ΗΠΑ: Σχεδιάζεται επέκταση δανεισμού για εξοπλισμούς σε συμμαχικές χώρες στις οποίες δυνητικά περιλαμβάνεται και η Ελλάδα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Την διευκόλυνση συμμαχικών χωρών να υλοποιήσουν εξοπλιστικά προγράμματα με συστήματα προερχόμενα από τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι επιδιώκει η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία προωθεί ανάλογο σχέδιο -για δεύτερη κατά σειρά φορά- από την ανάληψη της διακυβέρνησης του Λευκού Οίκου.

Πρόκειται στην ουσία για επέκταση δανειακής χρηματοδότησης που προσφέρεται μέχρι σήμερα σε αριθμό συμμαχικών χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη μερίδα του λέοντος να καταλήγει σε Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο. Στόχος είναι οι χώρες που διατηρούν αμυντική συνεργασία με την Ουάσιγκτον να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε αμυντικό υλικό, με τον προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό να αγγίζει σήμερα τα 5,4 δισ. $.

Η κυβέρνηση Τραμπ αρχικά μείωσε αυτό το ποσό το 2017, αντιπροτείνοντας την ιδέα η οικονομική βοήθεια να μετατραπεί σε ένα «δανειακό πρόγραμμα», κάτι που δεν φαίνεται ότι ενέκρινε το νομοθετικό Σώμα των ΗΠΑ. Η νέα πρόταση προβλέπει ότι η διαχείριση κονδυλίων που θα διοχετεύονται μέσω δανεισμού σε συμμαχικές χώρες θα γίνεται με δρομολόγηση από το Πεντάγωνο ενώ την τελική εποπτεία θα έχει επιτροπή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η χορήγηση αμυντικής βοήθειας θα περιλαμβάνει τα πάντα, από οχήματα και πυρομαχικά μέχρι πλοία και μαχητικά αεροσκάφη και όπως φαίνεται, ο στόχος είναι η διαδικασία αυτή να εντατικοποιηθεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αναζητήσει χρηματοδότηση ύψους 8 δισ. $ «ώστε να καταστήσει αμυντικό υλικό από τις ΗΠΑ περισσότερο ανταγωνιστικό και προσιτό σε συμμαχικές χώρες».

Παρά το γεγονός ότι προγράμματα δανειακών συμβάσεων μέσω FMS ήδη υφίστανται με τρίτες χώρες, αυτά (ως επί το πλείστον) χρησιμοποιούνταν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο φαίνεται πλέον ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να διευρύνει. Τα 8 δισ. $ που επιδιώκει να εξασφαλίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ελπίζεται ότι θα επιτρέψουν την διεύρυνση της λίστας των υποψηφίων χωρών που χρειάζονται μεγαλύτερη ευελιξία στην αποπληρωμή εξοπλιστικών προγραμμάτων, στις οποίες δυνητικά συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα, παρά τους δεδομένους οικονομικούς περιορισμούς, κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω FMS για την υλοποίηση αρχικά του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ΑΦΝΣ τύπου P-3B Orion και εν συνεχεία το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 85 μαχητικών F-16 σε επίπεδο Viper, το οποίο κρίθηκε ως απολύτως απαραίτητο για την διατήρηση της αποτρεπτικής ισχύος της ΠΑ. Πιο πρόσφατα δρομολογήθηκε η απόκτηση 4 (+4) ελικοπτέρων MH-60R νέας κατασκευής αλλά και η FOS για τα ελικόπτερα S-70B6 Aegean Hawk του ΠΝ.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν ιδιαίτερα πιεστικές ανάγκες για την κάλυψη αμυντικών απαιτήσεων οι οποίες εντοπίζονται πρωτίστως στην απόκτηση νέων πλοίων με ικανότητα «αεράμυνας περιοχής» που θα αντικαταστήσουν φρεγάτες που συμπληρώνουν 40ετή υπηρεσία στο ΠΝ. Αξίζει λοιπόν να διερευνηθεί το ενδεχόμενο μιας εναλλακτικής οδού χρηματοδότησης (την οποία άλλωστε αναζητεί ούτως η άλλως η ελληνική πλευρά) στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον προχωρήσει την προτεινόμενη επέκταση δανειακής χρηματοδότησης για συμμαχικές χώρες.

Η απαίτηση αυτή όμως δεν προέρχεται μόνο από ενδιαφερόμενες χώρες (όπως η Ελλάδα) αλλά και από την ίδια την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, ώστε να υπάρχει χαμηλότοκος δανεισμός που θα καταστήσει πιο ανταγωνιστική την προμήθεια οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, αμυντικοί αναλυτές σημειώνουν ότι «περισσότερο ανταγωνιστικά» προγράμματα δανεισμού, σημαίνουν αυτομάτως και πιο επισφαλείς εγγυήσεις για την πλευρά των πιστωτών.

Κάτι που τελικά ενδέχεται να οδηγήσει σε ανακεφαλαίωση τραπεζικών δανείων με το λογαριασμό να καταλήγει ως συνήθως στους φορολογούμενους. Πάντως αναφέρεται με σαφήνεια ότι το πρόγραμμα που επιδιώκει να «στήσει» η κυβέρνηση Τρaμπ, αφορά πρωτίστως χώρες που καλύπτουν σήμερα ευρύ φάσμα αμυντικών αναγκών από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, «φωτογραφίζοντας» συμμαχικές χώρες όπως για παράδειγμα η Ινδία.

Η πολιτική αυτή δείχνει ότι υπάρχει ευρύτερη γεωπολιτική μεταστροφή από τον Πόλεμο κατά της Tρομοκρατίας, στην αντιμετώπιση μεγάλων δυνάμεων, που το Πεντάγωνο αποκαλεί «ομότιμους» αντιπάλους ή αλλιώς “near peer adversaries.”

Πάντως το σίγουρο είναι ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να εμβαθύνει τη συνεργασία και τις αμυντικές σχέσεις με μια σειρά χωρών, στις οποίες αναμφισβήτητα συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας, με τα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης να είναι σήμερα κάτι περισσότερο από ορατά.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. Πολύ «συγκινητικό», ούτε σε εκπομπή της Όπρα Γουίνφρεϊ να είμασταν όπου θα μας σκέπαζαν με τα πλούσια δώρα οι περιούσιοι των ΗΠΑ.
  Να αρχίσουμε να πανηγυρίζουμε αμέσως για την «σωτηρία που φαίνεται στον ορίζοντα» με αυτήν την ανακοίνωση, η να περιμένουμε ακόμα λίγο;

  1. Εαν συμφέρει η ανακεφαλαίωση να μην περιμένετε. Εαν όχι περιμένετε.

   Παράδειγμα. Το δάνειο για οικία τριαντα χρόνια με αλφα επιτόκιο. Μεσα σε εξη μήνες έπεσαν τα επιτόκια ανακεφαλαίωση για δανειο δεκαπεντε χρόνια. Μετεπειτα έπεσαν ακομη ποιό χαμηλά. Ανακεφαλαίωση για δάνειο επταμισυ χρόνια με δυνατότητα πληρωμής του δανείου οπότε θελει ο δανειολήπτης μεσα στα επτα χρόνια. Σε πεντε χρόνια το δανειο ξεπληρώθηκε για το σπίτι με πολυ λιγότερα χρήματα απο οτι για τριαντα χρόνια. Χρήματα που απελευθερωθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργια εταιρείας…κ.ο.κ

   Άρα:

   ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ (ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΜΝΗΜΌΝΙΑ) ΤΡΑΠΕΖΕΣ Κ.Ο.Κ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΊΩΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΛΙΓΌΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΦΕΥΓΟΥΝ, ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΔΑΝΕΙΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ, ΑΎΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΎΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΏΝ ΑΓΑΘΩΝ Κ.Ο.Κ

   Τώρα εάν παράλληλα γίνεται και μεταφορα τεχνολογιας τεχνογνωσίας στον δανειοληπτη…για καποια συμπαραγωγή η νεα παραγωγή τότε ακομη καλύτερα.

   Εδω επιτήδειοι εβγαλαν πολυ χρήμα στις πλατες της Ελλάδος με την αλλαγή απο την δραχμή στο Ευρώ και από τα μνημόνια και οι Ελληνες δεν εχουν να δείξουν ΑΠΟΛΎΤΩΣ ΤΊΠΟΤΑ! ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΤΣΕΠΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ. ΑΠΛΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΆ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΓΑΛΛΙΑ ΕΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΕ ΦΡΕΓΆΤΕΣ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΈΒΑΛΑΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΝΑΥΠΗΓΕΊΑ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΎΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ. Κ.Ο.Κ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙ ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΡΟΩΘΉΘΗΚΕ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΟΙΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΞΕΣΚΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ΜΕ «ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ» ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΌ.

   ΛΟΙΠΟΝ ΝΑΙ ΕΑΝ ΣΥΜΦΈΡΕΙ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΜΕ ΧΑΜΗΛΆ ΕΠΙΤΌΚΙΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΊΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΠΟΥ ΣΥΜΦΕΡΕΙ BTB ΌΠΩΣ ΛΕΜΕ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ.

   1. Επειδή έχω μερικές εμπειρίες στο θέμα των δανείων συμπεριλαμβανομένης της αποπληρωμής, θα μου επιτρέψεις να είμαι επιφυλακτικός όταν ακούω για εύκολα δάνεια η χρήματα.

    Στους επιτήδειους που έβγαλαν χρήματα στην πλάτη της Ελλάδας ήταν και η εταιρία Goldman Sachs αν θυμάμαι σωστά. Έχοντας επίσης υπόψην τις περιπτώσεις των Fannie Mae & Freddie Mac που έπαιζαν χοντρά στο παιχνίδι με τα εύκολα δάνεια, θα έλεγα μακριά απο οποιαδήποτε μοντέλα χρηματοδότησης αυτού του είδους, αλλιώς στοχεύουμε με μαθηματική ακρίβεια στα επόμενα μνημόνια.

    Εάν πρόκειται επιπλέον για συστήματα που φαίνονται στην φωτογραφία του άρθρου, είναι νομίζω προτιμότερο να μας λείπουν, ειδικά αν συζητάμε για τα αποτυχημένα πλοία παράκτιου πολέμου(που σημαίνουν ουσιαστικά και υποβάθμιση του σημερινού ΠΝ απο φρεγατοναυτικό(μετά την απόσυρση των αντιτορπιλικών) σε πυραυλακατοναυτικό με ναυαρχίδα ένα πλοίο παράκτιου πολέμου. Αν είναι έτσι να το ονομάσουν ακτοφυλακή, για να τελειώνουν με το θέμα ΠΝ.

    Ένα ερώτημα που παραμένει επίσης, είναι απο που θα προέλθουν αυτά τα χρήματα για αποπληρωμή. Η Ελλάδα δεν είναι Ελβετία ούτε Λουξεμβούργο η Σιγκαπούρη. Μια επένδυση πρέπει να φέρει κέρδη, πράγμα που δεν ισχύει στις ΕΔ, οπότε τα χρήματα είναι one way, που σημαίνει πάλι ότι τα πληρώνει το κορόιδο ο φορολογούμενος, ο οποίος χρωστάει ήδη μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια στους ξένους επενδυτές, απο,προηγούμενες ιστορίες, οπότε δεν νομίζω να υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον οικονομικές περιπέτειες(με οποιαδήποτε επιτόκια και όταν μας επιβάλλονται συγκεκριμένα συστήματα/πλοία που είναι για σπρώξιμο δεξιά και αριστερά για να μην μείνουν στο ράφι μιας συγκεκριμένης εταιρίας). Αυτή είναι η γνώμη μου για όλη αυτή την ιστορία, που παρουσιάζεται/πλασάρεται ως «μεγάλη ευκαιρία» για την χρεοκοπημένη Ελλάδα απο μερικούς πονηρούς.

 2. @Gunslinger32

  Ας μην υπαρχουν αυταπάτες. Οι επιτήδειοι έχουν στήσει σύστημα. Αυτο δεν σημαίνει οτι οι τύποι που κυβερνούν(;) την Ελλάδα πρέπει να ειναι συνεχεια στην τσέπη των επιτήδειων.

  Τροφη για σκέψη. Εαν ενας ιδιώτης δανείσει χρήματα με ενα εστω μικρό επιτόκιο σε άλλον τοτε ειναι τοκογλύφος παει στην φυλακή. Οι τραπεζίτες δανείζουν με επιτόκια που εχουν κανονίσει και δεν πάνε φυλακή. Ακόμη και εαν κάποιος δωρίσει ένα σεβαστό ποσό σε άλλον ιδιώτη η κυβέρνηση θα ερευνήσει την ολη υπόθεση για τόκους χμμμμμ φόρους…κτλ…

  Παμε τώρα στην υπόθεση Goldman Sacks* στην οποία γνωρίζουμε ποιοί είναι οι ιθύνοντες. Κοιτα τα ονόματα είναι public..etc…

  ( * Συγνωμη για το σεντονι αλλά χρειάζεται να φανει το βρωμικο παιχνιδι στην Ελλάδα Ιταλια ΕΕ ΗΠΑ κοκ )

  How Goldman Sachs Profited From the Greek Debt Crisis
  The investment bank made millions by helping to hide the true extent of the debt, and in the process almost doubled it.
  By Robert B. Reich JULY 16, 2015

  The Greek debt crisis offers another illustration of Wall Street’s powers of persuasion and predation, although the Street is missing from most accounts.

  The crisis was exacerbated years ago by a deal with Goldman Sachs, engineered by Goldman’s current CEO, Lloyd Blankfein. Blankfein and his Goldman team helped Greece hide the true extent of its debt, and in the process almost doubled it. And just as with the American subprime crisis, and the current plight of many American cities, Wall Street’s predatory lending played an important although little-recognized role.

  In 2001, Greece was looking for ways to disguise its mounting financial troubles. (Συγκεκριμένα οχι Ελλάς αλλα οι επιτήδειοι ‘ελληναρες’ «κυβερνήτες» ) The Maastricht Treaty required all eurozone member states to show improvement in their public finances, but Greece was heading in the wrong direction. Then Goldman Sachs came to the rescue, arranging a secret loan of 2.8 billion euros for Greece, disguised as an off-the-books “cross-currency swap”—a complicated transaction in which Greece’s foreign-currency debt was converted into a domestic-currency obligation using a fictitious (!!!) market exchange rate.

  As a result, about 2 percent of Greece’s debt magically (WoW !!! Εδω και εαν ειναι World of Warcraft) disappeared from its national accounts. Christoforos Sardelis, then head of Greece’s Public Debt Management Agency, later described the deal to Bloomberg Business as “a very sexy story between two sinners.” For its services, Goldman received a whopping 600 million euros(!!) ($793 million), according to Spyros Papanicolaou, who took over from Sardelis in 2005. That came to about 12 percent of Goldman’s revenue from its giant trading and principal-investments unit in 2001—which posted record sales that year. The unit was run by Blankfein. (Did he keep a blank face when the deal was signed ? Probably not)

  Then the deal turned sour. After the 9/11 attacks, (Another WoW!!!) bond yields plunged, resulting in a big loss for Greece because of the formula Goldman had used to compute the country’s debt repayments under the swap. By 2005, Greece owed almost double what it had put into the deal, pushing its off-the-books debt from 2.8 billion euros to 5.1 billion. In 2005, the deal was restructured and that 5.1 billion euros in debt locked in. Perhaps not incidentally, Mario Draghi, (Another WoW!!!) now head of the European Central Bank and a major player in the current Greek drama, was then managing director of Goldman’s international division.

  Greece wasn’t the only sinner. Until 2008, European Union accounting rules allowed member nations to manage their debt with so-called off-market rates in swaps, pushed by Goldman and other Wall Street banks. In the late 1990s, JPMorgan enabled Italy to hide its debt by swapping currency at a favorable exchange rate, thereby committing Italy to future payments that didn’t appear on its national accounts as future liabilities. (Another WoW!!!)

  But Greece was in the worst shape, and Goldman was the biggest enabler. Undoubtedly, Greece suffers from years of corruption and tax avoidance by its wealthy. (Another WoW!!!) But Goldman wasn’t an innocent bystander: It padded its profits by leveraging Greece to the hilt—along with much of the rest of the global economy. Other Wall Street banks did the same. When the bubble burst, all that leveraging pulled the world economy to its knees.
  Κατ’ αυτον τον τρόπο κατόρθωσαν μεχρι και η Πόπη της γειτονιάς να κατηγορεί για την οικονομία στην χωρα της την Ελλάδα (άλλο ενα WoW!)

  Even with the global economy reeling from Wall Street’s excesses, Goldman offered Greece another gimmick. In early November 2009, three months before the country’s debt crisis became global news, a Goldman team proposed a financial instrument that would push the debt from Greece’s healthcare system far into the future. This time, though, Greece didn’t bite.

  As we know, Wall Street got bailed out by American taxpayers. (Another WoW!!! And WTF) And in subsequent years, the banks became profitable again and repaid their bailout loans. (NOT TRUE SOME DID AND WITHOUT INTEREST!!) Bank shares have gone through the roof. Goldman’s were trading at $53 a share in November 2008; they’re now worth over $200. Executives at Goldman and other Wall Street banks have enjoyed huge pay packages and promotions. Blankfein, now Goldman’s CEO, raked in $24 million last year alone. (Another WoW)

  Meanwhile, the people of Greece struggle to buy medicine and food.(!!)

  There are analogies here in America, beginning with the predatory loans made by Goldman, other big banks, and the financial companies they were allied with in the years leading up to the bust. Today, even as the bankers vacation in the Hamptons, millions of Americans continue to struggle with the aftershock of the financial crisis in terms of lost jobs, savings, and homes. (!)

  Meanwhile, cities and states across America have been forced to cut essential services because they’re trapped in similar deals sold to them by Wall Street banks. Many of these deals have involved swaps analogous to the ones Goldman sold the Greek government. And much like the assurances it made to the Greek government, Goldman and other banks assured the municipalities that the swaps would let them borrow more cheaply than if they relied on traditional fixed-rate bonds—while downplaying the risks they faced. Then, as interest rates plunged and the swaps turned out to cost far more, Goldman and the other banks refused to let the municipalities refinance without paying hefty fees to terminate the deals. (Another WoW!)

  Three years ago, the Detroit Water Department had to pay Goldman and other banks penalties totaling $547 million to terminate costly interest-rate swaps. Forty percent of Detroit’s water bills still go to paying off the penalty. Residents of Detroit whose water has been shut off because they can’t pay have no idea that Goldman and other big banks are responsible. Likewise, the Chicago school system—whose budget is already cut to the bone—must pay over $200 million in termination penalties on a Wall Street deal that had Chicago schools paying $36 million a year in interest-rate swaps. (!!)

  A deal involving interest-rate swaps that Goldman struck with Oakland, California, more than a decade ago has ended up costing the city about $4 million a year, but Goldman has refused to allow Oakland out of the contract unless it ponies up a $16 million termination fee—prompting the city council to pass a resolution to boycott Goldman. When confronted at a shareholder meeting about it, Blankfein explained that it was against shareholder interests to tear up a valid contract.

  Goldman Sachs and the other giant Wall Street banks are masterful at selling complex deals by exaggerating their benefits and minimizing their costs and risks. That’s how they earn giant fees. When a client gets into trouble—whether that client is an American homeowner, a US city, or Greece—Goldman ducks and hides behind legal formalities and shareholder interests.

  Borrowers that get into trouble are rarely blameless, of course: They spent too much, and were gullible or stupid(!! Malakes ? Or the guys on top did they know exactly what they were doing?) enough to buy Goldman’s pitches. Greece brought on its own problems, as did many American homeowners and municipalities.

  But in all of these cases, Goldman knew very well what it was doing. It knew more about the real risks and costs of the deals it proposed than those who accepted them. “It is an issue of morality,” said the shareholder at the Goldman meeting where Oakland came up. Exactly.

  Οσο για την φώτο στο άρθρο πρωτα θα παρει η Ελλάς τα Αρλει με την δυνατότητα ΑΑ περιφέρειας και μετά…or not😉

  Buyer be aware…

 3. Θα προσθέσω και κατι ακόμη. Πρεπει να γίνεται διαχωρισμός διακρατικών συμφωνιών δηλαδή απο κυβερνηση σε κυβέρνηση και συμφωνιών ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ με κυβερνήσεις.

  Σε ουκ ολιγες περιπτώσεις ο λαος των ΗΠΑ επωμίζεται τα σποτελεσματα δανείων. Υπο αυτο το πρίσμα δεν φταίνε οι ΗΠΑ.

  Δεν υπάρχει διεθνής νομοθεσία που απαγορεύει σε εταιρίες να ξεζουμίζουν λαούς άλλωστε και η απάτη με την υπερθέρμανση του πλανητη και τα κρατη να βάζουν ενα ποσοστό απο το ΑΕΠ σε κάποιων επιτήδειων τις τσέπες.

  Climate change is no different. As world leaders meet for climate talks in Paris, here’s the big number: In 2014, the world invested $391 billion in low-carbon and climate-resilient infrastructure. And here’s the even bigger number: We should actually be spending $7 trillion dollars a year for the next decade, and even more later.

  The International Energy Agency estimated in a recent report that the world needs to spend $359 trillion between now and 2050 to avoid catastrophic climate change.

  Όλες οι συμφωνίες περιεχουν δολώματα. Συμφωνία εργοδότη και υπαλλήλου πάλι περιέχουν δολώματα. Χρειάζεται πολυ προσοχή.

  Αυτα για τώρα να είστε καλά.

  1. Στα παραπάνω που παρέθεσες για το θέμα της ελληνικής χρεοκοπίας της σημερινής εποχής, θέλω να προσθέσω η να προτείνω το παρακάτω, πολύ επεξηγηματικό βιβλίο για όσους ψάχνουν πληροφορίες στα ελληνικά, με αναφορές/πληροφορίες για το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την μεταρρύθμιση που έφερε ο νόμος που έγινε γνωστός ως Federal Reserve Act. Σύμφωνα με μερικές αναφορές ο πρόεδρος Woodrow Wilson που υποστήριζε έντονα την πρωτοβουλία(η οποία προήλθε απο ιδιώτες στον χώρο της οικονομίας όπως έναν J.P. Morgan) μετάνιωσε πολύ σύντομα την απόφαση του να εγκρίνει αυτή την μεταρρύθμιση στην οποία ήταν αντίθετος ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

   Λέγεται ότι μετά που συνειδητοποίησε την έκταση αυτής της απόφασης, είπε τα παρακάτω.

   «I am a most unhappy man. I have unwittingly ruined my country. A great industrial nation is now controlled by its system of credit.”

   Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι στην Ελλάδα πάρα πολλοί που θέλουν να λέγονται γνωστές της ύλης, δεν γνωρίζουν αυτά τα πράγματα, έχοντας την εντύπωση ότι στις ΗΠΑ είναι όλα μια χαρά, επειδή επιλέγουν να αφοσιώνονται μόνο στα ευχάριστα μέρη (όπως το Lifestyle) αφήνοντας απέξω τα σκοτεινά σημεία του συστήματος, τα οποία είναι όλα τα άλλα εκτός απο ευχάριστα αν ρωτήσεις αμερικανούς πολίτες(αλλά έτσι είναι τα πρόβατα, αφοσιώνονται στο γρασίδι αδυνατώντας να αντιληφθούν αυτό που έρχεται στην συνέχεια).

   Χρεοκοπία και κερδοσκόποι
   Η Ελλάδα στον ασφυκτικό κλοιό των ισχυρών…

   https://www.public.gr/product/books/greek-books/anthropology-social-sciences/politics/hreokopia-kai-kerdoskopoi/prod225449mm/

   1. Ολα ειναι μια χαρα …

    https://tvxs.gr/news/ellada/25-ekat-dol-xorigithikan-epi-nt-mpakogianni-gia-tin-klimatiki-allagi-stin-karaibiki

    Πάνω από 10 εκατ. ευρώ φαίνεται να έχουν χορηγηθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείο Εξωτερικών, την περίοδο 2008-2009, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, σε λογαριασμούς σε διάφορους οργανισμούς και φορείς σε χώρες του εξωτερικού με αιτιολόγηση την υλοποίηση προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή.

    Στις 24 Μαρτίου του 2017, μετά από έρευνα του υπουργείου Εξωτερικών, επεστράφησαν στην Τράπεζα της Ελλάδας 2,5 εκατ. δολάρια που είχαν χορηγηθεί το 2008 στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ). Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως ουδέποτε υλοποιήθηκε κάποιο πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή. Το ποσό βρέθηκε ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.

    Πέραν του ποσού αυτού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, έχει ήδη εντοπίσει και ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού.

    Όπως αναφέρθηκε στην απογευματινή εκπομπή της ΕΡΤ από τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, από την έρευνα προκύπτει πως την ίδια περίοδο έχουν δοθεί σε διάφορες οργανώσεις για προγράμματα για την κλιματική αλλαγή:

    5 εκατ. ευρώ σε τράπεζα αφρικανικής χώρας
    1 εκατ. ευρώ στον Άγιο Μαυρίκιο
    1 εκατ. ευρώ στη Γενεύη
    Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για ανάκτηση ποσών που είχαν δοθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας κατά την περίοδο 2008-2009:

    «Στο πλαίσιο της συλλογής ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και ενεργειών των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον Πρέσβυ, Ν. Βαμβουνάκη, εντοπίστηκε -μετά από μακρά και επίπονη έρευνα- και επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσό των 2,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ που είχε χορηγηθεί το 2008 –επί Υπουργίας κας Ντόρας Μπακογιάννη- από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων.

    Όπως διαπιστώθηκε, τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε, για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της Συμφωνίας. Η συνέπεια των «παραλείψεων» ήταν να βρεθεί το εν λόγω ποσό, χωρίς να μας είναι γνωστό με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.

    Πέραν του ποσού αυτού, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εντοπίσει -επίσης μετά από μακρά και κοπιαστική έρευνα- και ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα. Υπό τη σκιά των ανωτέρω, εξυπακούεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες».

   2. Προφανώς είναι μια χαρά, το ερώτημα είναι για ποιούς πηγαίνουν όλα μια χαρά. Για εκείνους που έφαγαν μειώσεις σε ιδιωτικές θέσεις εργασίας πάντως δεν φαίνεται να είναι μια χαρά τα πράγματα(ούτε για εκείνους που πληρώνουν γαμισιάτικα ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι με το εύκολο χρήμα.

    Για τα ποσά που αναφέρονται δεν θα σχολιάσω επειδή είναι αστεία απέναντι σε εκείνα που εξαφάνισαν μαζί με λίστες Λαγκάρντ για να μη αποκαλυφθούν οι μεγάλοι απατεώνες του κερατά της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.