ΗΠΑ: Πρωτότυπη συσκευή ανίχνευσης χημικών έλαβε θετική ανατροφοδότηση από το πεδίο

Ερευνητές αξιωματούχοι του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) εξέλιξαν ένα νέο, ανιχνευτή χειρός χημικών παραγόντων που μπορεί να “γευθεί” ύποπτα υγρά ώστε να διαπιστώσει αν ειναι επικίνδυνοι πολεμικοί χημικοί παράγοντες.

Ο VK3 χρησιμοποιεί μια κάμερα, έναν μικρό υπολογιστή και ειδικές χάρτινες χρωματομετρικες καρτέλες για την ανίχνευση των χημικών παραγόντων.

“Είχαμε δει και ακούσει ότι αυτοί που αναλαμβάνουν την αξιολόγηση μιας τοποθεσίας -οι πρώτοι άνθρωποι σε μια εγκατάσταση όπου κάποιος κάνει οτιδήποτε- χρειάζονταν εργαλεία για να ταυτοποιήσουν καλύτερα το τοξικολογικό προφίλ της ουσίας,” δήλωσε ο ερευνητής βιολόγος του Στρατού, Αλεξάντερ Μίκλος, σε ένα πρόσφατο δελτίο τύπου. “Ίσως να ειναι τελείως νόμιμο και ασφαλές, αλλά ίσως να κανουν κάτι έκνομο και επικίνδυνο. Ο πρώτος εξεταστής πρέπει να αποφασίσει ποια εργαλεία θα φέρει μαζί του. Πιστεύουμε οτι κάτι σαν αυτό με την χρωματομετρική δέσμη θα ειναι πολύ χρήσιμο.”

Επιστήμονες και μηχανικοί από πολλούς κλάδους της Στρατιωτικής Διοίκησης Έρευνας, Εξέλιξης και Μηχανικής στο Βιολογικό Κέντρο Edgewood εξέλιξαν το VK3 για την ταυτοποίηση των χημικών παραγόντων με την ανάλυση χρωματομετρικών αισθητήρων πάνω σε μια χάρτινη καρτέλα γνωστή κι ως χημική δοκιμή, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Η προηγούμενη εκδοσή, γνωστή ως VOCKit, ανίχνευε τα χημικά με βάση τους υδρατμούς, μια διαδικασία παρόμοια με την όσφρηση, την αίσθηση της μυρωδιάς.

Τώρα, ο Μίκλος λέει οτι η γεύση, όχι η όσφρηση, ειναι η καλύτερη αναλογία, αναφέρει το δελτίο τύπου.

“Αυτό ξεκίνησε σαν κάτι που ανίχνευε υδρατμούς που προέρχονταν από το δείγμα, ήταν παραπλήσιο με τη λειτουργία του συστήματος όσφρησης,” δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η συσκευή διέθετε σημεία τα οποία θα ενεργοποιούνταν ως απάντηση στους υδρατμούς από ένα δείγμα. “Με τον τρόπο ενεργοποίησης, μπορούσαν να ταυτοποιήσουν τι παρουσιάστηκε. Τώρα, χρησιμοποιούμε μια καρτέλα που σε αυτήν προσθέτεις το υγρό.”

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων Χημικών Βιολογικών Επιχειρησιακών Αναλύσεων, ή CBOA, το VK3 επέδειξε την ικανότητα του να ταυτοποιεί υγρά χημικά στο πεδίο, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών χημικών στοιχείων.

“Αυτό που μπορέσαμε να λάβουμε ήταν μια ανεπίσημη, λεκτική ανατροφοδότηση από τον αξιολογητή και τους τελικούς χρήστες του Στρατού και τις πολιτικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου,” ειπε ο Μίκλος στο δελτίο τύπου. “Η ανατροφοδότηση ήταν θετική. Τους άρεσε το μέγεθος και ότι μπορούσαν να μεταφέρουν ολόκληρη την συλλογή μεσα σε ένα μικρό κιβώτιο. Το βρήκαν εύκολο στην χρήση.”

Η συσκευή παρέχει ξεκάθαρες οδηγίες σε οθόνη μαζί ένα χρονόμετρο, δήλωσε.

“Μόλις το σύστημα εκκινήσει, η συσκευή ανάβει τις φωτεινές ενδείξεις και αφότου ειναι έτοιμη θα πάρει φωτογραφίες της καρτέλας,” δήλωσε ο Μίκλος.

Το VK3 διαφέρει απο τους υπολοίπους ανιχνευτές, όπως ο Διυπηρεσιακός Ανιχνευτής Χημικών Παραγόντων, ή JCAD.

“Ο JACD ειναι η συνεχόμενη παρακολούθηση του υδρατμού, ενώ αυτό θα ειναι για την συγκεκριμένη εξέταση σε μια λακκούβα ή ένα κιβώτιο που περιέχει κάτι,” εξήγησε ο Μίκλος στο δελτίο τύπου. “Αυτό ειναι επίσης μικρότερο, φθηνότερο, και απαιτεί λιγότερη ισχύ απο τον JCAD.”

Καθώς το VK3 μπορεί προς το παρόν να ταυτοποιήσει πολλαπλά υγρά χημικά σχετικά με τον Στρατό, “πρέπει να εκπαιδευτεί σε αυτά τα χημικά ώστε να τα ταυτοποιεί με επιτυχία,” αναφέρει το δελτίο τύπου.

Εξαιτίας αυτού, ο Μίκλος δήλωσε ότι διαφορετικές εκδόσεις του VK3 μπορεί να εκπαιδευτούν σε διαφορετικά χημικά, καθώς οι χείριστες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ίσως να έχουν διαφορετικές ανάγκες απο τους στρατιωτικούς χρήστες.

“Ταυτοποιεί αυτό που το εκπαιδεύουμε,” εξήγησε ο Μίκλος στο δελτίο τύπου. “Ακόμα ειναι ένα ερευνητικό πρωτότυπο, οπότε το εκπαιδεύσαμε έναντι μιας κάπως μικρής λίστας πραγμάτων, περίπου 50. Η λίστα ειναι μια μίξη πολεμικών χημικών παραγόντων, όπως επίσης και κάποια απλά υλικά όπως χλωρίνη, πετρέλαιο και εντομοκτόνα.”

“Ειναι ένα πολύ καλό ερευνητικό πρωτότυπο, και τώρα μαθαίνουμε περισσότερα για το πως λειτουργεί,” δήλωσε. “Το ερώτημα ειναι αν θα λάβει περισσότερη χρηματοδότηση για πιο εξελιγμένη εξέλιξη. Αυτό που θέλουμε ειναι να πει κάποιος: “Ναι, το χρειαζόμαστε.”

 

Απόδοση/Μετάφραση από το army.mil για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.