ΗΠΑ: Ο Στρατός θέλει τα πυροβόλα του να αγγίζουν τα 1000 χλμ.

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) εξέλιξε την αυτοκινούμενη έκδοση πυροβόλου XM-907 των 155 χιλιοστών 58 διαμετρημάτων. Αυτη η έκδοση του M-109A8 που βασίζεται πάνω σ’ αυτή την ενισχυμένη σχεδίαση αναμένεται να αναπτυχθεί μέχρι το 2023 και να παρέχει στον Στρατό των ΗΠΑ με ισχύ πυρός πυροβόλων πυροβολικού που μπορεί να φτάσει σε στόχους μέχρι 70 χιλιόμετρα με μεγάλη ακρίβεια. Τελικά, ο Στρατός ελπίζει ότι αυτά τα πυροβόλα με ενισχυμένα πυρομαχικά θα μπορουν να φτάσουν στόχους στα 100 χιλιόμετρα. Αυτός όμως δεν ειναι ο τελικός στόχος, ο Στρατός σχεδιάζει επίσης να δοκιμάσει ένα στρατηγικό πυροβόλο που θα μπορεί να εκτοξεύσει πυρά ως χίλια χιλιόμετρα μακριά. Ένα τέτοιο στρατηγικό όπλο θα ειναι μέρος της απάντησης του Στρατού των ΗΠΑ στα Ρωσικά και Κινεζικά προηγμένα συστήματα αεράμυνας [γνωστά ως συστήματα Άρνησης Πρόσβασης/Απαγόρευσης Χρήσης Περιοχής (Anti-Access/Anti-Denial–A2/AD)].

Ο Στρατός υποστηρίζει ότι οι χερσαίες δυνάμεις πολυχωρικής μάχης θα μπορουν να εξαπολύσουν υπερηχητικούς πυραυλους ακριβείας εναντίον σημαντικών κόμβων διοίκησης και ελέγχου, ενώ τα στρατηγικά πυροβόλα μπορουν να εμπλέξουν πιο “μαλακούς” στόχους, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών πυραύλων και αντιαεροπορικών στοιχείων διασκορπισμένων σε μια μεγάλη περιοχή, ανοίγοντας διόδους πρόσβασης για αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυραύλων κρουζ.

GMLRS tail control
©US Army | Τον Μάρτιο του 2018 το GMLRS δοκιμάστηκε με νέα ουραία πτερύγια
PRSM
©US Army | Τα μελλοντικά όπλα PrSM μπορούν να ενισχυθούν με πρόωση Ramjet διευρύνοντας το βεληνεκές τους πέρα από το όριο των 500 χλμ της συνθήκης INS.

Το καθοδηγούμενο βλήμα MLRS (GMLRS) του Στρατού των ΗΠΑ μπορεί επίσης να φτάσει σε βεληνεκές 70 χιλιομέτρων αλλά ειναι λιγότερο ευέλικτο με τους τύπους των πολεμικών κεφαλών που χρησιμοποιεί. Η ρουκέτα δοκιμάστηκε πρόσφατα με νέα ουραία πτερύγια ελέγχου, τα οποία πιθανόν να χρησιμοποιηθούν στο μελλοντικό PrSM. Αυτές οι πλατφόρμες που εκτοξεύουν ρουκέτες από κάνιστρα θα ενισχυθούν με την εμφάνιση του Πυραύλου Κρούσης Ακριβείας (PrSM) τον αντικαταστάτη του πυραύλου ATACMS που θα έχει βεληνεκές 499 χλμ, μόλις εντός των ορίων της συνθήκης πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς (INS). Αν η συνθήκη INS καταπατηθεί, το PrSM μπορεί να ενισχυθεί με πιο προηγμένη πρόωση, όπως οι αυλοαεριωθητές (ramjet), για να διευρυνθεί το βεληνεκές του σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

Το βλήμα πυροβολικού του Στρατού των ΗΠΑ με το μεγαλύτερο βεληνεκές ειναι το πυρομαχικό με καθοδήγηση GPS Excalibur, το οποίο έχει επιδείξει βολές εντός 2 μέτρων από τον επιδιωκόμενο στόχο του, που βλήθηκε από απόσταση 62 χλμ. Η ενίσχυση του M109A8 και των πυρομαχικών του ειναι μέρος της εργασίας που διενεργείται από την πολυτομεακή ομάδα του Στρατού (CFT) που εστιάζει στα Πυρά Ακριβείας Μεγάλου Βεληνεκούς.

ERCA
©US Army | Δοκιμαστικές βολές του ERCA

Το Πυροβόλο Πυροβολικού Μεγάλου Βεληνεκούς (ERCA) που άρχισε τις δοκιμαστικές βολές τον Μάρτιο χρησιμοποιεί μια μεγαλύτερη κάννη, ανασχεδιασμένη θαλάμη και κλειστρο, για να αντέχουν την υψηλή πίεση που δημιουργείται κατά τη βολή για την εκτόξευση των βλημάτων σε μεγάλη απόσταση. Το M109A8 θα χρησιμοποιεί νέους τύπους βλημάτων για να εναρμονιστεί με αυτές τις πιέσεις και τον ρυθμό βολής των 6-10 βλημάτων ανά λεπτό. Για να πετύχει αυτόν τον ρυθμό το πυροβόλο θα χρειαστεί τον ήμι- ή πλήρως αυτοματοποιημένο χειρισμό βλημάτων. Το σύστημα αναμένεται να δεχθεί σύστημα αυτόματης γέμισης, νέο σύστημα ελέγχου πυρός και να μπορεί να χρησιμοποιεί το υπεργέμισμα XM-654 και το νέο πυραυλό-ωθούμενο βλήμα (RAP) XM-1113 που παρέχει 20 τοις εκατό μεγαλύτερη ώθηση, σε σύγκριση με το σημερινό RAP (M549A1), και τα δύο έχουν σχεδιαστεί για να βάλουν πυρομαχικά πάνω από το διπλάσιο του υφιστάμενου βεληνεκούς που φτάνουν τώρα. Και τα δύο αναπτύχθηκαν και δοκιμάστηκαν με την ρυμουλκούμενη έκδοση του πυροβόλου XM-907 (M-777ER). Το XM-1113 έχουν ήδη παρουσιάσει 30 τοις εκατό μεγαλύτερο βεληνεκές (40 χλμ) με πιθανότητα κυκλικού σφάλματος (CEP) 20 μέτρων εκτοξευόμενο απο τα υφιστάμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών του M-107A7 Paladin.

Με μεγαλύτερο βεληνεκές, υψηλή κινητικότητα και χαμηλό κόστος ανά βολή το ERCA θα καταστεί το “τακτικό όπλο” του Στρατού των ΗΠΑ εναντίον των συστημάτων A2DA, παρέχοντας στις χερσαίες δυνάμεις την ικανότητα να νικήσουν τα εχθρικά στοιχεία αεράμυνας, και διοίκησης και ελέγχου πολύ μακριά από το εχθρικό πυροβολικό. Σε αντίθεση με το σημερινό πυροβολικό που ειναι πολύ κοντά και ευάλωτο στα εχθρικά πυρά, αυτή η ιδέα επιχειρήσεων προορίζεται για την υποστήριξη των μηχανοκίνητων δυνάμεων και του πεζικού από μεγάλη απόσταση. Τα πυρά ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς μπορουν να προσβάλουν τις συγκεντρώσεις εχθρικών δυνάμεων, τις γραμμές προμηθειών και τον εξοπλισμό που ειναι απαραίτητος για μια συντονισμένη επίθεση ενω επιτρέπει στις δυνάμεις να μείνουν μακριά από τα επερχόμενα εχθρικά πυρά.

ERCA
Το ECRA (M-109A8) δέχθηκε μεγαλύτερο πύργο, ανασχεδιασμένη θαλάμη και κλειστρο, για να διαχειριστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις πυροδότησης.

Tamir Eshel

Απόδοση/Μετάφραση απο το defense-update.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Αυτό με την εμβέλεια στα 100+ χιλιόμετρα είναι το «εύκολο» μέρος αρκεί να πληρώσουν τα φράγκα στην BAE Systems για να αποκτήσουν τα πυρομαχικά LRLAP που ανέπτυξε η εταιρία για το AGS στο USN. Έρχονται όμως λίγο ακριβά(αν θυμάμαι σωστά), οποίος θέλει να έχει όμως το πάνω χέρι στο πεδίο μάχης, πρέπει να το βάλει πρώτα στην τσέπη για να πληρώσει. Ας ξεκινήσουν όμως με την σχεδίαση νέου σκάφους για τα ισχυρότερα πυροβόλα, επειδή το ελαφρύ του Μ109 πρέπει να έχει φτάσει στα όρια.

  Όσον αφορά τα χίλια χιλιόμετρα εμβέλεια που ζητάνε για πυροβόλα.
  Είναι αρκετά, η μήπως θα ήθελαν να φτάσουν σε έναν πλανήτη Δία η μέχρι έναν Ποσειδώνα, ώστε να καλύπτουν όλες τις αποστάσεις στο ηλιακό μας σύστημα;

  1. ‘Scramshell’ would double range of artillery guns.
   _Aerospace Daily
   FASTER THAN A SPEEDING BULLET: Boeing North American is testing a «Scramshell,» a supersonic projectile that could double the range of artillery guns, according to Thad Sanford, vice president for research, engineering and advanced programs at the North American Aircraft Div. in Seal Beach, Calif.

   Παλιό πρόγραμμα….

   Scramshell ….απο το …Supersonic Combustion Ramjet Shell …

   https://patents.google.com/patent/EP0683376A1/en

   Ασχολήθηκα και με αυτη την τεχνολογία..

   Σκέψου από 5″ gun 16 εως 20 βολές το λεπτό απόσταση 100 χλμ κλείνει το Αιγαίον δίνει καλύψεις απο την Δυτικη μεριά της Κύπρου κ.ο.κ

   Με δύο συστήματα να βαρεσουν εστω 30 βλήματα μεσα σε ενα λεπτό κατευθυνόμενα θα αλλάζουν ολα τα δεδομένα.

   Θα πρέπει ομως να μην στοιχίζει δισεκατομμύρια ….αυτο υποτίθεται ειναι και το ατου των βλημάτων ειναι φθηνότερα …επειτα ενα πλοίο μπορεί να φέρει αρκετα βλήματα σε αυτοματο σύστημα τα βλήματα ειναι ειτε για ΑntiΑircraft ειτε για ΑntiShip AntiSurface support.

   1. @Theognostos

    Ασφαλώς προσφέρουν αρκετά στο πεδίο μάχης. Συμφωνώ επίσης στο οικονομικό μέρος. Για αποστάσεις πέραν των 200 χιλιομέτρων όμως έχω τις αμφιβολίες μου όσον αφορά την χρησιμότητα, αλλά και στο οικονομικό θέμα. Επειδή με παράδειγμα το πυρομαχικό που ανέπτυξε η αγγλική εταιρία για τα πυροβόλα των Zumwalt που αναφέρει ο Σπυρίδωνας, νομίζω ότι θα είναι εξαιρετικά ακριβά στην αγορά.

    Για αυτό νομίζω ότι η εμβέλεια των 1000χμ ανήκει μάλλον στην σφαίρα των «θεϊκών ράβδων» (για πλήγματα κινητικής ενέργειας) που δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Για να μην πω στην σφαίρα επιστημονικής φαντασίας(εξαιτίας και των ιδιαίτερα υψηλών εξόδων που θα έχουν αυτά τα συστήματα).

  2. Καλημέρα! Καλά θυμάσαι Πιστολέρο, το πυρομαχικό LRLAP που ήταν να χρησιμοποιηθεί στα «πρωτοποριακά stealth destroyers» DDG-1000 Zumwalt Class έφτασε να κοστίζει πάνω από $800.000 ανά βλήμα, και φυσικά ακυρώθηκε μετά την παραγωγή 90 βλημάτων. Μιλώντας για την κλάση Zumwalt, ας θυμηθούμε ότι ξεκίνησε με πλάνο να κατασκευαστούν 32 μονάδες, που έπειτα έγιναν 24, μετά 16, μετά 7 και τελικά…3, με το κόστος να φτάνει στα $7.5 δισ. δολάρια ανά μονάδα χωρίς ακόμα να λειτουργεί το κυρίως όπλο της σχεδίασης. Επίσης δεν είναι πλέον και τόσο stealth μετά τις τελευταίες εξωτερικές προσθήκες στην υπερκατασκευή (για λόγους κόστους), όπως και τα πυροβόλα των 57mm υποβαθμίστηκαν σε Bushmaster των 30mm (για τους ίδιους λόγους). Το τελευταίο δε πλοίο της κλάσης, το USS Lyndon B. Johnson (DDG-1002) που είναι υπό κατασκευή, θα έχει σε πολλά σημεία ατσάλι αντί για συνθετικά υλικά (για λόγους κόστους) υποβιβάζοντας ακόμα περισσότερο τα «stealth» χαρακτηριστικά και το βάρος. Σε αυτή την ωραία εικόνα μπορεί να προσθέσει κανείς τα επίσης αποτυχημένα LCS (Little Crappy Ship) και την νέα προβληματική κλάση αεροπλανοφόρων Ford που στοιχίζει $13 δισ. δολάρια ανά μονάδα και έχει επίσης «πρωτοποριακά» συστήματα όπως το electro-magnetic launching system (EMALS), που όμως δεν έχει την ισχύ να απογειώσει ένα F-18 με πλήρες φορτίο, και άλλα προβλήματα. Γενικά η κατάσταση στο σύστημα στρατιωτικών προμηθειών στις ΗΠΑ έχει καταντήσει τραγελαφική αλλά και ενδεικτική του βαθμού της διαπλοκής μεταξύ Πενταγώνου και Military Industrial Complex.

   https://southfront.org/why-the-u-s-military-is-woefully-unprepared-for-a-major-conventional-conflict/

   http://www.thedrive.com/the-war-zone/23544/navys-revamped-stealth-destroyer-looks-less-stealthy-as-it-leaves-san-diego-for-trials

   1. Καλησπέρα φίλε Σπυρίδωνα, αυτό σκέφτηκα πρώτο μόλις διάβασα για πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας για το πυροβολικό.

    Ή μεγαλομανία οδηγεί προφανώς σε επιθυμίες που ξεπερνούν αρκετά τις οικονομικές ικανότητες ακόμα και εκείνων που εκτυπώνουν αβέρτα χρήματα, ενώ αυτά δεν έχουν πλέον την αξία που είχαν παλαιότερα, αλλά πολύ λιγότερη.
    Αυτό το λέω παρατηρώντας την σφοδρή αύξηση των εξόδων για νέα οπλικά συστήματα(ειδικά μετά την πτώση της ΕΣΣΔ), «η ευκαιρία φτιάχνει τους κλέφτες» λέει μια σοφία στην χώρα καταγωγής του στρατηγού/προέδρου Αϊζενχάουερ, ο οποίος ήταν προφητικός στην ομιλία του για το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα στις ΗΠΑ(που παρατήρησες), αλλά φαίνεται ότι οι πολιτικοί στις ΗΠΑ όπως και οι συνάδελφοι του που ακολούθησαν αγνόησαν επίτηδες αυτή την προειδοποίηση.
    Η απόδειξη ότι οι «σιδεράδες» σήμερα ενδιαφέρονται περισσότερο για τα οικονομικά παρά για πραγματική ποιότητα, είναι τα αποτυχημένα πανάκριβα προγράμματα που επαναφέρεις, τα οποία παραδίνονται ανώριμα και με προβλήματα που μάλλον δεν θα λυθούν ποτέ ώστε να πληρούν τις αρχικά συμφωνημένες απαιτήσεις των πελατών. Ικανοποιημένοι θα είναι όμως οι μέτοχοι στα μεγάλα σαλόνια, όπου με κάθε νέα αίτηση απο το πεντάγωνο για μελλοντικά οπλικά συστήματα σκάνε οι σαμπάνιες, ενώ τα προϊόντα που παραδίνονται (σχεδόν όλα εκτός χρονοδιαγραμμάτων και προγραμματισμένων εξόδων) εμφανίζουν αμφίβολη ποιότητα, παρά τα εξαιρετικά υψηλά έξοδαπου έχουν.

    Ένα παράδειγμα για την εκρίξη των εξόδων στις ΗΠΑ, είναι επίσης η σκέψη/πρόταση των φρεγατών Στάνφλεξ απο την Δανία για το USN (επειδή «ξαφνικά» αντιλήφθηκαν ότι δεν έχουν μια ικανοποιητική αντικατάσταση για τις φρεγάτες Πέρρυ που αποσύρει το USN), οι οποίες ενώ προσφέρονται σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, για να έρθουν στα «στάνταρ» των αμερικανών θα ξεπερνούσαν αρκετά τα ποσά που πλήρωσαν οι Δανοί για τα ολοκληρωμένα πλοία, χωρίς να φαίνεται μια πραγματική αύξηση των ικανοτήτων τους απέναντι στα πλοία που υπηρετούν σήμερα στο δανέζικο πολεμικό ναυτικό. Αυτό είναι για εμένα άλλη μια απόδειξη, ότι έχουν χάσει την μπάλα με όλη την σημασία της λέξεως.

    Άλλο ένα παράδειγμα είναι οι LCS που προσφέρονται στην αγορά για διεθνείς πελάτες, αυτά τα πλοία απέναντι στις μονάδες (περίπου ανάλογου εκτοπίσματος) που παράγονται για το Ισραήλ φαίνονται όχι μόνο υποδεέστερα, αλλά και απαγορευτικά ακριβά, με οπλισμό/εξοπλισμό για αντιπειρατικό αγώνα στις ακτές της ανατολικής Αφρικής. Όλα αυτά για να ικανοποιηθούν όχι οι πελάτες/αγοραστές, αλλά οι μέτοχοι της εταιρίας που παράγει αυτά τα αίσχη με οπλισμό για ακτοφυλακή(σε σύγκριση με τις Sa‘ar).

 2. Όλα έχουν να κάνουν με της λανθασμένες προδιαγραφές που ζητούν πράγματα που δεν είναι σωστά!

  Από την άλλη οι εταιρίες τα αρπάζουν λαδώνοντας τους πάντες.

  Δεν πρόκειται να βάλουν μυαλό εκτός και γίνει ένας πόλεμος.

  Μόνο η Κίνα κινείται με την σωστή λογική του παράγω ότι μπορώ φτηνά και σε μεγάλες ποσότητες.

  Το θέμα οι σωστές προδιαγραφές μάχης ενός οπλικού συστήματος είναι ένα μεγάλο θέμα και θέλει πολύ συζήτηση για να το καταλάβουμε αυτό.

  Μπορείς να σχεδιάσεις ένα οπλικό σύστημα με εξωτικές προδιαγραφές με μικρή αποτελεσματικότητα όμως και πανάκριβο δεν είναι και το πρέπον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.