ΗΠΑ: Το επόμενης γενιάς άρμα θα βλέπει μέσα από εξελιγμένους αισθητήρες

DoD photo by Sgt. Kim Browne, U.S. Army

[dropcap size=small]Ο[/dropcap]ι αισθητήρες υπόσχονται να διαδραματίσουν ένα μεγάλο ρόλο στο επόμενης γενιάς όχημα μάχης του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ). Και ενώ το επόμενο άρμα δεν αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία έως τη δεκαετία του 2030, η ηγέτες της υπηρεσίας αναπτύσσουν με ταχείς ρυθμούς ένα εύρος ικανοτήτων εντοπισμού που θα παρέχουν στο όχημα αυξημένη επίγνωση κατάστασης.

Οι αλλαγές ειναι αναγκαίες για γίνουν τα οχήματα μάχης όχι απλώς πιο αποτελεσματικά, αλλά ασφαλέστερα. “Επί του παρόντος, ο αρχηγός και ο οδηγός έχουν τα κεφάλια τους έξω απο την θυρίδα, χρησιμοποιώντας τις δικές τους ανθρωπινές αισθήσεις”, δήλωσε ο Τζιν Κλάγκερ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος επίγειων συστημάτων μάχης στη διεύθυνση νυχτερινής όρασης και ηλεκτρονικών αισθητήρων του κέντρου έρευνας, ανάπτυξης και μηχανικής επικοινωνιών-ηλεκτρονικών του στρατού των ΗΠΑ.

“Οι στρατιώτες ειναι ευάλωτοι στους ελεύθερους σκοπευτές και τις αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές (IED), και υπάρχουν προκλήσεις στο να μπορείς να δεις γύρω από το όχημα”, πρόσθεσε ο Κλάγκερ.

Το επόμενης γενιάς όχημα θα φέρει στη συζήτηση την βελτιωμένη επιτήρηση κατάστασης 360 μοιρών και τα εργαλεία εντοπισμού εχθρικών πυρών, μαζί με τις υπόλοιπες βελτιώσεις.

Ένας συνδυασμός καμερών υπερύθρων και αστρικού φωτός πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να μπουν στο παιχνίδι ώστε να παρέχουν στους στρατιώτες πλήρη εικόνα του περιβάλλοντος τους. Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης εργάζονται αυτή τη στιγμή στο να καθορίσουν πόσες κάμερες θα τροφοδοτούν την πληροφορία για να παρέχουν μια πλήρη εικόνα χωρίς να κατακλύζουν τον χειριστή με πάρα πολλά στοιχεία.

“Η κύρια πρόκληση ειναι να βρεις τον μικρότερο αριθμό καμερών που μπορείς να τοποθετήσεις γύρω από το όχημα οι οποίες θα έχουν την ανάλυση που χρειάζεσαι”, δήλωσε ο Κλάγκερ. “Θέλεις αρκετή ανάλυση για να μπορείς να δεις καθαρά, αλλά περισσότερη ανάλυση σημαίνει στενό πεδίο παρατήρησης, και αυτό απαιτεί περισσότερες κάμερες. Αυτό ειναι το στοίχημα”.

Χονδρική εκτίμηση: Τέσσερις με έξι κάμερες θα παρέχουν πλήρη κάλυψη με αρκετή ανάλυση για τον εντοπισμό ενός ανθρώπου στα 200 μέτρα, αλλά οι σχεδιαστές ειναι ακόμα στην αναπροσαρμογή.

Αυτό ειναι άπλα ένα μέρος της γενικής εικόνας της επίγνωσης κατάστασης. Η αναγνώριση των αντιπάλων δυνάμεων ειναι μια κρίσιμη λειτουργίας, “αλλά αυτή ειναι μόνο κατά διεύθυνση”, δήλωσε ο Κρις Οστροσκι, που διευθύνει το πρόγραμμα δημιουργίας πρωτοτύπων οχημάτων μάχης στο Στρατιωτικό Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανολογίας Τεθωρακισμένων και Αυτοκίνησης (TARDEC). “Μπορούμε επίσης να θέλουμε να πάμε επάνω, να αναγνωρίσουμε πράγματα στον εναέριο πεδίο μάχης, οτιδήποτε από ελικόπτερα έως μικρά drones”.

Το νέο όχημα πιθανόν να έχει επίσης εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού εχθρικών πυρών.

Η τρέχουσα προσέγγιση σε αυτό χρησιμοποιεί κάμερα υπερύθρων για τον εντοπισμό της θερμικής ακτινοβολίας, αλλά η κάμερα πρέπει να ψύχεται για να μειωθεί ο θόρυβος. Οι μη ψυχόμενες κάμερες που ειναι τώρα σε ανάπτυξη χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό μηχανικό εντοπισμού και ειναι κατάλληλα βαθμονομημένες για να μεταβάλλονται στις μικρές αλλαγές, δημιουργώντας έτσι μια εικόνα υψηλής ποιότητας.

Επι του παρόντος, “ίσως να μην έχουν το ίδιο επίπεδο απόδοσης με μια ψυχωμένη κάμερα, αλλά καλύπτουν το κενό, και αυτό τις κάνει αρκετά προσιτές”, δήλωσε ο Κλάγκερ.

Το ιδανικό τελικό προϊόν θα ειναι ένας πολυλειτουργικός, μη ψυχόμενος αισθητήρας, μια συσκευή ικανή να αυξάνει το εύρος λειτουργιών κατάστασης επίγνωσης. “Σε κάποιο σημείο, δεν μπορείς να συνεχίσεις να προσθέτεις αισθητήρες στο εξωτερικό ενός οχήματος: Πρόκειται να ξεμείνεις από επιφάνεια ή θα ξεμείνεις από χρήματα”, δήλωσε ο Κλάγκερ. “Οπότε μας αρέσει αυτό το σχέδιο της πολλαπλής λειτουργίας, ένας αισθητήρας, μη ψυχόμενος, με μια ποικιλία ικανοτήτων”.

Ενας παρόμοιος αισθητήρας μπορεί, για παράδειγμα, να παρατηρεί τα εχθρικά πυρά και επίσης να εντοπίζει την ύπαρξη μικρών μη επανδρωμένων αεροχημάτων χρησιμοποιώντας διαφορετικό σύνολο αλγόριθμων.

USA_ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ
©US Army | Αυτό το σύστημα κάμερας που είναι τοποθετημένο σε ενα όχημα μάχης βοηθάει στην παροχή ενός ευρύ πεδίου παρατήρησης. Παρόμοια τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί στο επόμενης γενιάς άρμα μάχης του στρατού των ΗΠΑ.

Αυτοί οι αλγόριθμοι θα ειναι η βασική κινητήρια δύναμη στην επιτυχία αυτών των βελτιωμένων αισθητήρων. Οι διαχειριστές προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουν οτι τα συστήματα μπορούν να επεξεργαστούν με ακρίβεια τον μεγάλο όγκο στοιχείων που λαμβάνονται απο αυτούς τους υπερσύγχρονους αισθητήρες.

“Πρόκειται για την εξέταση διαφορετικών πραγμάτων μέσα στην εικόνα. Η πρόκληση ειναι να έχεις υψηλή πιθανότητα εντοπισμού και ελάχιστους ψευδείς συναγερμούς”, δήλωσε ο Κλάγκερ. “Μπορείς να έχεις έναν αλγόριθμο για να εντοπίζεις τα πάντα, άλλα θα ρέπει να εντοπίζει πράγματα που δεν θέλεις να εντοπίζεις”.

Πότε ειναι η λάμψη από πυροβολισμό όπλου, και πότε ειναι ειναι μια αντανάκλαση ήλιου σε ένα παράθυρο; Είναι ένα πουλί ή ένα UAV; “Χρειάζεσαι τους αλγόριθμους για να μπορείς να διαχωρίσεις συγκεκριμένους τύπους σημάτων”, δήλωσε ο Κλάγκερ. “Οι ψευδείς συναγερμοί πρέπει να ειναι ελάχιστοι. Αυτό ειναι το βασικό κριτήριο για την επιτυχία”.

Το όχημα της επόμενης γενιάς θα διαθέτει επίσης κάποιο βαθμό αυτονομίας, ή νοημοσύνης. Δεν θα ειναι αυτόνομο, αλλα θα ειναι αρκετά “έξυπνο” για να βοηθάει τον οδηγό στην ολοκλήρωση της αποστολής του.

“Οραματιζόμαστε κάποιου είδους ικανότητα υποβοηθούμενης οδήγησης: για παράδειγμα, αν είχες κάποια προδιαγεγραμμένα στοιχεία που θα σου επιτρέπανε να σχεδιάσεις μια καλύτερη διαδρομή”, δήλωσε ο Οστρόσκι. “Δεν θέλουμε να στοιχίσουμε τα οχήματα μάχης σε μια οχηματοπομπή, αλλά θέλουμε να μπορούν να συνδράμουν στην οδήγηση”.

Adam Stone

Απόδοση/Μετάφραση απο το c4isrnet.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.