ΗΠΑ: Στρατιώτες των SFAB μετασχηματίζονται σε μικρές ομάδες και εκστρατεύουν σε περισσότερα μέρη

Εκπαίδευση Φιλιππινέζων Στρατιωτών από Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Οι Ταξιαρχίες Δυνάμεων Ασφαλείας Υποστήριξης (SFAB) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) έχουν αναθεωρήσει τον τρόπο που αναπτύσσουν τους στρατιώτες μετά την πρώτη τους εκστρατεία στο Αφγανιστάν. Σήμερα, πρόκειται για μικρές ομάδες, προσαρμοσμένες στις περιφερειακές ιδιαιτερότητες διαφορετικών χωρών σε όλον τον κόσμο.

Ο Αντιστράτηγος Σκότ Α. Τζάκσον, διοικητής Διοίκησης Δυνάμεων Ασφαλείας Υποστήριξης, δήλωσε πως όταν η 1η SFAB αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν ακριβώς μετά την ίδρυση της το 2017, όλοι οι 800 στρατιώτες εστίασαν και προσαρμόστηκαν πάνω σε αυτήν την χώρα.

Σήμερα, αποστέλλει ομάδες τεσσάρων ως δώδεκα Στρατιωτών, με Λοχαγό ως επικεφαλής, για να επιχειρήσουν σε μια περιοχή για μήνες ή ακόμη για διάστημα ενός έτους κάθε φορά.

«Και αυτή ήταν μια χρονιά δημιουργίας», δήλωσε ο Τζάκσον.

Οι SFAB διέθεταν περίπου 800 στρατιώτες σε εκστρατεία οποιαδήποτε μέρα, όλο το χρόνο. Αυτοί οι αριθμοί πιθανόν θα αυξηθούν στους 1000 στρατιώτες που θα είναι σε εκστρατεία ανά πάσα στιγμή κατά τα επόμενα χρόνια.

Πριν από 18 μήνες, οι SFAB προσαρμόστηκαν περιφερειακά σε όλες τις μάχιμες διοικήσεις, εκτός από την Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ.

«Τις διασπείραμε σε όλον τον κόσμο», δήλωσε την Τέταρτη ο Τζάκσον στην ετήσια συνάντηση του Συλλόγου Στρατού ΗΠΑ,

Υπήρξαν υψηλόβαθμοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί που διοίκησαν τις Μονάδες των πρώτων SFAB, και μετά απομακρύνθηκαν για λίγο, πριν επιστρέψουν στις επιχειρήσεις, είπε ο Τζάκσον στον ιστότοπο Army Times μετα την παρουσίαση του. Όμως ο Τζάκσον δεν θέλει να δει υπερεξειδικευμένους – στρατιώτες που πέρασαν όλη την καριέρα τους – μέσα στις SFAB.

«Αντιτίθεμαι απόλυτα στους καριερίστες», είπε.

Οι SFAB θέλουν στρατιώτες που να είναι επαγγελματίες στους δικούς τους τομείς ειδίκευσης, είτε αυτές είναι οι τακτικές ομάδας ή υποστήριξης ή συντήρησης. Για να διατηρηθούν αυτές οι δεξιότητες, οι στρατιώτες πρέπει να μπορούν να εναλλάσσονται με τις μονάδες του τακτικού Στρατού και τις εκπαιδευτικές σχολές μετά από μια σύντομη περίοδο μέσα σε μια SFAB.

Δυνάμεις των ΗΠΑ εκπαιδεύουν Σενεγαλέζους Στρατιώτες

Μέσω της εξειδίκευσης στα βασικά «έχεις την ευκαιρία να κάνεις μια νέα αρχή», δήλωσε ο Τζάκσον, κρατιούνται οι στρατιώτες ταπεινοί προς την φιλοξενούσα χώρα και ετσι παραμένουν εκεί. Και ο στόχος δεν είναι η κατασκευή ενός πρότυπου για να ενσωματώσεις τον τρόπο λειτουργίας του Στρατού των ΗΠΑ μέσα σε μια ξένη δύναμη που κάνει πράγματα με το δικό της τρόπο.

Ο Τζάκσον ανέφερε παραδείγματα.

Σχεδόν πριν από 18 μήνες, διοικητές στο Τζιμπουτί επιθυμούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία των «Ταγμάτων Άμεσης Επέμβασης». Ο Τζάκσον ανέφερε ότι το πρόγραμμα στρατιωτικών πωλήσεων εξωτερικού ενέκρινε τη δημιουργία των κατάλληλων εξοπλισμών που τελικά κατέληξαν σε καλά εξοπλισμένα τάγματα ελαφρύ Πεζικού χωρίς όμως εκπαίδευσης. Αυτό άλλαξε σύντομα.

Η Διοίκηση SFAB απέστειλε τον Λοχαγό Τζάστιν Σο, που έλαβε προθεσμία 30 ημερών για να ενεργοποιήσει, αξιολογήσει και να υποβάλλει ένα πενταετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα νέα τάγματα.

Σήμερα, αντί οι στρατιώτες να κάθονται στην άμμο και να εκπαιδεύονται στην λύση και αρμολόγηση όπλων, εκτελούν περίπλοκες ασκήσεις επιβιβασμένου ή πεζοπόρου Πεζικού με αληθινά πυρά και έχουν αναπτυχθεί ήδη στα σύνορα του Τζιμπουτί, δήλωσε ο Τζάκσον.

Το Καλοκαίρι του 2020, ομάδα τεσσάρων στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένου του Λοχαγού τους, αναπτυχθήκαν στην Ονδούρα μετα από τον πρώτο εκ των δύο μεγάλων τυφώνων. Η αρχική αποστολή τους ήταν η εκπαίδευση του τάγματος μηχανικού της χώρας.

Στρατιώτες Τάγματος Άμεσης Επέμβασης του Τζιμπουτί εκπαιδεύονται από δυνάμεις των ΗΠΑ

Όμως, όταν χτύπησε ο δεύτερος τυφώνας, η ομάδα βγήκε έξω μαζί με το προσωπικό του Μηχανικού, για έναν μήνα, κινούμενη τομέα προς τομέα, αναφέροντας στον πρεσβευτή των ΗΠΑ για τις συνθήκες και τις ανάγκες στο πεδίο, είπε ο Τζάκσον.

Έπειτα υπάρχει η τακτική φύση αυτού που κάνουν οι ομάδες το οποίο μπορεί να έχει στρατηγική επίδραση.

Ο Τζάκσον επικαλέστηκε τον Συνταγματάρχη Ντέιβιντ Ρόουλαντ, της 5ης SFAB. Ο Ρόουλαντ διοίκησε την πρώτη ομάδα που αναπτύχθηκε στην Μογγολία.

Οι αξιωματούχοι της φιλοξενούσας χώρας χάρηκαν που τους είχαν εκεί, αλλά στρυμωγμένοι μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, ήταν λίγο επιφυλακτικοί για τα οπτικά συστήματα. Ζήτησαν από την αμερικανική ομάδα να κρατήσει χαμηλούς τόνους, δήλωσε ο Τζάκσον.

«Για τέσσερις μήνες, αυτοί οι άνδρες παρέμειναν απαρατήρητοι, ξεχασμένοι, εκπαίδευαν πυροβολικό μάχης, βοηθώντας στη δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης του μογγολικού Στρατού», είπε ο Τζάκσον. «Είχαν τεράστιο τακτικό αντίκτυπο».

Όταν ο Αρχηγός των μογγολικών επίγειων δυνάμεων πραγματοποίησε τελετή προς τιμήν της ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης των στρατιωτών του, ζήτησε από την ομάδα SFAB να απονέμει δημοσίως τα βραβεία στους Μογγόλους στρατιώτες.

Ποιοι καθόταν στα καθίσματα; Αξιωματούχοι των ρωσικών και κινεζικών αντιπροσωπειών.

Αυτό απάλυνε το σοκ που προκλήθηκε από την προσπάθεια του Τζάκσον να χρησιμοποιήσει τις ομάδες SFAB και σιγά-σιγά να προσελκύσει τις δυνάμεις ξένων εταίρων.

 

Πηγή: defensenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.