To σχέδιο κεκλιμένου στροφείου (tilt-rotor) V-280 Valor επιλέχθηκε τον Ιούνιο για το πρόγραμμα JMR-TD. (Janes.com)

To σχέδιο κεκλιμένου στροφείου (tilt-rotor) V-280 Valor επιλέχθηκε τον Ιούνιο για το πρόγραμμα JMR-TD. (Janes.com)

O Στρατός (US Army) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) επέλεξε την ομάδα της Sikorsky-Boeing και τη βιομηχανία  Bell Helicopter για να κατασκευάσουν ένα ελικόπτερο για το πρόγραμμα του Πενταγώνου Joint Multi-Role – Technology Demonstrator (JMR-TD).

“Οι συμπληρωματικές ικανότητες κάθε μέλους της ομάδας έχουν δημιουργήσει ένα σχέδιο το όποιο προκειται να παρέχει την καλύτερη μελλοντική λύση κατακόρυφης ανύψωσης στον US Army, και η ευελιξία του σχεδιασμού μας την καθιστά επίσης κατάλληλη για ναυτικές εφαρμογές” είπε ο πρόεδρος της Sikorsky Μίκ Μαουρερ κατά την ανακοίνωση της προσφοράς της Sikorsky-Boeing την 12η Αυγούστου.

Η ομάδα Sikorsky-Boeing έχει υποβάλει το SB-1 Defiant, ένα μεσαίας κατηγορίας ελικόπτερο το οποίο έχει διαμορφωθεί πάνω στο σχέδιο του X2 της Sikorsky. Το Defiant διαθέτει δύο μονά ομοαξονικά αντιθέτως περιστρεφόμενα κύρια στροφεία για κάθετη και ευθεία πτήση, μια ωστική έλικα για υψηλής ταχύτητας επιτάχυνση και επιβράδυνση και ένα προηγμένο fly-by-wire σύστημα ελέγχου πτήσης.

Η Sikorsky είχε επιδείξει το σύστημα των ομοαξονικών στροφείων με το ελικόπτερο επίδειξης X2, το οποίο είχε ξεπεράσει πετώντας ταχύτητες μεγαλύτερες των 260 κόμβων. Η εταιρεία, ανέπτυσσε, επίσης, το S-97 Raider με το ίδιο σύστημα πρόωσης, και προηγουμένως είχε δηλώσει πως σχεδιάζει να παρουσιάσει τον επόμενο χρόνο το S-97 στον US Army για μελλοντική χρήση στις ειδικές επιχειρήσεις και στις εναέριες αποστολές αναγνώρισης μάχης.

 Καλιτεχνική απόδοση του SB-1 Defiant της Boeing-Sikorsky. (Janes.com)


Καλιτεχνική απόδοση του SB-1 Defiant της Boeing-Sikorsky. (Janes.com)

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής προγράμματος του V-280 Valor της Bell, Κίθ Φλάηαλ, είπε πως “Είμαι ικανοποιούμενος που το Valor V-280 της βιομηχανίας Bell έχει επιλεγεί για να συνεχίσει στο πρόγραμμα JMR-TD επιλογής και κατασκευής ενός ελικοπτέρου επίδειξης τεχνολογίας”.

Ο Κρίς Γκέλερ, ο διευθυντής επιχειρήσεων στρατιωτικών προγραμμάτων της Bell, είπε τον Ιούνιο στο IHS Janes ότι η ομάδα της Bell τόνισε την αξία του “από μηδενικής βάσης” σχεδιασμού του Valor. Γνωστή για το ελικόπτερο της V-22 Osprey, κεκλιμένου στροφείου (tilt-rotor), το οποίο κατασκευάζει σε συνεργασία με την Boeing, η Bell στοχεύει στην παροχή ταχύτητας και ευελιξίας ενός ελικοπτέρου σχεδιασμού tiltrorotor σε σχετικά μικρό κόστος για το JMR, είπε ο Γκέλερ.

“Έχουμε πραγματοποιήσει μια μεγάλη δραστηριότητα για να μειώσουμε το κόστος του άεροσκάφους” είπε. “Με ένα tiltrotor έχεις μεγάλη απόδοση, αλλά το κόστος είναι κάποιες φορές ένα θέμα όποτε αποφασίσαμε να το λάβουμε υπόψιν από τη στιγμή που ξεκινήσαμε το σχεδιασμό του.”

Επισήμανε πως το κόστος μειώνεται ελαττώνοντας το βάρος και αυξάνοντας την αξιοπιστία. ” Κάθε πτυχή αυτού του ελικοπτέρου έχει εξεταστεί από την άποψη του κόστους,” είπε ο Γκέλερ.

Για παράδειγμα, η βιομηχανία αποφάσισε να απλοποιήσει ή να εγκαταλείψει σχεδιαστικά χαρακτηριστικά όπως η αυτόματη πτυσσόμενη πτέρυγα του V-22 η οποία θεωρήθηκε περιττή για το JMR.

Άλλες μέθοδοι της εταιρείας που χρησιμοποιήθηκαν για την μείωση του βάρους ήταν η εκτεταμένη χρησιμοποίηση “νέων, ενισχυμένων και ελαφρύτερων” υλικών όπως προηγμένα συνθετικά σε πολλά συγκροτήματα, και ο Γκέλερ είπε πως ο τελικός σχεδιασμός του Valor για το πρόγραμμα FVL ( Future Vertical Lift) θα διαθέτει πλήρως συνθετική άτρακτο. Το σχέδιο επίδειξη για το JMR θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το FVL, αλλά διαθέτει αρκετά συνθετικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ουρών σχήματος V και τις πτέρυγες, πρόσθεσε.

Το JMR-ΤD είναι ο πρόδρομος του μελλοντικού ελικοπτέρου FVL. Ο US Army είχε ανακοινώσει πως επιθυμεί να ξεκινήσουν οι δοκιμές επίδειξης του JMR το 2017 ώστε να προετοιμαστεί για την εξέλιξη και ανάπτυξη του FVL στα μέσα της δεκαετία του 2030.

Την 1η Αυγούστου ο US Army ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να αποκαλύψει την απόφαση του ανάμεσα στις τέσσερις βιομηχανικές ομάδες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Το 2013 η Bell, AVX, Karem, και Boeing-Sikorsky έλαβαν η κάθε μία σύμβαση αξίας 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τον US Army για την έναρξη εργασιών στο JMR-TD. H Bell Helicopter και η Karem ανέπτυξαν σχεδιασμούς Tiltrotor, ενώ η AVX και Boeing-Sikorsky εργάστηκαν στις προσφορές του ομοαξονικού στροφείου.

Δυο διαγωνιζόμενοι θα λάμβαναν χρηματοδότηση για να κατασκευάσουν ελικόπτερο επίδειξης.

Αξιωματούχοι είπαν πως ίσως να επιλέγουν τεχνολογίες για επιπλέον εξέλιξη από διάφορες εταιρείες. Κάθε ένας από τους φιναλίστ αναμένεται να παράσχει τουλάχιστον το μισό της χρηματοδότησης εξέλιξης σε ένα ιπτάμενο πρωτότυπο. Ωστόσο, οι Bell και Boeing-Sikorsky συμβάλλανε “σημαντικά περισσότερα” από 50% των χρηματοδοτήσεων τους, είπαν οι επικεφαλής των δυο ομάδων των Ιούνιο.

Την 1η Ιουλίου, ο διευθυντής προγράμματος του US Army είπε πως οι περικοπές των αμυντικών προϋπολογισμών δεν θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό, των 350 εκατομμυρίων δολαρίων, του JMR-TD επειδή οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν τονίσει την ανάγκη να προστατευθεί η χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης. “Έχω πλήρη εμπιστοσύνη πως δεν βρισκόμαστε σε κίνδυνο” περικοπών προϋπολογισμού, είχε πει. Το Πεντάγωνο έχει απόλυτη ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου ελικοφόρων του ο οποίος βασίζεται σε τεχνολογίες δεκαετιών 1970 και ’80.

Όποιο ελικόπτερο επιλεγεί για το FVL θα λάβει οριστικά τον κινητήρα Future Affordable Turbine Engine, ένα νέας γενιάς κινητήρα ελικοπτέρου ο οποίος αναμένεται να περεχεί εξοικονόμηση καυσίμου και αυξημένη ταχύτητα.

Απόδοση απο το IHS Janes για το Προέλαση

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: