Καλλιτεχνική απεικόνιση του υπερηχητικού βλήματος επανεισόδου HTV-2. (wikimedia.org)

Η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) έχει αναθέσει στη βιομηχανία Raytheon σύμβαση αξίας περίπου 20,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την τροποποίηση του προγράμματος Tactical Boost Glide (TBG).

Στο πλαίσιο του προγράμματος TBG, η Raytheon προτίθεται να εξελίξει και επιδείξει την κατάλληλη τεχνολογία για εκτοξευόμενα από αέρος υπέρ-υπερηχητικά οχήματα (HGV: hypersonic glide vehicles). Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών θα πραγματοποιηθεί στο Τουσόν της Αριζόνα.

«Η υπερηχητική ταχύτητα είναι το νέο σύνορο της σχεδίασης και ανάπτυξης πυραύλων,» είπε ο Τόμ Μπούσινγκ, ο αντιπρόεδρος των προηγμένων πυραυλικών συστημάτων της Raytheon. «Οι ακραίες συνθήκες όπου θα πρέπει να λειτουργούν οι εν λόγω πύραυλοι παρουσιάζουν σημαντικές μηχανικές προκλήσεις. Η μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση μας στην εξέλιξη προηγμένων καθοδηγούμενων οπλικών πυραυλικών συστημάτων δίνουν στην Raytheon τη μοναδική βοήθεια να επιλύσει αυτά τα προβλήματα και να προσφέρει λύσεις».

Απο τη στιγμή της ανάπτυξης, ο TBG θα μπορεί να πετάξει με ταχύτητες μεγαλύτερες των 5 Μάχ και σε υψόμετρο περίπου 200000 ποδών. Για την επίτευξη των απαιτούμενων ταχυτήτων, τα οχήματα επανόδου θα σχεδιαστούν να εξέρχονται κατά μήκος τού άνω ορίου της εσωτερικής γήινης ατμόσφαιρας πριν ξεκινήσουν την καθοδική πορεία τους προς τους στόχους τους.

Τα υπερηχητικά όπλα θα είναι δύσκολα να αναχαιτιστούν, και θα δίνουν στα μαχητικά αεροσκάφη τη δυνατότητα να προσβάλουν στόχους σε μεγάλη απόσταση πιο γρήγορα από ότι επιτρέπει η σημερινή τεχνολογία πυραύλων.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: