχνολογία”.

Το 2016, η Διοίκηση Συστημάτων Σώματος Πεζοναυτών (MCSC) εκπόνησε μελέτη για να ανάλυση τα κομμάτια και την αποτελεσματικότητα μιας πρωτότυπης έκδοσης του PC Gen. III. Οι Πεζοναύτες δοκιμάσαν τα παλιά και τα πρωτότυπα συστήματα κατά τη διάρκεια διάφορων δοκιμασιών εμποδίων, συμπεριλαμβανομένης πορείας 15 χιλιομέτρων με σταθερό ρυθμό βήματος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τις δοκιμασίες ταχύτερα και φάνηκαν να διαθέτουν καλύτερη φυσική κατάσταση όταν χρησιμοποιούσαν την καινούρια τεχνολογία. Η κινητικότητα και ικανότητα των Πεζοναυτών στον χειρισμό ενός όπλου βελτιώνεται όταν χρησιμοποίησαν το πρωτότυπο PC Gen. III, δήλωσε ο Κονίσκι.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του PC Gen. III έγκειται στην εφαρμογή του. Το MCSC αύξησε το εύρος των μεγεθών, δίνοντας σε σχεδόν 15000 Πεζοναύτες τη δυνατότητα -σε άνδρες και γυναίκες- να φορέσουν το σύστημα σε σχέση με την παλιά τεχνολογία. Το νέο σύστημα ταιριάζει επίσης καλύτερα πάνω στο σώμα, αυξάνει την προστασία και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού λόγω ακατάλληλης τοποθέτησης.

Το σύστημα επόμενης γενιάς σχεδιάστηκε για να ταιριάζει σε προσωπικό όλων των μεγεθών και σωματότυπων – από το 2 τοις εκατό των γυναικών Πεζοναυτών ως το 98 τοις εκατό των Ανδρών Πεζοναυτών. Η καμπυλότητα των προστατευτικών πλακών καλύπτει το στήθος και την κοιλιακή χώρα χωρίς συμβιβασμούς στην προστασία.

Οι πεζοπόροι Πεζοναύτες θα είναι οι πρώτοι που θα παραλάβουν το PC Gen. III. Έπειτα το νέο αλεξίσφαιρο σώματος θα παραδοθεί στις μονάδες υποστήριξης. Το γραφείο προγράμματος αναμένει ότι το PC Gen. III θα φτάσει στην πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα (FOC) μέχρι το οικονομικό έτος (FY) 2023.

6 Σχόλια

  • Γ.M.

   Σε κάθε περίπτωση, θα βρεθούν και κάποιοι στην α’ γραμμή (ή και πίσω από τις γραμμές του εχθρού….) που χρήζουν της καλύτερης δυνατής ατομικής προστασίας, στο πλαίσιο των αναγκών τους.

   Απάντηση
 1. Dimitrios Karakostas

  Αραγε δεν μπορουμε να αγορασουμε απο την ‘συμμαχο’ Αμερικη τα Gen II ?

  Απάντηση
 2. Δευκαλίων

  Το σύστημα διαθέτει ΚΑΙ αλεξίσφαιρα πάνελ (level IIIA δηλαδή) ; Ή μόνο δυνατότητα τοποθέτησης πλάκας (plate carrier);

  Απάντηση
  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Αλεξιθραυσμα καλυτερα
   Εκ πρωτης οψεως οχι, ή πολυ περιορισμενα

   Απάντηση
   • Δευκαλίων

    Απαιταξάμην το αλεξίθραυσμο δηλαδή; Ή θα το φοράνε από κάτω αν απαιτείται; περίεργα πράματα… Η IDF νομίζω πως χρησιμοποιούν πιο συχνά το αλεξίθραυσμο και όπου απαιτείται τοποθετούν και πλάκες. Διορθωστε με αν κάνω λάθος

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: