ΗΠΑ: Στρατιώτες δοκιμάσαν το Trophy APS ενσωματωμένο στο άρμα μάχης M1A2 SEPv2

Στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) που υπηρετούν στην Ίλη Δ, της 1ης Μοίρας, του 1ου Συντάγματος Ιππικού, της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Ομάδων Μάχης, της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας δοκιμάσαν το σύστημα ενεργής προστασίας (APS) Trophy τοποθετημένο πάνω το κύριο άρμα μάχης (MBT) M1A2 SEPV2 Abrams στο Φορτ Μπλίς από 11 ως 13 Δεκεμβρίου 2018.

“Λίγο-πολύ αυτά που κάνει ειναι η εμπλοκή της απειλής πριν αυτή προσβάλλει το άρμα,” δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης Τζέιμς Έντουαρντς, αξιωματικός δοκιμών του Κέντρου Αξιολογήσεων Στρατού, της Διοίκησης Δοκιμών και Αξιολογήσεων Στρατού, στο πεδίο ασκήσεων Αμπερντίν, στο Μέριλαντ.

“Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε κατά πόσο η όχι αυτή η ικανότητα θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πλατφόρμα (άρμα) Abrams.” Για να γίνει αυτό, οι ελεγκτές είχαν τους στρατιώτες που υπηρετούν στην Ίλη Δ, της 1ης Μοίρας, του 1ου Συνταγματος Ιππικού, για να εκτελέσουν τους πίνακες βολών υπ’ αριθμό 3 εως 6. Στον πίνακα υπ’ αριθμόν 6 χρησιμοποίησαν πραγματικά βλήματα, σε κάθε απλό MBT M1A2 SEPv2 και τότε σε άρματα μάχης που ήταν εξοπλισμένα με το σύστημα Trophy, δήλωσε ο Έντουαρντς.

Οι δοκιμασίες κορυφώθηκαν με την προσομοιωμένη απειλή βολής σε μικρή απόσταση, αλλά όχι απευθείας πάνω στο άρμα, για να ελεγχθεί αν το σύστημα θα εμπλέξει την απειλή, δήλωσε ο Έντουαρντς. Κατα τη διάρκεια της δοκιμής μέσα στο άρμα βρισκόταν Πολίτες, όχι Στρατιώτες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέπτυξε πρώτη την τεχνολογία Trophy, και ο Στρατός των ΗΠΑ άρχισε να εξελίσσει το σύστημα για το άρμα μάχης Abrams πριν από περίπου δύο χρονιά. Η παραγωγή του συστήματος θα γίνει σε συνεργασία ανάμεσα στις General Dynamics Land Systems, Leonardo DRS και την Rafael Προηγμένα Αμυντικά Συστήματα.


Το Trophy ειναι ένα APS (σύστημα ενεργής προστασίας) για άρματα και οχήματα μάχης που αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε απο την ισραηλινή εταιρεία Rafael. Ο σκοπός αυτού του APS ειναι η αναχαίτιση και καταστροφή επερχόμενων πυραύλων και ρουκετών με μια βολή τύπου διασποράς (shotgun).

Το Rafael Trophy αποτελειται από ένα ραντάρ ελέγχου πυρός Elta EL/M-2133 μπάντας F/G με τέσσερις επίπεδες κεραίες τοποθετημένες πάνω στο όχημα, με οπτικό πεδίο 360 μοιρών. Όταν εντοπιστεί ένα πυρομαχικό, ο ενσωματωμένος υπολογιστής υπολογίζει σχεδόν αστραπιαία την πορεία προσέγγισης, πριν αυτό φτάσει. Από την στιγμή που το επερχόμενο πυρομαχικό αναγνωριστεί πλήρως, ο υπολογιστής υπολογίζει την κατάλληλη χρονική στιγμή και γωνία για να πυροδοτήσει τα γεμίσματα εξουδετέρωσης. Η απάντηση δίδεται από δυο περιστρεφόμενους εκτοξευτές εγκατεστημένους στις πλευρές του οχήματος οι οποίοι πυροδοτούν τους παράγοντες εξουδετέρωσης, συνήθως ειναι μικρά μεταλλικά σφαιρίδια σαν σκάγια. Το σύστημα ειναι σχεδιασμένο για να έχει πολύ μικρή ζώνη εξουδετέρωσης, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο το παρακείμενο προσωπικό στο προστατευόμενο όχημα.

Το Trophy μπορεί επίσης να αναχαιτίσει όλους τους τύπους αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών, συμπεριλαμβανομένων φορητών όπλων όπως οι εκτοξευτές πυραυλο-ωθούμενων βομβίδων. Το σύστημα μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα αρκετές απειλές που προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις, ειναι αποτελεσματικό σε στατικές και κινούμενες πλατφόρμες, και ειναι αποτελεσματικό εναντίον απειλών μικρού και μεγάλου βεληνεκούς. Οι νεότερες εκδόσεις του συστήματος περιλαμβάνουν το χαρακτηριστικό της επαναγέμισης για πολλαπλές πυροδοτήσεις. Το σχέδιο εξέλιξης του Trophy περιλαμβάνει, στο άμεσο μέλλον, τη διαθεσιμότητα μιας ενισχυμένης μονάδας αντιμέτρων εναντίον διατρητικών ράβδων κινητικής ενέργειας (αρματικών βλημάτων APFSDS)

Το M1A2 SEPv2 ειναι μια βελτίωση του κύριου άρματος μάχης M1A2 SEP. Στις αναβαθμίσεις του περιλαμβάνονται βελτιωμένη ικανότητα επιβίωσης, συγκρότημα ισχύος αυτοκίνησης, συστήματα υπολογιστών και ικανότητες νυχτερινής ικανότητες. Ως η δεύτερη εκδοσή του M1A2 SEP, η έκδοση V2 προσφέρει στον Στρατό των ΗΠΑ ένα ψηφιακό άρμα μάχης με νέα ηλεκτρονική ραχοκοκκαλιά, πανίσχυρους νέους υπολογιστές και μια ανοιχτή αρχιτεκτονική σχεδιασμένη για να δεχθεί τις μελλοντικές τεχνολογίες χωρίς την ανάγκη σημαντικού επανασχεδιασμού.


Ο κύριος οπλισμός του MBT M1A2 SEPv2 ειναι παρόμοιος με αυτόν του M1A2 Abrams ο οποίος αποτελείται από το λειόκαννο πυροβόλο M256 των 120 χιλιοστών. Το βασικό πολυβόλο των 12,7 χιλ. για το Αρχηγό έχει αντικατασταθεί απο το κοινό τηλεχειριζόμενο οπλικό σύστημα (M153 CROWS) ΙΙ, που αναπτύχθηκε απο την νορβηγική εταιρεία Kongsberg, οπλισμένο με ένα πολυβόλο 12,7 χιλ. Το M153 CROWS II ειναι εξοπλισμένο με ανεξάρτητη παρατήρηση (DLOS) που επιτρέπει στον Πυροβολητή να διατηρεί τα σκοπευτικά του στον στόχο, ανεξάρτητα από τον τύπο όπλου και το πυρομαχικό που χρησιμοποιεί.

Απόδοση/Μετάφραση από το dvidshub.net και ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Φωτογραφίες: Winifred Brown/dvidshub.net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.