Το Γραφείο Κοινού Προγράμματος (JPO) του διακλαδικού μαχητικού αεροσκάφους (JSF) F-35 Lightning II της Lockheed Martin έριξε για πρώτη φορά μια καθοδηγούμενη βόμβα ακριβείας (PGM) Raytheon GBU-12 Paveway II εναντίον ενός κινούμενου στόχου χρησιμοποιώντας το λογισμικό Block 3F.

Η αδρανής ρίψη, η οποία ανακοινώθηκε την 20η Απριλίου, έλαβε χώρα στον Σταθμό Οπλών Ναυτικής Αεροπορίας Τσάϊνα Λέϊκ στην Καλιφόρνια και περιελάμβανε μια έκδοση αεροπλανοφόρου F-35C της 461ης Μοίρας Δοκιμαστικών Πτήσεων ‘Deadly Jesters’ που χτύπησε ένα τηλεχειριζόμενο ελαφρύ φορτηγό.

Όπως επισημάνθηκε από την 412η Πτέρυγα Δοκίμων της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), το εν λόγω γεγονός χρήσης του λογισμικού​ Block F3 (πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα) είναι σημαντικό, καθώς ενσωματώνει την έκδοση νέας “λογικής” για την μείωση του φόρτου εργασίας πιλότου και την αύξηση της αποτελεσματικότητας​ έναντι των κινούμενων στόχων. Αυτή η λογική ονομάζεται “Εκτίμηση Εκτροπής Σημείου” (Lead Point Compute), και αξιολογεί την ταχύτητα και διεύθυνση του στόχου σε σχέση με το υψόμετρο και ταχύτητα του αεροσκάφους ώστε να προσδιορίσει το ακριβές σημείο άφεσης του πυρομαχικού.

Ο τηλεχειριζόμενος στόχος.

©Lockheed Martin | Ο τηλεχειριζόμενος στόχος πριν την προσβολή.

“Ο πιλότος δεν χρειάζεται να σκέφτεται για το πόσο γρήγορα κινείται ο στόχος, ή σε ποιά κατεύθυνση”, παρατέθηκε να λέει ο Κολλιν Ο’Φαλον, ένας μηχανικός αποσπασμένος για τις δοκιμές στην 461η Μοίρα Δοκιμαστικών Πτήσεων. “Με τον πιλότο να χρησιμοποιεί την ικανότητα (Block) 3F, αυτη κάνει όλη την χρήση οπλισμού για λογαριασμό του. Αυτό είναι το πραγματικά μεγάλο πράγμα, είναι ένα μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος. Ο πιλότος πρέπει να τα κάνει όλα, οπότε εμείς θέλουμε να κάνουμε πάρα πολλά για αυτόν”.

Η 500 λιβρών GBU-12 έχει πλέον ριφθεί από κάθε έκδοση του F-35 κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δοκιμών που περιελάμβαναν τις πρώιμες εκδόσεις Block λογισμικών αεροσκαφών αεροπλανοφόρου. “Αυτή ήταν μια πραγματική δοκιμή του συστήματος στόχευσης του αεροσκάφους και της συνακόλουθης λογικής (Block 3F) χρησιμοποίησης οπλισμού, και τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής θα χρησιμοποιηθούν για να πιστοποιηθεί η εν λόγω ικανότητα με την GBU-12 στο F-35”, είπε ο Ο’Φάλλον.

Με το F-35 να είναι επί του παρόντος εξοπλισμένο με το λογισμικό Block 3i (αρχική πλήρης ικανότητα), το Block 3F αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2018.

Η αδρανής βόμβα GBU-12 χτυπάει τον τηλεχειριζόμενο στόχο.

©Lockheed Martin | Η αδρανής βόμβα GBU-12 χτυπάει τον τηλεχειριζόμενο στόχο.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.Com για την Προέλαση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: