ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος καταλληλότητας του APG-83 SABR σε μαχητικό F/A-18C των πεζοναυτών

Η εταιρεία Νόρθροπ Γκρούμαν εγκατέστησε με επιτυχία ένα APG-83 “Κλιμακωτό Ραντάρ Ευέλικτης Δέσμης” (SABR) πάνω σε ένα μαχητικό αεροσκάφος F/A-18C Hornet του σώματος πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) στο σταθμό αεροπορίας σώματος πεζοναυτών Μίραμαρ, στην Καλιφόρνια, όπως ανακοινωσε η εταιρεία την 13η Αυγούστου 2018.

Ο έλεγχος καταλληλότητας, που πραγματοποιήθηκε την 2α Αυγούστου κατ’ απαίτηση του σώματος πεζοναυτών, απέδειξε οτι το SABR ειναι μια επιλογή χαμηλού κινδύνου για εγκατάσταση σε F/A-18C/D Hornet και ότι αυτό το ραντάρ μπορεί να ενσωματωθεί  με τα συστήματα ισχύος, ψύξης και ηλεκτρονικών πτήσης του αεροσκάφους.

“Το σώμα πεζοναυτών ζήτησε μια λύση Ραντάρ Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) εξαιτίας την αυξημένης αξιοπιστίας και βιωσιμότητας του ραντάρ χωρίς την μείωση της επιχειρησιακής απόδοσης,” δήλωσε ο Γκρέγκ Σιμερ, αντιπρόεδρος, ολοκληρωμένων αερο-ηλεκτρονικών συστημάτων, στην Northrop Grumman.

“Ο στόχος του σώματος πεζοναυτών ειναι να τροποποιήσει ένα ραντάρ AESA που ειναι εν χρήσει και σε παραγωγή ενώ θα πληροί τις απαιτήσεις βάρους, ισχύος και ψύξης του F/A-18C/D. Έχουμε αποδείξει οτι το ραντάρ παραγωγής APG-83 SABR χωράει μέσα στο F/A-18C/D, επιτυγχάνοντας τους σκοπούς και παραδίδοντας την τεχνική ωριμότητα που απαιτείται για την επίτευξη των χρονοδιαγραμμάτων εισαγωγής του στον στόλο του σώματος πεζοναυτών.”

Το APG-83 ειναι ένα πολλαπλών λειτουργιών AESA ραντάρ έλεγχου πυρός που προσφέρει ικανότητες μαχητικού πέμπτης γενιάς για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση των ολοένα και πιο εξελιγμένων απειλών.

Η Νόρθροπ Γκρούμαν διαγωνίζεται για την αντικατάσταση του μηχανικής σάρωσης ραντάρ των F/A-18C/D με ένα ραντάρ AESA. Το σώμα πεζοναυτών των ΗΠΑ σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα ραντάρ περίπου 100 F/A18C/D. Το APG-83 θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ σχετικά με την ικανότητα επιβίωσης, την αξιοπιστία και τη δυνατότητα συντηρήσεως.

Το σημερινό πεδίο μάχης γίνεται ολοένα πιο δύσκολο και επικίνδυνο. Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις απειλές. Για την αντιμετώπιση αυτών των πιο εξελιγμένων απειλών, τα πιο καινούργια μαχητικά αεροσκάφη του κόσμου εξοπλίζονται με Ραντάρ AESA. Το μεγαλύτερο εύρος ζώνης, η ταχύτητα και ευελιξία των ραντάρ AESA επιτρέπουν στο μαχητικό αεροσκάφος να διακρίνει, να εντοπίζει και να αναγνωρίζει μεγαλύτερο αριθμό στόχων, γρηγορότερα, σε μεγαλύτερη εμβέλεια αλλά και να λειτουργεί σε εχθρικά ηλεκτρονικά περιβάλλοντα.

©Northrop Grumman | Κατόπιν αιτήματος του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ η Νόρθροπ Γκρούμαν εκτελεσε με επιτυχία έλεγχο καταλληλότητας ενός APG-83 SABR παραγωγής πάνω σ’ ένα F/A-18C Horner
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Στην φωτογραφία φαίνεται πάντως ότι το συγκεκριμένο ραντάρ (όπως και το αντίστοιχο RACR της Raytheon) δεν σχεδιαστικέ εξαρχής για εγκατάσταση σε ένα F-18 η ένα «Eagle» (σε αντίθεση με ένα APG-79 η ένα APG-63(V)2/3), εφόσον η κεραία εφαρμόζει/ταιριάζει περισσότερο σε έναν κώνο με ωοειδές σχήμα που είναι χαρακτηριστικό των F-16 όπως και των παραλαγών του μαχητικού στην Ασία (RoCAF F-CK-1 Ταϊβάν & JASDF Mitsubishi F- 2 Ιαπωνία) που μοιράζονται τα ίδια οπτικά χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο σημείο.
  Εδώ ίσως να υπάρχουν όντως (ακόμα) περιθώρια για τον ανταγωνιστή που προσφέρει το RACR παρόλο που έχασε στον διαγωνισμό για μια αντικατάσταση των συμβατικών ραντάρ στα F-16 με ένα AESA*.

  Φωτογραφία με το ραντάρ της Raytheon RACR εγκατεστημένο σε ένα F-16
  https://www.ainonline.com/sites/default/files/uploads/2013/06/547-racr-on-f-16.jpg

  https://www.ainonline.com/sites/default/files/uploads/2013/06/4-2013-2-raytheon-racr.jpg

  https://www.raytheon.com/media/sas-aesa-timeline/images/00-3-highres.jpg

  Raytheon AN/APG-63(V)3 (F-15C/F-15SG)
  https://hushkit.files.wordpress.com/2016/04/20110520100035342d1.jpg?w=500&zoom=2

  F-CK-1A «Chin Kuo»
  https://2.bp.blogspot.com/-2heyz47-no0/WHABn780dyI/AAAAAAAAMj4/nADI_adzy2YxK4wfklOcCIQtWJ-R2rsDwCK4B/s1600/20170107_09.jpg

  https://i.pinimg.com/736x/9b/4a/c7/9b4ac7c6208d85dd9bab41e34909593f–taiwan-chinese.jpg

  [https://i.pinimg.com/736x/9b/4a/c7/9b4ac7c6208d85dd9bab41e34909593f–taiwan-chinese.jpg]

  Mitsubishi F-2
  https://media.defense.gov/2009/Feb/05/2000629668/-1/-1/0/090204-F-9768W-064.JPG

  [https://media.defense.gov/2009/Feb/05/2000629668/-1/-1/0/090204-F-9768W-064.JPG]

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/JASDF_Mitsubishi_F-2.jpg

  Raytheon Sees AESA Potential in Asia Pacific
  https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2012-02-10/raytheon-sees-aesa-potential-asia-pacific

  1. Συμπληρωματικά

   Να σημειωθεί επίσης ότι η πρόταση της NG για εγκατασταση/προσαρμογή του SABR στο F-18C/D, έρχεται και σαν απάντηση της εταιρίας στην πρόταση του APG-79(V)4 (μια scaled down έκδοση του APG-79 για τα F-18 E/F/G) του ανταγωνιστή Raytheon, για συμμετοχή στον διαγωνισμό για ένα ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης για τα μαχητικά του USMC που θα παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις παρακάτω αναφορές.

   Έκδοση Ραντάρ APG-79(V)4 για εγκατάσταση στα F-18 C/D Legacy
   http://aviationweek.com/site-files/aviationweek.com/files/uploads/2015/01/apg79vxaesaradar-raytheon.jpg

   [https://www.raytheon.com/media/sas-aesa-timeline/images/10-2-highres.jpg]

   https://www.raytheon.com/media/sas-aesa-timeline/images/10-2-highres.jpg

   Raytheon, Northrop fight for F/A-18C/D AESA radar upgrade
   https://www.flightglobal.com/news/articles/raytheon-northrop-fight-for-fa-18cd-aesa-radar-up-450739/

   Raytheon’s Retrofit AESA For Hornets Ready To Field In 2019
   http://aviationweek.com/awin-only/raytheon-s-retrofit-aesa-hornets-ready-field-2019

    1. Είναι όντως (λίγο) μικρότερο απο το F-16C ΑΧΕΡΩΝ, στο μάκρος γύρο στους 30 και στο συνολικό φάρδος/άνοιγμα 50 πόντους. Ή σμίκρυνση της μονάδας επεξεργασίας, είναι όμως το μικρότερο πρόβλημα εφόσον έχει προχωρήσει αρκετά η τεχνολογία, το μεγάλο είναι νομίζω, να χωρέσει η κεραία του ραντάρ στην μύτη του ελαφρός μικρότερου αεροσκάφους, χωρίς να μικρύνει και αυτή, επειδή αυτό θα είχε ίσως ως συνέπεια μια μικρότερη απόδοση του ραντάρ.

   1. Εκτιμω οτι το S (scalable) υπονοει ακριβως αυτη τη δυνατοτητα, δηλαδη την προσθηκη ή αφαιρεση TRMs ωστε η κεραια να προσαρμοζεται στο μεγεθος και σχημα των αναγκων καθε φορεα

    1. @Ευστάθιος Παλαιολόγος

     Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή της NG (στο παρακάτω απόσπασμα) εννοεί ακριβώς αυτό, όχι μόνο όσον αφορά το μέγεθος της κεραίας αλλά για ολόκληρο το σύστημα που προσαρμόζεται στο αεροσκάφος.

     Επιπλέον, εάν ισχύει η παρακάτω 2η αναφορά/αρχή στην οποία λέει ότι το μέγεθος της κεραίας επιρεάζει (άμεσα) τις επιδόσεις ενός ραντάρ, η σμίκρυνση της κεραίας για να χωρέσει σε ένα αεροσκάφος με λιγότερο χώρο απο ένα F-16 (π.χ. F-CK-1), σημαίνει αναγκαστικά και χαμηλότερες επιδόσεις (σε σύγκριση) η απέναντι στην έκδοση του συγκεκριμένου ραντάρ για ένα F-16 η F-2(Mitsubishi) που μπορούν να φιλοξενήσουν μεγαλύτερη κεραία στην μύτη, εφόσον έχουν περισσότερο χώρο. Αυτό με την σχέση μέγεθος – απόδοσης για την κεραία, θα το ψάξω όμως (με την επόμενη ευκαιρία) και στο Αρχές ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου, εκεί ίσως να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες/εξηγήσεις στο θέμα.

     «SABR was initially developed for the F-16. However, as the name implies, the AESA system is scalable to meet the unique form factor, power and cooling provisions for a wide variety of aircraft configurations.»

     http://www.northropgrumman.com/Capabilities/SABR/Documents/sabr_datasheet.pdf

     «The basic performance of a radar can be shown to be proportional to the product of the antenna area or aperture and the mean transmitted power. Investment in the antenna therefore brings direct results in terms of system performance».

     http://www.radartutorial.eu/06.antennas/Radar%20Antenna.en.html

   2. Ευστάθιε,εννοούσα αυτό που αναφέρει ο Πιστολέρο,ότι δηλαδή το scalable έχει και την έννοια της εκπτώσεως στην ισχύ,λόγω μειώσεως μεγέθους κεραίας (τουλάχιστον),ίσως δέ και επεξεργαστή σήματος.
    Σύν πιθανές επιβαρύνσεις κόστους λόγω αναγκαίων πιστοποιήσεων.

    1. @ΑΧΕΡΩΝ
     Εδώ η πρώτη μου εντύπωση είναι, ότι μια επιλογή του APG-79(V)4 για τα F-18 Legacy, ίσως θα ήταν/είναι αυτή που συνδυάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα (η θετικά σημεία) σε ότι αφορά τους σημαντικούς παραμέτρους/παράγοντες (συμβατότητα, κόστος, διαθεσιμότητα συστήματος, επιδόσεις) στο πρόγραμμα για το USMC, εφόσον η ανταγωνίστρια εταιρία σύμφωνα με τις παραπάνω αναφορές και φωτογραφικό υλικό φαίνεται να είναι πιο προχωρημένη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
     Οπτικά η προσαρμογή στο αεροσκάφος φαίνεται πάντως να έχει ολοκληρωθεί, εφόσον εμφανίζει (εξαιτίας του σχήματος αλλά και της μεγάλης επιφάνειας της κεραίας) την ιδανική εκμετάλλευση του διαθέσιμου χώρου, που ίσως να προσφέρει την μέγιστη δυνατή απόδοση του ραντάρ.

   3. @ΑΧΕΡΩΝ και Gunslinger
    Η δυνατότητα αύξησης ή μείωσης της διαμέτρου της κεραίας σαφώς και επηρεάζει την ισχύ. Αφού υπονοεί αύξηση ή μείωση των TRM.
    Το θέμα είναι ότι το ραντάρ προσφέρει την ευελιξία, χωρίς πολύ «Κύριε Ελέησον»…. να προσαρμόζεται στις διαστάσεις του αεροπλάνου φορέα.
    Όταν το π.χ. F-5E πάρει ένα SABR στον κώνο του ραντάρ του, έστω και με μικροσκοπική κεραία, είναι καλύτρερο από οποιασήποτε άλλη επιλογή

 2. Παρακάτω ακόμα μερικές σχετικές αναφορές στο θέμα νέο ραντάρ για τα F-18 προηγούμενης γενιάς.

  Northrop Grumman’s New Radar Could Mean Big Things for Marine Corps F/A-18C Fighter Jets
  https://nationalinterest.org/blog/buzz/northrop-grummans-new-radar-could-mean-big-things-marine-corps-fa-18c-fighter-jets-28667

  Marines’ F/A-18C/D Hornets to be upgraded with AESA radar
  https://theaviationgeekclub.com/marines-f-a-18c-d-hornets-to-be-upgraded-with-aesa-radar/

  «As the incumbent radar provider, Raytheon is likely to pitch its Raytheon Advanced Capability Radar (RACR) that has been adapted from the AN/APG-79 as fitted to the F/A-18E/F Super Hornet and EA-18G Growler, and is scaled to be compatible with the legacy Hornet and the Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon.

  As the other prime radar provider to the US military, Northrop Grumman is expected to compete with its Scalable Agile Beam Radar (SABR) that is also compatible with the legacy Hornet and F-16.»
  https://www.janes.com/article/78735/usmc-to-upgrade-hornets-with-new-aesa-radar

  F/A-18 Air Dominance
  «Specifically designed for the Hornet upgrade market, Raytheon’s APG-79(V)X AESA radar slips easily into the F/A-18 C/D nose cone. The simple, non-disruptive retrofit can be performed in the field and takes less than an hour to complete. The radar upgrade, along with additional advanced capabilities such as the AN/ALR-67(V)3 Radar Warning Receiver (see additional details below), helps countries extend the lives of their existing aircraft in a time of tighter budgets, ensuring combat relevancy for the F/A-18 C/D platform for years to come.»

  https://www.raytheon.com/capabilities/products/apg79aesa/fa18airdom

  F/A- 8E/F Super Hornet Naval Strike Fighter (All Upgrades)
  http://pogoarchives.org/m/ns/dote-fy09annualreport-fa18ef.pdf

  Ask A Fighter Pilot: Hornet vs Super Hornet!
  https://fightersweep.com/5334/ask-fighter-pilot-hornet-vs-super-hornet/

  1. Το άρθρο για super hornet vs hornet δεν ισχύει..ακριβως ..δεν γινεται συγκριση ενα προς ενα…
   …ολα οσα γράφει ο πιλότος εχουν να κάνουν με αναβαθμίσεις σε ρανταρ ηλεκτρονικά και thrust/weight …εαν βαλουν τις 414 στο hornet και ολα τα ηλεκτρονικα και ρανταρ κτλ …τοτε το hornet θα έχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις σε ΑΑ σε επιτάχυνση και σε τρανσονικ από το… Super…

   Η αύξηση του σκάφους σε μεγαλυτερες πτέρυγες κ.ο.κ φυσικά κατέβασε το ρυθμό ταχυτητος για την προσγείωση…και αύξησε καύσιμο…κτλ…

   Το μάρκετινγκ καλό μετά που σταμάτησαν το
   F-14 D /E οι αναβαθμίσεις για Hornet εφεραν ενα μεγαλύτερο αεροσκάφος..και $$$

   Όσο για χώρο και μέγεθος το F-14 ειχε υπεραρκετο στον κωνο για ενα δυνατό AESA κτλ…

   Χαμογελάω με τέτοιου είδους συγκρίσεις…τις οποίες βρίσκω ‘Super’ficial 😉 όταν με την παροδο του χρόνου υπάρχουν νέες ανακαλύψεις νέα υλικά, νέες εφαρμογές…κ.ο.κ

   1. Είναι όντως «λίγο» άνιση η σύγκριση, εφόσον τα ηλεκτρονικά στο σύνολο τα χωρίζουν γενιές με συνέπεια να είναι και υποδεέστερα, ανεξάρτητα σε πιο απο τα δυο αεροσκάφη είναι εγκατεστημένα. Αν φορούσε το E/F τα συστήματα (αισθητήρες, κινητήρες, πιλοτήριο) του Legacy, τα συμπεράσματα θα ήταν μάλλον υπέρ του Legacy, εκτός απο ένα σημείο συγκεκριμένα στο απόθεμα καυσίμων και μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στον αέρα. Η σημαντική για την παρούσα συζήτηση αναφορά σε εκείνο το άρθρο, ήταν κατά την γνώμη μου η αναφορά για αύξηση ικανοτήτων που προσφέρει ένα σύγχρονο ραντάρ (στην προκειμένη περίπτωση το APG-79) στο αεροσκάφος φορέα που είναι εγκατεστημένο.

    Έτσι πιστεύω (ουσιαστικά εκεί ήθελα να καταλήξω) ότι ένα F-18 Legacy εξοπλισμένο με ένα γυάλινο πιλοτήριο με μια μεγάλη οθόνη όπως προσφέρεται για εγκατάσταση π.χ. στο νέο Gripen E σε συνδιασμό με ένα APG-79(V)4 και σκοπευτικό επι κάσκας JHMCS (και ίσως νέους κινητήρες) θα άφηνε μια εντελώς διαφορετική εντύπωση (ακόμα και στον ενδιαφερόμενο παρατηρητή). Που να έπαιζε και ένας εξοπλισμός με κατευθυνόμενη ώση και IRST στο συγκεκριμένο αεροσκάφος. 😉

 3. @Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Ή ευελιξία στην προσαρμογή του φορέα που προσφέρουν και τα δυο υποψήφια ραντάρ(SABR/RACR), είναι σίγουρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι σε ένα ραντάρ που σχεδιαστικέ για ένα συγκεκριμένο αεροσκάφος.

  Αυτό όμως είναι νομίζω επίσης θέμα συμβιβασμών, ειδικά στην περίπτωση του F-5E που αναφέρεις σαν παράδειγμα, όπου η εγκατάσταση ενός ραντάρ θα σήμαινε αναγκαστικά απώλεια των δυο πυροβόλων του μαχητικού. Στην περίπτωση ενός F-CK-1 «Chin Kuo» θα ήταν προφανώς πιο εύκολο εφόσον υπάρχει χώρος, παρόλο αυτό θα έπρεπε να αξιολογηθεί όμως προσεκτικά τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει ένα SABR με μικρή (η μικρότερη) σταθερή κεραία απέναντι στο APG-67 με συμβατική κεραία που είναι σήμερα εγκατεστημένο στο συγκεκριμένο αεροσκάφος του χρήστη(να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την παρακάτω παρουσίαση του APG-67 το συγκεκριμένο έχει πιστοποιηθεί και για εγκατάσταση στο F-5E). Αν προσφέρει πραγματική αύξηση ικανοτήτων στον φορέα απέναντι στο υπάρχον, θα ήταν σαφώς μια ουσιώδη επένδυση.

  Έχοντας υπόψην τις εξελήξεις στα ραντάρ AESA, θέλω να παρατηρήσω ότι η σταθερή κεραία που έφερε αρχικά μια επανάσταση στα ραντάρ Η/Σ, ίσως να μην ήταν η τελευταία λέξη στο θέμα, εφόσον η εταιρία Leonardo με το Selex ES προσφέρει πλέον ένα σύστημα ηλεκτρονικής σάρωσης με περιστρεφόμενη κεραία που πετυχαίνει μέχρι 30° επιπλέον κάλυψη του χώρου μπροστά απο το αεροσκάφος φορέα, απέναντι σε ένα AESA με (απλή) σταθερή κεραία (σύμφωνα με το γράφημα στην παρακάτω επίσημη παρουσίαση).

  «RAVEN ES-05 features an innovative roll-repositionable
  AESA antenna to provide a full ±100o field of regard allowing maximum situational awareness and platform survivability. This Wide Field of Regard (WFoR) allows the aircraft to turn away after missile launch, whilst still maintaining datalinks to the missile.»

  http://www.leonardocompany.com/documents/63265270/65495828/mm07819_Raven_ES05_LQ_.pdf?download_file

  https://pbs.twimg.com/media/DWLxjPgX4AA4Mq3.jpg

  https://www.aereo.jor.br/wp-content/uploads//2012/07/Gripen-NG-Radar-sem-radome-foto-3-P-Liander-Farnborough-2012-Saab.jpg

  https://www.defenceturkey.com/files/content/540f64570d76b_32.jpg

  «AN/APG-67

  The AN/APG-67 is an operating in X-Band multi-mode all-digital coherent pulse doppler radar, that was designed and developed by General Electric explicitly for Northrop’s F-20 Tigershark in the late 1970s. It uses a planar phased array antenna and a low peak power Traveling Wave Tube Amplifier (TWTA) in the transmitter with low pulse repetition frequency (PRF) in the look up mode, medium PRF in the look down mode, and high PRF for velocity search. The signal processor is fitted with CMOS large scale integrated circuits. I features pulse compression and digital Fast Fourier Transform processing. The AN/APG-67 offers a variety of air-to-air, air-to-ground, sea-search and mapping modes, and compatibility with most weapons used by the US Air Force in the 1980s. Its search range for fighters is about 130 km, the tracking range is about 90 km. The SAR mode is an optional add-on to the basic system.
  Lockheed Martin produces the AN/APG-67(V)4 at its facility in Syracuse, N.Y. The AN/APG-67 is used in the Taiwan Indigenous Defense Fighter aircraft Ching Kuo, and in the T/A-50 aircraft, which uses the Republic of Korea Air Force.»

  http://www.radartutorial.eu/19.kartei/08.airborne/karte036.en.html

  APG-67 fact sheet
  http://gallery.military.ir/albums/userpics/10145/APG-67.pdf

  F-5E
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c1/F-5_IMG_6112.jpg/2560px-F-5_IMG_6112.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.