Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Navy League Sea Air-Space 2017 που διεξήχθη πρόσφατα κοντά στην Ουάσιγκτον, η ναυπηγική βιομηχανία Huntington Ingalls (HII) παρουσίασε το “Μελλοντικό Πολεμικό Πλοίο” που βασίζεται στο σχήμα του σκάφους του LPD-17 κλάσης San Antonio.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της HII, το πρόπλασμα αντιπροσωπεύει πως θα μπορούσε να δείχνει ένα μελλοντικό πολεμικό πλοίο βάσει των αρχιτεκτονικών μελετών για τον μελλοντικό στόλο από το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και διάφορες ομάδες προβληματισμού. “Είναι ολοένα εμφανέστερο ότι πρόκειται να χρειαστούν ένα πολεμικό πλοίο με πολύ μεγάλο ραντάρ που θα βοηθήσει την αντιμετώπιση του εχθρού. Κάτι που να επιχειρεί έξω από τα ύδατα απειλής αλλά με ένα αρκετά μεγάλο ραντάρ για να βλέπουν πέραν του ορίζοντα”, είπε ο Στιβ Σλόαν, διευθυντής των προγραμμάτων LPD 28/LX(R).

USA_HII_LPD2

Το Μελλοντικό Πολεμικό Πλοίο της HII στην Sea Air Space 2017.

Το πρόπλασμα που επιδείχθηκε στην πραγματικότητα είχε αποκαλυφθεί στην έκθεση Sea Air Space 2014 ως το έργο πλοίων Άμυνας Βαλλιστικών Πυραύλων (BMD). Όπως είχε αναφέρει εκείνη την εποχή το Navy Recognition, το πλοίο BMD που βασιζόταν στο LPD έδειχνε εντυπωσιακό και μπορούσε να εξοπλιστεί με 288 σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) Mk 41 (ή ως εναλλακτικά 144 Mk 57 τα οποία είναι τα VLS που είναι τοποθετημένα στην κλάση DDG1000).

Το υφιστάμενο “Μελλοντικό Πολεμικό Πλοίο” αυτή την φορά παρουσιάστηκε με τον μειωμένο αριθμό των 96 VLS, “αυτό συνέβη επειδή το Ναυτικό μας είπε ότι δεν χρειαζότανε τόσους πολλούς φορείς”, ενημερώθηκε το Navy Recognition. Τα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga είναι αυτή τη στιγμή εξοπλισμένα με 122 Mk 41 VLS.

USA_HII_LPD3

Το Μελλοντικό Πολεμικό Πλοίο της HII στην Sea Air Space 2017.

Τα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga θα έχουν φτάσει στην ηλικία παροπλισμού των 35 ετών ανάμεσα στο 2021 και 2029, αν και το Ναυτικό των ΗΠΑ ίσως χρησιμοποιήσει τις αναβαθμίσεις για να επεκτείνει την επιχειρησιακή ζωής τους στα 40 χρόνια. Η κλάση παραγγέλθηκε και εξουσιοδοτήθηκε για πρώτη φορά κατά το οικονομικό έτους του 1978. Η HII πιστεύει ότι το έργο που βασίζεται στο LPD θα είναι η σωστή λύση για την αντικατάσταση την γερασμένης κλάσης καταδρομικών.

Τα μελλοντικά πλοία της HII προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα. Το τεράστιο (35′) σταθερό ραντάρ ζώνης S για αρχή, το οποίο φημολογείται ότι είναι 2000 φορές πιο ευαίσθητο από το υφιστάμενο SPY-1. Ένα ραντάρ ζώνης X είναι τοποθετημένο στην κορυφή του ιστού. Ένα ραντάρ τριών όψεων είναι διαθέσιμο ως μια επιλογή για να αντικαταστήσει το τεράστιο κυβοειδές ραντάρ. Μας είπαν ότι το σχήμα σκάφους του LPD 17 προσφέρει σημαντικού χώρους για την υποστήριξη άλλων αποστολών: Υπάρχει η πρόβλεψη για έναν ανελκυστήρα και ένα υπόστεγο αεροσκάφους κάτω από το κατάστρωμα, και τα δύο είναι αρκετά μεγάλα για να χωρέσουν ένα αεροσκάφος κεκλιμένου στροφείου V-22. Υπάρχει επίσης πολύ χώρος στο κατάστρωμα του πλοίου και τα υπόστεγα όπου μελλοντικά οι VLS μπορούν να ανεφοδιαστούν εν πλω. Αν ο ανελκυστήρας αεροσκαφών δεν χρειάζεται, το φρεάτιο της πρύμνης μπορεί να διατηρηθεί για την υποστήριξή επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων και άλλων αναγκών.

Το μοντέλο που παρουσιάστηκε ήταν εξοπλισμένο με ένα προαιρετικό πυροβόλο ράγας 32MJ (μπροστά, ως κύριο όπλο), ένα Mk110 των 57 χιλ. και έναν εκτοξευτή RAM πίσω στην πρύμνη, για αυτοπροστασία.

Σε αυτή την διαμόρφωση το “Μελλοντικό Πολεμικό Πλοίο” της HII είναι 209 μέτρα (684 πόδια) σε μήκος και πλάτος 32 μέτρων (105 πόδια) και διαθέτει μέγιστο εκτόπισμα 27000 τόνων. Η ταχύτητα του είναι 20+ κόμβοι και το αναμενόμενο πλήρωμα είναι 61 ναύτες (μια σημαντική μείωση εν συγκρίσει με των 300+ ατόμων του πληρώματος που βρίσκεται στην κλάση Ticonderoga).

Σχόλιο του Navy Recognition

Ενώ το σχήμα σκάφους του LPD 17 είναι πιο αργό από την σημερινή κλάση CG, το μέλλον ενός πλοίου εξοπλισμένου με το μεγαλύτερου μεγέθους ραντάρ έκδοσης AN/SPY-6 AMDR και αυτονομία 70+ ημερών (χωρίς ανεφοδιασμό) ακούγεται ως ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε θέμα ικανοτήτων. Πρόσθεσε στο μίγμα μια πιθανή οικονομική σχεδίαση (λόγω του μειωμένου πληρώματος και της “θερμής” γραμμής παραγωγής) συν την ικανότητα να φιλοξενεί μεγάλα, μεγάλης αυτονομίας ελικόπτερα (μια έκδοση εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης του V-22 ή CH-53 θα ήταν το ιδανικό) να επιχειρούν ως απομακρυσμένοι αισθητήρες, και έχεις αυτό που μοιάζει σαν μια πολλά υποσχόμενη λύση αντικατάστασης της κλάσης CG.

Βίντεο: Το Μελλοντικό Πολεμικό Πλοίο της HII στην Sea Air Space 2017.

Απόδοση/Μετάφραση από το navyrecognition.com για την Προέλαση

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Σχόλια

 1. .+-

  …ολα τα λεφτα ειναι στο πυροβολα «ραγας». Το πλοιο, μοιαζει με «φαλαινα». ειναι ενα «τερατουργημα».
  ειναι τρομακτικα διαφορετικο απο το πλοιο που προτινουν σαν αντικαταστατη. Ο«Κυβος» ειναι ενα μεγαλο μειονεκτημα. Το μεγεθος αυτου, για να μπορεσει, να «πιασει» καποιες «επιδοσεις» (εναντια σε στεαλθ;) τους υποχρεωσε να στραφουν σε ενα LPD σαν πλατφορμα που θα το φορεσει. Πιστευω οτι μια σχεδιαση, «παραδοσιακη» (CG, DDG), δεν θα ηταν σε θεση να το «σηκωσει».
  Η παρουσια των κελιων Μk.41, εχοντας το πλοιο ηδη ενα πυροβολο ραγας, πιστευω οτι ειναι πλεον, αν οχι περιτη, τουλαχιστον υπερβολικη στα νουμερα.

  .+-

  Απάντηση
 2. Gunslinger32

  Η πρόταση σκάφους LPD σαν βάση για μονάδα CG είναι πρωτόγνωρη στην ιστορία, ακόμα και τα πολύ μεγαλύτερα θωρηκτά κλάσης Iowa ήταν πιο ευέλικτα και γρήγορα πλοία, και αυτό ήταν κάποτε σημαντικό και ξεχώριζε τις μάχημες απο τις μονάδες υποστήριξης.

  Απάντηση
 3. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Έφτιαξαν κάτι για να λένε πως το έκαναν το πρότζεκτ αν είναι δυνατόν με 20 κόμβους πολεμικό πλοίο!
  Ούτε της μηχανές δεν άλλαξαν με μεγαλύτερες ντίζελ στο πρότζεκτ!

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: