Η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) σημειώνει πρόοδο προς την κατεύθυνση της επίδειξης εναέριας εξαπόλυσης και περισυλλογής των πολλαπλών ανέπανδρωτων συστημάτων (“UAS”), με στόχο τα τέλη του 2019. Τώρα βρίσκεται στην τρίτη και τελευταία φάση, ο στόχος του προγράμματος “Gremlins” ειναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωτικής επίδειξης τεχνολογίας που θα περιλαμβάνει την αεροπορική περισυλλογή των πολλαπλών χαμηλού κόστους, επαναχρησιμοποιούμενων “UAS”, ή “Gremlins”.

Η ασφάλεια, αξιοπιστία και η οικονομική προσιτότητα ειναι οι βασικοί στόχοι του συστήματος, το οποίο πρόκειται να εκτοξεύει ομάδες “UAS” από πολλαπλούς τύπους στρατιωτικών αεροπλάνων ενω θα βρίσκονται έξω από το βεληνεκές των εχθρικών αεραμυνών. Μόλις τα “gremlins” ολοκληρώσουν την αποστολή τους, ένα μεταφορικό αεροπλάνο “C-130” θα τα ανακτήσει εν πτήσει και θα τα μεταφέρει στην βάση τους, όπου τα πληρώματα εδάφους θα τα προετοιμάσουν για την επόμενη χρήση τους ενός είκοσι τεσσάρων ωρών.

via GIPHY

Μια πρόσφατη δοκιμαστική πτήση στο πεδίο δοκιμών Γούμα παρείχε την ευκαιρία να πραγματοποιηθούν πτητικές δοκιμές ασφαλούς διαχωρισμού και ανάκτησης της μονάδας πρόσδεσης και του συστήματος περισυλλογής.

“Οι πρώτες πτητικές δοκιμές μας έδωσαν την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να επιτύχουν τον σκοπό μας να περισυλλέξουμε τέσσερα ‘gremlins’ μέσα σε τριάντα λεπτά”, δήλωσε ο Σκοτ Βιερζμπανόουσκι ο διευθυντής προγράμματος του γραφείου τακτικής τεχνολογίας της “DARPA”.

Επιπλέον στις προκαταρκτικές πτητικές δοκιμές, η ομάδα επικεντρώθηκε στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων μέσω της εκτενούς μοντελοποίησης και προσομοίωσης. Η ομάδα εξέτασε τον τρόπο που τα συστήματα αεροσκαφών πέμπτης γενιάς όπως τα “F-35” και “F-22” ανταποκρίνονται στις απειλές, και πως θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τα “gremlins” στις περιοχές υψηλού κινδύνου. Το αναμενόμενο όριο ζωής των “gremlins” των περίπου 20 χρήσεων μπορεί να παρέχει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα με την μείωση του ωφέλιμου φορτίου και του κόστος των αεροπορικών πλαισίων και διαθέτοντας χαμηλότερα κόστη αποστολής και συντήρησης από τις συμβατικές πλατφόρμες, τα οποίες ειναι σχεδιασμένες για να χρησιμοποιούνται για δεκαετίες.

Το “C-130” ειναι η πλατφόρμα επίδειξης για το πρόγραμμα “gremlins”, αλλά ο Βιερζμπανόουσκι δήλωσε ότι η υπηρεσία μπορεί να τροποποιήσει εύκολα το σύστημα για άλλο μεταφορικό αεροπλάνο ή άλλα κύρια οπλικά συστήματα. Η σπονδυλωτή μορφή κατέστησε τα “gremlins” ελκυστικά στις μελλοντικές αλλαγές εταίρων.

“Διευρύνουμε τις ευκαιρίες με διάφορους εταίρους διαμετακόμισης και δεν δεσμευόμαστε μόνο σε έναν οργανισμό. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την “roll-on/roll-off” ικανότητα του συστήματος ‘Gremlins’ – καθώς δεν απαιτεί κάποια μόνιμή μετατροπή στο αεροσκάφος- και του συστήματος τοποθετημένου στις πτέρυγες για την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας σε ένα μεγαλύτερο φάσμα αεροπλάνων”, δήλωσε ο Βιερζμπανόουσκι.

Τα “Gremlins” μπορούν επίσης να ενσωματώνουν αρκετούς τύπους αισθητήρων έως εκατόν πενήντα παουντς, και να ενσωματώσει εύκολα τεχνολογίες ώστε να αντιμετωπίσει διαφορετικούς τύπους εμπλεκομένων στόχων και αποστολών.

Πρόσφατα η “DARPA” ανέθεσε σύμβαση στην “Dynetics” για να εκτελέσει την επίδειξη 3ης Φάσης. Αυτή τη στιγμή η ομάδα του προγράμματος της “DARPA” διερευνά την πιθανότητα παρουσίασης διαφορετικών πακέτων αισθητήρων για την μελλοντική ενσωμάτωση στους εταίρους πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2019.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “airrecognition.com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: