ΗΠΑ: Στρατηγός «Λείπουν σημαντικά εξαρτήματα που θα φέρουν το JADC2 στα αμφισβητούμενα περιβάλλοντα»

Ο Στρατηγός που επιβλέπει τις προσπάθειες του Πενταγώνου για τη διασύνδεση μεταξύ αισθητήρων και σκοπευτών δήλωσε ότι το υπουργείο άμυνας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) στερείται βασικών εξαρτημάτων για τον Κοινό Διακλαδικό Έλεγχο και Διοίκηση που θα μπορεί να επιβιώσει και να είναι λειτουργικός μέσα σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα.

Ο Στρατηγός Πεζοναυτών Ντένις Κράλ, διευθυντής πληροφοριών και J6 του Γενικού Επιτελείου, δήλωσε την προηγουμένη εβδομάδα στην σύσκεψη TechNet Augusta πως παρότι το υπουργείο άμυνας διαθέτει αρκετά από τα τεχνολογικά μέσα που απαιτούνται για να διασυνδέσει τους αισθητήρες με τους σκοπευτές, αυτά τα εργαλεία πρέπει να εξοπλιστούν ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις παρεμβολές των αντιπάλων. Η ικανότητα αποστολής και η επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων για την επαύξηση των δυνατοτήτων διοίκησης και ελέγχου των διακλαδικών δυνάμεων στις μάχες του μέλλοντος θα απαιτήσει επίσης πρωτοποριακές ικανότητες επεξεργασίας που επι του παρόντος ο Στρατός των ΗΠΑ δεν διαθέτει.

«Μας λείπουν κάποια κρίσιμα εξαρτήματα για να το κάνουμε αυτό μέσα σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα», δήλωσε ο Κράλ. «Γι’ αυτό ανησυχώ για τους δικούς μας τακτικούς κόμβους επεξεργασίας – η ουσιαστική ικανότητα υλικών που πρέπει να αποκτηθεί – πρέπει να κάνουν όλη την δουλειά. Πρέπει να εργαστούμε πάνω σε μια ανθεκτική δομή υπολογιστικού νέφους (cloud) που θα μας ακολουθεί για να βεβαιωθούμε πως τα δεδομένα μας είναι εκεί. Ανησυχώ σχετικά με το μεταφορικό μέσο που θα διακινεί αυτές τις πληροφορίες για την λήψη αποφάσεων».

Από πλευράς υλικού, ο Κράλ δήλωσε ότι κάποιες πρωτοποριακές ικανότητες επεξεργασίας βρίσκονται ήδη στο πεδίο των επιχειρήσεων, αλλά αρνήθηκε να εισέλθει σε λεπτομερείς λόγω της διαβάθμισής τους. Αυτό που έπειτα χρειάζεται ο Στρατός, δήλωσε, είναι «οι ιδέες για να μεταφέρουμε μαζί μας αυτά τα κινητά κέντρα δεδομένων». Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες χρειάζονται μικρές, ελαφριές, πολύ ανθεκτικές μονάδες επεξεργασίας διασυνδεμένες με Cloud με ασφαλείς κυματομορφές που μπορούν να διαχειριστούν πληροφορίες καθώς θα λειτουργούν με διακοπτόμενη πρόσβαση στο δίκτυο.

Καθώς το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ προχωρεί ακάθεκτο με το όραμα του JADC2 για μια δικτυωμένη, ενοποιημένη δύναμη σε όλους τους τομείς, ο Κράλ τόνισε ότι η βιομηχανία πρέπει να αποδείξει ότι αυτές οι λύσεις μπορούν να λειτουργήσουν σε περιβάλλοντα παρεμβαλόμενων και υποβαθμισμένων επικοινωνιών.

«Αν το πείραμα σου δεν μπορεί να μετακινηθεί από το φυλάκιο μέχρι τον ιστό της σημαίας, αν αρχίζει και τελειώνει ως μια λύση φυλακίου, λειτουργεί άψογα σε περιοχές με υψηλή ευρυζωνική συνδεσιμότητα με κάποιο επίπεδο ασφαλείας και προστασίας», τότε αυτό δεν αρκεί, δήλωσε ο Κράλ. Αν «δεν δοκιμαστεί στην μάχη, να χρησιμοποιείται στις αποστολές που σκεφτόμαστε ότι θα συμμετέχουμε, τότε δεν είναι το είδος του πειράματος που θα είναι χρήσιμο επειδή ο μαχητής δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα πράγματα».

Αξιωματικοί από όλες τις υπηρεσίες εδώ και πολύ καιρό έχουν δηλώσει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διαδικασίες για την κατασκευή των συστημάτων JADC2 με στόχο την παραλαβή ετοιμοπόλεμων τεχνολογιών πρώτα στους μαχητές, και εν συνεχεία εργαζόμενοι αντίστροφα οι καινοτομίες να παραδοθούν σε ολόκληρο τον οργανισμό. Με σκοπό την ενεργοποίηση του JADC2, ο Στρατός των ΗΠΑ πρέπει πρώτα να παραδώσει στους μαχητές τα εργαλεία που θα λειτουργούν ανεξάρτητα από τις τεχνικές παρεμβολής των αντιπάλων. Ένα πεδίο που ο Στρατός εξερευνά είναι ποσό διαφέρουν οι ανάγκες επικοινωνιών στα πεδία επιχειρήσεων όλου του κόσμου.

Οι Διοικητές πρέπει να σκεφτούν: «Ποια είναι η ελάχιστη βιώσιμη ανταλλαγή πληροφοριών που έχει χρειαστεί σε μια συγκεκριμένη μάχη; Και αντιστοίχως σε ποια COCOM (Διοίκηση Μάχης) αναφέρεσαι και σε ποιον τύπο αποστολής αναφέρεσαι, αυτά διαφέρουν μεταξύ τους», δήλωσε ο Κράλ.

Το υπουργείο άμυνας έχει κάνει πρόοδο ως προς την υπόσχεση του να σχεδιάσει το JADC2 με διαμοιρασμό πληροφοριών μαζί με τους συμμάχους έχοντας κατά νου τις νέες εξελίξεις για το περιβάλλον των συνεργατών αποστολών, την πλατφόρμα διαμοιρασμού πληροφορίων πεδίου μάχης, τόνισε.

«Πρέπει πραγματικά, σκεφτόμαστε την IOC (αρχική επιχειρησιακή ικανότητα) …στο απόρρητο και απρόσβατο περιβάλλον», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Κράλ, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί αυτή την ικανότητα το οικονομικό έτος 2022. Το εργαλείο θα είναι ένα εικονικό, υβριδικό περιβάλλον cloud με μηδενικής εμπιστοσύνης δυνατότητες κυβερνοσφάλειας και εργαλεία ταυτοποίησης, διαπιστευτηρίων και διαχείρισης πρόσβασης για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

 

Πηγή: c4isrnet.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.