ΗΠΑ: Πρώτη δοκιμαστική ελεύθερη πτήση του Harpoon Block II+

Η πρώτη δοκιμαστική ελεύθερη πτήση του Harpoon Block II+ πραγματοποιήθηκε από ένα F/A-18E Super Hornet την 18η Νοεμβρίου. (NAVAIR/IHS Janes)

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική ελεύθερη-πτήση του αεροπορικού, αντιπλοικού, δικτυοκεντρικού πυραύλου AGM-84N Harpoon Block II+ κατά τη διάρκεια δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολών του Point Mugu στις ακτές της Καλιφόρνια.

Μια τροποποίηση του σημερινού πυραύλου AGM-84D Harpoon Block IC, το όπλο Block II αναπτύσσεται ως μια επαύξηση της άμεσης δυνατότητας του μαχητικού αεροσκάφους F/A-18E/F Surer Hornet που θα παρουσιαστεί στα τέλη του οικονομικού έτους 2017 (FY 2017).

Ο Block II διαθέτει εξαρτήματα καθοδήγησης GPS, μια νέα διεπαφή ζεύξης δεδομένων που δίνει την εν πτήσει δυνατότητα ενημερώσεων, εξελιγμένη επιλογή στόχου, επιλογή ακύρωσης αποστολής και αυξημένη αντοχή στα ηλεκτρονικά αντίμετρα ωστε να προσδώσουν στο οπλικό σύστημα Harpoon την ικανότητα να λαμβάνει εν πτήσει ενημερώσεις και στοιχεία που βελτιώνουν τη στόχευση και εμπλοκή κινούμενων θαλάσσιων στόχων.

Η δοκιμαστική ελεύθερη-πτήση, που πραγματοποιήθηκε την 18η Νοεμβρίου από ένα F/A-18E Super Hornet ήταν η πρώτη απ’-άκρου-εις-άκρον (End-to-end) δοκιμή λειτουργικότητας (κατά την οποία όλα τα δεδομένα κινήθηκαν με τη ίδια ταχύτητα σε σχέση με το δίκτυο) ενός αδρανειακού πυραύλου Harpoon Block II+ από την προ-εκτόξευση έως την προσβολή στόχου.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Αεροπορικών Συστημάτων Ναυτικού (NAVAIR), η δοκιμή «απέδειξε ότι ο πύραυλος μπορούσε να δεχθεί ενημερώσεις θέσης στόχου από ένα F/A-18E/F ενώ πετούσε μέσω της δικτυοκεντρικής ζεύξης δεδομένων.Στη συνέχεια ανέκτησε με επιτυχία ένα κινούμενο πλωτό στόχο με τη χρήση του ενεργού ερευνητή ραντάρ και οδηγήθηκε αυτόνομα να προσβάλλει τον στόχο.»

Πριν από αυτή τη δοκιμή, η ομάδα της Boeing/NAVAIR που ασχολείται με το πρόγραμμα του Block II+ είχε συμπληρώσει 152 εργαστηριακές δοκιμές, 15 επίγειες δοκιμές αεροσκάφους και 16 πτητικές δοκιμές. Η NAVAIR δήλωσε ότι οι «πιο απαιτητικές δοκιμές» ανάπτυξης θα διεξαχθούν αργότερα στα τέλη του FY 2016.

Η τεχνική λύση του υιοθετήθηκε για τον harpoon Block II+ εισάγει το GPS και τη σχετική μονάδα καθοδήγησης του Harpoon Block II (ήδη ανεπτυγμένου και σε παραγωγή για τη διεθνή κοινότητα Harpoon) μαζί με τη Ζεύξη Δεδομένων Κοινού Όπλου Κρούσης (SCWDL) και τροποποιημένο λογισμικό πτήσης. Η SCWDL (ενσωματωμένη μέσω της διεπαφής MIL-STD-1760) δίνει τη δυνατότητα λήψης δεδομένων θέσης στόχου, βελτιώνοντας έτσι την επιλογή του στόχου.

Richard Scott, London

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.