Πυροβόλο: Αποτυχία.
Πτήση: Αποτυχία.
Λογισμικό: Αποτυχία.
Χρονοδιάγραμμα: Αποτυχία.
Προυπολογισμός: Αποτυχία.
Συν 270 ακόμα αποτυχίες.

Ο πλέον συνταξιούχος Δρ Μάκιλ Γκίλμορ, ο μέχρι προσφάτως διευθυντής ελέγχου και αξιολόγησης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), δημοσίευσε την τελική αξιολόγηση για το πρόγραμμα του F-35, και είναι μια απόλαυση.

Στην αποχαιρετιστήρια έκθεση (PDF), με τη διασκεδαστική ημερομηνία της 1ης Απριλίου, ο Γκίλμορ καταγράφει λεπτομερώς μια σειρά από ζητήματα που παραμένουν με το 391 (και διαρκώς αυξανόμενων) δισεκατομμυρίων δολαρίων , πρόγραμμα, με τα πάντα, απο την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ως την σχεδίαση της πτέρυγας, να μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο.

«Οι υπηρεσίες έχουν ορίσει 276 ελαττώματα στις μαχητικές ικανότητες ως «κρίσιμα προς επιδιόρθωση» στο Block 3, όμως λιγότερα από τα μισά κρίσιμα ελαττώματα αντιμετωπίστηκαν με την απόπειρα διόρθωσης τους στο 3FR6» αναφέρει η έκθεση.

Ακόμα και το πιο αισιόδοξο σενάριο του Γκίλμορ σχετικά με τη Αρχική Επιχειρησιακή Δοκιμή και Αξιολόγηση (IOT&E) είναι ζοφερό: «Το πρόγραμμα δεν θα είναι έτοιμο για να αρχίσει την IOT&E ως τα τέλη του ημερολογιακού έτους (ΗΕ) 2018, το συντομότερο, ή πολύ πιθανόν στις αρχές του ΗΕ19. Στην πραγματικότητα, η IOT&E θα μπορούσε να καθυστερήσει ως το ΗΕ20, ανάλογα με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων τροποποιήσεων της IOT&E».

Εξακολουθούν να παραμένουν «εκατοντάδες» κρίσιμα ελαττώματα απόδοσης και προβλήματα συντήρησης, αναφέρει η έκθεση. Ο Δρ Γκιλμορ αμφιβάλλει επίσης σχετικά με την ικανότητα του F-35A να πετύχει είτε ως ένα αεροσκάφος αέρος-αέρος ή αέρος-εδάφους.

Με μια ανάλυση της έκθεσης το Κέντρο Στρατιωτικών Μεταρρυθμιστικών Προγραμμάτων Straus, ξεδιαλέγει την έκθεση αναλυτικά.

Το πρόβλημα με την σχεδίαση της πτέρυγας καθιστά το F-35 μια πρόκληση για να πετάξει στην περιοχή γύρω από την ταχύτητα του ήχου, «όλες οι εκδόσεις του F-35 εμφανίζουν ανάρμοστα απαράδεκτη πτήση στις διηχητικές ταχύτητες, όπου οι αεροδυναμικές δυνάμεις του αεροσκάφους μεταβάλλονται ταχέως. Ιδιαίτερα, υπό συνθήκες αυξημένων «G», όταν το φορτίο πτέρυγας προκαλεί εντονότερα αποτελέσματα, οι πιλότοι κατονόμασαν τις πτητικές ικανότητες ως «ανάρμοστες», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ως ένα αεροσκάφος εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, η έκθεση του Δρ Γκιλμορ λέει, το ήλεκτρο-οπτικό σύστημα σκόπευσης υπονομεύεται από την χαμηλή ανάλυση και εμβέλεια. Αυτό σημαίνει ότι αν οι πιλότοι προσπαθήσουν να ξεχωρίσουν έναν επίγειο στόχο, χρειάζονται μια πρώτη προσέγγιση η οποία είναι πολύ κοντά για να χρησιμοποιηθούν τα καθοδηγούμενα όπλα, έτσι πρέπει να αποκαλύψουν την κάλυψή τους, ώστε να επιστρέψουν πίσω σε μια ασφαλή απόσταση πριν εξαπολύσουν την επίθεση.
Σε μια τέτοια περίσταση ένας πιλότος ίσως να επιλέξει το πυροβόλο, αλλά αυτή τη στιγμή, αυτό δεν λειτουργεί ακόμα.

Για να διατηρήσει την «αόρατη» κατατομή ραντάρ, το F-35A διαθέτει μια θύρα για να κρύψει το πυροβόλο. Ανοίγοντας τη θύρα για να πυροβολήσει με το πυροβόλο θέτει το αεροσκάφος εκτός στόχου –κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί στο λογισμικό του αεροσκάφους.

Ναι σε αυτό το λογισμικό. Το λογισμικό του F-35 δέχεται επίσης κριτική, με τον Δρ Γκίλμορ να γραφεί ότι το 3FR6 που αποδεσμεύτηκε τον Δεκέμβριο δεν είναι αρκετά ώριμο για να «ολοκληρώσει τα υπόλοιπα σημεία της δοκιμής». Όπως επίσης και το θέμα της σκόπευσης με το πυροβόλο, η «υποδομή βολής αέρος-αέρος» παραμένει πίσω απο το χρονοδιάγραμμα. Ακόμη και αν το πυροβόλο ήταν λειτουργικό, δεν θα ήταν μια μεγάλη βοήθεια σε μια αποστολή υποστήριξης εδάφους, διότι, όπως σημειώνει το Straus, τα F-35 μπορούν να φορτωθούν μόνο με μερικές εκατοντάδες βλήματα (το A-10 Warthong μεταφέρει περισσότερα από 1000 βλήματα για το 30 χιλιοστών πυροβόλο του).

Οι πτητικές δοκιμές «συνεχίζουν να είναι μια πηγή σημαντικών ανακαλύψεων», σημειώνει ψυχρά η έκθεση: Υπάρχουν προβλήματα κόπωσης στην ουρά, ο εξοπλισμός συγκράτησης είναι καλός μόνο για μια προσνήωση, τα F-35A και F-35C παρουσιάζουν υπερβολικές θερμοκρασίες αέρος γύρω από τον κινητήρα, και η οριζόντια πτέρυγα της ουράς υπερθερμαίνεται σε πτήση 1,5 mach.

Το F-35C είναι επίσης προβληματικό όταν εξαπολύεται από αεροπλανοφόρο: «Οι κάθετες ταλαντώσεις κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης του F-35C από τον καταπέλτη αναφέρθηκαν από τους πιλότους ως υπερβολικές, βίαιες και ως εκ τούτου είναι ένα θέμα ασφαλείας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης φάσης πτήσεων».

Richard Chirgwin

Απόδοση/Μετάφραση απο το theregister.co.uk για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

28 Σχόλια

 1. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Αυτά τα λέγαμε από το 2007 κύριε Κώστα πέρασαν 10 χρόνια και ακόμα ακούμε τα ίδια.

  Να δούμε πως θα τα διορθώσουν αφού δεν μπορούν να κάνουν αλλαγές γιατί θα επηρεάζουν το ίχνος.

  Απάντηση
  • ΚΝ

   Δεν θα τα διορθώσουν, προχειροδουλειες θα κάνουν ίσα ίσα να τα μαζέψουν. Ειναι τόσο μεγάλο το προγραμμα που ειναι αδύνατον πια να ακυρωθεί. Το αεροσκάφος αυτο ήταν ελαττωματικό απο την αρχή διότι η αλαζονεία κάποιων ανθρώπων τους έκανε να νομίζουν πως μπορούν να φτιάξουν κατι το οποίο θα ειναι υπερόπλο. Αλλα δεν υπάρχει τίποτα τετοιο σημερα, όσοι προσπάθησαν να φτιάξουν υπερόπλα που θα άλλαζαν τα πάντα στο τέλος αποδείχθηκαν αποτυχίες. Μα ειναι δυνατόν να φτιάξεις ενα αεροπλάνο που θα κάνει τη δουλειά απο A10 έως f18 ; Όταν τους το παρουσίασαν εκεί στο πεντάγωνο δεν σκέφθηκε κανεις πως κατι δεν παει καλά ; Τωρα ορίστε τα αποτέλεσματα, έχουν ξοδέψει εκατοντάδες δις και ακόμα δεν έχουν ενα έτοιμο αεροπλάνο, το οποίο απ’ό,τι φαίνεται ειναι επικίνδυνο και για τους ίδιους τους πιλότους. Εδώ να τονίσουμε πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος ειναι πανάκριβο και στη συντήρηση του. Άρα οι ΗΠΑ ουσιαστικά παγιδεύτηκαν σε ενα προγράμμα το οποίο θα τις αναγκάσει να έχουν ενα στόλο ελαττωματικών μαχητικών, πανάκριβων στη συντήρηση που δεν θα κάνουν σωστά τη δουλειά την οποία τους έχουν αναθέσει, θα χρειάζονται συνεχώς επιδιορθώσεις και στη τελική μπορεί να ειναι και επικίνδυνα για τους ίδιους τους πιλότους. Όταν τα έλεγε ο Αϊζενχάουερ για το military industrial complex δεν τον άκουσαν, τωρα ας τα λουστούν.

   Απάντηση
 2. Gunslinger32

  Αν δεν υπήρχε η επίσημη αξιολόγηση και έκθεση απο το γραφείο τις αρμόδιας υπηρεσίας, ο αναγνώστης θα μπορούσε να υποθέσει ότι πρόκειται για μια υπερβολική δημοσίευση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

  Η συγκεκριμένη έκθεση ίσως να είναι μια ένδειξη για τον πραγματικό λόγο της “ξαφνικής” απόφασης για αποστρατεία του διευθυντή γραφείου JSF/JPO Αντιπτέραρχου Bogdan.

  Πέρα απο τις πολιτικές αποφάσεις, τα προβλήματα που περιγράφει η έκθεση απο το γραφείο του Γκίλμορ είναι σοβαρά και δεν φαίνεται να υπάρχουν σύντομες λύσεις, αυτό σημαίνει και επιπλέον έξοδα και έτσι μια (πραγματική) μείωση της τιμής αγοράς φαίνεται παράλογη εφόσον δεν στοχεύουν σε ένα γρήγορο ξεπούλημα πρίν φανεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος στο πρόγραμμα.

  Δεν μπορεί να είναι όλοι άσχετοι επειδή λένε αυτά που βλέπουν απο τα αμέτρητα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους (π.χ. “οι πιλότοι κατονόμασαν τις πτητικές ικανότητες ως «ανάρμοστες») εκτός αν θεωρεί κάποιος και τους πιλότους που συμμετέχουν στις δοκιμές “άσχετους” επειδή καταλήγουν σε προβληματικό συμπέρασμα για την προώθηση του JSF.

  Απάντηση
 3. Kostas

  ποιον επιλέγουμε να εμπιστευθούμε
  1) τους κλάδους (πεζοναυτεσ, αεροπορία) που κανουν τος δοκιμές, εμπιστεύονται τη ζωή τους στο αεροσκαφος και οι οποίοι εχουν αναπτύξει επιχειρησιακά το αεροσκαφος στην Ιαπωνία;
  2) μια γραφειοκρατική υπηρεσία (η υπηρεσία του Γκίλμορ ΔΕΝ κανει δοκιμές, απλα διαβάζει τα έγγραφα) η οποια προσπαθεί να δικαιολογήσει τον σκοπό ύπαρξης της; Στα 8 χρονια θητείας του Γκίλμορ δεν αξιολόγησε ουτε ενα οπλικό συστημα θετικά (αυτο το ειπε πρώην υπουργός αμυνας).

  Εγω επιλέγω το 1.

  Απάντηση
  • viper3000ad

   Νομίζω οτι η Ελλάδα πρέπει να περιμένει πριν δαπανήσει ένα τεράστιο ποσό για την αγορά του τύπου. Έχω ξαναπέι οτι είναι ένα πολύ κακό αεροσκάφος με μπόλικα ηλεκτρονικά. Μου μοιάζει με την αποτυχία στο παρελθόν του F-5, που διαδόθηκε ως εξαγωγικό υπερόπλο στους ”συμμάχους”, ενώ στην Αμερική είχε ελάχιστες παραγγελίες , αφού φυσικά δεν ήταν ιδιαίτερα καλό σε κανένα σημείο. Έαν σκεφτούμε αντισυμβατικά ίσως θα υπήρχε μια μεσοβέζικη επιλογή, δηλαδή να χρησιμοποιούσαμε μια RAM βαβή σε υπάρχοντα αεροσκάφη !! Για να μην χαρακτηρισθώ ως γραφικός θα αυτοσαρκαστώ ” ξέρω δεν είναι σαν το ΑΖΑΧ που τα κάνει αόρατα ”. Προφανώς δεν προκειται να αλλάξει ολη την φιλοσοφία ενός συμβατικού αεροσκάφους πχ να αποκρύψει τον εισαγωγέα αέρα με τις λεπίδες του κινητήρα αλλά μπορεί να μειώσει το ίχνος εντοπισμού, τόσο οσο να υπάρχει ένα μικρότερο προβάδισμα σε στοχοποιήσεις, εναέριες ή επίγειες . Δεν είναι τεχνολογικά ανέφικτο να χρησιμοποιηθεί μια διηλεκτρική βαφή με βάση τον γραφίτη (ως επαγωγικό μη αντανακλαστικό υλικό) σε συνδιασμό με κάποια οργανική ρητίνη. Δεν γνωρίζω την θερμοαντοχή τους αλλά σίγουρα μια μελέτη θα μπορούσε να γίνει ( εαν δεν έχει γίνει ήδη). Επίσης σιδηρομαγνητικές βαφές που έχουν μεγαλύτερη θερμοαντοχή ίσως είναι μια διαφορετική οπτική γωνία. Η παραγωγή και η τεχνογνωσία υπάρχει από συμμετοχή της ΕΑΒ σε προγράμματα όπως το NEURON, αλλά ακόμη και να μην υπήρχαν αυτά, οι γνώσεις διδάσκονται από καιρό σε πολλά Ελληνικά τμήματα 3βάθμιας εκπαίδευσης. Γράφω αυτό το σχόλιο οχι ως διεκδικητής πατρότητας ιδεών, αλλά γιατί εκτιμώ το επίπεδο των αναγνωστών και θα ήθελα τη αποψή σας.

   Απάντηση
 4. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Τώρα αν ξέρω ή όχι για διαβάστε πιο κάτω να δούμε τι θα καταλάβετε.

  Τα χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρητικότητας δεν περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στο εγγενούς ίχνους που παρουσιάζει το αφής στους αισθητήρες διαφορών μηκών κύματος ως ένα κινούμενο αντικείμενο με διαφορετικές η/μ ιδιότητες από το περιβάλλον του αλλά και στις εκπομπές του που είναι απαραίτητες για να εκτελέσει την αποστολή του. Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο.
  Σε μεγάλο βαθμό οι προσπάθειες μείωσης του ίχνους σε αισθητήρες radar εντοπίζονται στην ανάκλαση της προσπίπτουσας δέσμης σε κατεύθυνση διαφορετική από την αντίστοιχη πρόσπτωσης.

  Παράλληλα χρησιμοποιούνται και RAM ώστε η ακτινοβολία να “φυλακίζεται” όντος του υλικού (είτε με ολική ανάκλαση είτε με συντονισμό). Τα υλικά αυτά έχουν τα μειονεκτήματα αφενός να θερμαίνονται απορροφώντας την ακτινοβολία και αφετέρου να εξαρτώνται από τη συχνότητα του εκπεμπόμενου σήματος σε πολύ μεγάλο βαθμό.

  Έτσι χρησιμοποιούνται και οι δυο παραπάνω τεχνικές. Όσον αφορά την μείωση του ίχνους σε αισθητήρες που λειτουργούν στην περιοχή των υπέρυθρων, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αύξηση της θερμοχωρητικότητας υλικών με μεγάλης θερμική αγωγιμότητα και στην απόκρυψη, κατά το δυνατό, των θερμών περιοχών ενός αεροσκάφους υπό κάποιες γωνίες παρατήρησης.

  Όσον αφορά τις εκπομπές του αεροσκάφους που είναι απαραίτητες για την αποστολή του, αυτές εντοπίζονται -κυρίως- στο radar. Τα σύγχρονα συστήματα χρησιμοποιούν διαφορές τεχνικές ώστε αφενός να αυξήσουν την απόδοση τους, μειώνοντας την εκπεμπόμενη ισχύ και αφετέρου να κάνουν την αναγνώριση τους δυσκολότερη καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά τους.

  Μια δέσμη Η/Μ ακτινοβολίας, όταν συναντήσει μια μεταλλική επιφάνεια, δεν θα αντιδράσει κατά τον ίδιο τρόπο σε όλη της την έκταση. Ένα μέρος από την δέσμη θα υποστεί περίθλαση, το μεγαλύτερο μέρος όμως θα υποστεί αντανάκλαση (reflection) ή σκέδαση (scattering). Εξαρτώμενο από την ομαλότητα της μεταλλικής επιφάνειας (έχετε παρατηρήσει ότι ο βαφή του F-22 είναι εξαιρετικά γυαλιστερή για μαχητικό), την γωνία πρόσπτωσης και την πολικότητα της δέσμης. Το ερώτημα είναι αν με την κατάλληλη πολικότητα, και μήκος κύματος, ένα μέρος της δέσμης μπορεί να συντονιστεί σε μια επιφάνεια έλεγχου, η σε θυρίδα, εξ αιτίας της σχέσης λ με μια κύρια διάσταση της επιφάνειας αυτής.

  Από ότι φένεται, αυτό είναι εφικτό.
  Ως σκέδαση ορίζεται οιαδήποτε αλλαγή στη διεύθυνση διάδοσης του η/μ κύματος. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανάκλαση, διάθλαση, διάχυση ή περίθλαση (με κάποιες υποκατηγορίες). Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει στις θυρίδες κτλ, είναι περίθλαση. Το κύμα καθώς “έρπει” στην επιφάνεια του αεροσκάφους, συναντά αυτές τις ασυνέχειες και περίθλαται. Επειδή, το μήκος κύματος (πρακτικά το ήμισυ αυτού) είναι μικρότερο της διάστασης της ασυνέχειας, η τελευταία εμφανίζεται ως “σχισμή” περίθλασης, της οποίας η κατεύθυνση (οι κρόσοι συμβολής καθώς και το μέγιστο) εκπομπής είναι καλά καθορισμένη και μπορεί να υπολογιστεί, όπως και στην περίπτωση της κατοπτρικής ή διαχυτικής ανάκλασης.

  Σε αυτή την περίπτωση, σε γωνίες μη μηδενικές ως προς τον άξονα της ασυνέχειας (ο κάθετος άξονας ως προς αυτή), αφενός δημιουργούνται κρόσοι συμβολής και αφετέρου η ένταση της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας είναι πολύ μικρή. Αυτός είναι και ο λόγος χρήσης των πριονωτών τελειωμάτων στις θυρίδες προσιτότητας, σκελών προσγείωσης, αισθητήρων, πιλοτηρίου κτλ. Αν προσέξεις, το πριονωτό τμήμα είναι στο εμπρόσθιο και οπίσθιο τμήμα αυτών, που ο άξονας της ασυνέχειας είναι παράλληλος στο διαμήκη άξονα του αεροσκάφους, οπότε η επιστρεφόμενη ακτινοβολία θα κατευθυνόταν ακριβώς με μηδενική γωνία ως προς τον τελευταίο.

  Και όχι μόνο. Περίθλαση μπορείς να έχεις ακόμη κι όταν το κύμα συναντήσει ένα εμπόδιο κατάλληλου μεγέθους. Ως “εμπόδιο” λοιπόν λαμβάνεται η ασυνέχεια στο σημείο άρμοσης της θυρίδας με την άτρακτο. Το κύμα συναντά την άτρακτο, διαδίδεται κατά μήκος αυτής, οπότε φτάνει στην ασυνέχεια της επιφάνειας. Εκεί ακριβώς θα περιθλαστεί. Η διάσταση της θυρίδας (ή αν θες της ασυνέχειας) είναι κατάλληλη για το άνω όριο του μήκους κύματος της τάδε περιοχής- ζώνης συχνοτήτων.

  Τώρα που έγραψα έτσι να δω ποιος με κατάλαβε;

  Απάντηση
  • viper3000ad

   Υπέροχο το επίπεδο των αναγνωστών εδώ ! Ευχαριστώ πολύ.
   Η σκέψη στα RAM είναι η δημιουγία σκεδασμόυ ανάμεσα στις επιφάνειες – στρώσεις υλικού, έτσι ώστε να μειωθεί τόσο η ενέργεια του κύματος, ώστε η ένταση της αντανακλώμενης να είναι πλησιέστερη προς το μηδέν. Αρα όσο μικρότερα και πυκνότερα τα σωματίδια μεταξύ των στρώσεων ,τόσο μεγαλύτερος ο σκεδασμός μεταξύ των επιφανειών. Δυστυχώς οι γνώσεις μου στην ακτινοφυσική έχουν σκουρίασει πια , έτσι μπορώ να παραθέσω ένα μικρό βίντεο στο youtube για όποιον θέλει να παρει μια σύντομη άποψη. Στην αναζήτηση του youtube γράψτε : From Small to Invisible: Stealth coating and Nanotechnology . Νομίζω οτι ο συντονισμός των υλικών στα RAM είναι η νέα τεχνολογία που έιναι στην ”μόδα ” , η θερμοαντοχή παντως είναι το σημείο κλειδί.

   Απάντηση
 5. Gunslinger32

  Οποίος μπει να διαβάσει την δημοσίευση/έκθεση του POGO που δίνει ο σύνδεσμος, θα μείνει απλά άφωνος όταν δει γραπτά με τι θράσος πετάνε τα χρήματα του φορολογουμένου στον αέρα, για ένα αποτυχημένο πρόγραμμα για το οποίο δεν τολμάει κανείς να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για άλλη μια απάτη απίστευτων διαστάσεων(αυτός είναι προφανώς ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν τολμάει κανείς να σταματήσει αυτό το πρόγραμμα).

  Η περίληψη της συγκεκριμένης δημοσίευσης:

  “Conclusion
  The F-35 program office has reached a crucial decision point. Bold action is required now to salvage something from the national disaster that is the Joint Strike Fighter. The administration should continue the review of the F-35 program. But officials should not just talk to the generals and executives as they have no incentive to tell the hard truth because they have a vested financial interest in making sure the program survives (regardless of capability). As this report shows, they are not telling the whole story. There are many more people lower down the food chain with other points of view. They are the ones possessing the real story. And, as the above suggestions show, there are still options. It is not too late to make significant changes to the program, as its defenders like to claim.”

  http://www.pogo.org/straus/issues/weapons/2017/f35-continues-to-stumble.html#officials_hiding_truth_about_f_35

  Απάντηση
 6. doomsday

  δυστυχως δεν ειναι τοσο ευκολο!η βαφη ram λιγα μπορει να κανει σε αεροσκαφος
  που δεν ειναι σχεδιασμενο για αυτο το σκοπο,οπως λες και εσυ,οσο για την τεχνολογια των υλικων ram
  αυτα που προτεινεις ειναι βασικες σκεψεις για πρωτης γενιας προιοντα αυτα ηταν ιδεες του 1970
  f117 κτλ

  Απάντηση
  • viper3000ad

   Συμφωνώ λίγα θα προσφέρει συκρινόμενο με ένα F-117 ή ένα Β-2 , αλλά σε σχέση με ένα F-16; Πράγματι τα διηλεκτρικά συνθετικά υλικά είναι στην γενιά το 1980, αλλά που να προτείνω ιονισμό αερίων σε μια plasma απορροφητική επιφάνεια αεροσκάφους ! Εκτός από ανέφικτο για ενα F-16 της ΠΑ, θα με πέρνανε με τις πέτρες … Χαμηλότερης τεχνολογίας λύσεις ίσως να είναι και αποδοτικές από άποψη κόστους-οφέλους. Αλήθεια πάντως θα με ευχαριστούσε να το είχαν αποκλείσει αφου είχε μελετηθεί. Δεν θα χρειάζονταν να αφορούσε όλα τα μαχητικά και δεν ήταν υποχρεωτικό να διαρκεί παραπάνω από μια κρίσημη αποστολη. Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση

   Απάντηση
 7. Theognostos

  @ει όσους σκέπτονται ΡΑΜ για 4ης γενιάς αεροσκάφη.

  Δεν έχετε καταλάβει ακριβώς πως δουλεύει το όλον σύστημα. Μια από τις κυρίες πηγές είναι ο κινητήρας πρέπει να αλλάξει το inlet (είσοδος αέρος) Εφικτό και για τα F-16 και τα Μιράζ αλλα και τα Φάντομ..χρειάζεται δουλειά αρκετη…έπειτα χρειάζεται αλλαγή στο cockpit…με διαγορετικα υλικά κτλ..ειναι αλλη μια πηγή…
  Η κατασκευή αυτη καθαυτή the beams beaming structure είναι αλλη πηγη.
  ΡΑΜ δεν ειναι απλη βαφη διότι θα πρέπει να παραμείνει να αντέξει σε ολο το φασμα της πτήσεως.
  Έπειτα το οπλικο σύστημα ολα σαν χριστουγεννιάτικο δένδρο. Χρειάζεται ένα αεροδυναμικο με χαρακτηριστικα στελθ να εχει μέσα τα συστήματα(πυραύλους κτλ).
  Ακροφυσιο αλλη πηγη…

  Μια σωστη αναλυση μπορει να γίνει ουτως ώστε να βρεθεί η χρυση τομή επενδύσεως σε αυτον τον τομέα αναβαθμίσεων εναντι νεω αεροσκαφών οπότε και εαν βρεθουν χρήματα. Δηλαδη ποιό το κέρδος ενός 5% -35% σε αορατοτητα ενός 4ης γενιάς μαχητικού;

  Απάντηση
 8. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Carbon Reinforced Plastics
  ως αφορά υλικά με ίνες άνθρακα (CR). Η η/μ συμπεριφορά αυτών των υλικών είναι ιδιαίτερη και καθορίζεται από τον προσανατολισμό των ινών άνθρακα στη δομή τους.

  Υπάρχει και αυτή η λύση εντοπισμού:
  Το σκεπτικό είναι να γραφτει λογισμικό το οποιο θα ψαχνει την βελόνα στα αχυρα! Πως;;;
  Ο θορυβος υποτιθεται οτι είναι τυχαιος, ετσι;
  Αν σε καθε σαρωση της (ηλεκτρονικής) κεραιας του ρανταρ εμφανίζεται καποιο σχημα (pattern) θορύβου να επαναλαμβανεται,
  τοτε αυτο είναι υποπτο.
  Αν το σχημα αυτο, μαλιστα, κινηται με 400 κόμβους, μπινγκοοοο!
  Σε ενα συνηθες ρανταρ το σχημα αυτο θα απορρίπτονταν μαζί με τον υπολοιπο θορυβο.

  Απάντηση
 9. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Theognostos
  4 Απριλίου 2017
  Χαίρομαι οταν εσυ και φυσικά αλλα πρόσωπα γράφουν με σωστη ορολογία.

  TheognostosΔεν θα κάνω το ίδιο λάθος όπως πριν δεν θα βιαστώ να απαντήσω, ούτε θα γράψω κάτι στα γρήγορα.

  Καλά έκανε ο Κύριος Δούκας και μου έσβησε τα μηνύματα. Το μόνο που με πείραξε είναι πως δεν μου απάντησε στο EIMAL μου.

  Όσο για την μελέτη είναι στις 25 σελίδες και θα δούμε πότε θα τελειώσει σε ένα σε δύο μήνες;

  Αν θέλει ο Κύριος Δούκας να την δημοσιεύσει σε συνέχειες ευχαρίστως να του την στείλω.για να την σχολιάσουμε.

  Ξέρω πολλά και τα μοιράζομαι με όλους εδώ μέσα έχουμε πολλά να πούμε, αλλά αν συνεχίζω και γράφω 10 εγώ και 1 εσύ που ήσουν στο πρόγραμμα δεν νομίζω πως αυτό είναι σωστό!

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Κε Γιώργο, επέτρεψε μου να σου προτείνω κάτι που πιστεύω ότι θα σου αρέσει ως ιδέα.
   Επειδή θέλεις να έχεις το κύριο λόγο (και καλά κάνεις) σε διάφορους ιστότοπους και φόρουμ του ελληνικού διαδικτύου και αντιμετωπίζεις δυσκολίες με τη δημοσίευση των άρθρων σου, προτείνω να δημιουργήσεις ένα δικό σου μπλογκ όπου θα μπορείς να δημοσιεύεις οτιδήποτε επιθυμείς και να μην χρειάζεται να παρακαλάς τον Δούκα και τον κάθε Δούκα.
   Σου υπόσχομαι ότι θα κάνω μία ανάρτηση για να σε συστήσω στους φίλους της Προέλασης.
   Κε Γιωργο σκέψου το.

   ΥΓ: Θα γλυτώσεις από πολλά.

   Απάντηση
  • Theognostos

   Αγαπητέ Δίκαιος Γεώργιος με το που φεύγει ενα άτομο απο μια εταιρία έχοντας δουλέψει σε ορισμενα προγράμματα υπογράφει ορισμένα πράγματα. Δηλαδή το πως δουλεύει ενα συστημα τι ακριβώς κάνει πώς και τι…κτλ ολα αυτά ανηκουν στον εργοδότη και στο κράτος οπου ανήκει το σύστημα στην προκειμένη περίπτωση στις ΗΠΑ. Αυτο ισχυε και ισχύει. Θα ηταν άλλωστε αδικία να δωθουν πληροφορίες οι οποίες κανουν κακό. Επιπλέον και με την εταιρία μου πάλι τα non disclosures κτλ κτλ.

   Τώρα ας υποθέσουμε οτι η Ελλάς είχε κάτι απόρρητα και σε ανάλογο μπλογκ στην τουρκία κάνανε αναλύσεις ερασιτεχνικές για ένα σύστημα κτλ κτλ…παλι δεν θα ηταν σωστό να βγει ένα άτομο και να κεράσει τεχνολογία εφοσον δουλευε στο Ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό θα ηταν αδικια αλλα και προδοσία με ποινική δίωξη.

   Όμως: εφόσον η φυσική είναι φυσική(συμπεριλαμβανω χημεία κτλ κτλ ολες τις Επιστήμες) και το τζίνι της αορατοτητος είναι πλεον εξω από το κουτί, και εφόσον η τεχνολογία της λογισμικης εχει προχωρήσει στο σημείο οπου ένα ευφυές άτομο μπορεί να μάθει να σχεδιάζει να κανει ανάλυση σωστα με σωστα μαθηματικά κτλ κτλ..τοτε και με την μέθοδο αντιγραφής μπορεί να καταλήξει σε καλα συμπεράσματα. Έπειτα μπορει να σχεδιάζει κατι το πρωτοποριακό ανταγωνιστικό για παρουσιαση. Ολα με σταθερά βήματα με υπομονή και όχι στο αρπα κόλλα.

   Η αορατοτητα εχει ενδιαφέρον. Άλλωστε λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν το σταρ τρεκ. Για τους ερασιτέχνες οι οποίοι αρεσκονται να ασχολούνται με θέματα αμύνης και τεχνολογιας καθως και αλλα υπάρχει αρκετό θεματικό στον ιστότοπο. Χαίρομαι που Ελληνόπουλα μαθαίνουν. Αλλα χρειάζεται προσοχή μεράκι ηρεμία γνώσεις σοφία πράξη και μερικες φορές προσγείωση….στην πραγματικότητα. Ιδέες υπάρχουν πολλές και φτηνές δηλαδή μη εφαρμόσιμες. Υπομονή.

   Για το F35 πολλα εχουν ειπωθεί πολλα λέγονται όμως οι ΗΠΑ εχουν κατασκευάσει διακόσια. Αυτό κάτι λέει. Η τιμή επισης τους αεροσκάφους μειώθηκε (πιεση απο Donald). Το πρόγραμμα δεν γυρίζει πισω. Το αεροσκαφος σαν σύστημα θα αναβαθμιστεί. Ομως οι ΗΠΑ ηδη δουλεύουν σε εκτης γενιάς συστήματα με αορατοτητος. Για σκέψου αορατοτητα σε προσωπικό επίπεδο ειδικων δυνάμεων πεζοναύτες τανκ υποβρύχια κτλ κτλ.
   Εαν ψάξεις καποτε παλιά υπήρξε ένα άρθρο για ενα κτήριο στην Ιαπωνία οπου μετα απο μια πρωτοπορα βαφή που ειχαν ανακαλύψει το κτήριο δεν φαινόταν στα ραντάρ οπως προηγουμένως. Φυσικά το ξαναεβαψαν με κανονικη μπογιά..και εληξε το θεμα.

   Θα ηθελα η Ελλάς να αναπτύξει σωστα αεροδιαστημικη με αεροσυραγγες υπο ηχητικες και υπερανω του ήχου με μερος για τεστ καινούργιων μετάλλων και νηματων υπολογιστική propulsion systems human factors, ενα ωραίο συγκρότημα πανεπιστημιακού επιπέδου οπου η μάθηση για αλλα υψη αλλα μαλλον δεν ειναι εφικτό. Ισως ιδιωτικό πανεπιστημιο να είναι η λυση. Ειχα γνωρίσει μια καλη γυναικα μολις είχε τελειώσει το δοκτορατο στην Ελλάδα. Ολα όμως ως επι το πλείστον ήταν “θεωρητικά”. Τελικά εφυγε για το εξωτερικό. Ετσι χάνετε ενα πολύτιμο κομμάτι της Ελλάδος. Χρειαζονται μακροπρόθεσμα προγράμματα. Η αορατοτητα οχι μονον ως προς το F35 μπορει κάλλιστα να είναι ενα απο αυτά. Συνεχίστε.

   Απάντηση
 10. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Αγαπητέ κύριε Δούκα εγώ τιμώ τους φίλους μου και αυτούς που με στήριξαν όπως εσύ και όπως βλέπεις λέω πάντα τα καλύτερα λόγια και σε αποκαλώ πάντα κύριο!

  Εδώ δεν προλαβαίνω να γράψω αυτά που ξέρω θα κάνω και μπογκλ;

  Άσχετα αν μου είχαν προτείνει να αναλάβω ένα σαν διαχειριστής και δεν δέχτηκα λόγο έλειψεις χρόνου.

  Κάνε μου την χάρη σε παρακαλώ να δημοσιεύσης την εργασία- μελέτη σε συνέχειες μπας και βρούμε μια λύση στο τόσο δύσκολο πρόβλημα του εντοπισμού του F35.

  Σε ευχαριστώ και πάλι και είπα πως καλά έκανες και τα διέγραψες τα μηνύματα γιατί ήταν σε λάθος χρονική στιγμή.

  Απάντηση
 11. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Theognostos δεν είπα πότε πως είναι εύκολα τα πράγματα στην αντιμετώπιση του F-35.

  To πρόβλημα είναι μεγάλο πολύ μεγάλο κάτι σταματάει το ραντάρ να πάει παραπάνω από τα 100 χιλιόμετρα για να ανιχνεύσει το F-35.

  Τα έχω ψάξει όλα 10 χρόνια το παλεύω κατά καιρούς για να βρω λύση. Λύσεις ανάγκης έχω βρει αλλά εδώ στην Ελλάδα κάποιοι δεν ακούνε με τίποτα.

  Το τι λείπει για την ανίχνευση το έχω βρει, δεν μπορώ να το εφαρμόσω όμως για να δουλεύει συνεχώς έτσι ένα ραντάρ και να χτυπάει το αεροσκάφος έτσι η δέσμη.

  Δεν μπορεί θα έχουν κάνει ένα λάθος (τόσα έχω βρει που έχουν κάνει) για να με βοηθήσει να βρω την λύση.

  Προσοχή εδώ αναφερόμαστε στης 0 μοίρες δηλαδή που το αεροσκάφος πηγαίνει με πορεία προς το ραντάρ αν το δει στο πλάι αλλάζουν όλα.

  Αλλά ήρθε η ώρα να μιλήσεις ειλικρινά Theognostos,έχει συναντήσει κανέναν που να ξέρει τόσα πολλά όπως εγώ και για το F-35 και για τους τρόπους αντιμετώπισης του;

  Απάντηση
 12. doomsday

  @ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  <>

  παρτο αλλιως !!!! ,μεχρι τωρα απεδειξες οτι δεν εχεις ιδεα και νομιζεις οτι εισαι και γνωστης!!!!!

  @Theognostos
  που ειπες οτι δουλευες και πανω σε τι???

  Απάντηση
 13. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  doomsday παρτο αλλιως !!!! ,μεχρι τωρα απεδειξες οτι δεν εχεις ιδεα και νομιζεις οτι εισαι και γνωστης!!!!!

  doomsday αυτό κατάλαβες μετά από όλα αυτά που διάβασες;

  Απάντηση
 14. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  doomsday να σου δείξω 20 δικά μου σχόλια εδώ να μου πεις πως τα ήξερες;
  Λίγη σοβαρότης δεν βλάπτει!

  Εδώ δεν κατάλαβες που δούλευε ο Theognostos μετά από τόσα σχόλια εμένα θα θυμώσουν τι διάβασες;

  Τελικά τι διαβάζεις δεν μπορώ να το καταλάβω;

  Απάντηση
 15. doomsday

  @Theognostos
  μαλιστα πως παει η αντιβαρυτικη και zpe ερευνα?

  @ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  επειδη σε παρακολουθω χρονια απο το δεφενσνετ!!
  και τοτε σου απαντουσα οτι δεν εχεις ιδεα και δεν εχεις ουτε μια μελετη
  πραγματικη ενω εσυ νομιζεις οτι εχεις χιλιαδες!!!!
  φυσικα ειναι σιγουρο οτι και τωρα λαθος κανεις ουτε τα βασικα δεν καταλαβαινεις
  αλλα keep dreaming

  Απάντηση
 16. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Δεν έχετε καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης.
  Πόσο κινδυνεύουμε από την έλευση του F-35 θα πάρουν οι τούρκοι.
  Η απειλή είναι μεγάλη πολύ μεγάλη το έγραψα αλλά αμφιβάλω αν το διάβασε κάποιος! Έγραψα:
  Η στοχοποίηση και η ιχνηλάτηση είναι πολύ πιο απαιτητικές διαδικασίες για τα Air από τον εντοπισμό.
  Computer-wise πράγματι.
  stealth-wise όμως όχι.
  Όσο αναφορά τους υπολογισμούς που πρέπει να γίνουν η φτωχοποίηση και ιχνηλάτηση είναι δυσκολότερη.
  Όσο αναφορά την αντιμετώπιση πολύ μικρών ιχνών (Stealth fighters) η έρευνα είναι δυσκολότερη.
  Ξέρετε πόση εμβέλεια έχουν τα ραντάρ του αεροσκάφους F-15 SE αλλά και του S-400 για το ίχνος τους F-35; Πολύ μικρή!
  Δεν αντιλαμβάνεστε την δυσκολία εντοπισμού του F-35 από τα ραντάρ και τι ζημιά μπορεί να μας κάνει. 10 χρόνια ασχολούμαι με αυτό το ζήτημα, όχι 10 μέρες ή 10 μήνες! 10 ολόκληρα χρόνια και έχω εξετάσει όλες τι πιθανές λύσεις και της δικές μου και των υπολοίπων και αξιόπιστη λύση δεν υπάρχει.
  Για αυτό και επιμένουν με το F-35 έχει πολλά προβλήματα (που αρκετά από αυτά θα λυθούν) αλλά δεν το βλέπεις.
  Προσπαθούμε να βρούμε μια αξιόπιστη λύση και εσείς κάνετε κακόχεντρα σχόλια, σπάτε πλάκα, δεν ξέρετε αλλά κάνετε τον έξυπνο λες και το ζήτημα δεν αφορά την Ελλάδα αλλά άλλη χώρα.
  Δεν είναι κακό να μην ξέρεις κάτι, ρώτα να μάθεις όμως και χωρίς να διαβάσεις και να μάθεις μην υποστηρίζεις καμία γνώμη.
  Εδώ αναγκάστηκα να παίξω ένα παιχνίδι για να αναγκάσω τον Theognostos να αποκαλύψει κάτι από αυτά που ξέρει. Έκανα τον κουτό, έγραψα με απλότητα μικρού παιδιού, μετά τον εκνεύρισα επίτηδες για να δω τι θα αποκαλύψει αλλά που να το πάρετε εσείς χαμπάρι.
  Για διαβάστε παρακάτω τις εμβέλειες των ραντάρ.
  Αν δεν τις εμφανίζει μπείτε στο σαιτ να της δείτε.
  http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?p=209522

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: