ΗΠΑ: Σχέδια για νέο εποχούμενο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο – Τεχνολογικός αγώνας να φτάσουν Κίνα και Ρωσία

ICBM Minuteman. (ribizlifozelek/Flickr)

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Washington Times, η Πολεμική Αεροπορία (USAF) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) είναι κοντά στο στόχο ολοκλήρωσης των σχεδίων της για τους επίγειους στρατηγικούς πυραύλους νέας γενιάς που θα μπορούν να αναπτυχθούν πάνω σε «δύσκολα ανιχνεύσιμους» κινητούς εκτοξευτές ή σε σήραγγες.

Σύμφωνα με μια επικαιροποιημένη έκθεση της Ερευνητικής Υπηρεσία του Κογκρέσου η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, τα σχέδια των εποχούμενων και σιδηροδρομικών πυραύλων παρουσιάστηκαν σε μια πρόταση σύμβασης πριν από δύο χρόνια που εκπονήθηκε από το Κέντρο Πυρηνικών Όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Το Κινητό σχέδιο χρησιμοποιεί ένα νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) σε έναν αυτοκινούμενο κάθετο εκτοξευτή (TEL),» ανέφεραν τα συμβόλαια της Πολεμικής Αεροπορίας. «Τα συστήματα αυτά θα πρέπει να είναι σε κρατικό έδαφος και θα είναι σε θέση να αναπτυχθούν εντός ή εκτός δρομολογίου.»

Hard Mobile Launcher όχημα μεταφοράς και εκτόξευσης SICBM. (planephotoman/Flickr)

Οι νέοι πύραυλοι χρειάζονται για την αντικατάσταση του οπλοστασίου των 450 Minuteman III και θα εντάξουν τις ΗΠΑ στην ίδια κατηγορία με την Κίνα και Ρωσία. Και οι δύο χώρες αναπτύσσουν νέους και περισσότερο προηγμένους εποχούμενους πυραύλους με πολλαπλές πολεμικές κεφαλές.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός νέου πυραύλου που θα βασίζεται σε σιλό αλλά να έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί επί ενός κινητού εκτοξευτή στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ένας αναλυτής άμυνας του Κογκρέσου.

Η USAF και ο ανάδοχος του έργου Orbital ATK πραγματοποίησαν επίγεια δοκιμή για έναν νέο κινητήρα πυραύλου στερεών καυσίμων για χρήση στους μελλοντικού ICBM, η βιομηχανία ανέφερε με ανακοίνωση την Τετάρτη (04.11.2015), σημειώνοντας ότι ο δοκιμαστικός κινητήρας περιελάμβανε «νέες προηγμένες τεχνολογίες.»

Στα μέσα της δεκαετία του 1980 μετά από αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για έναν μικρότερο ICBM που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε εποχούμενα συστήματα, η αμερικάνική αμυντική βιομηχανία ξεκίνησε την ανάπτυξη του MGM-134A Midgetman, επίσης γνωστό και ως Μικρό Διηπειρωτικό Βαλλιστικό Πύραυλο (SICBM).

Βίντεο αναπαράστασης εκτόξευσης ενός ICBM Minuteman III

Οι μελέτες καθορισμού συστήματος για τον SICBM ξεκίνησαν το 1984 από το Γραφείο Προγράμματος της USAF, με έδρα την αεροπορική βάση Νορτον στην Καλιφόρνια με την TRW να παρέχει την υποστήριξή Μηχανικής, Τεχνικής Βοηθείας Συστήματος (SETA). Οι συμβάσεις ανατέθηκαν κατά το τέλος του 1986 στις: Martin Marietta, Thiokol, Hercules, Aerojet, Boeing, General Electric, Rockwell και Logicon και δόθηκε η έγκριση για την πλήρους κλίμακας ανάπτυξη του MGM-134A Midgetman.

Ο πρώτος πρωτότυπος πύραυλος εκτοξεύθηκε το 1989, αλλά παρέκκλινε εκτός πορείας και καταστράφηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό μετά από περίπου 70 δευτερόλεπτα πτήσης. Η πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε την 18η Απριλίου 1991.

Ο πυραυλος Midgetman σχεδιάστηκε για να μεταφέρεται από το όχημα Hard Mobile Launcher (HML). Τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα παρέμεναν στις βάσεις, και αναπτύσσονταν μόνο σε περιόδους διεθνούς κρίσης όταν ο πυρηνικός πόλεμος θεωρείτο πιθανός. Το όχημα HLM είχε προστασία ακτινοβολίας και διέθετε ένα συρόμενο άροτρο για να «θάψει» το HML μέσα στην γη για επιπρόσθετη προστασία από την πυρηνική έκρηξη.

Με το τέλος του ψυχρού πολέμου τη δεκαετία του 1990 οι ΗΠΑ ελαχιστοποίησαν την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα Midgetman ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 1992.

Hard Mobile Launcher όχημα μεταφοράς και εκτόξευσης SICBM. (Mick/Flickr)

By Bill Gertz

Απόδοση/Μετάφραση απο το  washingtontimes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.