Δεκαπέντε χρόνια πολέμου έχουν μετατρέψει τις ιρακινές πόλεις Ραμάντι, Φαλούτζα και Μοσούλη σε συντρίμμια. Το Ιράκ, παρά το θάνατο τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4500) στρατιωτών των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) και αγνώστους αριθμούς ιρακινών, παραμένει διχασμένο όσο ποτέ με άξονα τα θρησκευτικά κριτήρια.

Οι στρατιώτες των ΗΠΑ παραμένουν στο Ιράκ για να παρέχουν βοήθεια συμβουλεύοντας και ενισχύοντας τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν το Ντά’ες να εξαπολύσει ακόμα μία εξέγερση. Εν των μεταξύ, το Ιράν έχει κατακλύσει την χώρα με χιλιάδες συμμαχικούς μαχητές, δίνοντας του μεγάλο λόγο σ’αυτα που κάνει η ιρακινή κυβέρνηση στην μετά-Ντά’ες εποχή.

Αυτό δεν ειναι το Ιράκ που υποτίθεται θα προέκυπτε όταν οι στρατιώτες των ΗΠΑ διέσχιζαν τα αναχώματα από το Κουβέιτ στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003. Ούτε αυτό ειναι το Ιράκ για το οποίο οι στρατιώτες κατατρόπωσαν την αλ Κάϊντα στο αιματηρό αντάρτικο. Υπάρχουν ελάχιστα απτά σημάδια επιτυχίας και το μέλλον του Ιράκ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.

Βλέποντας όλα αυτά τα χαοτικά μηνύματα πολλοί βετεράνοι του Ιράκ αναρωτιούνται: Αυτό για το οποίο πολέμησαν άξιζε τις θυσίες που κάνανε;

Θέσαμε αυτό το ερώτημα στην πιο εμβληματική προσωπικότητα του πολέμου στο Ιράκ, τον απόστρατο στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος ηγήθηκε των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ κατά τις αντι-αντάρτικές επιχειρήσεις του 2007-2008 σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον εμφύλιο σουνιτών-σιιτών.

“Νομίζω όποιος ήταν στο Ιράκ, που υπηρέτησε εκεί, που γνωρίζει τις θυσίες που συνεπάγεται, που γνωρίζει το κόστος σε αίμα και πλούτο…θα έχει αποκαρδιωθεί βλέποντας ότι η χώρα κατρακύλησε αφότου αποχωρήσαμε το 2011”, δήλωσε ο Πετρέους σε μια αποκλειστική συνέντευξη. “Αλλά στο τέλος της ημέρας, νομίζω ότι όλοι έχουμε έναν βαθμό αθόρυβης περηφάνιας πως όταν η χώρα μας μάς χρειάστηκε, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της”.

General David Petraeus (front left) joins U.S. soldiers in the village of Jadihah, Iraq, north of Baghdad in 2007. (AP Photo/Khalid Mohammed)

General David Petraeus (front left) joins U.S. soldiers in the village of Jadihah, Iraq, north of Baghdad in 2007. (AP Photo/Khalid Mohammed)

Οι “πραγματικά αξιόλογοι Αμερικανοί” που κατατάχθηκαν στον στρατό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, γνώριζαν ότι η χώρα τους θα τους έστελνε στον πόλεμο, δήλωσε ο Πετρέους, ο οποίος πρόσθεσε οτι ήταν ένα απίστευτο προνόμιο για αυτόν να ηγείται των στρατιωτών των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

“Η δουλεία μας είναι να κάνουμε αυτό που μας ορίζει η χώρα μας για να πραγματοποιήσει τις πολίτικες που αποφασίστηκαν”, δήλωσε ο Πετρέους. “Εμείς βεβαίως το κάναμε αυτό στο καλύτερο βαθμό των ικανοτήτων μάς. Τα επιτεύγματα κατά τον πόλεμο, ειδικά στο Ιράκ ήταν πραγματικά ιστορικά, αν σκεφτείτε οτι μειώθηκε η βια κατά ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) και παραδώσαμε μια χώρα ενωμένη που βρισκότανε στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού σουνιτικού-σιιτικού εμφυλίου πολέμου”.

Το 2003 οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν κάποια σοβαρά λάθη, όπως το να απολύσουν εκατοντάδες ιρακινούς στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους -επικίνδυνες αστοχίες που εξαπέλυσαν την εκτεταμένη βία, για τις οποίες ο στρατός των ΗΠΑ χρειάστηκε χρόνια να καταπνίξει. Ο Πετρέους θυμήθηκε οτι οι -υπό αμερικανική ηγεσία- δυνάμεις κατάφεραν να σπάσουν τον κύκλο της βίας όταν έθεσαν ως πρώτη τους προτεραιότητα την ασφάλεια των ιρακινών πολιτών -μια αποστολή που απαιτούσε από τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν εβδομήντα εφτά (77) φυλάκια μάχης μόνο στην Βαγδάτη.

“Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπήρξε εκείνη η περίοδος μετά το τέλος του πολέμου το καλοκαίρι του 2008 που έφτασε μέχρι το τέλος του 2011 η οποία ήταν μια λογικά καλή περίοδος με την βία γενικώς να μειώνεται ακόμα περισσότερο κατά αυτή την περίοδο”, δήλωσε ο Πετρέους, ο οποίος έφυγε από το Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2008 για να αναλάβει τη διοίκηση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ εως τον Ιούλιο του 2010.

Αλλά οι δύσκολα κερδισμένες νίκες γρήγορα εξατμίστηκαν αφότου οι στρατιώτες των ΗΠΑ αποχώρησαν απο το Ιράκ. Ο Πετρέους κατηγόρησε τον τότε πρωθυπουργό Νουρί αλ Μαλίκι, ο οποίος εφάρμοσε μια φανερά σχισματική (σεκταριστική) ατζέντα που περιελάμβανε τη διώξει και κατηγορία σουνιτών πολιτικών και την βίαια καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων σουνιτών ιρακινών.

Ο Μαλίκι επίσης υπονόμευσε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας επαναφέροντας αρκετούς ιρακινούς διοικητές της εθνικής αστυνομίας τους οποίους ο Πετρέους είχε επιμείνει να απολυθούν, δήλωσε.

“Αποδείχθηκαν ότι ήταν, για ακόμα μία φορά, πολύ αχρείοι”, δήλωσε ο Πετρέους. “Αποδείχθηκε ότι ήταν διεφθαρμένοι, κτηνώδεις και πάνω απ’ολα δειλοί”.

Αυτοί οι διοικητές πυροδότησαν εντάσεις με τους ιρακινούς σουνίτες και αποδείχθηκαν “τελείως ανίκανοι” κατά την επίθεση του Ντά’ες το 2014 στην επαρχία της Νινευί, είπε. Αν και ξεπερνούσαν σε αριθμούς τους μαχητές του Ντά’ες, εκείνη τη στιγμή οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ήταν σοβαρά διαλυμένες, χωρίς συνεκτική σειρά διοικήσεως, χωρίς επικοινωνίες ανάμεσα στις διαφορετικές μονάδες.

Οι ιρακινοί στρατιώτες μπορούσαν να συγκρατήσουν την προέλαση του Ντά’ες στην επαρχία της Νινευί και να χτυπήσουν το Ντά’ες στα πλευρά του χρησιμοποιώντας τις μονάδες τεθωρακισμένων, αλλά οι διοικητές τους τούς εγκατέλειψαν, δήλωσε.

Σε κάποιες περιπτώσεις η ηγεσία κυριολεκτικά έφυγε απο την πίσω πόρτα, και ακολούθησαν οι στρατιώτες”, δήλωσε ο Πετρέους.

Ο τωρινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι έκανε προσπάθειες να συμφιλιωθεί με τους σουνίτες, και οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έδειξαν πως με ικανούς ηγέτες και την υποστήριξη των ΗΠΑ, ειναι περισσότερο ικανές από το να νικήσουν το Ντά’ες στις συμβατικές μάχες, δήλωσε.

Για παράδειγμα, οι ιρακινοί κυριάρχησαν στις δύσκολες μάχες μέσα σε αστικό περιβάλλον κατά την μάχη της Μοσούλης, μια πόλη μόλις δύο εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει πολύ στριμωγμένους και στενούς δρόμους, δήλωσε.

“Οι δυνάμεις του Ντά’ες που είχαν στη διάθεση τους χρόνια να προετοιμαστούν για την μάχη σε αστικό περιβάλλον ξεριζώθηκαν σταδιακά από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στις πρώτες γραμμές -ομολογουμένως, με Αμερικανούς σύμβουλους και αεροπορική υποστήριξη κι όλους τους υπόλοιπους να τους βοηθούν”, δήλωσε ο Πετρέους. “Αλλά στο τέλος της ημέρας, πολέμησαν και το μεγαλύτερο μέρος πέθανε για την πατρίδα τους για την ήττα του Ντά’ες που βρισκόταν στο ιρακινό έδαφος”.

Συνεχίζοντας, οι στρατιώτες των ΗΠΑ ειναι ακόμα χρήσιμοι στην χώρα για να εκπαιδεύσουν τον ιρακινό στρατό πάνω στην καλύτερη χρήση του αμερικανικής κατασκευής οπλοστασίου του, όμως το μέλλον των αποστολών συμβούλων και της βοηθείας απο τις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από τι θα πράξει μετά το Ντά’ες.

“Ο στρατός που ήταν το Ντά’ες έχει σε μεγάλο βαθμό ηττηθεί στο Ιράκ”, δήλωσε ο Πετρέους. “Ομως θα υπάρξουν και αυτοί που θα γίνουν αντάρτες, πυρήνες της τρομοκρατίας και στασιαστές”.

Η ιστορία ίσως να μην έχει βγάλει ακόμα την ετυμηγορία της ακόμα αν το Ιράκ ήταν νίκη ή ήττα των ΗΠΑ, αλλά ο Πετρέους δήλωσε ότι οι στρατιώτες που πολέμησαν εκεί έχουν εξασφαλίσει την θέση τους ως άξιοι διάδοχοι της γενιάς των στρατιωτών (“GI”) που κέρδισαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Νομίζω ότι η γενιά των βετεράνων μετά την 11η Σεπτεμβρίου ειναι πραγματικά η σπουδαιότερη νέα γενιά της Αμερικής”, δήλωσε ο Πετρεους. “Αξίζουν αυτόν τον τίτλο”.

Jeff Schogol

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Taskandpurpose.com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Στους χιλιάδες πεσόντες του αμερικανικού στρατού «ξέχασε» προφανώς να προσθέσει τους χιλιάδες αμερικανούς λιποτάκτες που ζήτησαν άσυλο στον Καναδά και αλλά κράτη, όταν αντιλήφθηκαν την μεγάλη γκάφα των νεοσυντηρητικών του Μπους στο Ιράκ. Χωρίς την παράνομη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το ΙΚ δεν θα είχε καμία ελπίδα στην περιοχή. Η επιλογή του σιίτη Αλ Μαλίκη ως μαριονέτα ηγέτη για τις ΗΠΑ στο Ιράκ, ήταν άλλη μια απόφαση που προκάλεσε ένα απίστευτο χάος στην χώρα(ο συγκεκριμένος τύπος, ήταν σύμφωνα με ειδικούς ακατάλληλος ακόμα και σαν διευθυντής δημοτικού σχολίου). Γενικά όλη η περίπτωση ήταν μια μεγάλη αποτυχία, εάν ο στόχος ήταν όντως η δημοκρατικοποίηση του Ιράκ, απέτυχε πέρα για πέρα και έφερε περισσότερα προβλήματα απο αυτά που υπήρχαν ήδη στην περιοχή και με τον Σαντάμ στην εξουσία. Επιτυχία ήταν μόνο για τις ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες, οι οποίες πλούτισαν με την ευκαιρία στο Ιράκ.

  Απάντηση
  • geoexplorer72

   Σωστά τα λέτε. Το ΙΣ βέβαια δεν είναι μια ομάδα που γεννήθηκε από το χάος του Ιράκ. Είναι τέκνο της Αμερικανικής παρέμβασης που αναζητούσε ένα τρόπο ειχώρησης στην Συρία. Του σχεδίου αυτού είχαν γνώση και οι γειτονικές χώρες που η κάθε μια για τους δικούς της λόγους, ήθελε μια παρέμβαση στον άξονα Ιράν-Ρωσίας. Η Τουρκία είσήλθε σε αυτό το όχημα με πρόσχημα το κουρδικό, αλλά ρυμουλκούσε και τις θέσεις της περί “μουσουλμανικής αδελφότητας”. Το “πεζικό” του ΙΣ ήρθε αρχικά από μισθοφόρους από το Ιράκ και οι λοιπές χώρες ‘εβαλαν επιρροή και υλικό.
   Φαίνεται οτι η Αμερική παραμένει αγκυλωμένη στην γεωπολιτική του Rimland, για αυτό ακριβώς τον λόγο η Τουρκία δεν μπορεί να παίζει το μπαλαντέρ για πολύ καιρό.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Ίσως να ακολουθούν όμως απλά την φιλοσοφία της Carlyle Group, στην οποία συμμετείχαν στην περίοδο της εισβολής στο Ιράκ και Αφγανιστάν και οι οικογένειες Μπους και μπιν Λάντεν(συγκεκριμένα ο αδελφός του Οσάμα Σαφίκ και ο πατέρας του νεαρού προέδρου Μπους). Αυτή η ομάδα θησαύρισε εκείνη την εποχή με τα συμβόλαια για υπηρεσίες που πρόσφερε στο αμερικανικό πεντάγωνο.

 2. Gunslinger32

  Συμπληρωματικά, επειδή μιλάμε (όσο το δυνατόν) πάντα με στοιχεία, και για όσους ένας Μάικελ Μούρ δεν είναι αρκετός για να αντιληφθούν την έκταση του μεγαλύτερου σκανδάλου της εποχής στις ΗΠΑ.

  The Prosecution of an American President

  Famed Charles Manson prosecutor and New York Times bestselling author Vincent Bugliosi makes the most powerful, explosive, and thought-provoking argument of his storied career.

  In The Prosecution of an American President, Bugliosi presents a meticulously researched legal case that proves George W. Bush took our nation to war in Iraq under false pretenses and is therefore, under the law, guilty of murder for the deaths of 4,500 young American soldiers who fought and died there. Bush’s unlawful war also cost the United States over a trillion dollars; alienated many of our allies; caused the deaths of over 100,000 innocent Iraqi men, women, and children; and pushed a previously tranquil nation into unending civil war, atrocities and chaos.

  As a prosecutor dedicated to seeking justice, Bugliosi delivers a non-partisan argument based on hard facts and pure objectivity. This searing indictment also outlines a legally credible pathway to holding our highest government officials accountable for their actions, thereby creating a framework for future occupants of the Oval Office. Ultimately, Bugliosi calls for the United States to return to the great nation it once was.

  http://firstrunfeatures.com/prosecutionofanamericanpresident.html

  Απάντηση
 3. dimitrisx

  Η άλλη η μαμή ο Μπλέρ, με τις πούστρες τους Άγγλους δεν θα λογοδοτήσουν για την παράνομη εισβολή στο Ιράκ; Ο Μπλέρ είχε τοποθετηθεί και ειδικός διαμεσολαβητής στη μέση ανατολή. Γιατί άραγε; Oι τζιχαντιστές άραγε πως δημιουργήθηκαν;

  Απάντηση
 4. Theognostos

  μηπως ομως ολα εγιναν ακριβως οπως θελουν το παιχνιδι δεν εχει τελειωσει ακομη….

  Plans for Middle East – U.S. Army Gen. Wesley Clark

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: