ΗΠΑ: Ο Στρατός δοκιμάζει το τυφεκίου ειδικού σκοπευτή ομάδας

Τυφέκιο Heckler Koch M110A1

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) επιβεβαίωσε οτι αυτο φθινοπωρο αρχίσε τις δοκιμές του νεου Τυφεκίου Ειδικού Σκοπευτή Ομάδας ή SDM-R.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στρατού των ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή ειναι σε εξέλιξή οι δόκιμες περιορισμένης χρήσης στο Φόρτ Πλίς στο Τέξας.

Το νέο τυφέκιο 7,62Χ51 χιλιοστών βασίζεται στο Heckler and Koch G28E-110/Συμπαγές Ημιαυτόματο Σύστημα Ελεύθερου Σκοπευτή ή CSASS, και παρέχει στις ομάδες πεζικού, ανιχνευτών και μηχανικών την ικανότητα να προσβάλουν στόχους με ακριβή πυρά τυφεκίου σε μεγάλες αποστάσεις.

Επιπλέον, φέτος ο Στρατός των ΗΠΑ δοκίμασε ένα νέο σκοπευτικό σύστημα με ασύρματη σύνδεση με τις τοποθεσίες τυφεκίων. Η δίοπτρα/κιάλι ενισχυμένης νυχτερινής παρατήρησης ή ENVG-B, πρόκειται να διατεθεί προς επιλογή από τις μονάδες κάπου στο οικονομικό έτος 2019.

Η νέα συσκευή συνδυάζει νυχτερινή παρατήρηση, θερμικές ικανότητες και στερεοσκοπική εικόνα, παρέχοντας στους Στρατιώτες με την ψευδαίσθηση του βάθους στην επίπεδη εικόνα.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών οι Στρατιώτες είχαν 100 τοις εκατό βελτίωση στα προσόντα χρήσης όπλων, με 300 τοις εκατό αύξηση στον εντοπισμό στόχων ημέρα και νύχτα, και 30 με 50 τοις εκατό μείωση του χρόνου που χρειάστηκε για την προσβολή ενός στόχου.

Οι Στρατιώτες που δοκιμάσαν την νέα ENVG-B πιστεύουν ότι ειναι ένας “καταλύτης εξελίξεων”.

Το νέο τυφέκιο θα εξοπλιστεί με διαφορετικό κοντάκιο και διαφορετικό ποσοστό ραβδώσεων από το μοντέλο CSASS και εχει άδειο βάρος περίπου 4,5 κιλών.

Τον Ιούνιο, ο Λοχαγός Γουέστον Γκουντρίτς, ο βοηθός διευθυντή προγράμματος στο γραφείο PEO Soldier για τα Όπλα Στρατιώτη, δήλωσε: “Η σημερινή τεχνολογία τυφεκίων του Στρατού ειναι πολύ αποτελεσματική κάτω από το βεληνεκές των 300 μέτρων, ωστόσο, οι Στρατιώτες μάς ειναι απολύτως ικανοί να μάχονται πάνω από αυτό το όριο”.

“Το νέο τυφέκιο καλύπτει το κενό στο βεληνεκές των 300 με 600 μέτρων που υπογραμμίστηκε στην Εκτίμηση Ικανοτήτων Μικρών Όπλων Στρατού 2015,” δήλωσε ο Γκουντριτς.

“Ο Στρατός εργάζεται προς την κατεύθυνση να εφοδιάσει κάθε ομάδα με ένα προκαθορισμένο αριθμό τυφεκίων ειδικού σκοπευτή,” πρόσθεσε/ Το τυφέκιο μπορεί να βάλλει είτε τα φυσίγγια ενισχυμένης επίδοσης M80A1 ή τα εξελιγμένα διατρητικά φυσίγγια XM1158.

Ο Στρατός των ΗΠΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να πραγματοποιήσει αλλαγές ώστε να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της υπηρεσία, να ενισχύσει την ετοιμότητα, και αυξήσει την φονικότητα.

Απόδοση/Μετάφραση απο το mintfo.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

19 Απαντήσεις

 1. Όταν μιλάνε για μεγάλες αποστάσεις για ειδικούς (η ελεύθερους) σκοπευτές, εννοούν τα 300 έως 600 μέτρα;

  Απορώ επειδή θυμάμαι ότι για μεγάλες (η μεγαλύτερες) αποστάσεις χρησημοποιούν άλλα όπλα οπώς ένα Cheytac η ένα ισχυρότερο όπλο με φυσίγγια των 10mm(π.χ .416 Barrett), για αποστάσεις άνω των 600 μέτρων(για μαλακούς στόχους).

  1. Σε ένα κείμενο μου στο τελευταίο τεύχος του Δούρειου Ίππου κάπου αναφέρω τα εξής:

   «Μια παραλλαγή του Τυφεκιοφόρου με ελαφρώς διαφορετική τακτική χρήση είναι και ο Σκοπευτής Ακριβείας (Designated Marksman). Όπως υπονοεί η αγγλική ονομασία ο Σκοπευτής Ακριβείας συνήθως είναι κάποιος κοινός Τυφεκιοφόρος του οποίου εκμεταλλευόμαστε την καλύτερη του σκοπευτική ικανότητα και για αυτό τον «βαφτίζουμε» ως τέτοιο. Λαμβάνει οδηγίες κατευθείαν από τον επικεφαλή του Τμήματος, τον Ομαδάρχη συνήθως.»

   και

   «Σημείωση, υπάρχει η τάση πολλές φορές αυτός ο Σκοπευτής Ακριβείας να εφοδιάζεται με τυφέκιο 7,62Χ51χιλ (ή 54R για τους ανατολικούς) γεγονός που τον σπρώχνει προς την κατηγορία του Ακροβολιστή. Αυτό μειώνει τις δυνατότητες του να λειτουργεί ως απλός Τυφεκιοφόρος που συχνά δεν είναι θεμιτό. Οι πόλεμοι στην μορφή επιχειρήσεων COIN προβάλλουν περισσότερο την ανάγκη του πιο ικανού Σκοπευτή Ακριβείας/Ακροβολιστή Ομάδας. Δεν πρέπει να συγχέεται όμως με τους κανονικούς Ακροβολιστές που είναι μια πιο εξειδικευμένη κατηγορία Μαχητή.»

   κλπ

   Στην περίπτωση αυτή είναι ουσιαστικά «επανανακάλυψη» του ρόλου του Dragunov SVD, σε μια πιο σύγχρονη και σαφώς πιο ικανή μορφή, ως προς τον οπλισμό όχι όμως ως προς την τακτική χρησιμοποίηση που παραμένει η επέκταση του βεληνεκούς εμπλοκής της Ομάδας ΠΖ μέσα στην δυνατότητα που παρέχουν γι αυτό η υποστήριξη των λοιπών όπλων της Ομάδας.

   1. Ευχαριστώ.
    Στην προκειμένη περίπτωση ίσως να σχεδιάζουν να εφοδιάζουν πολλούς ειδικούς σκοπευτές (σε πολλές μονάδες) με αυτό το όπλο, εάν η έρευνα δεν περιορίζεται στους Rangers η Special Forces, και αν αφορά γενικά τον αμερικανικό στρατό.

 2. @Gunslinger32
  ομάδας, πρέπει να εννοούνε τον ακροβολιστή αυτόν που στον ΕΣ δίνουν g3ZF,
  οι ελεύθεροι σκοπευτες δεν εντάσσονται οργανικά στις ομάδες και έχουν τα τυφέκια που ανέφερες.
  αρχίκά λεει οι αμερικανοι είχαν γι αυτή τη δουλεια τροποποιημενο μ16,αρα πρεπει να ναι ακροβολιστες που λεμε εμεις

  1. Έτσι έχει νόημα αγαπητέ Κλείτος, παρόλο που η απόσταση των 600ων μέτρων για ένα ποιοτικό όπλο με προηγμένα σκοπευτικά σαν αυτό που απεικονίζεται επάνω, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερη πρόκληση(εκτός αν ο σκοπευτής ομάδας έχει στραβομάρα η 2 αριστερά χέρια, όπως λένε εδώ πάνω στα μέρη μας), η σε περίπτωση που δεν εκπαιδεύτηκε σωστά απο έμπειρους ανθρώπους.

 3. Eιναι ενας «ασσος» ομως, καθε λυση εχει πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα.
  Προφανως δεν ειναι για τον καθενα.

  1. Κατά κανόνα, σε γενική στρατιωτική χρήση σήμερα (εξαιρούνται κάποιες Μονάδες ειδικών επιχειρήσεων), το πιστόλι αποτελεί δευτερεύον όπλο και η αξία περιορίζεται ως όπλο ανάγκης είτε για ΑΜΕΣΗ χρήση όταν τελειώσουν τα πυρομαχικά ή πάθει εμπλοκή ο κύριος οπλισμός, είτε εάν αυτός απωλεσθεί.
   Τι να το κάνεις λοιπόν αν δεν μπορείς να έχεις πραγματικά ταχεία πρόσβαση σε αυτό (βλ. άμεσο τράβηγμα από τη θήκη) ή αν είναι να το απωλέσεις μαζί με το κύριο όπλο….
   Επιπροσθέτως, φέροντάς το μόνιμα …εντός του κύριου όπλου, αυτομάτως αυτό καθίσταται πιο βαρύ και άρα πιο δύσχρηστο.

   1. Αν με δεις με αυτο το οπλο χωρις γεμιστηρα θα υποθεσεις οτι δεν μπορω να κανω τιποτα, τραβαω και το κλειστρο πισω για να σου δειξω οτι δεν εχω σφαιρα στη θαλαμη και νομιζεις οτι δεν εχω καμια αμυνα.(υποθετικο σεναριο)
    Μπορει να εχεις και ενα πιστολι στη ζωνη, το ενα δεν αναιρει το αλλο,στα δικα μου ματια αποτελει εναν εξυπνο τροπο μεταφορας ενος ΔΕΥΤΕΡΟΥ πιστολιου και οχι του βασικου πιστολιου που μπορει να εχεις ( και πολυ σωστα γραφεις οτι το τραβας πιο γρηγορα αν το εχεις στη ζωνη)
    Ειναι ενα ειδος backup του backup.
    Προφανως απευθυνεται στην πολιτικη αγορα, ετσι καποιος αν το θελει ( ειτε ως εφε-ειτε ως πραγματικη αναγκη ) θα το παρει.
    Δε λεω οτι οσοι φερουν πιστολι σωνει και καλα πρεπει να το παρουν ωστε να βαζουν το πιστολι στο κοντακι.

   2. «Αν με δεις με αυτο το οπλο χωρις γεμιστηρα θα υποθεσεις οτι δεν μπορω να κανω τιποτα, τραβαω και το κλειστρο πισω για να σου δειξω οτι δεν εχω σφαιρα στη θαλαμη και νομιζεις οτι δεν εχω καμια αμυνα.»

    Αν μετά απ’ όλα αυτά σε δω να …ψαχουλεύεις το κοντάκιο (που, εκτός των άλλων, χάνει και το πλεονέκτημα του να είναι ρυθμιζόμενο κατά μήκος), κάτι θα καταλάβω ότι πάει στραβά. Κι αν ήδη κρατώ όπλο στα χέρια μου, σίγουρα θα προλάβω να σου ρίξω ΠΡΙΝ απασφαλίσεις και βγάλεις το πιστόλι από εκεί μέσα…. 🙂

   3. «Αν μετά απ’ όλα αυτά σε δω να …ψαχουλεύεις το κοντάκιο »

    Kαλα για χαζο με περασες, δεν θα κανω κατι που θα σου δημιουργησει υποψιες.
    Θα κερδισω πρωτα την εμπιστοσυνη σου, θα σε βγαλω καφε , θα σε βγαλω συκαλακι, θα το χρησιμοποιω σαν μπαστουνι και οταν δεν θα νιωθεις απειλη και θα χαλαρωσεις θα σου την αναψω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.