Το Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017, η διεύθυνση εθνικής πυρηνικής ασφάλειας του υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ), η οποία έχει επιφορτιστεί με τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας, προστασίας και ασφάλειας των αποθεματικών πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία δυο δοκιμαστικές πτήσεις πιστοποίησης της νέας πυρηνικής βόμβας ελεύθερης πτώσης των ΗΠΑ, “B61-12”. Οι δόκιμες, σύμφωνα με αναφορές, πραγματοποιήθηκα στο πεδίο δοκιμών Τονοπαχ στην Νεβάδα, και ολοκληρωθήκαν στις αρχές Νοεμβρίου 2017. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αδρανείς εκδόσεις των όπλων αποδεσμεύτηκαν από δύο μαχητικά αεριωθούμενα “Boeing F-15E Strike EAGLE” της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (“USAF”).

Η ανάπτυξη της “B61-12” περιλαμβάνει αριθμό οργανισμών όπως τα Εθνικά Εργαστήρια “Sandia” και το Εθνικό Εργαστήριο Λος Άλαμος, και τα δύο θεωρούνται ότι συμμετέχουν στη συνολική σχεδίαση και το πακέτο συσκευασίας του όπλου, και την “Boeing” η οποία κατασκευάζει το ουραίο συγκρότημα μέσω σύμβασης με το κέντρο πυρηνικών όπλων της “USAF” και το “Nuclear Security Enterprise” (“NSE”) το οποίο έχει επιφορτιστεί με την κατασκευή του όπλου.

Προγραμματισμένη να ξεκινήσει την παραγωγή το 2020, η “B61-12” θα αντικαταστήσει τις εκδόσεις “B61” στο υφιστάμενο πυρηνικό απόθεμα των ΗΠΑ και θα εξοπλίσει τα μαχητικά “Lockheed Martin F-35A LIGHTNING II” της “USAF” και το επικείμενο στρατηγικό βομβαρδιστικό “Northrop Grumman B-21 RAIDER”. Αυτην τη στιγμή η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να ζητήσει την παραγωγή πεντακοσίων (500) δειγμάτων. Το όπλο αναμένεται να εχει μεταβλητή απόδοση μέχρι πενήντα (50) κιλοτόνους (50000 τόνοι συμβατικών εκρηκτικών) και ικανότητες διάτρησης εδάφους για την προσβολή υπογείων στόχων.

Thomas Withington

Απόδοση/Μετάφραση απο το monch.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: