ΗΠΑ: Το Αιγαίο δεν είναι στόχος περιφερειακού ενδιαφέροντος μας 

Αιγαίο Πέλαγος
Δορυφορική λήψη του Αιγαίου Πελάγους (Φωτογραφία:blogs.jcvi.org)

Ο Αμερικανός Διευθυντής Πληροφοριών (Director of National Intelligence) Daniel Ray «Dan» Coats, του οποίου ο ρόλος είναι κυρίως συμβουλευτικός του Προέδρου και όχι επιχειρησιακός, έχοντας όμως άμεση πρόσβαση σε θέματα πληροφοριών σχετικά με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθορίζοντας στόχους και προτεραιότητες πληροφοριών και επιβλέποντας τον συντονισμό των σχέσεων όλων των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας των ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, σίγουρα δεν είναι τυχαίο πρόσωπο!

Στην 28σέλιδη έκθεσή του προς την «Κοινότητα» Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ με ημερομηνία 6 Μαρ 2018 και θέμα «Παγκόσμια Αξιολόγηση Απειλών» – «WORLDWIDE THREAT ASSESSMENT», εντοπίσαμε μερικά ενδιαφέροντα και ίσως καθόλου πρωτόγνωρα ή εντυπωσιακά στοιχεία!

Στην «ενότητα» ΕΥΡΩΠΗ διαβάζουμε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκές εθνικές κυβερνήσεις θα αγωνιστούν για την ανάπτυξη κοινών προσεγγίσεων στην αντιμετώπιση ποικίλων προκλήσεων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή τους, των αυξημένων τρομοκρατικών απειλών» και των «επιχειρήσεων» διείσδυσης και επιρροής της Ρωσίας.

Παράνομη μετανάστευση, τρομοκρατία και η απειλή σε επίπεδο επιρροής της Ρωσίας είναι τα θέματα που απασχολούν μεταξύ των άλλων τις ΗΠΑ.

Σε ποια σημεία εμπλεκόμαστε; Σε όλα, με διαφορετικές όμως προτεραιότητες και προσεγγίσεις. Κλειστά σύνορα, πλημμελής έλεγχοι, σχεδόν υπερπλήρη hot spots και τη Διεθνή Αμνηστία να καταγγέλλει την χώρα μας για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των «προσφύγων». Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε το θέμα που θεωρούμε στη χώρα μας «ανύπαρκτο», την ισλαμική τρομοκρατία, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, χωρίς να το «γνωρίζουμε»! Δεν σταματά όμως εκεί.

Μπορεί να εντοπιστεί με την πρώτη ανάγνωση ότι στην αναφερόμενη δυνητική απειλή άσκησης επιρροής της Ρωσίας στην Ευρώπη (για τις ΗΠΑ) καταδεικνύεται μεταξύ άλλων το Σκοπιανό και η επίλυσή του, ως προτεραιότητα των ΗΠΑ. Όπως επίσης ότι «αδιαφορούν» για το Αιγαίο ή καλύτερα τους ενδιαφέρει ΜΟΝΟ ως «γεωγραφικό» σημείο διέλευσης παρανόμων, εστιάζοντας στην ισλαμική τρομοκρατία, διότι πολύ απλά όπως συνεχίζει παρακάτω η έκθεση, «οι ανησυχίες ωθούν πολλές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους», δηλαδή κέρδος, χρήματα.

Και συνεχίζει, θα πρέπει να θωρακίσουν τα νομικά τους πλαίσια για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την «απειλή», δηλαδή πάλι χρήματα, γεγονός που στην ενότητα ΡΩΣΙΑ καταγράφεται αρνητικά, καθόσον αυτό θα αποτελέσει πρόσχημα για την ενίσχυση του αυταρχισμού του προέδρου Putin, φτάνοντας στο σημείο να αφεθεί να εννοηθεί ακόμη και η δημιουργία μιας προσχηματικής απειλής για τρομοκρατικό χτύπημα ή «προβοκάτσιας», στο πλαίσιο των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, προκειμένου να δικαιολογήσει τις πράξεις του.

Το Αιγαίο; Η περιοχή, στην οποία θα τους καλέσουμε να μας «βοηθήσουν» ακόμη μια φορά; Πουθενά! Όπως φυσικά είναι και αναμενόμενο με την υφιστάμενη παγκόσμια περιφερειακή κατάσταση.

Ας δούμε όμως λίγο τι αναφέρεται για την Τουρκία και την σχέση τους με τις ΗΠΑ:

«Η Τουρκική αντιτρομοκρατική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του ISIS είναι πιθανό να συνεχιστεί, αλλά η «ματαίωση/αποτροπή/ανακοπή – thwarting» των περιφερειακών φιλοδοξιών των Κουρδών θα αποτελέσει προτεραιότητα εξωτερικήςπολιτικής». (της Τουρκίας)

Δεν είμαστε προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας! Και εύλογα τίθεται το ερώτημα: Τι είμαστε;

USA_WTA

Συνεχίζει λοιπόν η έκθεση παρακάτω:

«Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan (ενδέχεται – is likely) να χρησιμοποιήσει πολωτική ρητορική, προκαλώντας ένταση σε διμερείς σχέσεις και συνεργασίες σε/στους κοινούς περιφερειακούς στόχους» (κοινούς με τις ΗΠΑ).

Η διμερής ένταση θα αφορά τις ΗΠΑ και όχι φυσικά την Ελλάδα, διότι όπως είπαμε και παραπάνω δεν είμαστε προτεραιότητα, αλλά μάλλον εσωτερική «αναγκαιότητα». Ποιοι είναι όμως οι κοινοί περιφερειακοί στόχοι για τους οποίους θα προκληθεί ένταση; (στην περιοχή μας)

Η Κύπρος, η βόρεια Συρία (κουρδικά καντόνια) και η επιθετική διείσδυση της Ρωσίας! Το Αιγαίο; Δεν εξετάζεται για τις ΗΠΑ ή δεν τους ενδιαφέρει, καθόσον δεν αποτελεί «Παγκόσμια Απειλή» (ο τίτλος της έκθεσης). Είναι όμως το Σκοπιανό!!!

«Η Ρωσία και το Ιράν σχεδιάζουν μακροπρόθεσμη παρουσία (στη Συρία), διασφαλίζοντας δικαιώματα στρατιωτικής βάσης και συμβάσεις ανασυγκρότησης (της χώρας) και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου», ενώ «Το Ιράν επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει ένα χερσαίο διάδρομο από το Ιράν μέσω της Συρίας στον Λίβανο. (πρόβλημα για το Ισραήλ). Η Kurdish People’s Protection Unit  (YPG) – η συριακή πολιτοφυλακή του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) (the Syrian militia of the Kurdistan Workers’ Party – PKK) – πιθανότατα θα επιδιώξει κάποια μορφή αυτονομίας, αλλά θα αντιμετωπίσει αντίσταση από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία.

Στα σχέδια των Κούρδων για αυτονομία αντίθετοι και σύμμαχοι της Τουρκίας θα βρεθούν η ΡΩΣΙΑ και το ΙΡΑΝ. Απλή σκέψη και χωρίς απαιτήσεις ιδιαίτερων ικανοτήτων στρατηγικής ανάλυσης.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην χώρα μας διατυπώνοντας πλέον ουσιαστικά ερωτήματα και όχι αναλύσεις και διαπιστώσεις (βαρεθήκαμε) για προβληματισμό. Πότε επιτέλους θα σταθούμε ουσιαστικά αντιμέτωποι με το πρόβλημά μας; Πότε θα αντιληφθούμε ότι η υπεράσπιση των συνόρων μας είναι αποκλειστικά εθνική και όχι «συμμαχική» ευθύνη; Πότε θα σχεδιάσουμε στρατηγικά σ’ αυτή την βάση, χωρίς να «εκλιπαρούμε» την Ευρωπαϊκή «σωτηρία» ή να «προσμένουμε» την νατοϊκή βοήθεια, ειδικά όταν στην «σύγκρουση» εμπλέκονται «σύμμαχοι» και σε κανένα άρθρο της συμμαχίας δεν προβλέπονται διαδικασίες «διαιτησίας»; Όταν όλες σχεδόν οι χώρες προσφέρουν στην Συμμαχία προσωπικό στην «ανασυγκρότηση» της Μέσης Ανατολής και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δηλώνοντας παρουσία και εμείς, είτε ξαφνικά θυμόμαστε με «αυτιστική» συμπεριφορά ότι είναι ιμπεριαλιστικός συνασπισμός, είτε ότι δεν επαρκούν οι πιστώσεις για μια τέτοια συμμετοχή, λόγω οικονομικής κρίσης;

Φτάνει. Εως εδώ. Ποιος το απαιτεί; Η συνείδηση όλων, η οποία ξε-θάφτηκε από το μεγάλο βάθος, στο οποίο είχε επιμελώς κρυφτεί ώστε να μην ακούγεται!

Όσο για το Σκοπιανό είναι το μόνο που επιδιώκουν στην παρούσα χρονική περίοδο οι ΗΠΑ. Αν γνωρίζετε το αποτέλεσμα θα ξέρετε και την συνέχεια…

Πηγή: Ασύμμετρες Απειλές

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. …και σε κανένα άρθρο της συμμαχίας δεν προβλέπονται διαδικασίες «διαιτησίας»; ….

  Ο περισσότερος κόσμος δεν είναι σωστά ενημερωμένος για την ανωτέρω φράση και εφησυχάζεται.
  Τι άλλο πρέπει να περιμένουν εκείνοι οι συμπατριώτες μας που σκέφτονται ΄΄καθησυχαστικά΄΄ πως δεν θα γίνει πόλεμος με τις ατάκες: μη φοβάστε υπάρχει το ΝΑΤΟ, η ΕΕ;
  Όσο περνά ο καιρός τόσο επιβεβαιωνόμαστε πως θα παλέψουμε μόνοι και πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι για αυτό

 2. Οι παρατηρήσεις στο άρθρο και ο τρόπος έκφρασης αυτών, δείχνουν μια ευρέως διαδεδομένη ανησυχητική αφέλεια (στην ελληνική γνώμη) όσον αφορά την αξιοπιστία των πολιτικών εταίρων της Ελλάδας. Αυτή η πλέον επικίνδυνη (και απίστευτη) λαγνεία/πώρωση/τυφλή εμπιστοσύνη που επιρεάζει και τις επιλογές αμυντικού υλικού, ίσως να αποδειχθεί το πιο ισχυρό όπλο στον πόλεμο κατά της Ελλάδας, στα χέρια των επιθετικών γειτόνων της μας.

 3. Δεν βλέπω κάτι παράξενο. Δεμένους χειροπόδαρα μας έχουν.
  Βασικά όλη η αμερικανική εξωτερική πολιτική περιστρέφεται γύρω από τους «εχθρούς της». Ρωσία και Κίνα. όσο υπάρχει Ρωσία και η Τουρκία θα συνορεύει μαζί της, αυτή θα είναι ο «απαραίτητος» σύμμαχος στην περιοχή. Αν την χάσουνε θα την πάρει στην αγκαλιά της η Ρωσία και αυτό για τους Αμερικανούς θα είναι απώλεια εδάφους. Για αυτό τον λόγο και χαϊδεύουν τα Σκόπια και τους λένε «Μακεδόνες» από εποχής Τίτο ακόμα. Επειδή τα χάλασε με την Σοβιετική ένωση ο Τίτο του έκαναν τα χατίρια για να μην ξαναγυρίσει πίσω. Για αυτό και δεν μας άφηναν να αντιδράσουμε για το «μακεδονικό ζήτημα». Ο Τίτο μετρούσε περισσότερο. Για αυτό τον λόγο δεν ανακατεύονται τώρα στην υποστήριξη των Κούρδων. Τέλειωσε η χρησιμότητα τους με τον ISIS και ο Ερντογάν (η Τουρκία δηλ.) θεωρείται απαραίτητη. Κατά τα άλλα καίγονται για την ασφάλεια της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ

 4. μα κανένα σχόλιο….
  μυρίζομαι νέο 1974,παραθυρακι θα βρουν οι ογούζοι οπως επι Νίξον και ουτε γάτα ουτε ζημιά.μόνο κλαυθμοί και δουλοπρεπείς συμπεριφορές.
  αλλά δε πειράζει ούτως η αλλως πολλή βαρεμαρα έπεσε, παρεπέμπω
  στο ασμα, https://www.youtube.com/watch?v=nseFNHPr4W8
  αντε να χουμε και λιγο ενδιαφερον να χωρίσει η ηρα απ το σταρι βρε παιδι μου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.