Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) σταμάτησε να παραλαμβάνει τα επιθετικά ελικόπτερα “AH-64 E Apache” από την “Boeing” επειδή η υπηρεσία δεν είναι σίγουρη για την αντοχή αυτού που θεωρεί ως ένα στοιχείο “κρίσιμης ασφάλειας”, όπως πληροφορήθηκε το “Defence News”.

“Σταματήσαμε να αποδεχόμαστε τις παραλαβές των νέων “AH-64 Echoes” λόγω ενός περικοχλίου πρόσδεσης που πιστεύουμε ότι είναι ο πραγματικός ύποπτος”, επιβεβαίωσε στο “Defence News” την 19η Απριλίου ο διευθυντής προγράμματος για την αεροπορία στρατού, ταξίαρχος Τόμας Τόντ.

Στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων ασφαλείας του στόλου από τον στρατό, η υπηρεσία αποφάσισε ότι “δεν ήταν ικανοποιημένη” με την απόδοση των περικοχλίων σε δυσμενή παράκτια περιβάλλοντα και διαπίστωσε διάβρωση λόγω του κλίματος και των πιέσεων, σύμφωνα με τον Τόντ.

Το αμφιλεγόμενο περικόχλιο συγκρατεί πολύ μεγάλα μπουλόνια που με τη σειρά τους συγκρατούν τα πτερύγια του στροφείου πάνω στο ελικόπτερο και αποτελεί ένα στοιχείο “κρίσιμης ασφάλειας”, εξήγησε ο Τόντ.

Ενώ η “Boeing” έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια επανασχεδιασμού του περικοχλίου πρόσδεσης πριν από έξι μήνες, ο Στρατός αποφάσισε τον Φεβρουάριο να μην αποδεχθεί τις παραλαβές των μοντέλων “AH-64 Echo”, δήλωσε ο Τόντ, και έλαβε οδηγίες από το υπουργείο στρατού που ενίσχυαν την απόφαση του. Τον Μάρτιο, ο στρατός είπε στην “Boeing” ότι θα σταματούσε μόνιμα να παραλαμβάνει τα ελικόπτερα έως ότου η εταιρεία ξεκινήσει να αναπτύσσει ένα νέο και βελτιωμένο, αποδεκτό περικόχλιο δέσμης πρόσδεσης.

Ο στρατός και η “Boeing” χρειάστηκαν κάποιο χρόνο για να καταλάβουν ακριβώς ποια ήταν τα αίτια που προκαλούσαν τη διάβρωση και την επιθετική φθορά στο περικόχλιο. Όμως το αίτιο αναγνωρίστηκε και ο στρατός ενέκρινε την επανασχεδιασμό του, και η “Boeing” θα παράσχει νεα περικόχλια μετά τον έλεγχο της νέας σχεδίασης που ξεκινάει το καλοκαίρι, δήλωσε ο Τόντ.

Η βιομηχανία εργάζεται σε “πολύ σχολαστικό αλλά ταχύ ρυθμό κατά τους τελευταίους έξι μήνες”, δήλωσε, “το δοκιμάζουμε αυτή τη στιγμή”.

Ο στρατός υπολογίζει οτι η “Boeing” θα μπορέσει να αναπτύξει δύο τάγματα “Apache” τον μήνα, ξεκινώντας κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι, με τα νέα εξαρτήματα, δήλωσε ο Τοντ. “Και περιμένουμε να διατηρήσουν αυτόν τον ρυθμό έως την ολοκλήρωση ολόκληρου του στόλου όπως επίσης και των πελατών (στρατιωτικές πωλήσεις εξωτερικού) που αγοράζουν μέσω του στρατού των ΗΠΑ”, πρόσθεσε.

Οι χώρες που έχουν αγοράσει ή παραγγείλει τα “AH-64E” είναι η Ινδία, Ινδονησία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν.

Στην πραγματικότητα, ο Τοντ δήλωσε, ο στρατός θα πιέσει την “Boeing” να κάνει κάτι καλύτερο από δύο τάγματα ανά μήνα, “έτσι ώστε να υπάρξει κάθε πιθανότητα για να επιταχύνουμε”.

Η “Boeing”, σε ανακοίνωση της που παρείχε στο “Defence News”, δήλωσε: “Η μεγαλύτερη προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια των στρατιωτών και η αξιοπιστία των προϊόντων μας. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τον στρατό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αποστέλλοντας ειδικούς της “Boeing” ώστε να βοηθήσουν τον στρατό στο πεδίο των επιθεωρήσεων, και να επιστρέψει στο χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων”.

Οι πρώτες μονάδες που θα παραλάβουν τα νέα εξαρτήματα θα είναι είναι αυτές που πετούν κανονικά σε δριμέα, παράκτια περιβάλλοντα. Ο Τοντ υπολογίζει ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου σε έξι μονάδες του στρατού.

Επι του παρόντος εξακόσια πενήντα τρία (653) “AH-64E” είναι σε υπηρεσία. “Είμαστε σταθερά εκεί επειδή έχουμε σταματήσει οριστικά τις αποδοχές όπως επίσης επειδή δεν θέλουμε να βλάψουμε τον στόλο”, δήλωσε ο Τόντ.

Η “Boeing” κατασκευάζει κατά μέσο όρο έξι “AH-64E” ανά μήνα στις εγκαταστάσεις της στην Μέσα της κομητείας Μαρικόπα, στην πολιτεία Αριζόνα.

Οταν ο στρατός ενέταξε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το μοντέλο “Echo”, αναγκάστηκε να καθηλώσει στην γη ολόκληρο τον στόλο μέσα σε έναν μήνα από την ανακήρυξη της επιχειρησιακής ικανότητα μετά από ένα περιστατικό στην διακλαδική βάση Λιούις-ΜακΧορντ, στην Ουάσιγκτον, τον Δεκέμβριο του 2013, που σχετιζόταν με ένα πρόβλημα στην μετάδοση κίνησης. Η υπηρεσία και η “Boeing” επίλυσαν το θέμα σχεδόν μέσα σε έναν μήνα.

Από τότε που ο στρατός ξεκίνησε να αναπτύσσει την έκδοση το 2013 υπήρξαν οχτώ ατυχήματα με “AH-64E”, με πέντε από αυτά να θεωρούνται ως μεγάλα ατυχήματα που αφορούσαν εκατομμύρια δολάρια σε ζημίες και/ή την πρόκληση θανάτων και σοβαρών τραυματισμών. Μια σύγκρουση το 2016 στο Φόρτ Καμπελ, στο Κεντάκι, ειχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και των δυο χειριστών. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, επίσης στο Φορτ Καμπελ, ενα “Apache” συγκρούστηκε, σκοτώνοντας και τους δυο στρατιωτικούς.

Ενώ το ιστορικό ασφάλειας των “Apache” δεν είναι άψογο, το τρέχον συνολικό ιστορικό ασφαλείας του στρατού βελτιώνεται σταθερά.

“Πιστεύουμε, πολύ ειλικρινά, οτι κάποια από αυτά τα πράγματα που κάνουμε, συμπεριλαμβανομένης της παύσης παραγωγής, είναι ο σωστός τύπος διαχείρισης που αναμένεται από εμάς και μας βοηθάει να επιτευχθούν τα εν λόγω ποσοστά ασφαλείας”, δήλωσε ο Τόντ.

“Η αξιοπλοΐα και η ασφάλεια του στόλου μας είναι ζωτικής σημασίας. Δεν βάζουμε τίποτα άλλο πάνω από αυτά. Για αυτόν τον λόγω κάνουμε επιθεωρήσεις. Είναι σε μεγάλο βαθμό μια συνολική προσπάθεια σε όλους τους οργανισμούς μηχανικής εντός της αεροπορίας στρατού και σίγουρα αυτό μας θέτει σε πορεία ανάκαμψης”, πρόσθεσε. “Αναμένουμε οτι η ‘Boeing’ όπως επίσης και οποιοσδήποτε άλλος παρέχει ένα προϊόν στον στρατό των ΗΠΑ να ενεργοποιήσει την προσπάθεια της καλής πίστης στις προσπάθειες αντιμετώπισης όπως αυτή, και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε ξανά σύντομα στον στόλο την μεγάλη ικανότητα του μοντέλου ‘Echo”.

Jen Judson

Απόδοση/Μετάφραση από το “DefenceNews.Com” για την Προέλαση

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: