ΗΠΑ: Το Κέντρο Στρατιώτη δοκιμάζει νέα πρωτότυπα στρατιωτικών άρβυλων

Το Κέντρο Στρατιώτη της Διοίκησης Έρευνας, Εξέλιξης και Μηχανικής (RDECOM) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στο Νατικ θα δοκιμάζει για τους επόμενους τεσσερις μήνες τα πρωτότυπα του νέου Αρβυλου Μάχης Στρατού (ACB) σε τρία στρατόπεδα βασικής εκπαίδευσης και εκστρατείας. Η προσπάθεια θα συγκεντρώσει ανατροφοδοτήσεις Στρατιωτών με σκοπό την εξέλιξη του βελτιωμένου υποδήματος, όπως μετέδωσε το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Κέντρου Στρατιώτη της RDECOM.

Το υφιστάμενο οπλοστάσιο αρβύλων του Στρατού των ΗΠΑ περιλαμβάνει εφτά διαφορετικά στιλ σχεδιασμένα για διαφορετικά περιβάλλοντα και κλίματα. Τα άρβυλα που παραδίδονταν αρχικά στους Στρατιώτες ήταν τα ACB Θερμού Κλίματος και Εύκρατου Κλίματος. Οι απαιτήσεις για αυτά τα άρβυλά ειναι υπό τη διαχείριση του Συμβουλίου Στρατιωτικής Στολής στο πλαίσιο του “Σάκου Ιματισμού” Στρατιώτη. Ο διευθύνων σύμβουλός Προστασίας Στρατιώτη και Ατομικού Εξοπλισμού του Εκτελεστικού Γραφείου Προγράμματος Στρατιώτη (PM SPIE) διατηρεί και επικαιροποιεί τις προδιαγραφές και των δύο άρβυλων.

Η σημερινή γενιά ACB δεν έχει διέλθει σημαντικές αλλαγές στις τεχνικές και τα υλικά κατασκευής της από το 2010. Τώρα υπάρχουν νέα υλικά και τεχνολογίες πού ίσως βελτιώσουν τη φυσική απόδοση και αυξήσουν την άνεση του Στρατιώτη. “Πρόσφατα, μεγάλη πρόοδος έχει γίνει στα άρβυλα του Στρατού συγκεκριμένων περιβαλλόντων, για ζούγκλα, βουνά, ή τοποθεσίες με ψυχρό καιρό, αλλά υπάρχει σημαντικός χώρος για περαιτέρω βελτιώσεις στα άρβυλα γενικής χρήσης τα οποία χορηγούνται στους νεοσυλλέκτους Στρατιώτες,” εξηγεί η Ανίτα Πέρκινς, επικεφαλής τεχνολογίας και μηχανικής έρευνας υποδημάτων για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ACB στο Κέντρο Στρατιώτη RDECOM. “Τα περισσότερα τμήματα αυτών των αρβύλων μάχης δεν έχουν εκσυγχρονιστεί για περισσότερο από 30 χρόνια.”

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από το Κέντρο Στρατιώτη, αναφέρει ότι η ικανοποίηση των Στρατιωτών από τα ABC είναι χαμηλή σε σχέση με τα άρβυλα του εμπορίου (commercial-off-the-shelf – COTS), οδηγώντας πολλούς Στρατιώτες να αγοράζουν και φορούν αρβύλες COTS. “Η έρευνα σε περισσότερους από 14000 Στρατιώτες σε όλον τον κόσμο διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50% επιλέγουν να φορούν άρβυλα μάχης COTS αντί των αρβύλων που χορηγεί η υπηρεσία,” δήλωσε η Πέρκινς. “Πολλοί Στρατιώτες ανέφεραν ότι αγόραζαν άρβυλα μάχης από το εμπόριο επειδή αυτά τα άρβυλα είναι ελαφρύτερα, πιο εύκαμπτα, απαιτούν μικρότερο χρόνο στρωσίματος (break-in time) και έχουν την αίσθηση πιο πολύ αθλητικών παπουτσιών παρά των παραδοσιακών αρβύλων ή μποτών εργασίας. Δυστυχώς, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εις βάρος της αντοχής και προστασίας.”

Η ομάδα Βελτιστοποίησης Υποδημάτων του Κέντρου Στρατιώτη πιστευει ότι οι νέες τεχνολογίες μπορουν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των ελαφριών και άνετων COTS αρβύλων και των ανθεκτικών και προστατευτικών υπηρεσιακών αρβύλων. Με τα πρόσφατα επιτεύγματα στα συνθετικά υλικά και την ταχεία προτοτυποποιήση μπορουν να κατασκευαστούν άρβυλα δυνητικά με την ίδια προστασία, υποστήριξη και αντοχή των σημερινών υπηρεσιακών αρβύλων, αλλά ελαφρύτερα και πιο άνετα απο την πρώτη στιγμή. Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, το Κέντρο Στρατιώτη αξιολογεί νέους τύπους δερμάτων και ακόμη κάποια τεχνητά υλικά τα οποία ειναι πολύ πιο εύκαμπτα απο τα βαρέος τύπου, δέρματος βοοειδούς που χρησιμοποιείται στα υφιστάμενα άρβυλα.

“Επίσης, στα πρωτότυπα που δοκιμάζουμε ειναι νέοι τύπου λάστιχου και σχεδίων εξωτερικής σόλας, τα οποία ειναι άνω των 30% ελαφρύτερα από τις εξωτερικές σόλες των υφιστάμενων αρβύλων,” δήλωσε ο Αλ Αντάμς, επικεφαλής ομάδας της Ομάδας Διαχείρισης και Διαμόρφωσης Ένδυσης Στρατιώτης στο Κέντρο Στρατιώτη.

Οταν εργάστηκαν μαζί με τη βιομηχανία για την εξέλιξη των πρωτοτύπων αρβύλων αυτής της προσπάθειας, οι Άνταμς και Πέρκινς έδωσαν έμφαση στην αφαίρεση βάρους. Τα άρβυλα που δοκιμάζονται ειναι μέχρι και 700 γραμμάρια ελαφρύτερα ανα ζεύγος απο ο,τι τα ABC που κυκλοφορήσαν πρόσφατα. “Υπο όρους κατανάλωσης ενεργείας και καύσης θερμίδων, περίπου μισό κιλό βάρος στα πόδια είναι ίσο με 1,8 κιλά στο σακίδιο σου,” δήλωσε ο Άνταμς.

Τα υπο δοκιμή αρβύλα θα φορεθούν και θα χρησιμοποιηθούν απο 800 νεοσύλλεκτους στη βασική εκπαίδευση τους στο Φορτ Λέοναρντ Γουντ στο Μισούρι και το Φορτ Τζάκσον στην Νότια Καρολίνα, ακολουθούμενα από 800 ζεύγη που θα πάνε στους Στρατιώτες Πεζικού στο Φορτ Μπλίς στο Τέξας. Η ομάδα του Κέντρου Στρατιώτη θα προσαρμόσει δια χειρός κάθε ζεύγος πρωτοτύπων αρβύλων κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και τότε θα επιστρέψουν τον Μάρτιο και Απρίλιο για να συλλέξουν στοιχειά και να οργανώσουν ομάδες εστίασης για τη συλλογή συγκεκριμένων στοιχείων ανατροφοδότησης. “Οι στρατιώτες ζουν μέσα στα άρβυλα τους και πολλοί θα σου πουν οτι δεν υπάρχει εξάρτημα του εξοπλισμού τους  που να ειναι πιο σημαντικό στην επιβίωση και ετοιμότητας τους,” δήλωσε ο Άνταμς. “Ένα κακό ζεύγος αρβύλων θα καταστρέψει την ημέρα του Στρατιώτη και ενδεχομένως να οδηγήσει σε τραυματισμούς, οπότε πιστεύουμε οτι κάθε ένα απο αυτά τα πρωτότυπα άρβυλα θα εχει τη δυναμικότητα να βελτιώσει τις ζωές των Στρατιωτών.”

Ταυτόχρονα με τις δοκιμές πεδίου πάνω στα αρβύλα, θα διενεργηθούν εργαστηριακές δοκιμές στο Κέντρο Στρατιώτη για την ποσοτικοποιήση χαρακτηριστικών όπως η ευελιξία, η απορρόφηση κραδασμών (cushioning), η αντοχή στην τριβή/κοψίματα και διαπερατότητα. Ο συνδυασμός των εργαστηριακών δοκιμών και των προτάσεων από τους Στρατιώτες θα προσδιορίσει τις βελτιώσεις που επιθυμούν οι Στρατιώτες στα πρωτότυπα άρβυλα και την κατάταξη των υψηλής τεχνολογίας υλικών και σχεδίων για την αποδοχή, αντοχή και ασφάλεια του Στρατιώτη. Το Κέντρο Στρατιώτη τότε θα παράσχει συστάσεις στο PM SPIE και το Συμβούλιο Στρατιωτικών Στολών ώστε να διευθύνει την επόμενη γενιά των ACB.

Η εξέλιξη των νέων αρβύλων επωφελείται από τα υλικά τελευταίας τεχνολογίας και ειναι λειτουργικά και αναπαυτικά, ειναι ζωτικής σημασίας η διασφάλιση οτι οι Στρατιώτες μας ειναι έτοιμοι να πολεμήσουν και νικήσουν σε οποιοδήποτε περιβάλλον,” δήλωσε ο Νταγκ Ταμιλο, διευθυντής του Κέντρου Στρατιώτη RDECOM. “Οι Στρατιώτες είναι το πολυτιμότερο στοιχείο του Στρατού, και χρωστάμε σε αυτούς να τους καταστήσουμε πιο φονικούς για να κερδίζουν τους πολέμους της χώρας μας, και να επιστρέφουν πίσω στο σπίτι τους ασφαλείς.”

Πηγή: army.mil

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

  1. τα δικα μας τα αρβυλλα….αυτα ντε που ξεκινησαμε να κατασκευαζουμε… εχουν κάποια προδιαγραφή? Εχουν ας πουμε σόλα αντικραδασμικη με το Χ υλικο? Εχουν waterproofing? Ειναι αεριζόμενα χαρις σε καποιο υλικο? Η ειναι απλα ενα κανονικο παπουτσι, λιγο ποιο καλη κατασκευη απο αυτο που είχαμε πριν?

  2. Τα άρβυλα είναι μια μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια. Το 2000 υπηρέτησα έφεδρος λοχίας πεζοναυτών και στις πορείες βολής υπήρχε πρόβλημα με τα άρβυλα, έβλεπα πεζοναύτες με φουσκάλες στα πόδια μέχρι να φεύγει το δέρμα σε όλο το πέλμα. Σε αποβάσεις να γεμίζουν νερό τα άρβυλα και εσύ να πρέπει να συνεχίσεις να περπατάς με τα πέλματα ουσιαστικά μέσα στο νερό, και να περιμένεις να βγάλεις τα άρβυλα όποτε σταματήσει το τμήμα σου. Για να μην αναφερθώ στην χειμερινή διαβίωση.

  3. Εγώ νομίζω ότι τα αρβύλα είναι μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια, ειδικά όταν μιλάμε για πεζικό η για μονάδες ειδικών αποστολών(όλων των όπλων) οι οποίες έχουν μεγάλες πορείες στο πρόγραμμα εκπαίδευσης, αλλά και στις αποστολές που περιέχουν πορείες(π.χ. Ομάδα αναγνώρισης μακράς ακτίνας στο εχθρικό έδαφος).

    Ένα μοντέλο «υπεραρβυλών» που θα μπορούσε να ικανοποιήσει απόλυτα όλες τις απαιτήσεις στρατιωτών(ακόμα και έναν οπλίτη του μέλλοντος) αμφιβάλω ότι θα υπάρξει, επειδή μετά απο μακρόχρονη έρευνα θα το είχαν παρουσιάσει ήδη(με τις αρκετές εμπειρίες που έχουν σε ζούγκλα χιόνι, έρημο η ορεινά μέρη με αντίξοες συνθήκες).

    Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να αφοσιωθούν στο ορθοπαιδικό μέρος και σε αυτό που λέγεται Air circulation εντός των αρβυλών, για να είναι ξεκούραστα και να λυθεί το πρόβλημα με την υγρασία (απο ιδρώτα), με το θαλασσινό νερό η με αυτό στα ποτάμια, θα υπάρχει όμως πάντα πρόβλημα με όλα τα υπάρχοντα και μελλοντικά μοντέλα αρβυλών.

    Πρίν απο πολλά χρόνια θυμάμαι ότι υπήρξε ένα μοντέλο ελαφριών αρβυλών με ονομασία Hi Tec Magnum(φορούσα ο ίδιος διάφορα μοντέλα της σειράς) που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης σε μονάδες που είχαν την πολυτέλεια να επιλέγουν ελεύθερα τα υποδήματα για υπηρεσιακή χρήση(όπως οι ειδικές μονάδες αστυνομίας SWAT η μια Delta Force για να αναφέρω μερικά παραδείγματα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.