ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι δοκιμές του συστήματος ενεργής προστασίας “Iron Curtain”

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) συνεχίζει τις δοκιμές του νέου συστήματος ενεργής προστασίας (“APS”) με την ονομασία “Iron Curtain” που σχεδιάστηκε για να προστατεύει τα ελαφριά τακτικά και θωρακισμένα οχήματα -μικρότερα σε μέγεθος απ’ τα κύρια άρματα μάχης- από τις απειλές των αντιαρματικών πυραύλων και τις πυραυλοωθούμενες βομβίδες (“RPG”).

Το “Iron Curtain” ειναι ένα σύστημα ενεργής προστασίας (“APS”) που σχεδιάστηκε απο την αμερικανική εταιρεία “Artis”. Το “Iron Curtain” έχει σχεδιαστεί για την προστασία των στρατιωτικών οχημάτων και άλλων μέσων αναχαιτίζοντας απειλές όπως τις πυραυλοωθούμενες ρουκέτες και άλλους φορητούς πυραυλους καθιστώντας τις ανενεργές.

Το σύστημα ενεργής προστασίας αντί-RPG “Iron Curtain” για ελαφριά τακτικά οχήματα δοκιμάστηκε απο την “DARPA” (την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας των ΗΠΑ) τοποθετημένο πάνω σε ενα ελαφρύ τακτικό όχημα χάμερ (‘HMMWV”). Τον Νοέμβριο του 2009 η “DARPA” ανέθεσε στην “Mustang Technologies” σύμβαση για την ενσωμάτωση του “Iron Curtain” στο σύστημα αντιμετώπισης σκοπευτών “Crosshairs” της εταιρείας για δοκιμές πάνω σε όχημα τύπου “MRAP”. Ενεργοποιούμενος από το ραντάρ του “Crosshairs”, ένας οπτικός αισθητήρας, που λαμβάνει στοιχεία , ιεραρχεί την επερχόμενη απειλή και επιλέγει το σημείο σκόπευσης. Οταν το “RPG” βρίσκεται σε απόσταση μερικών ιντσών απο το όχημα, το σύστημα αντιμέτρων που ειναι εγκατεστημένο στην οροφή του οχήματος, εκτοξεύει πυρά, καθέτως, προς τα κάτω, αναφλέγοντας την πολεμική κεφαλή πριν αυτή προσκρούσει στο όχημα και ανατιναχθεί.

Το σύστημα “Iron Curtain” μπορεί να ενσωματωθεί πάνω σε οποιοδήποτε πλατφόρμα χερσαίου οχήματος, όπως επίσης και σε αεροσκάφη περιστρεφόμενης πτέρυγας, ταχύπλοα και μόνιμες εγκαταστάσεις όπως κτίρια.

Τον Αύγουστο του 2016, ανακοινώθηκε οτι η εταιρεία “Artis” θα ενσωματώσει ισραηλινά ραντάρ από την “Rada Electronic Industries”, στο σύστημα ενεργής εγγύς προστασίας “Iron Curtain”. Το ραντάρ της “Rada” επικυρώθηκε δεκάδες φορές σε δοκιμές με πραγματικά πυρά ενός άλλου συστήματος “hard-kill”, το ισραηλινής ανάπτυξης “Iron Fist” της κρατικής “IMI Systems”.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της “Artis”, τον κατασκευαστή του “APS Iron Curtain”, το σύστημα δοκιμάζεται πάνω στο 8Χ8 θωρακισμένο οχημα “Stryker”. Το “Iron Curtain” έχει εγκατασταθεί επίσης και στο χερσαίο όχημα μάχης του στρατού “GCV”, το “M-ATV” και το “HMMWV” του στρατού των ΗΠΑ.

Η “Artis” ξεκίνησε τις εργασίες πάνω στο “APS Iron Curtain” το 2004 ως ένα έργο της “DARPA”, και γρήγορα το σύστημα σημείωσε επιτυχία στην πρώτη δοκιμή με πραγματικά πυρά τον Αύγουστο του 2004. Έκτοτε, το σύστημα έχει διεξάγει διάφορες κρατικές δοκιμές, και κατά τη διάρκεια δοκιμής με πραγματικά πυρά το 2013 – στο πλαίσιο του προγράμματος “GCV” του στρατού- το σύστημα “Iron Curtain” έλαβε την ανώτερη βαθμολογία. Επιπλέον, η αρχιτεκτονική του λογισμικού για το “APS Iron Curtain” της “Artis” έχει εγκριθεί μέσα απο τις διαδικασίες της Επιθεώρησης Ασφαλείας Διακλαδικών Όπλων.

Απόδοση/Μετάφραση από το “Armyrecognition.com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.