ΗΠΑ: Τα έξυπνα “θωρηκτά blockchain” είναι προ των πυλών

Οι τεχνολογίες βάσεων δεδομένων “Blockchain” θα τροφοδοτήσουν το αυριανό διαδίκτυο των πραγμάτων -και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα συστήματα όπλων του Ναυτικού.

Η αλματώδης άνοδος του Bitcoin το 2017 έκανε τη λέξη “blockchain” ευρέως γνωστή. Αλλά το Bitcoin είναι μόνο μία διέξοδος για την εφαρμογή της βασικής αρχιτεκτονικής βάσης δεδομένων που ονομάζεται blockchain. Μια πολύ πιο σημαντική εφαρμογή απλά στον ορίζοντα είναι το Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things, στο εξής IoT). Και τα πιο θανατηφόρα IoTs όλων θα μπορούσαν να είναι η επόμενη γενιά πλοίων επιφανείας του πολεμικού ναυτικού.

Πώς θα μπορούσε μια τεχνολογία βάσης δεδομένων να διαχειριστεί ένα θωρηκτό;

Ένα τυπικό πολεμικό επιφανείας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ), όπως ένα αντιτορπιλικό κατηγορίας Arleigh Burke, συνδυάζει ισχυρά συστήματα ραντάρ με ενενήντα ή περισσότερες κυψέλες εκτοξεύσεως πυραύλων (καθεμία ικανή να εκτοξεύσει έναν από τους δώδεκα διαφορετικούς τύπους πυραύλων), δύο ανεξάρτητα συστήματα εγγύς άμυνας Phalanx και έξι εκτοξευτές τορπιλών , για να μην αναφέρουμε ένα πυροβόλο πέντε ιντσών, πολλά πολυβόλα και πολλά άλλα συστήματα όπλων.

Η πρόκληση είναι να λειτουργήσουν όλα αυτά τα συστήματα μάχης χωρίς να ανατινάξουν το πλοίο. Οι αντίπαλοι της Αμερικής έχουν συχνά τοποθετήσει μεγαλύτερα όπλα σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το μυστικό της ναυτικής επιτυχίας είναι η ολοκλήρωση των συστημάτων. Όπως έδειξαν οι Βρετανοί στην Γιουτλάνδη το 1916, ο καλύτερος έλεγχος πυρών επικρατεί της ανώτερης δύναμης πυρός.

Για το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α., η ολοκλήρωση συστημάτων σημαίνει ακόμα το παλαιό αλλά αποτελεσματικό σύστημα μάχης Aegis. Τώρα στην πέμπτη δεκαετία λειτουργίας του, το Aegis είναι ένα κεντρικό σύστημα εντολών και ελέγχου που συνδέει αισθητήρες και όπλα όπως ο εγκέφαλος του πυγμάχου συνδέει τα μάτια και τις γροθιές. Αλλά αυτή η συγκέντρωση είναι επίσης μια αδυναμία. Θέτοντας εκτός λειτουργίας τον εγκέφαλο, εξουδετερώνεται ο πυγμάχος.

Κι εδώ εισέρχεται η blockchain.

Η τεχνολογία Blockchain θέτει τα θεμέλια για τη διαχείριση της κατανεμημένης βάσης δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων. Το blockchain είναι αυτό που ακούγεται: μια σειρά κοινοποιούμενων δεδομένων που είναι «αλυσοδεμένα» μαζί σε γραμμική ακολουθία. Η ακολουθία διατηρείται από έναν σύνδεσμο που ονομάζεται hash -ένας κρυπτογραφημένος κώδικας που μεταφέρει ολόκληρο το περιεχόμενο ενός μπλοκ δεδομένων και το μετατρέπει σε έναν αριθμό αναφοράς 256-bit.

Κάθε φορά που προστίθεται ένα νέο μπλοκ δεδομένων σε μια βάση δεδομένων blockchain, ξεκινά με ένα hash του προηγούμενου μπλοκ. Εφόσον το προηγούμενο μπλοκ ξεκίνησε με ένα hash του μπλοκ πριν από αυτό, και ούτω καθεξής, ολόκληρο το ιστορικό της βάσης δεδομένων αποστάζεται προς τα κάτω στο σημερινό hash.

Εάν γνωρίζετε το τρέχον hash, τότε δεν μπορείτε να ανοικοδομήσετε το blockchain. Αλλά μπορείτε να επαληθεύσετε αν η έκδοση της βάσης δεδομένων blockchain είναι η ίδια με αυτήν του άλλου. Εάν και οι δύο έχετε το ίδιο hash, τότε και οι δύο έχετε την ίδια βάση δεδομένων. Δεν χρειάζεται να ελέγχετε τρισεκατομμύρια γραμμών δεδομένων για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι όμοια. Απλά πρέπει να ελέγξετε το τελικό hash.

Η δυνατότητα επαλήθευσης που ενσωματώνεται σε μπλοκ αλυσίδες μέσω των hash τους σημαίνει ότι οι άνθρωποι – και κυρίως οι συσκευές – μπορούν να συντονίσουν τη συμπεριφορά τους ανταλλάσσοντας μόνο 256 bit δεδομένων. Εάν χρειάζεστε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, το blockchain είναι το πρόγραμμα που χρειάζεστε. Και αυτό ακριβώς χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό για τα συστήματα μάχης επόμενης γενιάς.

Χρησιμοποιώντας μια αρχιτεκτονική βάσεων δεδομένων, το Ναυτικό μπορεί να διαρθρώσει τα συστήματα μάχης επόμενης γενιάς γύρω από τους αποκεντρωμένους κόμβους λήψης αποφάσεων. Αυτό θα επιταχύνει τον έλεγχο πυρός ενώ θα βελτιώσει (σημαντικά) την επιβίωση. Όπως και το πολιτικό διαδίκτυο που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά, ένα ενσωματωμένο διαδικτυακό πλέγμα αντικειμένων μπορεί να λειτουργήσει με συντονισμένο τρόπο ακόμα και όταν οι κεντρικοί υπολογιστές βγαίνουν εκτός λειτουργίας.

Πριν από την επανάσταση των Dreadnought στις αρχές του εικοστού αιώνα, η ναυτική δύναμη πυρός ήταν ουσιαστικά αποκεντρωμένη, με κάθε πυροβολαρχία να βάλλει λίγο-πολύ ανεξάρτητα. Τα συστήματα κεντρικού ελέγχου πυρός, πρώτα σε κάθε πλοίο και αργότερα σε ολόκληρες μοίρες, έδωσαν στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και στη συνέχεια στο Ναυτικό των ΗΠΑ ένα συντριπτικό επιθετικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους. Αλλά εισήγαγε ταυτόχρονα και νέες ευπάθειες.

Η συντονισμένη αποκέντρωση διατηρεί τα πλεονεκτήματα μειώνοντας τις ευπάθειες. Το Blockchain το καθιστά εφικτό επειδή παρέχει έναν μηχανισμό για πολλαπλά ανεξάρτητα συστήματα ώστε να επαληθεύουν αμέσως ότι εργάζονται από την ίδια “κατανόηση” του κόσμου. Η ανεξάρτητη λειτουργία επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης που τοποθετούνται σε διαφορετικά συστήματα όπλων μπορεί να συντονίσει τις ενέργειές τους επειδή μπορούν να επαληθεύσουν ότι εργάζονται από τα ίδια δεδομένα. Αυτό είναι το πλεονέκτημα του blockchain.

Πίσω στον εικοστό αιώνα, η ισχύς επεξεργασίας ήταν δαπανηρή, αλλά τα δεδομένα ήταν φτηνά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 1969 ήταν λογικό να συγκεντρωθούν οι αποφάσεις επί του σκάφους σε έναν ενιαίο εγκέφαλο Aegis. Σήμερα, η ισχύς επεξεργασίας είναι φθηνή και τα δεδομένα είναι εξαιρετικά υψηλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πολεμικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού του εικοστού πρώτου αιώνα είναι πιθανό να τρέξουν σε blockchain.

Γράφει ο Salvatore Babones

17 Μαΐου 2018

Ο Salvatore Babones είναι Αμερικανός κοινωνιολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Επικεντρώνεται στην Κίνα, στην παγκόσμια οικονομία, στην ποσοτική μεθοδολογία και στον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της τεχνολογίας. Έχει γράψει εκτενώς και είναι ο συγγραφέας του «Ο νέος αυταρχισμός: ο Τραμπ, ο λαϊκισμός και η τυραννία των εμπειρογνωμόνων».

Απόδοση/Μετάφραση απο το “http://nationalinterest.org” για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.