ΗΠΑ: Ο Στρατός επαναφέρει την μελέτη APS για το ΤΟΜΑ Bradley

Η ισραηλινή εταιρεία δοκίμασε το σύστημα ενεργής προστασίας Trophy τοποθετημένο πάνω στο σκάφος ενός ερπυστριόφορου τεθωρακισμένου οχήματος Bradley

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) επανεκκινεί την μελέτη του νέου συστήματος ενεργής προστασίας (APS) για το ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley. Την 11η Δεκεμβρίου 2018, ο ιστότοπος κυβερνητικών συμβάσεων των ΗΠΑ αποδέσμευσε σχέδιο αιτήματος του υπουργείου Άμυνας για προτάσεις ώστε να συλλεχθούν οι απαραίτητες πληροφορίες από τη βιομηχανία για να εξακριβωθεί η τρέχουσα κατασκευαστική δυνατότητα της αγοράς στην παραγωγή ενός APS τεχνολογικής ετοιμότητας επιπέδου (TRL) 6 για το ΤΟΜΑ Bradley.

Ο διευθυντής παραγωγής οχήματος μάχης Bradley του εκτελεστικού γραφείου προγραμμάτων επίγειων συστημάτων μάχης θα διενεργήσει έρευνα αγοράς για να συλλέξει πληροφορίες από την βιομηχανία ώστε να εξακριβώσει την υφιστάμενη κατασκευαστική δυνατότητα της αγοράς στην παραγωγή ενός συστήματος ενεργής προστασίας (APS) τεχνολογικής ετοιμότητας επιπέδου (TRL) 6. Αυτό το APS πρέπει να δοκιμαστεί και προσδιοριστεί με την οικογένεια οχημάτων Bradley (FOV). Αυτη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα από την προμήθεια ενός B-Kit, που θα αποτελειται από το σύστημα και τα αντίμετρα.

Την 12η Οκτωβρίου 2016, με σκοπό την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκής Αποτροπής, το γραφείο του αναπληρωτή αρχηγού επιτελείου  προγραμμάτων G-8 του Στρατού των ΗΠΑ αποδέσμευσε μια Στοχευμένη Απαίτηση για την προμήθευα και άμεση ανάπτυξη (ως το FY20) συστημάτων ενεργής προστασίας (APS) σε κατάσταση προυφιστάμενου εξαρτήματος (NDI) για τα μεσα μιας Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Ομάδων Μάχης (οχήματα Abrams και Bradley) και ένος Τακτικού Συγκροτήματος Τάγματος Stryker.

Βίντεο: Το ισραηλινό APS Trophy της Rafael δοκιμάζεται πάνω στο σκάφος του οχήματος Bradley, Σεπτέμβριος 2018.

Ο Στρατός αποσκοπεί να αποκτήσει APS ωστε να βελτιώσει την ικανότητα επιβίωσης των οχημάτων μάχης έναντι των αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων, πυραυλο-ωθούμενων βομβίδων (RPG) και των απειλών κοίλου γεμίσματος με την χρήση κινητικών επιλογών “hard kill” για την αναχαίτιση και διατάραξη/εξουδετέρωση της επερχόμενης εχθρικής πολεμικής κεφαλής.

Την 18η Φεβρουαρίου 2017, το Εκτελεστικό Γραφείο Προμηθειών Στρατού των ΗΠΑ ενέκρινε το Μνημόνιο Απόφασης Απόκτησης το οποίο εξουσιοδοτεί την ταχεία εγκατάσταση και προσδιορισμό τριών APS NDI “hard kill” με σκοπό την αξιολόγηση της ωριμότητας, της απόδοσης και των κινδύνων ενσωμάτωσης. Επιλέχθηκαν τα ακόλουθα συστήματα: Rafael Trophy APS για τα άρματα μάχης Abrams M1A2 του Στρατού και τα M1A1 του Σώματος Πεζοναυτών, το IMI Systems Iron Fist APS για τα οχήματα Bradley και το Artis Iron Curtain για τα οχήματα Stryker.

Τον Οκτώβριο του 2017, κατά τη διάσκεψη της AUSA, την αμυντική έκθεσης της Ένωσης του Στρατού των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, η εταιρεία General Dynamics Ordnance and Tactical System ανακοινωσε οτι το Iron Fist επιλέχθηκε απο τον Στρατό των ΗΠΑ ως το APS επόμενης γενιάς που θα εγκατασταθεί στο ΤΟΜΑ Bradley. Το σύστημα δεν θα αντικαταστήσει την βασική θωράκιση του οχήματος άλλα θα ενισχύσει την προστασία με την χρήση νέων τεχνολογιών.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Leonardo DRS και η ισραηλινή Rafael ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις δοκιμές πραγματικών πυρών της ελαφρύτερης έκδοσης του συστήματος ενεργής προστασίας (APS) Trophy, επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του για την μελλοντική ενσωμάτωση σε μικρότερα όχημα του Στρατού, συμπεριλαμβανομένων των Bradley και Stryker.

Η ισραηλινή εταιρεία έχει ήδη επιλεχθεί για να εγκαταστήσει το Trophy στα άρματα μάχης Abrams τεσσάρων Ταξιαρχιών και ο Στρατός των ΗΠΑ συνεχίζει να εξετάζει την ελαφρύτερη έκδοση για τα οχήματα μάχης Bradley και Stryker. Στο συγκεκριμένο σημείο, η υπηρεσία, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογεί το σύστημα Iron Fist της IMI Systems για το Bradley.

Τον Ιούλιο του 2018, η ισραηλινή εταιρεία επιλέχθηκε για να εγκαταστήσει το APS Trophy στα άρματα μάχης M1 Abrams τεσσάρων ταξιαρχιών, και ο Στράτος των ΗΠΑ συνεχίζει να εξετάζει την ελαφρύτερη εκδοσή του συστήματος για τα οχήματα μάχης Bradley και Styker.

Η ισραηλινή εταιρεία δοκίμασε το σύστημα ενεργής προστασίας Trophy τοποθετημένο πάνω στο σκάφος ενός ερπυστριόφορου τεθωρακισμένου οχήματος Bradley

Απόδοση/Μετάφραση από το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Οφείλουμε και μεις με τη σειρά μας να μελετησουμε προγραμμα σύστηματος αυτοπροστασιας. Τουλάχιστον για τα άρματα στο Δ σώμα σε πρώτη προτεραιοτητα.
    Σε άλλη ιστοσελίδα πριν μερικές μέρες αναφέρθηκε πρόγραμμα ανάπτυξης στα τουρκικα αρματα. Ώρα λοιπόν για νεους προβληματισμους και ιδέες αντιμετώπισης τους….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.