ΗΠΑ: Συγκλονιστικός αριθμός στρατιωτικών είναι παχύσαρκοι και κουρασμένοι

Μια έκθεση του κέντρου μελετών (think tank) “Eρευνα και Ανάπτυξη” (RAND) που διενεργήθηκε το 2018 σχετικά με την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών περιέγραψε σε μια ζοφερή εικόνα τα πρότυπα φυσικής κατάστασης και ύπνου των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Η μελέτη, στην οποία περιλαμβάνει περίπου 18000 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες από κάθε κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, έδειξε οτι περίπου 66 τοις εκατό του προσωπικού θεωρούνται είτε παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, σύμφωνα με την χρήση του δείκτη μάζας σώματος ως το μέτρο υπολογισμού.

Καθώς ο αριθμός των υπέρβαρων στελεχών ειναι λόγος ανησυχίας, συσχετίζεται με την επιδημία παχυσαρκίας που μαστίζει τις ΗΠΑ, όπου, από το 2015, ένας στους τρεις νέους ενήλικες θεωρείται πολύ παχύς για να καταταγεί στον Στρατό, δημιουργώντας ένα δύσκολο περιβάλλον για τους στρατολόγους ώστε να εντοπίσουν τους κατάλληλους υποψηφίους για την υπηρεσία στον Στρατό.

Κατανεμημένη ανά υπηρεσία, η έκθεση του 2018 κατατάσσει τον Στρατό Ξηράς ως τον κλάδο που αντιπροσωπεύει το υψηλότερο ποσοστό των υπέρβαρων στρατιωτικών, με 69,4 τοις εκατό των στρατιωτών να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Ο Στρατός ακολουθείται από την Ακτοφυλακή (67,8 τοις εκατό), Ναυτικό (64,6 τοις εκατό), Αεροπορία (63,1 τοις εκατό) και Σώμα Πεζοναυτών (60,9 τοις εκατό).

Μια ακόμη κραυγαλέα περιοχή ανησυχίας που τονίστηκε στην μελέτη ήταν η αδυναμία των στελεχών να κοιμηθεί επαρκώς.

Σχεδόν 9 τοις εκατό του στρατιωτικού προσωπικού σύμφωνα με την έκθεση λάμβανε φαρμακευτική αγωγή είτε “καθημερινά” ή “σχεδόν καθημερινά”.

Ο Στρατός αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό διαταραχών στον ύπνο, με 10.6 τοις εκατό των στρατιωτικών να καταναλώνουν υπνωτικά σε τακτική βάση. Πεζοναύτες (9,9 τοις εκατό), αεροπόροι (7,5 τοις εκατό) και ναυτικοί (6 τοις εκατό) ολοκληρώνουν την ανησυχητική κατηγορία.

Όσον αφορά τις προβληματικές συνήθειες ύπνου, 59,4 τοις εκατό των στρατιωτών ανέφεραν οτι κοιμούνται λιγότερο απ’οσο χρειάζονται, και 33,2 τοις εκατό απάντησε οτι η ανεπάρκεια ύπνου είχε ως αποτέλεσμα να ενοχλούνται τακτικά από έλλειψη ενέργειας.

Προσωπικό άλλων κλάδων, ειδικά από το Ναυτικό και Σώμα Πεζοναυτών, ανέφερε οτι αντιμετώπισε τα προαναφερθέντα ζητήματα ύπνου σε παρόμοιο βαθμό.

Μια εκτενής ανάλυση των εξωνοσοκομειακών και ενδονοσοκομειακών αρχείων, που χρονολογούνται το 2005 ως το 2014, για το εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό έδειξε ότι τόσο η αϋπνία και η υπνική άπνοια ειναι σε άνοδο, συμφωνά με το Περιοδικό Ερευνών για τον Ύπνο (Journal of Sleep Research).

“Οι διαταραχές ύπνου ειναι ένα σοβαρό πρόβλημα που παρεμβαίνει στην ικανότητα των Στρατιωτών να εκτελέσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντα τους,” δήλωσε στο Reuters ο Χάρι Λίμπερμαν, συγγραφέας της μελέτης και στρατιωτικός διατροφολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο περιβαλλοντικής ιατρικής στο Νατικ, στην Μασαχουσέτη.

Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εξεταστεί σε μεγάλο βαθμό φέτος στον στόλο επιφανείας του Ναυτικού στον απόηχο των θανατηφόρων συγκρούσεων που συμμετείχαν τα αντιτορπιλικά Φιτζέραλντ και Τζον Σ. Μτσκέιν.

Αντιδρώντας στις αναφορές των ναυτών για στέρηση ύπνου λόγω του έξαλλου επιχειρησιακού ρυθμού του Ναυτικού, η ηγεσία εφάρμοσε μια πολιτική που περιλαμβάνει αναθεωρημένα προγράμματα υπηρεσιών που ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τους κιρκαδικούς ρυθμούς των ναυτών, μια κίνηση που σχεδιάστηκε με σκοπό να καταστούν δυνατές οι βελτιωμένες περίοδοι ανάπαυσης.

Η μελέτη της “Ερευνας Συμπεριφορών που Σχετίζονται με τη Υγεία” του RAND διεξάγεται περιοδικά για 30 χρόνια απο το υπουργείο άμυνας σε μια προσπάθεια καλύτερης αξιολόγησης της κατάστασης της στρατιωτικής δύναμης της χώρας.

Τα στοιχεία της έρευνας που παραδοσιακά εξετάζονται περιλαμβάνουν την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών, την χρήση ουσιών, την ψυχική και σωματική υγεία, τις σεξουαλικές συμπεριφορές και τις εμπειρίες από τις εκστρατείες.

J.D. Simkins

Απόδοση/Μετάφραση απο το militarytimes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

23 Απαντήσεις

 1. Βρε Δούκα!

  Τέτοιο άρθρο που ανέβασες, οι δικοί μας θα βρουν πάτημα για να δικαιολογηθούν! Αφού το US Army, Navy, AirForce & Marines έχουν εμπροσθοβαρείς, είναι δυνατόν να φωνάζουν για τα ελληνικά στρατά οτι είναι όλοι σαπιοκοιλιάδες?

  ΣΟΒΕ όλοι!!!!

  Ας ευθυμήσουμε λίγο, άγιες μέρες που είναι και να σας ευχηθώ:
  Καλή Χρονιά, υγεία, ευτυχία, μακροημέρευση, πολλά λεφτά & δόξα.

  1. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.
   Εύχομαι το 2019 να είναι ένα έτος επιτυχίας και δημιουργίας.
   Σκέφτηκα να βάλω ένα άρθρο για τα κιλά γιατί μετά τις γιορτές όλοι λιγο-πολυ κάναμε τις ατασθαλίες μας με το φαγητό και …ξεπεράσαμε τον εαυτό μας.
   Πάντως, ουδεμία σχέση μεταξύ ΕΣ και Στρατού των ΗΠΑ, υπάρχει τελείως διαφορετική νοοτροπία και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά τρομαχτική.
   Εξάλλου, εμείς έχουμε έναν Στρατό που έχει τελείως διαφορετική αποστολή από αυτή των Αμερικανών.

   1. To πρόβλημα με τις τάσεις υπερβαρίας και παχυσαρκίας δέν περιορίζεται στις ΕΔ,είναι ευρύτερο και αφορά γενικά τις διατροφικές συνήθειες που έχουν επικρατήσει,σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά σκευασμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωϊκά λίπη,(χοληστερίνη)βιομηχανοποιημένα γαλακτοκομικά,(χοληστερίνη)άσπρο αλεύρι,και αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
    ‘Ισως όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο τρόπος κατεργασίας αυτών των σκευασμάτων,αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος,π.χ με τσιγαρισμένο βούτυρο ή λίπος.
    Η βιομηχανοποίηση των τροφίμων έχει πολλές ουρές,όχι όλες άμεσα κατανοητές,αλλά το προφανές είναι ότι αυτά προσθέτουν εύκολα βάρος,το οποίο χάνεται δύσκολα.
    Ευνόητο είναι ότι και οι ανάγκες μαζικής εστιάσεως,όπως στις στρατιωτικές μονάδες,εξυπηρετούνται ευκολώτερα με βιομηχανοποιημένα σκευάσματα,αλλά και στα ΚΨΜ παραμονεύουν πειρασμοί όπως οι λουκουμάδες,οι πουτίγκες,τα προφιτερόλ και άλλα ών ούκ έστι αριθμός,και τα οποία είναι σε πρώτη ζήτηση.
    Το πρόβλημα απαιτεί μία συνολικώτερη αντιμετώπιση,και όχι μόνο την αυτονόητη ΣΩματική ΒΕλτίωση. ή συντήρηση φυσικής καταστάσεως.

    1. @ΑΧΕΡΩΝ

     Σε αυτά τα σημεία που αναφέρεις, θέλω να προσθέσω ότι παίζει σημαντικό ρόλο και το ψυχολογικό, για αυτό στα πλοία η υποβρύχια ο μάγειρας έχει σημαντικό ρόλο (ίσως σημαντικότερο απο τον κυβερνήτη του πλοίου) στο θέμα σίτισης, εφόσον απο την ποιότητα αυτής εξαρτάτε η ψυχολογία του προσωπικού που συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα/απόδοση αυτού στις υπηρεσίες.

 2. Πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα έχουν επίσης το ίδιο πρόβλημα και γενικά δεν είναι σπάνιο να συναντάς στελέχη που φαίνεται πως δεν έχουν τη φυσική κατάσταση που πρέπει. Σε άλλες χώρες βέβαια όπως στη Ρωσία το Υπουργείο άμυνας τους έλαβε πιο σκληρά μέτρα και όσοι δεν συμμορφώθηκαν απλά πήγαν σπίτι τους.

  1. 😀😀

   Mit einer Füllung Erdbeermarmelade, einfach unschlagbar!
   Fehlt nur noch ein heißer Kakao aus der guten holländischen kakaostube und die Sünde ist vollkommen. 🤪

   Μμμμμμ γιάμ γιάμ!

    1. Es gibt ja Kakao in unterschiedlichen Qualitäten, aber je nach Gusto und Geschmack kann man selbstverständlich auch andere Heißgetränke zum verzehr dazunehmen oder auch als Abschluss zum runterspülen sozusagen.
     Natürlich geht es auch ohne Getränk gar keine Frage.
     Einen ´kamerunerˋ (der ja im Grunde ein anders geformter berliner ohne marmeladenfüllung ist) würde ich persönlich jedenfalls nur in Ausnahmesituationen ohne Heißgetränk genießen. Erinnert mich stets an andere längst vergangene schöne Zeiten, wo alles längst nicht so hektisch war wie heutzutage. Eine Verbrechen gegen den bmi oder die idealinie ist der Genuss einer solchen Leckerei es in jedem Fall. 😉

 3. Προσοχη. Αλλο υπερβαρος αλλο παχυσαρκος. Υπερβαρος θεωρειται απο την υπηρεσια καποιος 1.80 υψος βαρους 100 κιλων με 12% λιπος πανω του που κανει γυμναστικη καθε μερα. Το προβλημα ειναι οι παχυσαρκοι που ως επι το πλειστον ειναι αγυμναστοι.

  1. με 1.80 και 100 κιλά, 12% λιπος δυσκολα θα χει, στη καλυτερη κανα 16-17%,εκτός και αν ειναι γενετικό θαυμα και βαζει καθαρά μυικά κιλα οπως ο φυτοφαγος γοριλλάς.

   1. @Ευστάθιος Παλαιολόγος

    και γω ομοίως γνωρίζω πολλους με αυτές τις αναλογίες ,που ειναι γυμνασμένοι αλλά δεν εχουν τοσο χαμηλά ποσοστά λιπους,με φυσικό τρόπο,αυτό είπα.

   2. Πάντως γνωριζω στελεχος των ΕΔ, 1,80,. 110 κιλα, δεν τον λες χοντρό αλλα ουτε και λεπτο….. Που εχει αγωνιστει σε περισσοτερους του ενος Iron Man, και στο Death Valey. Δεν ειναι απολυτο κριτηριο το βαρος για την φυσικη κατασταση.

   3. Σωστες ολες οι επιμερους παρατηρησεις.
    Απλα να προσθεσω οτι ειναι διαφορετικες οι αναγκες ενος πιλοτου,ενος στελεχους SOF ,ή ενος στρ/τη ΠΖ (για να μην αναφερουμε τα πληρωματα του Ναυτικου)και αναλογως θα πρεπει να ειναι διαφοροποιημενο(οχι μονο ως προς τον προπονητικο ογκο) το προγραμμα ασκησης..
    Σαφως και ενας πιλοτος υψους1,85 και βαρους 100 κιλων δεν εχει τη σωστη σχεση υψους βαρους ακομη και ενα δεχτουμε οτι η αναλογια (απλοποιωντας) λιπωδους και μυικου ιστου ειναι η σωστη.
    Ελαχιστη επιδραση θα ειχε σε ενα στρ/τη ΠΖ ενω και για ενα στελεχος SOF τα 100+ κιλα σωματικου βαρους, δεν ειναι κατι που θελουμε,καθως εκτος του εκαστοτε φορτου θα κουβαλαει παντα και τα…δικα του κιλα…

  2. Ευχαριστώ για την επισήμανση.
   Σχετικά με τον δείκτη μάζας σώματος. Στον ΕΣ, απ’οσο γνωρίζω, ισχύει η εξής αναλογία: Για να είναι κάποιος στα κιλά του πρέπει να ισχύει ο απλός κανόνας που λέει (για τους άνδρες) είσαι ύψους πχ 1,70, τότε πρέπει να είσαι 70 κιλά. Αν ξεπερνας τα 70 κιλά και για τα επόμενα 25 κιλά θεωρείσαι υπέρβαρος. Πάνω από τα 25 κιλά θεωρείσαι παχύσαρκος.
   Αυτά γνωρίζω για τον ΕΣ, ίσως όμως και να κάνω λάθος.
   Ίσως για τον αμερικανικό στρατό να ισχύουν αλλά πρότυπα, εξάλλου μεταξύ των δύο στρατών υπάρχει τεράστιο χάσμα νοοτροπίας.

 4. This time I tried Kameruner (Cameroonians). The twisted, plain, unfilled doughnuts were most likely invented in the late 19th century in Berlin and were specially baked for German colonial troops stationed in Cameroon.
  I knew Cameroon was once a German colony but that was about the scope of my knowledge. So I removed the thick layer of dust from my 24-volume German encyclopedia that barely gets used these days, and read up about Cameroon. In 1884 all of present-day Cameroon became a German colony. A-ha. The German Empire created a dense network of military and administrative strongholds that became cities like Jaunde. The German military withdrew to Spanish-Guinea in 1916, and after World War I Cameroon was divided between the United Kingdom and France.
  Doughnuts out of Africa
  https://spoonfulsofgermany.com/2014/02/27/doughnuts-out-of-africa/

  holländische kakao-stube in hanover germany, one of the oldest sweet shops in all of germany.
  https://tomatointribeca.wordpress.com/tag/hollandische-kakao-stube/
  http://www.hollaendische-kakao-stube.de/

  German food on the go, made in USA
  https://spoonfulsofgermany.com/2018/11/07/german-food-on-the-go-made-in-usa/#more-3647

 5. What is the draw for Currywurst popularity? It is a common phenomenon all over Germany. A recent column in the German weekly newspaper Die Zeit spelled it out. Despite vegetarianism and veganism being on the rise in Germany, despite company cafeterias offering more and more healthy menu options, Currywurst, alongside Schnitzel, is what most Germans crave. Volkswagen produces its own sausages from its corporate butchery, more than 6.3 million sausages annually, which is more than the number of its cars sold around the globe. The sausages are renowned for their quality and available not only at Volkswagen headquarters in Wolfsburg but also at other outlets. It is, the column states, “probably the only product from the company that you can trust for the time being.

  https://spoonfulsofgermany.com/2017/09/10/currywurst-the-slow-food-way/

  Currywurst was a classic post-war idea that, according to the Berliners, had a Berliner. It went slowly upwards, 1949, sausage and meat came back into the country. Federal Chancellor Konrad Adenauer demanded: «No experiments!», But that did not apply to Herta Heuwer, who had a snack in the Charlottenburger Kantstraße. One day she touched tomato paste with spices. It tasted good until the balance between fieriness and sweetness was reached. She drew the sauce next to the sausage, a groundbreaking experiment. Herta Heuwer became famous.
  https://www.zeit.de/campus/2017/04/kantinenessen-currywurst-arbeiter-mittagspause
  https://www.zeit.de/lebensart/essen-trinken/2013-02/essen-currywurst

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.