ΗΠΑ: Ο Στρατός παρέλαβε τον πρώτο επίγειο εξοπλισμό για το όπλο υπερηχητικών πυρών μεγάλου βεληνεκούς

© U.S. Army | Επίγειος εξοπλισμός του προγράμματος LRHW παραδόθηκε στον Στρατό των ΗΠΑ

Την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021, η εταιρεία Lockheed Martin γιόρτασε μαζί με τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) την παράδοση κρίσιμου επίγειου εξοπλισμού για το σύστημα υπερηχητικού όπλου μεγάλου βεληνεκούς (Long Range Hypersonic Weapon – LRHW) στο πλαίσιο του πολυετούς προγράμματος ταχείας εξέλιξης υπερηχητικών όπλων που στηρίζει την εστίαση της υπηρεσίας στα πυρά ακριβείας μεγάλων αποστάσεων.

«Με αυτήν την παράδοση, κάνουμε ένα ακόμη άλμα στην προώθηση αυτής της ικανότητας με σκοπό την υποστήριξη του οράματος των πυρών ακριβείας μεγάλων αποστάσεων του Στρατού των ΗΠΑ στις πολυχωρικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Έρικ Σέρφ, αντιπρόεδρος Προγραμμάτων Υπερηχητικών Προσβολών στην Lockheed Martin Space. «Με την χρήση ενός κοινού πυραύλου σε αυτό το πρόγραμμα και το πρόγραμμα Μεσαίου Βεληνεκούς Συμβατικής Άμεσης Προσβολής (IRCPS). πετύχαμε μεγάλες αποδόσεις στην υποστήριξη αυτών των προγραμμάτων. Επενδύσαμε πολλά στη δημιουργία ψηφιακών εργοστασίων σε όλη την επιχείρηση τα οποία χρησιμοποιούν τα εξελιγμένα υλικά και τις δυνατότητες ακριβείας που απαιτούνται για τις υπερηχητικές προσβολές, και φέρνοντας αυτήν την προσέγγιση του ψηφιακού εργοστασίου στα υπερηχητικά συστήματα αυτό σημαίνει μικρότερο χρόνο παράδοσης και μεγαλύτερη οικονομία».

Στην τελετή που έλαβε χώρα στην Μεικτή Βάση Λιούις-ΜακΚορντ την Πέμπτη, ο Στρατός των ΗΠΑ και η βιομηχανική ομάδα εόρτασαν την παραλαβή επίγειου εξοπλισμού που περιλαμβάνει το κέντρο επιχειρήσεων της πυροβολαρχίας και τέσσερα οχήματα μεταφοράς εκτόξευσης (TEL). Ολόκληρο το σύστημα βρίσκεται υπό εξέλιξη σε συνεργασία με το Γραφείο Κρίσιμων Τεχνολογιών και Άμεσων Ικανοτήτων και το Γραφείο Υπερηχητικών Προγραμμάτων του Στρατού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρείας, τα υπερηχητικά όπλα αποτελούν την βασική πτυχή της εκσυγχρονιστικής προσπάθειας των πυρών ακριβείας μεγάλων αποστάσεων του Στρατού των ΗΠΑ και την εθνική στρατηγική ασφάλεια για τον συναγωνισμό και την υπερφαλάγγιση των δυνητικών αντιπάλων των ΗΠΑ.

Με βεληνεκές 1732 μιλίων, το LRHW “Dark Eagle” αναμένεται να δώσει στον Στρατό των ΗΠΑ την ικανότητα προσβολής στόχων σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σύμφωνα με αναφορές, αν οι πύραυλοι είναι εγκατεστημένοι στην βάση των ΗΠΑ στο Γκουάμ, μπορούν να προσβάλλουν τις κινεζικές δυνάμεις που πολιορκούν την Ταιβάν με ταχύτητες που ξεπερνούν το Mach 5.

Στο σύνολο του, ο Στρατός των ΗΠΑ φαίνεται να έχει επισπεύσει τη διαδικασία προμήθειας υπερηχητικών όπλων καθώς ο μεγάλος αντίπαλος του, Ρωσία, έχει δοκιμάσει με επιτυχία και πιθανόν να διαθέτει σε υπηρεσία τρείς διαφορετικούς τύπους υπερηχητικών πυραύλων – τον Avangard, τον Kinzhal και τον Tsirkon.

Στα μέσα Αυγούστου ο Αρχηγός της Διοίκησης Στρατηγικής των ΗΠΑ, Ναύαρχος Τσάρλς Ρίτσαρντ, μιλώντας το ετήσιο συμπόσιο διαστημικής άμυνας, παραδέχθηκε ότι η ρωσική υπερηχητική τεχνολογία θα οπλίσει το ρωσικό Ναυτικό με ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα.

Το LRHW του Στρατού των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Στρατό των ΗΠΑ, η Μεικτή Βάση Λίουις-ΜακΚόρντ θα στεγάσει την πρώτη μονάδα αυτού του οπλικού συστήματος. Οι φωτογραφίες δείχνουν τους εκτοξευτές ενω παραδίδονται. Κάθε εκτοξευτής είναι εγκατεστημένος πάνω σε ρυμουλκούμενα M870, τα οποία έχουν τροποποιηθεί και πρόκειται να ρυμουλκούνται από φορτηγά Oshkosh M983A4.

Τα φορτηγά αυτά είναι εκδόσεις του τακτικού φορτηγού HEMTT. Παρότι η επίσημη ονομασία του πρώτου LRHW δεν είναι γνωστή, οι φωτογραφίες δείχνουν ότι κάποιοι από τους εκτοξευτές έχουν λάβει ξεχωριστά ονόματα, όπως Υπερίων. Το όνομα “Dark Eagle” είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο από τον Στρατό.

Σύμφωνα με αναφορές, δύο άδεια κάνιστρα, παρόμοια με αυτά τα οποία θα μεταφέρουν στο μέλλον τους πυραύλους “Dark Eagle”, παραδόθηκαν σε μια άγνωστη τοποθεσία νωρίτερα αυτό το έτος. Ο Στρατός των ΗΠΑ παρείχε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την πυροβολαρχία LRHW όπως και για τα διάφορα συγκροτήματα της.

«Θα είναι μια πυροβολαρχία τεσσάρων εκτοξευτών, δυο πύραυλοι σε κάθε βασικό φόρτο των οχτώ», δήλωσε ο Μπόμπ Στριντερ, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου υπερηχητικών προγραμμάτων του Στρατού, τον Αύγουστο στο ετήσιο Συμπόσιο για το Διάστημα και την Πυραυλική Άμυνα.

«Θα είναι το κέντρο επιχειρήσεων πυροβολαρχίας – αυτό είναι το δικό μας σύστημα C2 που θα χρησιμοποιεί το AFATDS, το εξελιγμένο σύστημα τακτικών δεδομένων πυροβολικού μάχης – μαζί με ένα όχημα υποστήριξης. Θα είναι ένα κινητό σύστημα, το οποίο είναι σημαντικό, η δυνατότητα μετακίνησης του μέσα στο πεδίο μάχης» πρόσθεσε.

Αν και ακόμη δεν έχουν παραδοθεί πύραυλοι στον Στρατό των ΗΠΑ, οι εκτοξευτές μαζί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό αναμένεται να εξοικειώσουν τους Στρατιώτες με το LRHW και τις βασικές λειτουργίες του συστήματος. Επίσης αναμένεται να βοηθήσουν στην εξέλιξη των τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών (TTP).

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, ο Στρατός των ΗΠΑ σχεδίαζε να ξεκινήσει τις δοκιμές της πρωτότυπης πυροβολαρχίας LRHW εντός του 2022. Η υπηρεσία εργάζεται στην ολοκλήρωση των δοκιμών πεδίου της πρώτης επιχειρησιακής πυροβολαρχίας, με την εκτέλεση εκτόξευσης πέντε πύραυλών, μέχρι το 2023.

Αφότου το LRHW εισέλθει στην υπηρεσία, θα είναι το πρώτο υπερηχητικό όπλο γενικής χρήσης που κατασκευάστηκε για τον Στρατό των ΗΠΑ.

Η ναυτική έκδοση του “Dark Eagle”

Το LRHW εξελίχθηκε παράλληλα για τον Στρατό και το Ναυτικό των ΗΠΑ. Το τελευταίο χρησιμοποίησε τα ίδια υλικά για το όπλο Μεσαίου Βεληνεκούς Συμβατικής Άμεσης Προσβολής (IRCPS). Παρ’ ολο που οι πλατφόρμες εκτόξευσης του IRCPS είναι διαφορετικές από αυτές του LRHW, και οι δύο χρησιμοποιούν τους ίδιους πυραύλους, με κοινή άτρακτο, την Common Hypersonic Glide Body (CHGB), όπως επίσης και κοινό πυραυλο-ωθητή.

Η παραλαβή των πρώτων συστημάτων LRHW στην Μεικτή Βάση Λίουις-ΜακΚορντ υποδηλώνει τη σημασία αυτής της τοποθεσίας στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, η οποία θα επιτρέψει στην ταχεία ανάπτυξη αυτών των πυραύλων για την εκτέλεση των μελλοντικών ασκήσεων στην περιοχή του Ειρηνικού.

Το Ναυτικό των ΗΠΑ θα ενσωματώσει αυτούς τους πυραύλους στα υποβρύχια κλάσης Virginia και τα αντιτορπιλικά καθοδηγούμενων βλημάτων κλάσης Zumwalt.

Αυτή η βάση είναι η έδρα της πρώτης πολυχωρικής επιχειρησιακής ομάδας, η οποία ιδρύθηκε έχοντας κατά νου τις επιχειρήσεις στον Ειρηνικό. Η επιχειρησιακή ομάδα αναμένεται να περιλαμβάνει μια Μοίρα Στρατηγικών Πυρών η οποία θα εξοπλιστεί με εκτοξευτές HIMARS, πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς όπως επίσης και LRHW.

Πηγή φωτογραφιών: https://www.dvidshub.net/image/6874466/prototype-hypersonic-hardware-delivered-unit-jblm

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.