ΗΠΑ: Συνεχίζεται η εξέλιξη του υπερηχητικού πυραύλου TBG

Καλλιτεχνική απεικόνιση του υπερηχητικού βλήματος επανεισόδου HTV-2. (wikimedia.org)

Η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) έχει αναθέσει στη βιομηχανία Raytheon σύμβαση αξίας περίπου 20,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την τροποποίηση του προγράμματος Tactical Boost Glide (TBG).

Στο πλαίσιο του προγράμματος TBG, η Raytheon προτίθεται να εξελίξει και επιδείξει την κατάλληλη τεχνολογία για εκτοξευόμενα από αέρος υπέρ-υπερηχητικά οχήματα (HGV: hypersonic glide vehicles). Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών θα πραγματοποιηθεί στο Τουσόν της Αριζόνα.

«Η υπερηχητική ταχύτητα είναι το νέο σύνορο της σχεδίασης και ανάπτυξης πυραύλων,» είπε ο Τόμ Μπούσινγκ, ο αντιπρόεδρος των προηγμένων πυραυλικών συστημάτων της Raytheon. «Οι ακραίες συνθήκες όπου θα πρέπει να λειτουργούν οι εν λόγω πύραυλοι παρουσιάζουν σημαντικές μηχανικές προκλήσεις. Η μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση μας στην εξέλιξη προηγμένων καθοδηγούμενων οπλικών πυραυλικών συστημάτων δίνουν στην Raytheon τη μοναδική βοήθεια να επιλύσει αυτά τα προβλήματα και να προσφέρει λύσεις».

Απο τη στιγμή της ανάπτυξης, ο TBG θα μπορεί να πετάξει με ταχύτητες μεγαλύτερες των 5 Μάχ και σε υψόμετρο περίπου 200000 ποδών. Για την επίτευξη των απαιτούμενων ταχυτήτων, τα οχήματα επανόδου θα σχεδιαστούν να εξέρχονται κατά μήκος τού άνω ορίου της εσωτερικής γήινης ατμόσφαιρας πριν ξεκινήσουν την καθοδική πορεία τους προς τους στόχους τους.

Τα υπερηχητικά όπλα θα είναι δύσκολα να αναχαιτιστούν, και θα δίνουν στα μαχητικά αεροσκάφη τη δυνατότητα να προσβάλουν στόχους σε μεγάλη απόσταση πιο γρήγορα από ότι επιτρέπει η σημερινή τεχνολογία πυραύλων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.