ΗΠΑ: Οι Πεζοναύτες σχεδιάζουν τρεις ειδικές μονάδες για νησιωτικές επιχειρήσεις

Τα Παράκτια Συντάγματα Πεζοναυτών (Marine Littoral Regiments – MLR) προορίζονται για την κατάληψη και δημιουργία βάσεων υποστήριξης πάνω σε μικρά νησιά.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να αποτρέψει τη δυνητική κινεζική επιθετικότητα στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και είναι αντιμέτωπες με τη διεύρυνση των ικανοτήτων των στρατιωτικών δυνάμεων της στις αρχαιοπελαγικές περιοχές όπως η Νότια Κινεζική Θάλασσα, οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ εξετάζουν τη δημιουργία τριών νέων μονάδων για τις εκστρατευτικές επιχειρήσεις στα νησιωτικά περιβάλλοντα.

Με την ονομασία Παράκτια Συντάγματα Πεζοναυτών, οι νέες μονάδες θα διαθέτουν μεταξύ 1800 και 2000 Πεζοναύτες και σύμφωνα με τον ιστότοπο USNI News, θα περιλαμβάνουν ομάδες μάχης, υποστήριξης και αεράμυνας. Συνήθως τα Συντάγματα Πεζικού διαθέτουν περίπου 2200 Πεζοναύτες διαχωρισμένους σε τέσσερα Τάγματα.

Ένα Σύνταγμα Πεζοναυτών που εδρεύει στην Χαβάη θα γίνει το πρώτο πειραματικό Παράκτιο Σύνταγμα για να δοκιμαστεί το νέο δόγμα, η οργάνωση και οι τακτικές. Αναμένεται οι φάσεις του πειράματος και του σχεδιασμού να διαρκέσουν τρία έτη.

Το σχέδιο των Πεζοναυτών για τις Παράκτιες Επιχειρήσεις είναι η κατάληψη νήσων ή άλλων παραλιακών πεδίων, μέσα σε αμφισβητούμενες περιοχές, και η δημιουργία μιας προσωρινής εκστρατευτικής βάσης για την παροχή διοικητικής υποστήριξης ή πυρών υποστήριξης στις υπόλοιπες μονάδες Πεζοναυτών ή  Ναυτικού. Οι βάσεις  θα μπορούν να παρέχουν προωθημένο ανεφοδιασμό καυσίμων και πυρομαχικών για τα αεροπλάνα, και τα εποχούμενα συστήματα πυραύλων θα παρέχουν κάλυψη στις εξόδους των αεροπλάνων καθώς αυτά θα πετούν για την εκτέλεση αποστολών κρούσης.

Εκτός από την παροχή αεράμυνας, το σχέδιο προβλέπει αντιπλοϊκούς πυραύλους που θα απειλούν τα εχθρικά πολεμικά πλοία για την προστασία των θαλασσίων οδών των πλοίων υποστήριξης ή των επιχειρήσεων ναυτικής υποστήριξης εναντίον των εχθρικών στόλων. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Tomahawk επι φορτηγών. Οι Πεζοναύτες έχουν ήδη επιλέξει την εποχούμενη έκδοση του νορβηγικού πυραύλου Naval Missile Strike για τις αποστολές κατά θαλασσίων και επίγειων στόχων. Επίσης, υπάρχουν σχεδία για την απόκτηση μιας έκδοσης του υπερηχητικού πυραύλου του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι τελευταίες περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό αφαίρεσαν ένα σημαντικό μερίδιο από τις απαιτούμενες οικονομικές δαπάνες των Πεζοναυτών για αυτά τα πυραυλικά συστήματα.

Αν, αυτά τα όπλα, αποκτηθούν ή όχι, τα Παράκτια Συντάγματα θα πρέπει να μεταφέρονται με πλοία στα νησιά που πρόκειται να καταλάβουν. Τα σημερινά πλοία αποβατικών επιχειρήσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ θα αποτελούν μεγάλους και ευάλωτους στόχους μέσα το ασφυκτικό περιβάλλον των αρχιπελάγων. Καθοριστικής σημασίας για τα Παράκτια Συντάγματα θα είναι η απόκτηση νέων, μικρότερων πλοίων αποβατικών επιχειρήσεων . Το πρόγραμμα «Light Amphibious Warship» προβλέπει στόλο περίπου 30 πλοίων με ικανότητα υποστήριξης 75 πλήρως εξοπλισμένων Πεζοναυτών. Το Ναυτικό ελπίζει το κόστος κάθε πλοίου να διατηρηθεί κοντά στα $100 εκατομμύρια. Οι Διοικητές ίσως διστάσουν να διακινδυνεύσουν τα πιο ακριβά και δυσεύρετα πλοία στα επικίνδυνα παράκτια περιβάλλοντα που ίσως στο μέλλον χρειαστεί να επιχειρήσουν, και χωρίς το ίδιο εξελιγμένο οπλοστάσιο αυτοπροστασίας που είναι εγκατεστημένο πάνω στα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία.

Υποθετικά, με αυτά τα τρία Παράκτια Συντάγματα, οι Πεζοναύτες θα μπορούν να διατηρήσουν μια μόνιμη παρουσία περιοχής, με μια μονάδα ανεπτυγμένη στον Δυτικό Ειρηνικό, μια να εκπαιδεύεται και μία να ετοιμάζεται να εκστρατεύσει και πιθανόν να εκτοξεύσει ένα δεύτερο Σύνταγμα ως απάντηση σε μια κρίσιμη κατάσταση.

 

Πηγή: Thediplomat.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.